Wijnproeven…. Waar let je op bij het proeven en hoe verwoord je nu op een bruikbare manier wat je zoal proeft? En wat zegt dat dan eigenlijk over de wijn? Klinkt dat herkenbaar? Dan ben je zeker niet de enige: zelfs Master of Wine Cees van Casteren stoeide met deze vragen. Daarom ontwikkelde hij zijn eigen systematische proefmethode, die hij nu uit de doeken doet in zijn nieuwe boek ‘Proeven als een Pro’. Kleine waarschuwing vooraf: eenmaal begonnen met lezen kon Monique van Kruining* het boek niet meer wegleggen.

De karaatmethode

In Proeven als een Pro leert Cees van Casteren je wijnproeven volgens de door hem ontwikkelde ‘karaatmethode’, waarmee hij zijn Master of Wine examen haalde. Deze toegankelijke methode helpt je om stapsgewijs een wijn te omschrijven en daarbij ook conclusies te trekken over druivenras, manier van wijnmaken en herkomst. Het woord ‘karaat’ klinkt misschien wat gek binnen de wijncontext, maar het gaat hier om een ezelsbruggetje om de relevante aspecten van wijnproeven te onthouden: Kleur, Aroma’s, Restsuikers, Aciditeit, Alcohol, Tannine. Deze methode wordt kraakhelder uitgelegd door Cees, waarna hij hem ter verdere illustratie ook nog toepast op twee wijntypen die iedere wijnliefhebber wel kent: een Sauvignon blanc uit Marlborough, Nieuw-Zeeland en een Shiraz uit Barossa, Australië. Handig hierbij is dat hij direct onderscheid maakt in hoe je als beginner en als gevorderde wijnproever de methode kunt gebruiken.

Proeven als een pro 1

KARAAT:
K
leur, Aroma’s, Restsuikers, Aciditeit, Alcohol, Tannine

Proeven met kennis

In de hierop volgende hoofdstukken voorziet Cees de lezer van de nodige kennis om ‘als een pro’ aan het proeven te kunnen slaan. Hij bespreekt de invloed die wijngaard, wijnmaker en eventuele flesrijping op de wijn kunnen hebben. Daarnaast maakt hij ook direct de vertaalslag naar hoe je deze kennis met de karaatmethode kunt gebruiken om conclusies te trekken over de wijn. Met name dat laatste maakt van Proeven als een Pro een ontzettend praktisch bruikbaar boek: in heldere bewoordingen, met een uitleg van het type ‘als X, dan Y’, geeft Cees je zeer concrete, nuttige én begrijpelijke handvatten voor bij het wijnproeven.

Proeven als een pro 2

Druivenrassen en wijntypen

Maar daarmee zijn we er nog niet: in de daaropvolgende 191 (!) pagina’s beschrijft Van Casteren aan de hand van zijn karaatmethode meer dan 100 druivenrassen en wijntypen. De 20 meest voorkomende internationale druivenrassen krijgen een uitgebreide toelichting inclusief meerdere voorbeeldwijnen, de rest (van verdejo tot rkatsiteli) wordt beknopter beschreven aan de hand van één modelwijn.  Door deze systematische mini ‘proef-encyclopedie’ is dit boek niet alleen een zeer compleet studieboek, maar ook een waardevol naslagwerk voor zowel beginnende als gevorderde wijnproevers en -liefhebbers.

Dikke aanrader

Met Proeven als een Pro heeft Cees van Casteren een heerlijk bruikbaar en opvallend lekker leesbaar studieboek afgeleverd. Het boek ademt deskundigheid zonder belerend van toon te zijn. Het bevat een schat aan informatie die compact en overzichtelijk weergegeven wordt, mede dankzij het gebruik van duidelijke symbolen en illustraties die net zo helder en to-the-point zijn als Cees’ schrijfstijl. Kers op de taart is de frisse vormgeving, kleurrijk en zonder poespas, die het boek zo mogelijk nog aantrekkelijker maakt om door te nemen. Dit boek maakt leergierig en stimuleert tot uitgebreid oefenen met proeven. Kortom, Proeven als een Pro is een absolute must voor iedereen die zijn of haar wijnproefvaardigheden (nog verder) wil verbeteren. Van harte aanbevolen.

Proeven als een Pro

Proeven als een Pro koop je makkelijk en snel bij Bol.com

Info
Titel: Proeven als een Pro
Auteur: Cees van Casteren
Jaar: 2020
Uitgeverij: Treebooks
ISBN: 978 90 830976 0 2

Een exemplaar van dit boek is ter beschikking gesteld door Pitch PR

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#monique