Hollandse Asperges! Ze zij er weer! Of moet ik zeggen Limburgse asperges? Of Brabantse? Waar vandaan dan ook, voorzichtig steken ze hun kopjes weer boven de grond. Asperges, ik ben er dol op. Je kunt er zoveel kanten mee op, zoveel heerlijke gerechten mee bereiden. Maar weet je eigenlijk hoe ze worden gekweekt? En waarom ze er maar zo kort zijn? 

Wanneer het aspergeseizoen precies begint is afhankelijk van het weer en de temperatuur. De eerste asperges die op de markt komen zijn geteeld in kassen of onder plastic kappen. Daarna komen ze ‘uit de volle grond’. De officiële opening is daarom doorgaans op een donderdag in april.

Asperges en Sint-Jan

Het einde van het aspergeseizoen echter staat min of meer vast. Op 24 juni eindigt traditiegetrouw het aspergeseizoen. Dat is niet omdat alle asperges vanaf dan niet meer lekker zijn. Na de asperge-oogst moet de aspergeplant een tijdje op sterkte komen om het jaar erna weer asperges te produceren. Door de plant boven de grond door te laten groeien, is de kans op een succesvolle oogst volgend jaar groter.

Na 24 juni worden de dagen korter. Ga je langer door met steken dan kunnen de asperges niet voldoende reserves opbouwen voor het volgende jaar. Op 24 juni is ook het katholieke feest van Sint-Jan. Waarom Sint jan als richtdatum gekozen? Waarschijnlijk omdat het gewoon makkelijk te onthouden was in een tijd dat iedere katholiek de speciale naamdagen van heiligen kende.

Wil je weten hoe asperges worden gekweekt?
Geoogst en verder verwerkt? Check dan even↴

Bron en meer over asperges: aspergecentrum.nl

Een uitgebreid artikel op deze website over asperges, de geschiedenis, aankoopgedrag en nog veel meer vind je onder deze link.

Asperge-recepten met wijnadvies op deze website? Kijk hier even rond.

#asperges