Flammkuchen… ik ben er dol op! Voor het geval je flammkuchen nog niet kent: het is een soort heel dunne pizza waarvan het recept oorspronkelijk uit de Elzas komt. In Frankrijk heet hij ’tarte flambée’. Ik deel hier een goed basisrecept voor flammkuchen mét tips voor een variatie aan beleg. En… welke wijn is lekker bij flammkuchen? 

Flammkuchen, wat is dat precies?

Flammkuchen wordt gemaakt van brooddeeg en traditioneel belegd met crème fraîche, uien en spek. Mijn recept voor het deeg van de flammkuchen bestaat voor de helft uit speltmeel en voor de andere helft uit bloem. Tegenwoordig kun je in de supermarkt ook flammkuchenmeel kopen (of zelfs kant-en-klare rollen) maar zelf maken is veel leuker en… heel makkelijk! Smeer de bodem lekker royaal in met crème fraîche. Dit trekt tijdens het bakken in de bodem en dat zorgt juist voor de typerende smaak.

Flammkuchen, het basisrecept

De razend populaire ‘flammkuchen’ is eigenlijk zo klaar, in minder dan een half uurtje. Maar houd er rekening mee dat het deeg minimaal een uur moet rijzen. Dat is niet zo erg, want intussen geniet je vast van een mooi glas bijpassende wijn!

Wat je nodig hebt voor 2 flammkuchen
(ruim voldoende voor 2 personen als hoofdgerecht, of als borrelhapje voor meerdere personen)

Voor het deeg:

  • 200 gram speltmeel
  • 200 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl zout
  • 200 ml lauwwarm water
  • bloem (om je aanrecht te bestuiven)
  • 200 ml creme fraiche

FlammkuchenUitrollen

Flammkuchen, wat je gaat doen

  • Zeef het speltmeel en de bloem boven een kom. Voeg vervolgens de gist, olijfolie en lauwwarm water toe. Kneed het mengsel tot een soepel deeg en voeg tijdens het kneden het zout toe. Dek het deeg af met een theedoek en laat minimaal 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Was en snijd intussen alle toppings (zie hieronder) die je op je flammkuchen wilt.
  • Als het uur rijzen voorbij is verwarm je de oven voor op 240ºC graden.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak heel dun uit en verdeel het over meerdere bakplaten. Zo kan je verschillende toppings uitproberen.
  • Bestrijk de bovenkanten met de creme fraiche.
  • Beleg dan de flammkuchen met de toppings naar keuze (alles kan mee in de oven, alleen de rucola voeg je later toe)
  • Bak de flammkuchen in ongeveer 8 -10 minuten in de hete oven tot het deeg gaar is en de randen mooi goudbruin zijn.
  • Druppel er eventueel voor het serveren wat mooie olijfolie.

Welke wijn is lekker bij flammkuchen?

Wat je drinkt bij dit gerecht hangt natuurlijk af van het beleg. Wij aten de flammkuchen als borrelhapjes en probeerden verschillende soorten toppings uit samen met verschillende wijnen.

    • Flammkuchen traditioneel, met gerookte spekreepjes en ui (rode ui of bosuitjes)
      De wijn erbij? Bij het traditionele Elzasser recept kies je natuurlijk een traditionele wijn uit de Elzas, zoals een fijne Riesling of een Pinot Blanc. Die zijn lekker licht en passen mooi bij het zoute van de spekjes.
      Flammkuchen traditioneel

 

    • Flammkuchen met plakjes paddenstoelen en schijfjes truffel en/of truffeltapenade
      De wijn erbij? Een volle Chardonnay of een Italiaanse Pinot Nero of Nebbiolo passen mooi bij de aardse smaken van deze toppings.
      Flammkuchen Paddenstoel Truffel

 

    • Flammkuchen met gerookte zalm, plakjes courgette en rucola (de zalm kun je na het bakken toevoegen of voor het bakken. Meebakken verhoogt de rooksmaak van de zalm).
      De wijn erbij? Een frisse Sauvignon Blanc verfrist de stevige rooksmaak en kan goed op tegen het vettige karakter van de zalm.
      Flammkuchen gerookte zalm courgette

 

    • Flammkuchen op zijn Italiaans, met tomatenpasta topping, uiringen, mozzarella, reepjes paprika en courgette.
      De wijn erbij? Een lichte Chianti uit Toscane of een frisse Chiaretto (=rosé). Dat zijn beide wijnen die goed passen bij gerechten met tomaat, maar de milde smaak van de mozzarella niet teveel overheersen.
      Flammkuchen Italiaans

 

    • Flammkuchen met ricotta, plakjes kerstomaat en rucola
      De wijn erbij? Deze toppings zijn niet heel uitgesproken. Kies daarom een wijn die niet zo expressief is, maar toch lekker fris. Denk aan een Italiaanse Soave, Gavi of Vermentino.
      Flammkuchen Ricotta tomaat rucola

 

  • Flammkuchen met zalm, gamba’s en rucola
    De wijn erbij? Ga bij deze toppings voor een frisse Spaanse Verdejo of een ronde Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc. De eerste is wat lichter, de tweede wat steviger. Zo is er voor elk wat wils.
    Flammkuchen zalm en gamba's

 

👉Meer recepten met wijnadvies op deze website? Klik hier

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook