De Hongaarse ambassade in Den Haag organiseerde een interessante wijnproeverij met als titel “Terra Benedicta – The Land of Hungarian Wine”. Andrea Furjak, internationaal wijndocent Hongarije, presenteerde de wijngebieden Tokaj, Eger, Szekszárd, Villány, Somló, Sopron, North of Lake Balaton en de grote verscheidenheid aan druiven die Hongarije kent.  Silvia (misswineanddine)* was erbij voor Anne-Wies.NL.

Hongarije

Hongaarse wijnen: perfect terroir 

Hongarije heeft een landklimaat en krijgt tijdens de zomer veel zon. Ook valt er een redelijke hoeveelheid regen wat zorgt voor een goede groei van de druiven. Rond het Balatonmeer vind je de meeste wijngaarden. Omdat het meer langgerekt en ondiep is, wordt het water snel opgewarmd en wordt deze warmte in de nacht weer afgegeven aan de omgeving. Combineer dit met vulkaangrond, dan kun je je voorstellen dat de omgeving van het Balatonmeer een prefect terroir is voor wijnbouw. Met name op de noordoever vind je historische wijngaarden die de Romeinen nog hebben aangelegd.

Wine Map Hungarian Tourism Agency kopie

Diversiteit aan Hongaarse druivenrassen

Maar niet alleen rond het Balatonmeer vind je wijnbouw. In totaal zijn er 22 officiële wijnregio’s. Er wordt veel gewerkt met internationale druivenrassen zoals cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Maar de Hongaren blenden ze met een aantal inheemse druivenrassen zoals kadarka en juhfark. Je kunt je voorstellen dat dit ook een enorme diversiteit aan wijnen met zich meebrengt.

Hongaarsewijnen geproefd Silvia

Rhine Riesling

De eerste wijn die we proeven is een witte ‘Panorama 2017’ van wijnhuis Villa Tolnay vlakbij het Balatonmeer. De druif die ze gebruiken is rhine riesling en deze lijkt qua geur erg op de Duitse riesling: aromatisch (bloesem, perzik), mineraal en toch ook echt wat petroleum. Qua smaak overigens ook: perzik, citroen, honing en witte bloemen. Perfect bij exotisch en pittig eten!

Olaszrisling

De tweede wijn is een witte ‘Safrankert 2017’ van wijnhuis Figula ten Noorden van het Balatonmeer. De druif is de olaszrisling, een veel aangeplante druif in heel Hongarije. Echter, deze druif komt het beste tot zijn recht rond het Balatonmeer. De wijngaard staat namelijk heel dichtbij het meer. Door de vochtigheid van de lucht is de druif heel gevoelig voor botritis (edele rot). De wijnbouwer laat deze edele rot voor ongeveer 6% toe in zijn wijngaard en plukt daarna zijn druiven. Je kunt je voorstellen dat dit heel nauw luistert. Maar hij doet dit zo goed dat deze wijn gewoon ruikt naar een Sauternes dessertwijn maar qua smaak droog is. Met een volle body, mooie uitgebalanceerde zuren en een klein amandelbittertje is dit een bijzonder goede wijn. Perfect bij een kaasplankje.

Juhfark

De derde witte wijn die we proeven is een ‘Juhfark Selection 2016’ van wijnhuis Kreinbacher, ook weer vlakbij het Balatonmeer maar op het oud-vulkanische gedeelte. De druif die ze gebruiken is de inheemse juhfark. Dit is de meest neutrale druif uit Hongarije en heeft van zichzelf nauwelijks geur en smaak. Maar juist daardoor kan deze druif het terroir heel goed ‘communiceren.’ Het was in ieder geval mijn favoriet! Qua smaak en geur: honing, tijm, petroleum en mineraal.

Hárslevelu

De laatste witte is een ‘Tokaji 2018’ van wijnhuis Kikelet uit het noordoosten van Hongarije. Droge Tokaji wijnen kun je maken van furmint of van hárslevelu. Deze Tokaji is van de laatste en heel goed uitgebalanceerd: aromatisch, bloemig en mineraal. Helaas is de hárslevelu minder bekend, waarschijnlijk door de naam. Andrea vertelt dat Hongaarse wijnboeren eigenlijk een Tokaji zouden moeten maken door deze twee druiven te combineren omdat ze beide elkaar versterken qua zuren en qua fruit.

Kekfrankos – Blaufrankisch

Na de Tokaji gaan we over op de eerste rode wijn: een ‘Kekfrankos 2017’ van wijnhuis Lukawine vlakbij het Sopronmeer ten noordwesten van Hongarije. De druif is een blaufrankisch en geeft daardoor een fruitige dieprode wijn met de geur en smaak van kersen en aardbei. Een lichte rode wijn met een lage tannine. Goed om de tegenstelling te proeven met de volgende rode wijn.

Bikavér

De tweede rode wijn is namelijk een ‘Ivanvolgyi Bikaver 2017’ van wijnhuis Sebestyen ten zuiden van de rivier de Donau in het midden van Hongarije. Een Bikavér staat ook wel bekend als stierenbloed o.a. vanwege de dieprode kleur. In de jaren `70/`80 is de reputatie van Bikavér behoorlijk beschadigd door overproductie en het ontbreken van zelfregulatie tijdens de communistische overheersing. Inmiddels zijn er diverse wijnmakers opgestaan die als missie hebben om Bikavér weer op het wereldpodium te krijgen.

Bij Bikaver gaat het om de balans; geen van de druiven moet overheersend aanwezig zijn. Deze ‘normale’ Bikaver had die balans; kers, groene paprika, kruidigheid, medium body en perfecte lichte tannines.

Ik proef ook een ‘Bikaver Superior 2016’ van wijnhuis Bolyki uit het redelijk koele noorden van Hongarije. De koelte proef je echter niet in deze intense rode wijn die bestaat uit blaufrankisch, kadarca, merlot en zweigelt. De smaak: gerijpt donker fruit, blauwe bessen, hout en wat ‘vlezig’. Met een volle body, mooie tannines en alle smaken in balans is dit de perfecte Bikaver.

Cabernet franc

De laatste rode wijn is een ‘Villanyi Franc 2017’ van wijnhuis Gere uit het warme zuiden van Hongarije. De druif die voor deze wijn is gebruikt is de cabernet franc. Dit internationale druivenras wordt vaak gezien als het kleinere broertje van de cabernet sauvignon maar onderzoek wijst uit dat het anders is: cabernet sauvignon is een kruising tussen cabernet franc en sauvignon blanc. De cabernet franc is een toegankelijke en kruidige druif die je niet overrijp moet plukken omdat hij anders te veel tannines bevat. Deze mooie rode Hongaarse Cabernet Franc was mooi in balans met een geur en smaak van aardbeien en frambozen, viooltjes en toch ook weer een beetje groene paprika.

Furmint

We sluiten verrassend af met een mousserende wijn, de ‘Prestige Brut’ van wijnhuis Kreinbacher van 100% furmint. Bijzonder om van deze inheemse druif een mousserende wijn te proeven! De aroma’s van een echte Champagne zitten er ook in; citrus, perzik, witte bloemen en brioche. Qua smaak is deze Brut droog, fris, met subtiele bubbels en de smaak van citrus- en steenvruchten en wat ziltigheid. Heel goed gemaakt en een mooi feestelijk einde voor deze bijzondere en interessante proeverij!

Meer over HONGARIJE en HONGAARSE wijnen op Anne-Wies.NL? Kijk hier even rond.

* Silvia heeft altijd een fascinatie gehad voor het verhaal achter de wijn. Inmiddels heeft zij haar WSET2 gehaald en vindt het geweldig om haar kennis over wijn en spijs te delen via proeverijen, www.misswineanddine.nl en Instagram.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#silvia

#hongarije