De beste Nederlandse rode wijn komt uit het hoogstgelegen bergdorpje Vijlen. Wijndomein St.Martinus in Vijlen heeft tijdens de ‘Keuring der Lage Landen 2020’ de hoogste score behaald van alle 282 ingezonden wijnen. De eer ging naar de rode St.Martinus ‘Cuvee Cabernet 2016’ die zich hiermee ‘De Beste Nederlandse èn Belgische rode wijn’ mag noemen.

Daarnaast behaalde St.Martinus voor nog 3 andere rode wijnen een gouden medaille, ‘Johannes 2018’, ‘7 Zonden’en ‘Gerardus 2018’. De dessertwijn ‘LIEF’ bereikte de eregalerij van de drie beste zoete wijnen. Om in de eregalerij terecht te komen moet een wijn minimaal een goede zilveren medaille hebben. ‘LIEF’ won als enige een gouden medaille waarmee deze wijn van zich wel de beste dessertwijn van Nederland & België mag noemen.

Ongelofelijke erkenningen

Stan Beurskens, Nederlands wijnen expert, oenoloog, adviseur bij 40 wijngaarden en eigenaar van het grootste wijndomein in Nederland, St.Martinus, zegt erg blij te zijn met de prijzen. “Hoewel ik nooit medailles en oorkondes ophang of op de flessen zet, geniet ik uiteraard wel enorm van deze ongelofelijke erkenningen. Samen met een groot team van inmiddels 34 mensen, zijn we jaren bezig om een mooie wijn te maken. Al onze liefde en zaligheid stoppen we erin en gelukkig zijn we elk jaar uitverkocht.

Beste Wijngaarden van Nederland en België

Deze keuring is overigens wel een soort Oscar uitreiking onder vakbroeders. Dit jaar waren dat 50 Nederlandse en 15 Belgische wijngaarden. De wijnen worden blind gekeurd door professionele keurmeesters bij het ‘Weinbau Ambt’ in Neustadt, Duitsland. Daar worden tienduizenden wijnen per jaar geproefd. Inzenden betekent risico lopen want je kan ook verliezen. Aan de top komen is immers anders dan jaren aan de top blijven. “Maar als je dan wint en je hoort voor het 5e jaar achtereenvolgende jaar bij de drie “ Beste Wijngaarden van Nederland en België ”, dan geeft dat wel een enorme kick!” aldus Stan Beurskens

Nederlands wijntoerisme

Achterover leunen is er niet bij. Beurskens heeft grote uitbreidingsplannen. “We zijn bezig met een 2e ondergrondse wijnkelder en een proeflokaal die via een ondergrondse gang met de huidige kelders verbonden zijn, heel modern allemaal. Dit scheelt veel transport bewegingen in en rondom het domein. Daarnaast hebben we inmiddels 28 hectare wijngaarden waarmee de huidige productie en opslag te klein zijn geworden. Ook is er enorm veel belangstelling voor educatieve rondleidingen en proeverijen. Nederlandse wijn en wijntoerisme in eigen land hebben door publiciteit, wijnpromotie, wijnroutes, wijnwandelingen, wijnweekendjes én Corona veel extra belangstelling gekregen. Immers, we kunnen nergens naartoe en zoeken, bezoeken een wijnstreek met een mooi verhaal. Dat gaat nooit meer weg en zal alleen maar groeien, daar ben ik van overtuigd”.

Het volledige verslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2020 inclusief alle prijzen vind je hier en een overzicht van alle ereprijzen vind je hier.

Bron: persbericht
Foto: LodewijkFotografeert.com

🍇🍷🍴 Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief