Het is smullen geblazen: een lekker stukje vis. Zeker in de zomer, als het barbecue seizoen is aangebroken, gaan we massaal een visje inslaan. Maar weet je dat je vis ook gewoon in je keuken heel lekker kan bereiden? Daarbij is het wel belangrijk om de vis op de juiste manier te bereiden. Alleen zo krijg je écht de beste smaak van de vis. Hoe kun je vis nu het best klaarmaken? Hier vind je een paar handige basistips.

Juiste pan gebruiken

Het belangrijkste onderdeel van de bereiding wordt natuurlijk toch wel gevormd door het bakken van de vis. Hoewel je veel verschillende pannen kunt gebruiken bij het bereiden van vis, is het wel essentieel om hier vooraf even over na te denken. Zo kun je vis gewoon bakken in een koekenpan: dit wordt meestal gedaan. Kies wel voor een koekenpan die goed warm kan worden, met een sterke antiaanbaklaag. Dit is de makkelijkste manier om vis te bereiden. Waar je verder aan kunt denken? Ook vis uit de grillpan is heerlijk! Met deze techniek smaakt de vis alsof het stukje op de barbecue heeft gelegen. Veel mensen zijn dol op de typische grillsmaak, bij zalm bijvoorbeeld. De looks mogen er tevens zijn: gegrilde vis staat beeldig op het bord. Wil je de vis zo light mogelijk bereiden? Ook dat is een optie, door de vis te stomen.

Greenpan-pan op vuur

Manier van vis bakken

Welke handelingen voer je nu precies uit als de vis in de pan ligt? Hoewel dit per vissoort een beetje kan verschillen, willen we toch onze algemene tip met je delen. Gebruik altijd een flinke laag olie of boter in de pan. Wees hier niet te zuinig mee. Bak een vis niet op enorm hoog vuur: middelhoog vuur is voldoende. Veel stukken vis hoef je slechts relatief kort te bakken, om de meeste smaak te behouden. Zo kun je een filet twee à drie minuten per kant bakken. Het is ook een idee om één kant wat meer te doorbakken, wat de smaak verhoogt: houd deze kant iets langer op het vuur.

greenpan-vis met citroen-1

Vis voorbereiden

Wat kun je doen voordat je de vis in de pan stopt? Haal de vis tijdig uit de vriezer of koelkast. De vis smaakt het lekkerst als deze ongeveer op kamertemperatuur is gekomen. Uiteraard wil je rauwe vis niet té lang buiten de koelkast houden, dus houd de tijd altijd nauwlettend in te gaten. Een half uur uit de koelkast is meestal genoeg. Bij de meeste vissen is het slim om de vis eerst droog te deppen, met een keukenpapiertje. Doe dit zeker bij vette vissen, zoals zalm of tonijn. Je kunt de vis optioneel alvast kruiden. Zeker bij witte vissen wordt dit gedaan, om meer smaak te creëren. Gebruik peper en zout als basis, of ga voor een specialere smaak met bijvoorbeeld dille of rozemarijn. Wil je een krokant korstje? Dan kun je wat bloem over de vis strooien. Als je vis wilt frituren, zoals vaak met kleine visjes wordt gedaan, gebruik je een flinke laag olie of boter in de pan. De vis bedek je met een laag beslag of paneermeel. Smullen maar!

Dit artikel is tot stand gekomen ism Greenpan.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#samenwerking