Een van de meest bekeken travel tips op ANNE-WIES.NL. En ik snap wel waarom: Keulen is hot en trendy en een ideale stad voor een stedentripje vanuit Nederland. Een uurtje of 2 in een comfortabele trein brengt je naar hartje centrum. En dan begint het grote genieten…

Belgisch Viertel, Keulen

Voor de derde keer was ik in Keulen en weer werd ik verrast door de veelzijdigheid die deze stad biedt. Ons hotel dit jaar ligt tussen de Altstad en de trendy wijk Belgisch Viertel. De Altstad hadden we al wel verkend, dus de focus nu lag op dat Belgisch Viertel. En natuurlijk al die leuke kerstmarkten. Daarover lees je hier meer. Nu neem ik je mee naar de leukste adresjes net buiten het drukke centrum. We kozen deze trip voor het luxe Steigenberger Hotel, dat ligt aan de Rudolfplaz. Heel leuk dat aan de overkant ook een compacte, sfeervolle kerstmarkt bleek te zijn. We boekten het hotel zonder ontbijt, want hoe leuk is het om toffe ontbijtadresjes te ontdekken. En dat is zeker gelukt! Om de hoek, aan het begin van de Aachener Straße,  vonden we er al een paar, net als hotspots voor lunch en diner. Tip: neem een handig koffertje mee, zoals een van de 55x40x23 koffers om al je souvenirs veilig mee naar huis te nemen.

Balthasar

Ons eerste ontbijtje in Keulen genoten we bij Balthasar aan de Aachener Straße. En genoten hebben we zeker. Het was heel druk, dus we hadden geluk dat we een tafeltje konden bemachtigen. Een uitgebreide kaart, met ook voor lunch en diner veel mogelijkheden. Reserveren is een aanbeveling want deze zaak is hot!
Balthasar 

Keulen Balthasar compilage

Die Rösterei, Moxxa Caffee

Ontbijten kun je ook bij Die Rösterei, waar de Moxxa Caffe koffie zelf wordt gebrand. Een grote machine in de zaak is het bewijs. En die koffie is heerlijk! De ontbijtkaart is minder uitgebreid dan die van Balthasar, maar je bent hier dan ook wat goedkoper uit. En die koffie… Je kunt hier dagelijks niet alleen terecht voor het ontbijt, ook een wisselende leuke (business) lunch en diner wordt verzorgd.
Moxxa Caffe – Die Rösterei

Keulen Moxxa Rosterei Compilage

Salon Schmitz 

Dit etablissement bestaat eigelijk uit meerder naast elkaar gelegen zaken. Bij de Metzgerei kun je ontbijten, maaltijden verorberen, meenemen voor thuis of bestellen om van te genieten in Salon Schmitz, twee pandjes verder. Bij dat laatste kies je dan een tafeltje, bestel je een drankje en je bestelde maaltijd wordt geserveerd. Die maaltijd moet je dan wel ter plekke even (cash) betalen. Je drankjes reken je af in de Salon. Dit geldt ook voor de ijsjes die je bestelt bij de naastgelegen ijssalon, die ook tot het concern behoort. Leuk concept!
Salon Schmitz

Keulen Salon Schmitz compilage

Spatz Health Food Deli & Cafe

Lekker ontbijten (en meer) kun je ook iets verderop, in het Belgisch Viertel. Het is leuk rondwandelen in die wijk. Veel ‘kunst’ op de muren, concept stores, vintage boetiekjes en meer. Bij Spatz veel gezonde ontbijt ideetjes, lekkere koffie, sapjes en thee. Helaas is dit zaakje heel klein, dus toen wij ‘aanklopten’ was het vol. En vol is hier heel snel vol. Deze blijft dus op de bucketlist.
Spatz Health Food Deli & Cafe

Keulen Spatz en Belgisch Viertel Compilage

Hommage

Doordat Spatz vol bezet was dwaalden we iets verder door het leuke Belgisch Viertel en kwamen we terecht bij Hommage. Ook dit zaakje is heel erg klein, maar we hadden geluk: er kwam net een tafeltje vrij. Lekkere koffie, verse (dagelijks wisselende) sapjes, taartjes en ontbijtjes.
Hommage

Keulen Hommage Compilage

Caveedel

Bij Caveedel kwamen we terecht tijdens onze wandeling door het Belgisch Viertel. We hadden genoten van de muurschilderingen, concept-stores, unieke winkeltjes en  barbershops in deze wijk. Ook Caveedel is klein dus we hadden weer geluk dat er net weer een koppeltje de zaak verliet. Na een heerlijke kop thee en een gedeeld stuk walnotentaart vervolgden we onze weg door deze leuke wijk.
Caveedel 

Keulen Caveedel compilage

Hanoi September

Heerlijk hebben we gegeten bij Hanoi September aan de overkant van Salon Smitz in de Aachener Strasse. Pas sinds september is Hanoi geopend, maar september refereert ook aan de mooiste maand in Vietnam, zo vertelt onze enthousiaste gastheer. En mooi hebben we hier gegeten! Authentieke Vietnamese hapjes en gerechten met veel heerlijke bijpassende wijnen.
Hanoi September

Keulen Hanoi September compilage

Cafe Rico

Bij Cafe Rico ploften we even neer na een dag shoppen in Keulen. Onder de warme lampen buiten op het terras genoten we van een fijn glas wijn en lekkere flammkuchen. Je kunt hier ook terecht voor lunch, borrel en dinner.
Café Rico

Keulen Cafe Rico

Herr Pimock

Onze laatste avond in Keulen was een zaterdagavond en ervaring leerde ons dat je dan beter een reservering kunt maken bij je favoriete restaurant. Wij gingen er niet minder dan 5 langs die vol bleken maar bij Herr Pimock bleek nog plek. Hoewel dat er niet naar uitzag toen we binnenkwamen. Een ‘georganiseerde chaos’ is wellicht de beste omschrijving. Mutjevol, maar er kwamen toch steeds tafeltjes vrij die door de eigenaar voortdurend in de gaten werden gehouden en daardoor weer bezet werden. De (weinig) dames en heren in de bediening waren snel en oplettend, dus de service was snel. En, niet onbelangrijk, met een lach. Hier kun je, ook ’s avonds, uitgebreid eten, maar ook gewoon lekker een cocktail drinken of een glas wijn met tapas of andere kleine hapjes. Superleuk en gastvrije sfeer.
Herr Pimock

Keulen Herr Pimock Compilage

Markthalle

Even lekker én gezond lunchen kun je ook in de Markthalle in het Belgisch Viertel. Het doet een beetje denken aan de Rotterdamse Fenix Food Factory. Veel mooie verse groenten, vlees, kaasjes en meer worden ter verkoop aangeboden en beneden kun je aan een van de lange tafels genieten van een heerlijke koffie en meer.
Markthalle

Keulen Markthalle

Op de Bucket list voor Keulen

Drie dagen is echt niet genoeg om alle zaken te bezoeken waar je benieuwd naar bent. Zo staan op de bucket list Cafe Noa, Mad Dogs,Piccola l’Originale , Belgischer Hof en nog veel meer. Klassiekers waar we wel zijn geweest zijn, in het centrum, zijn Cafe Fassbender (traditioneel taartjes paradijs) en Galeria Kaufhof waar ik maar moeilijk van de delicatessen- en champagne afdeling afscheid kan nemen. En de Kölner Dom… die moet je natuurlijk ook even van binnen zien.

Keulen Fassbender en Kaufhog Galeria

Keulen AW maakt foto van Dom

Twee tips tot besluit

  • Wil je persé in je favoriete restaurantje eten, reserveer dan een tafeltje. Dat geldt ook voor het ontbijt. De ontbijtrestaurantjes zijn vaak klein en de overige razend populair.
  • Neem voldoende cash geld mee. Bij veel zaken kun je niet pinnen voor bedragen onder 10 euro, kun je alleen pinnen met een Duitse pas of is pinnen helemaal niet mogelijk.

 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Booking.com