De oudste, leukste en meest uitdagende blindproefwedstrijd van de lage landen, de Grand Prix Saint-Hubert, vindt dit jaar plaats op zondag 24 september in het NH Barbizon Palace te Amsterdam. Voorafgaand aan een boeiend programma met o.a. de Showcase Gault&Millau 2018 voor genomineerde jonge chefs, sommeliers, gastvrouwen en –heren en fromagiers en het symposium Biowijnen en Vins Nature, strijden teams van 3 personen om de felbegeerde trofee en fraaie prijzen. 

Winnen is lastig, maar niet onmogelijk

Bij de Grand Prix Saint-Hubert dienen 10 rode wijnen te worden gedetermineerd. De belangrijkste opdracht bestaat uit het bepalen van hun samenstelling en origine, dit laatste gebaseerd op een keuze uit telkens vijf herkomstgebieden. Additionele punten zijn te scoren door het benoemen van de juiste appellatie, het oogstjaar en de producent. Elk jaar kiest de organisatie voor een bepaald thema, waarbij typiciteit en herkenbaarheid altijd centraal staan. Regelmatig is er plaats voor minder bekende druivenrassen als de aglianico, bonarda, cornalin, gaglioppo, lledoner pelut, monastrell, piedirosso, touriga nacional of xinomavro, maar meestal is de selectie samengesteld uit wijnen van bekende, herkenbare appellaties en druivenrassen.

Geen extreme exoten dit jaar

Vorig jaar was de selectie gebaseerd op finalisten van het Proefschrift Wijnconcours, wat resulteerde in veel zeer hoge scores. Welke bron van inspiratie voor dit jaar is gekozen, blijft (uiteraard) nog even een verrassing. Wel staat vast dat de wijnen allen kenmerkend zijn voor hun cépage en terroir en dat extreme exoten niet aanwezig zullen zijn. De Grand Prix Saint-Hubert heeft immers een sportief karakter, waarbij zeer goede scores elk jaar weer aantonen dat winnen weliswaar lastig is, maar alles behalve onmogelijk.

Grand Prix Saint-Hubert tafel van boven

Kennis en plezier, particulieren en profs

Kennis en kunde zijn een vereiste, maar minstens zo belangrijk zijn enthousiasme, plezier met wederzijds respect en begrip (voor zowel goede als ‘minder goede’ antwoorden) en daarmee een goede samenwerking binnen het team. Ook dit jaar kijken we weer uit naar de deelname van particuliere en professionele liefhebbers, waaronder vinologen, sommeliers, importeurs, detailhandelaren, bloggers en alle andere die deze uitdaging graag aangaan.

Deelnemen aan de Grand Prix Saint-Hubert

Wil jij je ook meten met enkele van de beste proevers uit Nederland en Belgie en in aanmerking komen voor de hoofdprijs, 3 gouden dukaten, én eeuwige roem, schrijf dan snel in voor de 33ste editie van de Grand Prix Saint-Hubert. Aan de Grand Prix Saint-Hubert kunnen maximaal 30 teams van 3 deelnemers deelnemen, dus een spoedige aanmelding wordt aanbevolen. Zowel professionals als particuliere wijnliefhebbers kunnen zich individueel of per team van 2 of 3 personen inschrijven.
Inschrijven is mogelijk tot woensdag 20 september, maar wacht niet te lang, want het aantal deelnemers is beperkt! De deelnamekosten bedragen 30 euro per persoon.

LINKS:
Kijk op de website van The Wine and Food Association voor meer info en inschrijven
Geen enkel culinair nieuwtje, wijn-spijs advies, recept, cocktail of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Bron: persbericht The Wine and Food Association