Afgelopen maandag heeft de Kroatische ambassadeur voor het derde jaar op rij een Croatian Wine Ambassador benoemd. De eer ging dit jaar naar wijnschrijver Hubrecht Duijker, die tijdens een goedbezochte wijnproeverij in de ambassade deze titel en de bijbehorende award in ontvangst nam. Een bijzondere noviteit dit jaar was dat er nog een tweede wijnambassadeur benoemd werd: de Croatian Wine Ambassador Curaçao.

De jaarlijkse benoeming van een Croatian Wine Ambassador is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de Kroatische ambassade en wijnimporteur Croatiangrapes.com. Deze titel wordt toegekend aan een persoon die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de promotie van Kroatische wijn in Nederland. In de voorgaande jaren waren dit Sabas Joosten, sommelier bij De Librije (2017), en ‘kaaskoningin’ Betty Koster van L’Amuse (2018).

Benoeming Hubrecht Duijker

Het comité van benoeming bestond dit jaar uit voorzitter HE mevrouw Andrea Gustovic-Ercegovac (ambassadeur), Ana Pilipovic (economic advisor van de ambassade), Mario Pranic (wijnimporteur), Diederik Swart (wijnimporteur) en Betty Koster (Croatian Wine Ambassador 2018). Over de benoeming van Hubrecht Duijker meldt het comité in het persbericht: “Hubrecht Duijker is een van de eerste wijnschrijvers in Nederland die de kwaliteit van wijnen uit Kroatië ontdekte en erkende. Hij heeft dan ook middels vele publicaties een podium gegeven aan Kroatische wijn in Nederland. Al in 1975 schreef hij zijn eerste artikel over wijn uit Kroatië en de afgelopen vijf jaar heeft hij over vele Kroatische wijnen geschreven als ‘Vondst van de Maand’ op zijn website hubrechtduijker.com, wat een groot positief effect heeft gehad op de promotie van Kroatische wijn in Nederland.”

Uitreiking Croatian Wine Ambassador

De kersverse Croatian Wine Ambassador Duijker zegt zelf over zijn benoeming: “Bezoeken en proefervaringen deden mij ontdekken dat Kroatië een klein wijnland is om groot te koesteren, dus beschouw ik het als echt eervol om er ambassadeur voor te zijn.”

Arie Pieter Imhoff Croatian Wine Ambassador Curaçao

Naast de benoeming van Hubrecht Duijker besloot het comité om voor één jaar ook de titel Croatian Wine Ambassador Curaçao in het leven te roepen. Deze eretitel werd tijdens de proeverij in de ambassade via een videoverbinding live uitgereikt aan Arie Pieter Imhoff van Wijnhandel Servir Frais op Curaçao. Imhoff heeft deze benoeming volgens het comité verdiend omdat hij de eerste wijnhandelaar op Curaçao is die, sinds 2018, Kroatische wijn importeert naar het eiland. Arie Pieter Imhoff reageerde als volgt op zijn eretitel:  “Als tropisch wijnhandelaar ben ik zeer vereerd om te zijn verkozen tot Croatian Wine Ambassador Curacao 2019. De wijnen van Kroatië sluiten naadloos aan bij ons assortiment welke voornamelijk uit oude wereld wijnen bestaat. Het aanstekelijke enthousiasme en de kennis van de heren van Croatiangrapes.com stimuleren mij om als Ambassadeur deze wijnen aan een breder publiek voor te stellen en de wijnkennis over dit land uit te dragen zowel op Curaçao als op Bonaire.”

uitreiking curacao

Bijzondere award

De beide Croatian Wine Ambassadors hebben naast hun eretitel een award ontvangen die vervaardigd is door C&W Snijtechniek in Roden. Deze award is opgebouwd uit lagen hout, kunststof en messing als symbool voor de variatie in grondsoorten in Kroatië. Hierin is een doorzichtige uitsnede gemaakt in de vorm van het land Kroatië omdat “de Croatian Wine Ambassador een heldere kijk geeft op de wijnen uit Kroatië”.

Videoverslag benoeming Croatian Wine Ambassador

Voor belangstellenden zijn op http://www.croatianwineambassador.nl/video2019/ diverse videoverslagen beschikbaar van de avond en de benoemingen.

🍇🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!