Drie flessen wijn vielen op de mat – gelukkig zacht, want ze blijken stuk voor stuk karaktervol, puur en persoonlijk. Gemaakt door Silviu Rotarescu, een jonge oenoloog uit Dealu Mare die de familietraditie nieuw leven inblaast. Dit zijn wijnen met een ziel, geboren uit Roemeense bodem en Franse finesse.

Winemaker of the Year

Silviu Rotarescu ontmoette ik in 2018 tijdens het wijn event Rovinhud in Timisoara, Roemenië. Zijn vader, Aurel Rotarescu, was wijnmaker bij winery S.E.R.V.E. in Dealu Mare, en werd tijdens Rovinhud uitgeroepen tot Winemaker of the Year van Roemenië. Een hele eer en prestatie!

Silviu Rotarescu op Rovinhud

Zo vader zo zoon

Wat leuk dat ik nu de wijnen ontving van zoon Silviu, die nu wijnen maakt in zijn eigen winery: Casa Rotarescu, eveneens in Dealu Mare. Silviu is in Frankrijk opgeleid als oenoloog. Zijn passie voor kwaliteitswijnen heeft hij van zijn vader geërfd. Vandaag de dag creëert hij samen met zijn familie wijnen die mensen samenbrengen en hun verhalen vertellen.

Silviu’s verhaal begint als zijn ouders, Gabriela en Aurel Rotarescu, in 2000 een wijngaard huren in Ceptura de Jos in het district Prahova, wijnregio Dealu Mare. Met veel doorzettingsvermogen en passie telen ze druiven en investeren ze in de opbouw van een kleine, maar toekomstbestendige wijnmakerij. Naarmate de wijnmakerij groeit, groeit ook Silviu.

Casa Rotarescu familie en huizen

Casa Rotarescu, Creators of Context

In 2015 gaat Silviu studeren in Montpellier, waar hij leert over wijnbouw en wijnmaken. Hij werkt voor domeinen en chateaus in Frankrijk. Thuis zet hij de familietraditie voort. Vandaag de dag teelt hij, samen met zijn familie druiven op 5 ha aan wijngaarden. De vinificatie vindt plaats in de eigen wijnmakerij die zich bevindt in de achtertuin van zijn woonhuis. De aangeplante druivenrassen zijn de witte druivenrassen feteasca alba, Italian riesling (=welschriesling), sauvignon blanc en chardonnay en de blauwe cabernet sauvignon. Daarnaast koopt Silviu druiven in als hij die nodig heeft en de kwaliteit ervan overeenkomt met zijn criteria.

“Bij ‘Casa Rotarescu: Creators of Context’ willen we meer bieden dan alleen wijn. We willen ook bijzondere momenten bieden die mensen samenbrengen. Wij geloven er sterk in dat goede wijn in de kelder wordt gemaakt, en uitstekende wijn in de wijngaard. Daarom grijpen we niet in op de zuurgraad van de wijn, het koolzuurgehalte of het suikergehalte van de most, maar laten we de natuur haar gang gaan”.

En dan… de wijnen

Van de wijnen die hij maakt verklapt Silviu de gebruikte druivenrassen in de blends niet. Het zij allemaal ‘secret blends’. Dat is ook de reden dat er geen DOP op het label staat: daarvoor moeten de druivenrassen bekend gemaakt worden. De druiven komen echter allemaal uit Ceptura, Dealu Mare. Wel lees ik op de labels ‘Val Vartej’, vertaald betekent dat ‘wervelwind’. Op mijn vraag wat hij daarmee wil zeggen antwoord Silviu:

The name Val-Vartej bares multiple meanings: First and foremost, it represents my personality as I’m always on the edge, a very active type of person. Secondly, it’s part of the tasting gesture. You pour it in waves and then you swirl it. Wave & Swirl / wave & whirlpool.

Casa Rotarescu de wijnen compilatie

Casa Rotarescu Val Vartej Vin Alb Sec 2024
Asamblaj Secret – Vinificatie en opvoeding op roestvrij staal. Alc. 13%.
Bloemige neus, gele appel, wit fruit, witte perzik, schoon. In de mond lekker fris, ook wat bloemig, een verfijnd bittertje, wit fruit, kruisbes. Opwekkende finish waarin alles terugkomt.  

Casa Rotarescu Val Vartej Vin Rose Sec 2024
Asamblaj Secret – Druiven van meer dan 30 jaar oude stokken. Verkregen deels door saigné, deels door persen. Alc. 12,8%. 
Zalmroze. In de neus vers wit fruit, witte perzik. In de mond meer het rode fruit, verse aardbei en bosbes. Sappig, klein pepertje en verfijnd bittertje.

Casa Rotarescu Val Vartej Vin Rosu Sec 2022
Asamblaj Secret – Een derde van de wijn rijpte 13 maanden in vaten van 7 jaar oud. Alc. 14%.
De kleur van de rode wijn is ondoordringbaar donker paarsrood. Donker bessenfruit in de neus, laurier, chocolade, potloodslijpsel, salie (zilt), houtsnippers, umami, balsamico, lavas. In de mond is hij nog wat gesloten, wat extra tijd zal hem goed doen. Bij langer walsen komt hij wat meer los. Frisse aanzet, sappig, zilt, donker fruit, bosbessen, zure kersen, iets ‘groens’. Tannines aanwezig, maar niet storend, groen.

Drie fijne wijnen, een mooi verhaal en een wijnmakerij die nieuwsgierig maakt naar meer.

casarotarescu.ro
instagram: @casarotarescu

#wijnlandroemenië