Met het schaamrood op de kaken moet ik constateren dat ik waarschijnlijk de laatste ben die een recensie schrijft over dit boek: ‘INDOROCK, Indonesische smaken in een nieuwe jas”. Lest best zullen we maar zeggen. En dat ‘best’ slaat dan niet op mij, maar op INDOROCK. Want wát een gaaf boek is INDOROCK van Vanja van der Leeden.

INDOROCK Kookboek van het jaar

Niet voor niets is INDOROCK in 2019 uitgeroepen tot ‘Kookboek van het jaar’. Oké, het is een kookboek, maar het is veel meer! In INDOROCK neemt Vanja van der Leeden je mee op reis naar de ‘Gordel van Smaragd’. Vertelt ze over haar oma, die haar juist NIET inspireerde om dit boek te schrijven maar door wiens overlijden ze pas echt kennismaakte met haar ‘vaderland’. Hoe ze met man en kinderen op reis ging om de smaken van het land te ontdekken. En laat (food -) fotograaf Remko Kraaijeveld nou die echtgenoot zijn, dus met de foto’s zit het wel goed: die zijn in een woord prachtig!

INDOROCK: ban de rijsttafel

Ze rekent af met de ‘all you can eat’ rijsttafel en deelt in INDOROCK niet minder dan 134 gerechten waarmee ze bewijst dat de Indonesische keuken het waard is herontdekt te worden. “Het is een keuken die knalt van smaken en specerijen, afwisselend gelaagd en complex. Met diepzuur van tamarinde, stevige hartigheid van terasi, boterige pandan, geurig citroengras, weelderige kokos, citrusachtige laos”. Gaat het je duizelen? Alle ingrediënten worden uitvoerig en kundig beschreven, evenals de spelling en uitspraak ervan (je bent een taal-nazi of niet…).

Indisch… Indonesisch: Vanja noemt het ‘Nouveau Indo’

Enkele recepten waarvan je gaat watertanden:
Balinese porchetta, Jackfruitcurry, Avocado-Affogato, Rendang dumplings, Hibiscusijsthee, Mangosambal, Gegratineerde oesters, Kippige soto ayam…..alles met haar eigen(wijze) twist.

Bumbu’s en meer

Je moet wel een beetje heen-en-weer bladeren bij de recepten. Achterin staan namelijk de (basis)bereidingen van de sauzen, dressings, mayonaises, rijstbereidingen en bumbu’s (“een mengsel van droge specerijen en verse kruiden dat tot een smurrie-achtige pap wordt fijngewreven”) die bij veel recepten worden gebruikt. Ook achterin: een heel handige lijst met adresjes waar je de gebruikte ingrediënten kunt kopen, boeiende websites en tips voor restaurants in Nederland en Indonesië die de moeite van een bezoekje waard zijn.

En de wijn erbij?

Niemand minder dan wijnschrijfster Esmee Langereis, “je weet wel, die blondine die jaarlijks samen met Harold Hamersma De Grote Hamersma doordrinkt en samenstelt”, geeft in INDOROCK passende wijnadviezen. Dat doet ze aan de hand van twee vuistregels en een vijftal wijnstijlen. Goede tips (ik zag er een paar spannende bijstaan!) niet ingewikkeld en lekker leesbaar.

Kortom: dikke aanrader die INDOROCK!

indorock-vanja-van-der-leeden (1)

INDOROCK koop je makkelijk en snel bij Bol.com

Uitgever: Nijgh en van Ditmar

🍇🍷🍴Geen enkele review, recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!