De feestdagen staan weer voor de deur, en dat betekent gezellige diners en prachtige tafels vol lekkernijen. Het meenemen van een fles wijn naar zo’n gelegenheid is een attent gebaar, maar er zijn een paar handige tips om in gedachten te houden. Want wie weet: wordt jouw gekozen wijn meteen geopend, of juist bewaard voor een ander bijzonder moment?

Ken de gastheer- of vrouw

Als je niet weet of de wijn bij het diner wordt geschonken, en daar kan je ook niet achter komen, bedenk dan wat de gastheer- of vrouw het liefst drinkt. Er zijn wijnliefhebbers die uitsluitend rood of uitsluitend wit drinken. En een fervente Bourgogne-liefhebber doe je waarschijnlijk geen groot plezier met een fris-fruitige Sauvignon Blanc.

Als jouw wijn wel bij het diner wordt geschonken…

Ken het menu

Probeer te achterhalen wat er op het menu staat. Kies een wijn die goed past bij de gerechten, zoals een witte wijn bij vis, een lichte rode wijn bij gevogelte of een stoere rode bij rood vlees. Als je helemaal op zeker wilt gaan, kun je ook vragen naar de bereidingswijze en de eventuele sauzen en daar je keuze mede op baseren.

Als je niet weet wat er geserveerd wordt, vermijd dan zeer uitgesproken wijnen zoals zware tanninerijke wijnen of heel zoete dessertwijnen. Veiliger zijn dan een breed inzetbare wijn als een Pinot Noir of een niet-houtgerijpte Chardonnay.

Als aperitief is een mousserende wijn zoals Prosecco, Cava, Crémant of Champagne een feestelijke keuze.

Champagne diverse glazen sfeer pixabay

Groot of klein gezelschap

Uit een fles gaan ongeveer 6 glazen. Informeer dus hoe groot het gezelschap is waarvoor je de wijn meebrengt. Als het gezelschap groter is, neem dan twee flessen mee. Of beter nog: een magnum! Dat is de hoeveelheid van 2 flessen. ‘Big Bottles’ zien er spectaculair uit en doen het altijd goed! Check echter wel of er meer mensen een wijn meenemen voor bij dezelfde gang. Dan kun je kleinere glazen schenken, of de gasten kunnen kiezen uit verschillende wijnen.

Ken de gasten

Kijk of je kunt achterhalen wie de gasten zijn voor wie je de wijn meeneemt. Zijn het ‘gewone’ wijnliefhebbers die graag een ‘wijntje’ drinken, of (semi-)professionals die een duurdere/specialere wijn echt goed kunnen inschatten en waarderen en pas daar je keuze op aan.

Wijn met een verhaal

Het is leuk als je zelf wat over de wijn kunt vertellen. Misschien komt hij uit je eigen kelder en nam je hem mee uit je favoriete vakantieland. Of je kocht hem omdat je grote bewondering hebt voor de wijnmaker of omdat het je favoriete druivenras is. Of misschien sprak gewoon het etiket je aan. Een verhaal is altijd leuk.

Temperatuur

Tot slot even praktisch: check bij je gastheer- of vrouw of je meegebrachte wijn direct wordt geschonken of niet. Als dat eerste het geval is, zorg dan dat de wijn op de juiste temperatuur is. Zorg dat je de rode wijn iets koeler meeneemt dan je hem wilt serveren en dan is hij op de juiste temperatuur als je bij het diner arriveert. Neem een witte wijn, rosé of mousserende mee met een koelmanchet eromheen. Nog leuker: zoek een leuke wijnkoeler uit en breng je wijn daarin mee. Heb je gelijk een leuk cadeau voor je gastheer-of vrouw.

Met deze tips laat je zien dat je jouw wijnkeuze met zorg hebt gemaakt en draag je bij aan een sfeervolle en geslaagde avond!

🍇🥂Geen enkel culinair of travel nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook