Hotel Prins Hendrik, al jaren een begrip op het Waddeneiland Texel, is vernieuwd en dat moet gevierd worden. Dat gebeurt door een exclusief persdiner in het eveneens vernieuwde restaurant, met aansluitend of vooraf de mogelijkheid in een van de vernieuwde kamers te overnachten. Titia Boxma neemt de honneurs waar voor Anne-Wies.NL.

Texel… vanuit mijn woonplaats Leiden is het 1,5 uur met de auto en 20 minuten met de ferry om vervolgens bij aankomst de heerlijke zilte lucht van de Wadden op te snuiven. Als je van heerlijk fietsen langs de zee, turen naar vogels, lekkere Texelse bieren drinken, kaasboerderijen bezoeken, oesters rapen, strandwandelingen en puur eten houdt, ben je hier helemaal op je plek! Wil je een keer goed naar de sterrenkijken dan kom je hier ook aan je trekken want er is sprake van zeer weinig lichtvervuiling.

Texel wad Prins Hendrik

Het Noorden

Het verhaal over Hotel en Bungalowpark Prins Hendrik begint in 1876. Met de bouw van een afsluitdijk verdwijnt de woeste inham van de Waddenzee, die als een lelijke scheur tussen het oude land van Texel en de polders Eierland en De Eendracht ligt. Polder Het Noorden is een feit. De inpolderaars verheugen zich op alle agrarische mogelijkheden die er in het verschiet liggen maar de poldergrond blijkt van bar slechte kwaliteit. Slechts een paar schapenhouders wagen zich op het nutteloze, zilte ‘klapzand’.

Een mooie ontwikkeling is het feit dat Het Noorden uitgroeit tot één van de belangrijkste vogelbroedgebieden van West-Europa uit die tijd. Het Noorden, met Utopia, De Schorren en het gebied rond de molen – De Bol – is ook nu één grote smeltkroes van visdieven, noordse sterns, dwergsterns, kokmeeuwen, kieviten, tureluurs, scholeksters, bruine kiekendieven en lepelaars.

Prins Hendrik

Dat dit hotel ooit op deze plek is ontstaan, is het werk van een eigenzinnige man uit de Wieringerwaard: Floris Dekker. Hij stond bekend om zijn merkwaardige initiatieven en ideeën. ‘Logement en Café Dekker’ (het huidige Prins Hendrik) was zijn beste idee. Floris zocht echter een meer pakkende naam en dat werd Prins Hendrik, naar de gemaal van Koningin Wilhelmina, die volgens Dekker in zijn hotel gelogeerd zou hebben. Het huidige restaurant is vernoemd naar de oprichter, Floris. En zo is het cirkeltje weer rond.

Grondige modernisering

Eigenaar Ernst Weyschede en zijn partner Ingeborg namen een aantal jaren geleden het hotel over. Beiden kwamen niet echt uit de hotellerie maar de oma van Ernst woonde op Texel en hij kwam van kleins af aan al op het eiland. Het eiland sprak hen aan, en ze gingen kijken naar de mogelijkheden om een eigen hotel te beginnen. Grondige modernisering was wel noodzakelijk om een bredere groep gasten aan te trekken. De keuken werd vernieuwd, het restaurant onderging een modernisering en er werden zes nieuwe hotelkamers gerealiseerd met vogels als thema. Het eindresultaat is bijzonder geslaagd. Mooie kamers (met airco), origineel en kleurrijk ingericht en met een heerlijke douche. Soms ook met bad.

Prins Hendrik slaapkamer

Hotel Prins Hendrik interieur

Dinner met lokale ingrediënten

Ik mocht er, na het slapen in één van de kamers, genieten van een 4-gangendiner met aandacht voor plaatselijke ingrediënten, zoals oesterzwammen, bisque met Hollandse garnalen en parfait van de Texelse kruidenbitter ‘Juttertje’ met Boerenjongens. Dat beviel goed. Helaas was er niet gedacht aan bijpassende wijnen maar in samenspraak met een paar tafelgenoten en de eigenaar kwamen we tot een cava bij de oesterzwammen en een Weissburgunder van Van Volxem uit de Saar bij de zeebaars met botersaus.

Hotel Prins Hendrik dinner

De volgende ochtend werd er een uitstekend ontbijt geserveerd, met plaatselijke producten zoals kruidenkaas, duindoornyogurt en lekker brood, maar ook verschillende soorten pindakaas van de Pindakaaswinkel.

Naast het hotel kun je een aantal bungalows boeken. Het hotel is ook zeer geschikt voor hondenliefhebbers. Kortom, als je naar Texel gaat, bekijk dan zeker eens de mogelijkheden van hotel Prins Hendrik.

Uitgelichte foto en info:
https://www.prins-hendrik.nl/

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

*Titia Boxma is Registervinoloog®, wijndocent en dol op wijn/spijs! Zij verzorgt wijncursussen, proeverijen en workshops voor particulieren en horeca in Leiden en omgeving of op locatie: www.keytowine.nl. Lees hier de artikelen van Titia.

#Titia