De Franse wijnregio Bourgogne staat bekend om haar rijke geschiedenis, diversiteit aan terroirs en traditionele methodes om wijn te maken. Maar weet je dat ook daar de tijd niet stil staat? Dat er volop aandacht is voor innovatie? En, niet te vergeten, duurzaamheid? Lees maar even mee…

In de wijngaard

Een van de opvallendste innovaties in de Bourgondische wijnbouw is de opkomst van ‘precisielandbouw’ met moderne technologieën. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van drones, satellietbeelden en sensortechnologieën om de wijngaarden in de gaten te houden. Deze waarnemingen helpen bij het nemen van beslissingen over onder meer irrigatie, bemesting en het beheer van ziekten. Ook kan hierdoor de optimale oogsttijd worden bepaald en worden deze technologieën zelfs toegepast om microklimaten binnen de diverse percelen te identificeren.

Drone en camera Pixabay en AW

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een groeiende focus in wijnbouw over de hele wereld, en de Bourgogne vormt hierop geen uitzondering. Wijnmakers experimenteren met biologische en biodynamische methodes om de biodiversiteit te bevorderen, de bodemgezondheid te verbeteren en het gebruik van chemicaliën te verminderen. Hiermee streeft men naar wijnen van uitzonderlijke kwaliteit met minimale impact op het milieu.

hve_coul

In de wijnkelder

Hoewel de Bourgogne bekend staat om haar traditionele vinificatiemethoden, zijn wijnmakers niet bang om te experimenteren met nieuwe technieken om de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren. Zo worden bijvoorbeeld moderne giststammen gebruikt voor een betere controle over de fermentatieprocessen en wordt gebruikt gemaakt van innovatieve materialen voor de vatrijping. Denk hierbij aan moderne amforen en betonnen vaten en nieuwe soorten eikenhout. Ook worden wijnkelders optimaal ingericht zodat overpompen van de druiven en wijn niet meer nodig is, maar gebruik gemaakt kan worden van de zwaartekracht.

Bourgogne vaten compilatie

Clément Lavallée

Er is een nieuwe generatie wijnmakers opgestaan. Een generatie die traditie behoudt maar daarnaast innovatie omarmt. Eén van die wijnmakers is Clément Lavallée. Vanuit het middeleeuwse dorpje Saint-Bris-le-Vineux in het noorden van de Bourgogne werkt hij, samen met zijn zus Caroline, aan ‘moderne klassiekers’. Lavallée werkt volledig biologisch en gebruikt dan ook geen chemicaliën of insecticiden in de wijngaard. Ook in de wijnkelder werkt hij zo natuurlijk mogelijk, waar hij bijvoorbeeld uitsluitend natuurlijke, inheemse gisten gebruikt. Clément vindt het een uitdaging frisse, moderne wijnen te maken van bekende, maar ook van minder bekende appellaties in de Bourgogne. Denk bijvoorbeeld aan een friszure Chablis of fruitige Saint-Bris. Ook maakt hij jaarlijks een speciale cuvée in een beperkte oplage, zoals een volle, aardse Irancy. Een bijzondere wijn van 100% pinot noir die direct uitverkocht was.

Viticulture durable

Lavallée staat niet alleen in zijn geloof in duurzaamheid en biodynamie. Steeds meer jonge wijnmakers kiezen ervoor het vak van hun ouders te verduurzamen door te innoveren. ‘Viticulture durable’ staat inmiddels bij veel wijnmakers hoog in het vaandel. De trend is landbouwfilosofieën te volgen die gericht zijn op duurzaamheid. Zo zijn daar in Frankrijk Haute Valeur Environnementale (vergelijkbaar met duurzaam), Biologique (biologisch) of Biodynamique (biologisch-dynamisch). Hoewel wijnmakers in het verleden niet heel happig waren op certificering, is ook dit nu aan het kantelen. Recente gegevens van het Franse biologische certificeringsbureau ‘Agriculture Biologique en Bourgogne’ laten zien dat in de afgelopen 10 jaar het aantal nieuwe Bourgogne domaines dat biologische certificering aanvraagt met 180 procent is gestegen.

Moderniseren en tegelijkertijd trouw blijven aan de Bourgondische identiteit, daar is het waar het tegenwoordig in de Bourgogne om draait.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. vinsdebourgogne.nl