“JING Tea maakt theeprogramma’s voor onder meer Richard Ekkebus (The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong) en Heston Blumenthal (The Fat Duck, U.K.) en is sinds kort in Nederland verkrijgbaar via Giraffe. Ter gelegenheid van de lancering van JING Tea verzorgt Felicity Fowler van JING Tea een seminar. We gaan proeven van theesoorten uit China, Japan, India, Taiwan en Sri Lanka en is er een leerzame proeverij van Oolong in verschillende extracties. Foodpairing komt aan de orde tijdens een tea-food-pairing. Het team van restaurant Fitzgerald serveert daarbij een serie gerechtjes”.

Terroir voor thee en wijn

Zo luidt ongeveer de persuitnodiging die ik ontvang. Nou…. dat belooft wat! Helaas kan er er zelf niet bij aanwezig zijn maar wijnvriendin Annita ’t Hoen,* Vinoloog en Liquorist, neemt de honneurs waar. Het is een uiterst leerzame ochtend. Annita’s ‘ding’ is wijn maar er zijn veel overeenkomsten tussen wijn en thee. Beiden zijn natuurproducten. ‘Terroir’ is belangrijk. Want net zoals bijvoorbeeld syrah heel anders rijpt in Frankrijk of in Australië, zo rijpt ook een theesoort heel anders in China of Japan.

jingtheelos JING tea

Serveertemperatuur

Ook het moment van plukken is bij beiden heel belangrijk. Net zoals de serveertemperatuur. Dat luistert bij thee net zo nauw als bij wijn. Want zoals je bij wijn spreekt van tannines, spreek je bij thee van theïne. Dat kan de thee bitter maken als hij niet op de juiste temperatuur wordt geserveerd, of te lang getrokken heeft. De meeste theesoorten kunnen het best zo vers mogelijk gedronken worden. Dan komen de subtiele smaken het best tot hun recht. We hebben deze middag ook een vintage thee gedronken met daarin rokerige en aardse tonen.

jing-teacanter-large_tray JING tea

Jin thee: Thee is emotie

Thee is, net als wijn, beleving, emotie. Even een zakje onderdompelen in kokend water doen we dus niet meer. Bij een mooie thee als deze kies je niet alleen de juiste temperatuur, je laat hem ook precies zo lang trekken als nodig is. En daar zet je een zandloper bij in. Heel mooi van deze thee is ook dat je de opgerolde theeblaadjes in een kan legt en er water overheen schenkt. De blaadjes openen zich dan langzaam. Een prachtig gezicht!

jing-glass-tea-iere JING tea

Jing-Thee-pairing

En dan gaan we proeven. Het was een uitdaging voor het team van Fitzgerald om de juiste gerechtjes bij de verschillende thee-soorten te vinden. Wijn ja, maar thee ‘pairen’…  daar zijn wij in Nederland nog niet zo aan gewend. Danny heeft het supergoed gedaan. Met name in het eerste gerechtje vond ik de combinatie met de ‘erwt’ super. Dat gaf de thee een extra lengte.

langoustine JING tea

Waanzinnige combinatie

Bij het tweede gerechtje had de thee het een beetje moeilijk met de mierikswortel, maar de combinatie met het zoute van de Belle de Fontenay aardappel en de dille was subliem! Ook de rest van de ingrediënten werden door de thee heel goed opgepikt.

JING tea belle-de-fontenay-aardappel

De combinatie van de aardpeer en de blokjes vlierbes in het laatste gerechtje in combinatie met de Ray Pur Erh thee uit 2004 was waanzinnig!

JING tea aardpeer-groene-kool

 

Silver Needle thee

Mooi was ook dat we twee soorten Silver Needle thee proefden. De eerste was er een met jasmijn. Nu is jasmijn vaak heel overheersend, maar dat is deze zeker niet. Dat komt voornamelijk door de productiemethode. Over theebladeren worden ’s nachts jasmijnbloemknoppen uitgespreid. Dit wordt vijf nachten achter elkaar herhaald. Op die manier komt de geur van jasmijn in de thee, maar niet diens bitterheid.

JING tea Jasmine Silver Needle White tea

JING Jasmine Silver Needle White tea

JING thee en de gerechtjes

Hieronder de lijst met gerechtjes die we proefden en de thee die erbij werd geserveerd.

Gerecht

JING Tea

Temperatuur water

Rauwe langoustine, jonge Japanse perzik, melkkrokant, cress, doperwt- en artisjokcrème. Saus van visbouillon, azijn, perziksap en boter.

Sichuan Dew

60 graden

Belle de Fontenay aardappel, gele raap, zeewier, dille, boter, crème van Belle de Fontenay, mierikswortel, roodhoorntjeswier en codium.

Jasmine Silver Needle

70 graden

Sliptong, pastinaak, hazelnoot, ansjovis Cantábrico, druif, kastanje.
Saus van visbouillon en witte wijn.

Silver Needle

70 graden

Aardpeer, groene kool (gestoomd en gefrituurd), JING lapsang tea, vlierbes, ijssla.
Saus van boerenkool en schuim van lapsang.

Raw Pu erh Mini Cakes 2004 tuo

100 graden

JING tea jing-inspiratiesessie-fitzgerald

Het was een leuke, lekkere én leerzame ochtend!

Hieronder, voor de liefhebbers, het persbericht over de JING Tea en Giraffe Coffee Roasters:

Over JING Tea

JING Tea verenigt het beste uit eeuwenoude Aziatische theeculturen en onderscheidt zich door een hoge kwaliteit, pure theesmaak, fijne aroma’s en grote theebladeren. JING is de keuze van internationale tophotels en sterrenchefs, zoals Richard Ekkebus in The Mandarin Oriental Hotel in Hong Kong en Heston Blumenthal van The Fat Duck in Groot-Brittannië. Het exclusieve JING- servies is geïnspireerd op traditionele theeceremonies en is modern uitgevoerd voor de beste smaak- en geurervaring.

Over Giraffe Coffee Roasters

Net als de thee bij JING staat Giraffe voor concessieloze benadering van kwaliteit van koffie. Alle koffies zijn volledig traceerbaar en op het hoogste niveau van specialty coffee. Giraffe zoekt daarbij naar kenmerkende koffies waarin je het ‘terroir’ proeft. In de moderne branderij in Rotterdam worden de koffies op aanvraag vers gebrand waarbij de afnemers wekelijks worden geleverd. Ondersteuning, training en vooral het enthousiasmeren van barista’s om koffies op hoog niveau te serveren maken onderdeel uit van Giraffe’s benadering.
Dat deze aanpak van Giraffe en haar partners werkt, blijkt uit de topnotering in de AD Nationale Koffietest. De afgelopen 4 jaar stond Giraffe als koffiebrander met afstand op de eerste plaats. Die uitzonderlijke positie is vooral te danken aan de professionele ondersteuning die Giraffe biedt aan haar afnemers. Met volledige trainingsprogramma’s en consultancy weet Giraffe kwaliteit bij haar afnemers te garanderen.

jing-glass-gong-fu-tea-set JING tea

Richard Ekkebus, Executive Chef Amber ** at The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong:

“After a series of blind tastings, JING teas effortlessly stood out. They are constantly evolving the tea experience while staying rooted in the great tea traditions. Their training and support is excellent and ensures my team is knowledgeable and ready to give our guests a truly memorable experience“

Heston Blumenthal, The Fat Duck ***, Bray, United Kingdom:

“JING’s teas are quite simply beautiful and the textures and aromas they produce exquisite…it’s the perfect grand finale to a meal at the Fat Duck.”

*Spijs-drank specialist Annita t’ Hoen is Registervinoloog® en Liquorist. Zij werkte met veel plezier in wijnhandel en horeca en is nu met veel enthousiasme werkzaam bij De Kaashoeve in  Rotterdam, waar zij haar wijn-spijs kennis volop kan gebruiken. Lees hier de artikelen van Annita.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#annita