Op maandag 10 oktober onthult het Utrechtse Grand Hotel Karel V tijdens een feestelijke lunch een apart label voor zijn restaurants en events: Karel 5. Journalisten, bloggers en andere genodigden worden hartelijk ontvangen met een sprankelend glas champagne Grande Réserve brut van Delot Père & Fils. Die is voor 100% gemaakt van pinot noir, mooi droog, heeft voldoende fruit en is heerlijk verfrissend. Een fijn begin! Nadat er wat mooie amuses gepresenteerd zijn neemt Toon Naber, algemeen directuur van Karel V, het woord.

Karel 5

Champagne en ‘broodje Mario’

Mee met trends

Zoals alle ondernemingen wil ook Karel V mee met zijn tijd. Trends zijn voortdurend aan verandering onderhevig en Karel V wilde er graag op inspelen. Dat was een uitdaging in zo’n historische omgeving! Het gebouw leent zich niet voor drastische veranderingen. Maar…..  het is toch gelukt. Het hotel, dat in 1999 zijn deuren opende, is in 2014 compleet gerestyled. In 2015 en 2016 is ‘de rest’ aangepakt, waaronder de twee restaurants en de ruimtes voor de ‘events’.

kvlogo

Balans tussen historie en toekomst

Hoewel er aan de buitenkant vrijwel niets is veranderd, is er binnen een grote sprong gemaakt naar de toekomst. Op de hotelkamers bijvoorbeeld is alles gedigitaliseerd. “De balans tussen oud en nieuw, historie en toekomst is goed nu. Maar één ding willen we niet veranderen”, zo benadrukt Toon Naber, “en dat is onze culinaire ambitie”. Met een chef als Vito Reekers en een maître sommelier als Johan Kragtwijk blijft het restaurant er een van hoog niveau. Ook de brasserie loopt prima, dus aan dat concept wordt niet getornd. “We gaan beide culinaire zaken én onze gerestylede zalen op gastro- en bistronomische wijze invullen.”, zo besluit de directeur zijn betoog. Hij spreekt de hoop en verwachting uit dat de vernieuwingen de drempel van Karel 5 wat lager hebben gemaakt. Onder luid applaus wordt het nieuwe logo onthuld, waarin de traditionele V plaats gemaakt heeft voor het modernere 5!

Karel 5

Brasserie Goeie Lousia

In brasserie Goeie Lousia worden de gasten getrakteerd op een tweetal heerlijke gerechtjes en een mooie Duitse wijn: scheurebe (een kruising tussen sylvaner en riesling) van Weingut Seehof uit Rheinhessen. Volgens mij past hij, door zijn frisse ‘spritzigkeit’ niet helemaal bij het eerste gerechtje en bij het tweede gerechtje helemaal niet. Wellicht zou een Grauburgunder bij het eerste gerecht en een volle Chardonnay bij het tweede een betere keuze zijn geweest. Maar desondanks hebben we ervan genoten!

kvchef

Chef aan het werk in de open keuken van Brasserie Goeie Louise

kvbbbb

De 5 B’s: Biet, Burrata, Beukennoot, Basilicum, Bramen

scheurebevierkant

De wijn bij de gerechtjes

kvravioli

In plastic in de oven bereide ravioli’s in een truffel-roomsausje. Wat denk je dat er gebeurde toen het zakje aan tafel opengemaakt werd….Heaven!

Restaurant Karel 5

Voor het volgende gerechtje worden we uitgenodigd plaats te nemen in het gerestylede restaurant. Dat ziet er inderdaad heel sfeervol uit. Mooi gedekte ronde tafels, wanden van een blauwe kleur die modern is maar toch past in deze historische ruimte, die vroeger de eetzaal van de nonnen was. We worden verwend met een bijzonder mooi bordje: ‘hutspot’ heet het oneerbiedig. Daarbij een Nederlandse wijn van Wijngaard St. Martiunus in het Limburgse Vijlen. Een geweldige combinatie! De wijn is gemaakt van cabernet cortis, cabernet cantor en pinotin, wie kent ze niet…. Hij heeft dik bessenfruit en kruiden als laurier en kruidnagel naast tonen van leer en een lange, volfruitige kruidige afdronk. Een feestje bij de bereidingen van Iberisch varken en ‘wokkels’ en ‘spekkoek’ van ‘hutspot’!

kvrestaurant

kvhutspot

‘Hutspot’

kvmartinus

Niks geen 7 zonden! A match made in heaven met de ‘hutspot’!

Kikkhuhuuuu…

Na dit culinaire feestje is het tijd voor een volgend: Utrechtse schrijver Ronald Giphart vertelt op een amusante wijze waarom Karel V al lang zijn favoriete eet-adres is en Karel 5 dat zeker zal blijven. Ronald wilde “een boek schrijven over een schrijver die een boek schrijft over het schrijven van een boek”. Maar uiteindelijk werd het een boek over een chef. Toen vriend Pierre Wind het boek-in-wording onder ogen kreeg was diens reactie: ‘Kikkhuhuu…..! Maaruh…. d’r klopt niks van”. Dus dompelde Ronald zich maandenlang onder in de wereld van de chefs. Kookboeken werden verslonden en stages gelopen. En een boek ontstond: Troost! Van zijn favoriete nagerecht bij Karel V gaan wij genieten. In de keuken van Karel 5.

kvgiphart

Een enthousiaste Ronald Giphart vertelt over zijn culinaire belevenissen

Dessert van goud

Het is niet alles goud wat er blinkt, maar dit dessert is goud waard! Als we de keuken binnenkomen krijgen we een ‘gouden’ doosje uitgereikt door keukenchef Jasper Gronert naast een bijzonder glas PX-sherry. Ik kende wel ‘death by chocolate’, maar dit nagerecht is een ‘death by caramel’! Geweldige combinatie, ook nog eens gegeten met een ‘gouden’ lepeltje. Als je je dán geen prinsesje voelt…..

kvchefdoosje

kvcaramelenpx

 

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Kijk voor meer over KarelV en reserveren op de website van Karel V

Of ga gelijk naar de gastronomische website van Karel 5