Net open en al twee keer door mij bezocht: restaurant Fitzgerald, gelegen aan het Gelderseplein in de historische Oude Haven. De ingang ligt direct tegenover die van een van mijn favoriete hotels: CitizenM.

Fitzgerald

Eigenaar van Fitzgerald is Danny Gonzalez, die zijn sporen o.a. als maître-sommelier van het Rotterdamse restaurant Wereldmuseum al ruimschoots heeft verdiend, evenals chef-kok Remco Kuijpers en bedrijfsleider Richard de Jong. Schrijver Ernest van der Kwast is verantwoordelijk voor de naam van het etablissement.

image

Aperitief: never ’too much champagne’

Beide keren hebben wij bij Fitzgerald het aperitief gebruikt in een van de leuke retro-stoeltjes bij de entree. “Echt oud en zelf op de kop getikt”, vertelt Danny niet zonder trots. Op de menukaart een uitspraak van F. Scott Fitzgerald: “Too much of anything is bad, but too much Champagne is just right“. Kijk, die mening delen wij. Fitzgerald heeft een heel hoog plafond, een grote bar voorin en helemaal achterin een open keuken waar we niet minder dan zes koks aan het werk zien. “Daaronder ook leerlingen”, vertelt Danny. “En we zijn net gestart dus we hebben nog geen idee hoeveel gasten we kunnen verwachten”. Nou, ik denk dat ik het wel weet, die koks zullen hard nodig zijn, want het is er heerlijk. Qua eten en wijnen maar zeker ook qua sfeer en gastvrijheid.

restaurant Fitzgerald, Champagne en amuses

Fitzgerald, het diner

Als voorgerecht genieten wij bij Fitzgerald van ‘Langoustines-courgette-mascarpone-koffie‘, een bijzondere combinatie die wij alle vier geweldig vinden!

Restaurant Fitzgerald diner langoustine

Als hoofdgerecht kiezen we de ‘Two today’s special‘, een mooi stuk vlees van een speciaal Spaans runderras. Dat wordt heel leuk opgediend op een houten plank met voor ieder een pannetje met een bonenstoofje. Het ziet er niet alleen goed uit, het smaakt ook voortreffelijk. De wijn die we hierbij drinken is er een uit Ribera del Duero, Pago de Los Capellanes Tinto Crianza 2010. (Een wijnbedrijf dat ik op 23 april a.s. ga bezoeken overigens! Joehoe!)

restaurant Fitzgerald, Hoofdgerecht Spaans rundvlees

Bij het kaasplankje drinken we een mooi glas Madeira Verdelho van Barbeito. Dit is een avond lang genieten. Reden dus om met een vriendin nog eens bij Fitzgerald terug te keren voor de lunch.

Restaurant Fitzgerald Rotterdam Madeira Barbeito en kaasplankje

Fitzgerald: Fantastische lunch

We beginnen dit keer met… een cappucino. We hebben immers veel te bespreken. Mijn tafelgenote Conchita Dubbeld importeert namelijk een bijzonder mooie olijfolie uit Griekenland: Pure Olive Oil en smeedt snode plannen. We kiezen voor het 2-gangen lunchmenu. Het voorafje is hetzelfde als enkele dagen ervoor maar dat vind ik niet vervelend. Integendeel. Ook mijn tafelgenote geniet. Als wijn erbij adviseert Danny de Pinot Blanc 2012 Rosenberg van Domaine Barmès-Buecher, Alsace. Fantastisch! Vol, fris, rijp wit en tropisch fruit en een licht rokerige hint.

Fitzgerald Rotterdam

Ons hoofdgerecht bij Fitzgerald bestaat uit Rogvleugel & Rundernek, spelt, oerbiet en aardpeer met een goddelijke jus. Erbij drinken we een licht gekoelde rode wijn: Clos des Fous 2012 Subsollum Pinot Noir uit Chili en die is mooi! De stijl van een Duitse Spätburgunder. En dat er in Chili heel mooie Pinot Noirs worden gemaakt heb ik onlangs ondervonden! (klik hier)

Fitzgerald Rotterdam

Na een espresso keren wij tevreden huiswaarts en zijn vastbesloten dat dit niet de laatste keer is dat wij Fitzgerald bezoeken. De 19 (!) wijnklimaatkasten bij Fitzgerald en de ‘Fingerfood’ hapjes met o.a. Skrei, Creuses, Cecina de Léon en ‘Lambada-aardbeien met Cantabrico/geitenkaas’ zien er té aantrekkelijk uit! Volgende keer de bar van Fitzgerald uitproberen dus!

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

www.restaurantfitzgerald.com

images