Het jaar is weer begonnen en dus is het weer tijd voor goede voornemens. Gezonder gaan leven is een goed voornemen wat vaker voorbij komt, zeker in deze tijd. Wat past daar beter bij dan Dry January? Een maand lang niet drinken. Klinkt lastig? Valt best mee. Lees maar eens mee hoe Marloes* dit aanpakt.

Mijn beste vriendin is sinds een paar dagen gestopt met roken en een oud-collega van mijn vriend wil dit jaar uitzoeken waar hij nu echt warm voor loopt. Aangezien ik er eind februari achter kwam dat ik in verwachting was en na de geboorte van onze dochter borstvoeding was gaan geven, heb ik zo’n beetje een ‘Dry 2020’ gehouden. Ik vond het zelf veel minder zwaar dan verwacht om de wijn te moeten missen. Sterker nog, ik durft te stellen dat ik alcohol helemaal niet gemist heb. Je moet het wel een beetje leuk maken voor jezelf. In dit artikel deel ik een aantal tips waarmee je niet een hele maand veroordeeld bent tot een glas water. Voor je het weet is het februari.

Tip 1: Alcoholvrije wijn

Wil je je glas wijn echt niet missen, kijk dan eens naar alcoholvrije wijn. Ik wil daarbij wel meteen zeggen dat de kwaliteit nog lang niet zo goed is als die van alcoholvrij bier. Zo heb ik, heel eerlijk, nog geen echt lekkere alcoholvrije rode wijn gevonden. Ze smaken of te fruitig en zoet of naar niets (heb jij nu de gouden tip, hou ik me aanbevolen). Gelukkig zijn er ook nog witte wijn en bubbels. En daar wordt best aardig aan de weg getimmerd. De mousserende wijnen van Pasdutout en Leitz zijn oprecht lekker. Met die eerste heb ik zelfs een keer mijn schoonmoeder voor de gek gehouden. Qua stille wijnen vind ik Save water drink Riesling een aanrader.

Dry January eins zwei zero

Tip 2: Kijk eens naar siropen

Waar ik het afgelopen jaar met name van genoten heb, zijn limonadesiropen. Er zijn steeds meer merken die iets interessanters maken dan grenadine (ook lekker). Ik denk dat er op gegeven moment wel een stuk of acht flessen in huis waren van Agroposta, Roze bunker, Gimber en Pinkyrose. Persoonlijke favorieten zijn Wilde ijsthee (Roze bunker) en lavendelsiroop aangelengd met tonic (Agroposta).

Dry January wilde bunker

Tip 3: Alcoholvrije varianten van cocktails en aperitieven

Steeds meer merken komen met een alcoholvrije variant waar je thuis naar hartenlust mocktails mee kan maken. Alcoholvrije gin is al langer op de markt. Niet goedkoop, maar de alcoholvrije gin van Nona vind ik ook lekker om puur te drinken. Daarnaast heb ik het afgelopen jaar alcoholvrije Ricard, voorgemixte Negroni en Martini ontdekt. Zeker over die laatste ben ik erg te spreken en is gewoon bij de Gall en Gall en ik meen tegenwoordig zelfs in de supermarkt te koop.

Tip 4: Het wijnglas

Mijn laatste tip heeft niet zozeer met de inhoud maar wel met het glas te maken. Maak er voor jezelf een feestje van en schenk je sap in een wijnglas. Het staat gewoon zoveel feestelijker. En schenk je jezelf druivensap in, hebben mensen waarschijnlijk niet eens door dat je je alcoholgebruik even on hold zet.

Als je meedoet aan Dry January wil ik je veel succes en een smaakvolle maand toewensen.
Kom je nu een alcoholvrij alternatief tegen dat ik nog niet genoemd heb,
hoor ik graag van je via mijn Instagram @itsalwayswineoclock.

*Waar wijn eerst gewoon een interesse was voor Marloes Veerkamp, is het inmiddels een flink uit de hand lopende hobby. Op haar Instagram It’s always wine o’clock schrijft ze stukjes over alles wat ze proeft, leert en ontdekt over wijn. Lees hier de andere artikelen van Marloes.

🍇🍷🍴Geen enkel wijn-spijs advies, culinaire hotspot of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Marloes