Vrijdag 8 juni mocht ik (Titia Boxma*) voor Anne-Wies.NL genieten van een haringlunch met kraakverse nieuwe haring 2018 in het restaurant van het Bilderberg Parkhotel Rotterdam, THE PARK – INSPIRED BY ERIK VAN LOO. De Hollandse Nieuwe happening werd gecombineerd met de presentatie van drie Franse rosé’s van Bodvár . 

Hollandse Nieuwe uit Holland?

Bij binnenkomst werden we verwelkomd met een heerlijk glas Simonsig Kaapse Vonkel Brut uit Stellenbosch, Zuid Afrika. Een uitstekend begin! De haring was natuurlijk afkomstig van Koninklijke Schmidt Zeevis uit Rotterdam, al meer dan 100 jaar leverancier van topkwaliteit vis, schaal- en schelpdieren aan horeca en particulieren. Nieuwe haring of Hollandse nieuwe wordt aangeland in de eerste week van juni. De meeste haring – zo’n 90% – komt uit Denemarken en Noorwegen. De visjes worden door Nederlandse bedrijven gevangen en verwerkt, vandaar Hollandse nieuwe.

Verse haring: glasheldere pupil

We kregen eerst een lesje ‘hoe herken je verse haring’? Om te ontdekken of de haring (oftewel de Clupea Harengus) inderdaad uit 2018 is, moet je eerst naar de ogen van de visboer kijken en daarna naar de pupil van de nieuwe haring. Je moet dan wel een visboer treffen die het oog van de haring eruit wil halen. Als de pupil doorzichtig en glashelder is, heb je te maken met verse haring. Een troebele pupil duidt op oude vis. Op zich nog prima te eten maar we willen wel de echte natuurlijk!

Hollandse Nieuwe: aan het staartje of in stukjes

Volgens de rasechte Rotterdamse haringdeskundige eten Rotterdammers de haring altijd ‘bij de leuning’, (lees: aan het staartje) en Amsterdammers in stukjes. Dit schijnt nog uit de tijd te stammen dat de haring in de arme Amsterdamse Jordaanse buurt over veel kinderen verdeeld moest worden. Om de smaak van de goedkopere haring wat te verdoezelen werden er vaak Amsterdamse uitjes bij geserveerd. Natuurlijk wel een verhaal met een korreltje zout! Een goede, niet schoongemaakte haring moet 20-25 % vet hebben, een schoongemaakte ongeveer 8%. Wist je trouwens dat er 180-200 haringen per uur gekaakt kunnen worden? Na deze mooie verhalen verdwenen er heel wat haringen ‘aan de leuning’ in ieders mond! Wat waren ze lekker en goed vet! 

Rosé van boutique winery Bodvár

De rosé van Bodvár is afkomstig van een Zweedse familie die in de 17e eeuw ook bekend is geworden met een groot sigarenmerk,  Hafströms en Grönstedts Cognac. Echte genieters van goede kwaliteit dus. De rosé tak, Boutique Wine Company, Bodvár – House of Rosés, wordt in Nederland exclusief vertegenwoordigd door Wines & Bubbles  met eigenaresse Pamela Schipper.
De drie verschillende rosé’s dragen de nummers 1, 5 en 7.
Rosé Bodvár No 1 is de licht mousserende versie, gemaakt van 100 % cinsault en afkomstig uit de Languedoc-Roussillon.  Rosé Bodvár No. 5 wordt gemaakt in de Provence en is een blend van grenache, cinsault en syrah. De Rosé Bodvár No. 7 is ook een blend uit de Côtes de Provence en eveneens gemaakt van grenache, cinsault and syrah. 

Nieuwe Haring Hollandse Nieuwe Bodvar rose The Park (1)

Haringmenu bij The Park 

Erik van Loo (patron-cuisinier van restaurant Parkheuvel **) en ‘inspiring chef’ van The Park ging samen met chef Richard de Vries aan de slag en stelde een verrassend haringmenu samen dat de komende weken bij The Park op de kaart zal staan. Rosé is niet de eerste drank waar je in de combinatie met haring aan denkt. Een droge witte wijn, korenwijn of manzanilla sherry ligt meer voor de hand. We genoten van de Hollandse Nieuwe haring in combinatie met verschillende ingrediënten. Om te beoordelen welke rosé het best combineerde, besloten we de No 1, 5 en 7 naast alle gerechtjes te plaatsen. Een unieke manier om wijn en spijs te ervaren. De meningen van de aanwezigen over de combinaties verschilden nogal maar wat opviel was dat de mousserende rosé het best overeind bleef bij de alle gerechtjes.

We proefden achtereenvolgens:

Hollandse Nieuwe met komkommer, gepofte rijst en korenwijn. Een heerlijk fris begin van de middag!

Nieuwe haring The Park en rose bodvar Hollandse Nieuwe en komkommer

Mousse van kipper, belegd met gemarineerde asperge, bloemen en kruiden salade, vinaigrette van asperge, haringkuit en grof mosterdzaad. Wat een plaatje van een gerecht!

Nieuwe haring The Park rose Bodvar tweede gerechtje Hollandse Nieuwe

Spekbokking en rundersukade met zoetzuur van knolgroenten en parelgort, ravigotesaus, kappertjes en granaatappel. Een soort surf en turf.

Nieuwe Haring Hollandse NIeuwe Spekbokking The Park

Gemarineerde pilchards met zuurdesemcrouton, antiboise, lamsoren en basilicumolie. Antiboise is genoemd naar de Zuid Franse stad Antibes. In de tijd dat er een overschot aan tomaten was, besloten de koks een saus ervan te maken die ze Antiboise noemden. Pilchard is overigens een sardine die afkomstig is van de haringenfamilie.

Nieuwe Haring Hollandse Nieuwe The Park pilchards

 

We sloten af met een coupe van Hollandse aardbeien , banketbakkersroom met witte chocolade, sabayon van long pepper, vanille ijs en haringstaart van ‘citroenglas’. Met een Pink Port cocktail. Gelukkig geen echte haring in het dessert. Er bestaan grenzen aan een ingrediënt.

Nieuwe Haring Hollandse Nieuwe The Park Clarissa enTitia

Titia Boxma (rechts) met Clarissa Slingerland, eigenaar MissPublicity, die deze lunch mede organiseerde.

Jaarlijkse haringparty, eerste haringvaatje

Op woensdag 13 juni 2018 wordt tijdens de jaarlijkse haringparty van het Bilderberg Parkhotel Rotterdam en PR bureau MissPublicity het eerste haringvaatje uitgereikt aan een veel voor de stad betekenende Rotterdammer. Het is de tweede keer op rij dat het hotel haar befaamde haringparty samen met PR bureau MissPublicity organiseert. Vorig jaar mocht schrijfster Julie van Mol het eerste vaatje ontvangen. Naar wie  het vaatje in deze editie gaat is nog een verrassing. De overhandiging (door Erik de Wit, directeur Bilderberg Parkhotel Rotterdam en Clarissa Sarah Slingerland, directeur MissPublicity en Zakenvrouw Rotterdam 2017) vindt rond 17.30 uur plaats ten overstaan van zakenrelaties en genodigden uit de culturele en creatieve hoek. Ook deze haringparty wordt mede mogelijk gemaakt door Schmidt Zeevis.

LINKS:

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#titia