Cava is de bekendste mousserede wijn uit Spanje. Hoe wordt CAVA gemaakt? CAVA wordt gemaakt volgens de metodo tradicional, wat wil zeggen dat de 2e gisting plaatsvindt in de fles. 

Cava, de druiven en rijping

De druiven zijn voornamelijk xarel.lo, macabeu en parellada met daarnaast nog wat andere druivensoorten als chardonnay, garnacha, trepat etc. De minimumrijping die de wet voorschrijft is 9 maanden. Rijpt een cava 18 maanden dan mag hij Reserva heten, bij 24 maanden een Gran Reserva. Tip: ook aan de kleur van de sticker op de afsluiting van de cava kun je de leeftijd zien. Op de “gewone” zit een witte sticker, op de Reserva een groene en op de Gran Reserva een zwarte.

Het belang van terroir

Cava wordt voornamelijk geproduceerd in de Penedès, gelegen in het noord-oostelijke Catalonië. Maar inmiddels ook in andere delen van het land waaronder Rioja en zelfs in het hete Extremadura mag de DO Cava in verschillende gemeentes worden gebruikt. Het mag duidelijk zijn dat er daardoor veel verschillen zijn in stijl en kwaliteit. Wat vinden de producenten in Penedès daarvan? Met een aantal leden van mijn proefclub Le Tire Bouchon ga ik op onderzoek uit en bezoek achtereenvolgens de huizen Raventós i Blanc, Agustí Torelló Mata en Sumarocca, waarvan binnenkort de verslagen op deze website.

Wordt vervolgd!*
*Inmiddels staan die verslagen erop: check deze link!
🍇🍷🍴Geen enkel wijn-weetje, recept met wijn-advies, culinair nieuwtje, proefnotitie of cocktail missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#cava