Op donderdag 4 april vond de voorjaarsproeverij van Cordier, een van de grootste wijnimporteurs van Nederland, plaats in de Hallen Studio’s in Amsterdam. Het was een dag vol ontdekkingen, proeverijen met de wijnmakers zelf en verschillende masterclasses met nog meer premium- en exclusieve wijnen. Jeroen Vonk was erbij en deelt zijn persoonlijke proefnotities en opmerkelijke wijnen die je niet mag missen. Waar mogelijk staan de consumentenprijzen erbij.
Internationale wijnmakers
Het drukbezochte evenement is groots opgezet met veel wijnen om te proeven. Er zijn maar liefst 12 wijnmakers aanwezig om hun wijnen toe te lichten. Deze wijnmakers komen van over de hele wereld. Enkele namen: Stift, Viberti, Figuière, M. Chapoutier, Dona Maria, Jackson Family Wines, Follador, Delaunay, El Coto, Schloss Reinharthausen, Pasqua, Domaine de Bellene en Cordier Frankrijk. Ik ga proeven, maar duik eerst in het diepe bij twee boeiende masterclasses.
Masterclasses: trends, ontwikkeling en duurzaamheid
Tijdens twee boeiende masterclasses verdiep ik me in de unieke smaken van de wijnhuizen M. Chapoutier en Viberti. Ondanks dat deze wijnmakers uit verschillende landen, Frankrijk en Italië, komen, valt me de overlap in trends en innovatieve aanpakken op. Ze zetten zich in om hoogstaande en toekomstbestendige wijnen te blijven produceren, ondanks klimaatverandering. Tevens blijven ze aansluiten bij de steeds veranderende wensen van consumenten. De gemiddelde consument verwacht een bepaalde stijl bij zowel M. Chapoutier als Viberti, maar wil ook meer drinkbare wijnen die niet per se lang bewaard hoeven.
Masterclass M. Chapoutier
Martin Champagne, de exportdirecteur vertelt uitgebreid over de geschiedenis van M. Chapoutier en hun werkwijze. Het wijnhuis bestaat sinds 1808 en hun DNA ligt in de noordelijke Rhône, maar men kijkt ook naar andere horizons. Er wordt gewerkt met respect voor het terroir; biodynamisch werken is het hart van hun strategie. Het bedrijf is Demeter gecertificeerd, wat geldt voor alle 344 hectare. We proeven een rode wijn die speciaal gemaakt is om koel te drinken, rond de 10 graden. Deze stijl van wijn wordt een trend, dus we houden het in de gaten!
Chapoutier La Combe Pilate Viognier 2022 – €19,40
Rokerig, rijk, meloen, appel, acacia, bloesem, gemaakt van wijngaarden rondom het woonhuis van de familie. De 10 hectare zijn, net als de andere wijngaarden, biodynamisch en Demeter gecertificeerd. De wijn is verder fris en fruitig, met tonen van natte steen en witte peper. Het heeft medium (+) zuren, een volle body, maar is niet te zwaar en blijft lekker drinkbaar en fris.
Chapoutier Hermitage “Chante Alouette” 2018 – €80,25
Een mooi gerijpte Marsanne die rijk, rijp en vol is, met smaken van appel, mineralen, gist en brooddeeg met lekkere kruidigheid, specerijen en gember tonen. De wijn is fris en pittig in de afdronk. Dit alles gaat gepaard met een zachte medium zuurgraad, medium (+) body en een lange afdronk. De marsanne druiven komen uit een wijngaard in een bocht van Hermitage, waar veel kiezels samenklonteren, wat extra texturen geeft. Het is heel mooi om dit te kunnen proeven, aangezien Marsanne niet bekend staat als een wijn die kan ouderen en complexiteit kan toevoegen.
Chapoutier Rouge Clair 2023 – €11,00
De trend die eraan gaat komen, een rode wijn die je koel drinkt rond de 10 graden. Leuk feitje, het woord &Frais is lichtroze op het etiket bij kamertemperatuur en wordt feller roze als de wijn gekoeld is. De wijn heeft een prettige smaak met kersen, aardbei, framboos. Sappig en een perfect alternatief voor rosé wijnen vanwege de extra structuur. Hierdoor is deze wijn perfect als borrelwijn maar ook met snacks en een lekkere salade. Echt het proberen waard deze zomer!
Chapoutier Châteauneuf-du-Pape “La Bernardine” Rouge 2021 – €47,85
Typische Châteauneuf met een pittige smaak van witte peper, pruimen, kersen en kruiden. De smaak is zachter geworden door rijping in beton zonder epoxycoating, wat extra micro-oxidatie mogelijk maakte en de zuren en tannines zachter maakte. Hierdoor is de balans subliem.
Chapoutier Crozes-Hermitage “Petite Ruche” 2021 – €24,30
Deze heerlijke wijn van 100% syrah is gerijpt in beton en heeft een fris en fruitig karakter met een medium body. De wijn is kruidig, pittig en vlezig, aangevuld met mooie aardse tonen en rijp rood en zwart fruit. Het is een mooie, serieuze wijn met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Chapoutier Hermitage “Monier de la Sizeranne” 2018 – €98,99
Dit is een zeer serieuze en mooie wijn, en dankzij de granietrijke bodem van de wijngaard hebben de tannines een licht korrelige textuur gekregen. De wijn heeft een volle body, rijk aan rood fruit zoals bramen, kersen, pruimen en kruidigheid. De wijn heeft soepele medium (+) tannines en medium zuren, met een elegante zachte afdronk. Het is echt een prachtige wijn om deze masterclass mee af te sluiten.
Masterclass Viberti
Ook Claudio Viberti, derde generatie wijnmakers en sinds 2008 eigenaar van Viberti, verzorgt een geweldige masterclass.
Wijnmakerij Viberti Giovanni ontstond toen Cavalier Antonio Viberti in 1923 ‘Locanda del Buon Padre’ kocht. In de kelder van het café ging hij wijn produceren voor zijn gasten. Destijds waren dolcetto, barbera en nebbiolo de enige drie druivensoorten die door de Cavaliere werden verwerkt. De wijnverkoop vond voornamelijk plaats binnen de Buon Padre.
Met de komst van Antoni’s zoon Giovanni en diens vrouw Maria in 1968 brak er een nieuw tijdperk aan. Er werd geïnvesteerd in een nieuwe winery en de eerste wijnen werden geëxporteerd. Toen hun zoon Gianluca, afgestudeerd oenoloog, in 1989 tot het bedrijf toetrad werden nieuwe technieken toegepast en de eerste single vineyard Barolo’s werden gebotteld. Niet veel later begon Gianluca zelf zijn CasinaBric 460 winery.
Claudio trad in 2004 toe tot het bedrijf, nadat hij eveneens afgestudeerd was als oenoloog. Hij ontdekte een wijngaard die perfect zou zijn voor de aanplant van barbera. Daar wordt nu de Barbera d’Alba Gemella van geproduceerd. ‘Gemella’ betekent ‘tweeling’ en is een eerbetoon aan moeder Maria, zelf een geboren tweeling, en de spil van de familie.
In 2018 begon de bouw van twee belangrijke projecten waar Claudio zeer enthousiast over is. Het eerste is een tweede restaurant dat begin 2019 opende voor het publiek. De historische Locanda Buon Padre gaf zijn naam aan de gelijknamige wijn. De beroemde wijn Barbera Gemella geeft haar naam aan het pasgeboren restaurant ‘Locanda La Gemella’ in het centrum van Barolo. Dit project bevestigt opnieuw de band tussen de Viberti-familie, het restaurant en het kleine maar beroemde dorp Barolo.
Het tweede project is een nieuwe, omvangrijke wijnmakerij. In Barolo, Bricco Delle Viole, bevindt zich een ondergronds gebouw van twee verdiepingen dat alle productiefasen onderdak biedt: van de ontvangst van de druiven tot de natuurlijke opslag en verkoop van de wijnen. Boven de nieuwe wijnkelder bevinden zich een boetiekhotel en een spa.
Dit is in vogelvlucht de geschiedenis van Viberti, maar het geeft wel aan hoeveel er veranderd is in relatief korte tijd.
Wijngaarden en druivenrassen van Viberti in cijfers:
26ha in de Langhe & Barolo productiezone
Druivenrassen: nebbiolo, barbera, dolcetto, chardonnay10ha in Dogliani productiezone
Druivenras: dolcetto9,5ha in Colli Tortonesi wijndistrict
Druivenras: timorasso1,5ha in Monferrato wijndistrict
Druivenrassen: barbera, moscato
Viberti Rinato 2022 Langhe Chardonnay – €33,50
Deze wijn is 100% chardonnay, gefermenteerd in twee ovale vaten van eik en acacia. Rinato is de enige Chardonnay =wijn uit het dorp Barolo. De Rinato fermenteert en rijpt 10 maanden op zijn eigen droesem zonder vatrijping. Enkele dagen voor het bottelen wordt Rinato van zijn droesem gescheiden. Er is geen sulfiet toegevoegd aan de wijn. Het verhaal van deze wijn is verbonden met een generatie, aangezien Giovanni deze wijn voor het eerst in 1988 heeft gemaakt, de productie 10 jaar heeft stopgezet (2004-2014), en het vervolgens heeft hervat met een nieuw idee, vandaar de naam RINATO wat ‘herboren’ betekent.
De wijn heeft een volle neus met aroma’s van bloemen, vanille en acacia, gecombineerd met de smaak van rijpe appel en natte steen tikje boter en room. Het biedt een heerlijke diversiteit aan mineraliteit, hoge zuren, een volle body en smaken van rijpe appel, peer en kruiden, allemaal gehuld in een zeer pure en heldere mantel met een lange afdronk.
Viberti Derthona 2022
Volgens Claudio is dit momenteel een van de meest opwindende wijnen uit Italië! Het is gemaakt van timorasso, een inheems wit druivenras uit Piëmonte. Timorasso vindt zijn oorsprong in de regio van de Colli Tortonesi, in de oostelijke provincie Alessandria. Tot het begin van de 20ste eeuw was dit ras zeer populair, maar tijdens de herbeplanting van de wijngaarden na de druifluisinfectie kreeg cortese de voorkeur vanwege de hogere opbrengst. Gelukkig verandert dit nu en zien we deze druif steeds vaker.
Deze wijn heeft heerlijke zuren; ze zijn knisperend, helder en bijna krakend, met tonen van appel, zoute peer, natte steen, mineraliteit en bloemige aroma’s van acacia, aangevuld met lichte citrustonen. De smaak is vol en rijk met strakke zuren en een romige frisheid in de afdronk. Het is bijzonder gastronomisch en absoluut het proberen waard.
Nu gaan we door naar 3 single vineyard Barolo’s, deze zijn ieder gemaakt van druiven uit 1 MGA (Menzione Geografica Aggiuntiva, = aanvullende geografische vermelding). Dit is de verdeling van cru’s waar er 170 van zijn in Barolo. De naam die erbij staat is de naam van de cru, de MGA. 2018 was een ‘smooth and medium vintage’ zoals Claudio dit omschreef.
Viberti San Pietro 2018
San Pietro is de kleinste cru em bevindt zich op 410 meter hoogte en beslaat 17,36 hectare, waarvan Viberti 1 hectare in eigendom heeft.
Deze wijn is intens en rechttoe rechtaan. Hij heeft veel rijp rood fruit, zwart fruit, leer en tabak. De smaak is diep, fris en goed drinkbaar. De tannines en zuren zijn hoog, maar de wijn blijft ondanks zijn directheid in balans.
Viberti La Volta 2018
La Volta bevindt zich op 390-420 meter hoogte en beslaat 46,34 hectare waarvan Viberti 3,2 ha in eigendom heeft.
Een heel mooie wijn met veel bloemige tonen, parfum, acacia, witte peper, chili peper, warm rijp rood fruit en toasty mineraliteit. De zuren zijn hoog en de tannines zijn ook hoog, maar wel knapperig en erg drogend. Het is echt een gastronomische wijn en daardoor ook goed geschikt voor lange flesrijping.
Viberti Bricco delle Viole 2018
Bricco delle Viole bevindt zich op 390-480 meter hoogte en beslaat 45,74 ha waarvan Viberti 3,4 ha in eigendom heeft en 1 ha huurt.
Wat een verschil tussen de drie Barolo’s, maar deze springt er voor mij echt uit. Het heeft veel warm fruit, rode kersen en groene kruiden. Het is super zacht, met zachte zuren en soepele tannines, waardoor het heerlijk drinkbaar is. Het ontwikkelt zich in het glas en krijgt daardoor meer aroma’s van acasia, appel, bloesem, gedroogde peterselie en kardemom. De frisheid en rijpheid komen door de grote verschillen in dag- en nachttemperaturen van deze cru.
Helaas zijn de Barolo’s uit de masterclass nog niet verkrijgbaar voor consumenten. Deze werden vandaag exclusief aangeboden aan de aanwezige winkeliers en restaurateurs om te kunnen inkopen.
Nogmaals dank voor deze unieke leerzame ervaring Claudio!
Welke wijnen vallen me op?
Tijdens mijn ronde proef ik veel wijnen en voer ik mooie gesprekken gevoerd met verschillende wijnmakers en vertegenwoordigers. Ik deel hier welke wijnen me het meest opvallen en ik zeker zou aanraden om zelf een keer te proeven.
Follador
Een producent van Italiaanse Frizz, Prosecco, Frizzante, Spumante.
Follador – Prosecco Superiore DOG Torre di Credazzo – €23,15
Een zeer mooie prosecco, met fijne mousse en aangename appel- en peertonen, lichte toast, mooie kruidigheid en heerlijk verfrissend. Perfect als aperitief.
Follador Prosecco Extra Dry Superiore – €19,95
Klassiek voorbeeld van een goed gemaakte Prosecco, mooie bubbel, fris van smaak, licht rijpe tonen met een droge en strakke afdronk. Niet te complex, een allemansvriend zonder teveel restzoet, waardoor je hier lang van kunt genieten.
Stift Kloster Neuburg
De oudste wijnmaker van Oostenrijk die zich inzet om klassieke Oostenrijkse wijnen te produceren. Ze werken ook innovatief, waardoor er vernieuwende wijnen ontstaan die toch kenmerkend zijn voor Oostenrijk.
Stift Kloster Neuburg – Grüner Veltliner – €13,70
Perfect voorbeeld van een klassieke Gruner Veltliner met fijne tonen van appel en peer, verpakt in een ziltig jasje met prikkelende zuren en een zeer lange afdronk.
Stift Kloster Neuburg – Wiener Gemischter Satz – €16,75
Afkomstig van de DAC Wenen, is dit een innovatieve blend van Grüner Veltliner, Chardonnay en Pinot Blanc, waarbij Grüner Veltliner meer dan 50% voor haar rekening neemt. Dit zorgt voor een volle body, strakke zuren en complexiteit door de verschillende druiven, terwijl de geur en smaak mooi primair blijven. Hier kun je voor, tijdens en na het eten ultiem lang van genieten.
Stift Kloster Neuburg – Grüner Veltliner Reserve – €24,90
Mousserende Grüner Veltliner? Gemaakt volgens de traditionele methode? Ja zeker, dit is een typisch voorbeeld van een klassieke wijn met een innovatief karakter. Heerlijke fijne mousse, typische Grüner Veltliner tonen en karakter, maar wel met mooi toast en licht rokerig dat doet denken aan gerookte makreel, maar dan zonder de makreel. Echt heel bijzonder.
Dona Maria
Prachtig wijnhuis gelegen in de regio Alentejo in Portugal. Alle druiven komen van dezelfde wijngaard die op een mooi plateau op 450 meter hoogte ligt, zoals te zien is op de foto’s. Alle wijnen zijn stuk voor stuk uitstekend, wat het voor mij moeilijk maakt om een specifieke keuze te maken. Uiteindelijk kies ik voor een witte en een rode wijn die zowel typisch als atypisch zijn.
Dona Maria – Amantis Reserva Branco – €21,75
Een prachtige gerijpte witte wijn, gemaakt van Viognier. Deze wijn heeft de typische Viognier-eigenschappen, maar dan in een warmere en kruidigere variant. Dankzij de rijping in 400-liter eiken vaten en 6 maanden battonage heeft de wijn een mooie volle body. Het is een echt gastronomische wijn met fijne zuren, subtiele bitterheid en een prikkelende kruidigheid. Het is werkelijk een prachtige wijn.
Dona Maria – Touriga Nacional – €25,99
Fantastische expressie van Portugese trots, de druif touriga nacional. Mooie diepe kleur in het glas, heerlijke bloemige en kruidige geur met veel specerijen, hoog in tannines die superzacht zijn, in balans met mooie medium (+) zuren in combinatie met rijp rood fruit, volle body waarbij de geur en smaak zich blijven ontwikkelen. De complexiteit ontwikkelt zich echt in het glas, waardoor je nieuwsgierig blijft. Echt een heel mooie klassieke expressie van touriga nacional.
Edouard Delaunay
Producent uit de Bourgogne die naast eigen wijngaarden ook wijn maakt van druiven die worden ingekocht. Door een steeds grotere groei van interesse in wijnen uit Bourgogne worden de prijzen steeds hoger. Mindere oogstjaren helpen hier niet bij. Het zoeken naar betaalbare versies met typische Bourgogne expressie is een grote uitdaging. Ze slagen hier wel in bij Edouard Delaunay. Ik proef de instaplijn, die men Septembre heeft genoemd omdat in de maand september alles samenkomt, van oogst tot het maken. Deze wijnen hebben een prima prijs-kwaliteitverhouding. De high-end lijn Meursault en Nuits Georges 1er Cru waren dik, veel, en alles wat je verwacht van het imago van dit soort wijnen maar gezien de hoge prijs vallen ze er voor mij buiten. Ik deel daarom de Charmont lijn, deze wijnen hebben net meer elegantie, drinkbaarheid en finesse met een heel aantrekkelijk prijskaartje ten opzichte van de grote knaller.
Edouard Delaunay – Hautes-Cotes de Nuits Charmont Blanc – €40,75
Deze prachtige jonge Chardonnay heeft een volle body met kruidigheid, toast, een vleugje brioche, appel, rijpe peer en specerijen. Alles is in balans en niets is overdreven. Het biedt een super toegankelijke complexiteit met mooie medium (+) zuren en een lange afdronk die zeker nog beter zal worden met flesrijping.
Edouard Delaunay – Hautes-Cotes de Nuits Charmont Rouge – €41,90
Deze elegante Pinot Noir heeft een medium (+) body, is mooi licht van kleur en heeft een aardse geur met een vleugje boerenerf, afgewisseld met rijp rood fruit, frisheid van eucalyptus en salie, aangevuld met rozemarijn, tijm, frambozen, aardbeien en rode kersen. Subtiele houttonen met een vleugje geschroeid hout, hoge zuren, medium (+) tannines die nog erg jong aanvoelen, en een mooie elegante lange afdronk. Deze wijn zal met verdere flesrijping nog mooier worden.
Jackson Family Wines
Mooi familie wijnhuis dat sinds 1974 in Californië is gevestigd. Verwacht hier geen bombastische volle Californische vanille Chardonnays of over-getoaste, te volle Pinot Noirs. Nee, de wijnen van Jackson Family zijn in balans, elegant en verfijnd. Door de verschillen in gebieden, wijngaarden en wijnbereidingsmethoden ontstaan er verschillende lijnen. De kenmerkende eigenschappen zijn echter altijd klasse, drinkbaarheid en toegankelijke complexiteit. Ik licht er twee uit, vergeleken met de andere lijnen waren deze wijnen voller van body, strakker, eleganter en beter in balans.
Jackson Family Wines – Cambria Estate Winery, Katherine’s Vineyard Chardonnay – €36,65
Fris, fruitig en elegant, dat waren mijn eerste indrukken bij de kennismaking met deze wijn. Voor mij straalt de Cambria Estate-lijn net wat meer elegantie uit en is beter in balans. De wijn heeft heerlijk fris en rijp fruit, appel, peer, meloen, vanille, toast, medium (+) zuren en een volle body. Dit alles is heerlijk in balans met een elegante afdronk. De wijn is niet te zwaar en vol, maar juist lekker drinkbaar met een toegankelijke complexiteit. Love it!
Jackson Family Wines – Cambria Estate Winery, Katherine’s Vineyard Pinot Noir – €40,65
Vol en rijp in geur en smaak, alles verpakt in een elegant jasje met toegankelijke complexiteit. Je proeft de Californische touch zonder dat het te overheersend is. Er is veel rijp rood fruit zonder zoetheid, hoog in zuren, hoog in tannines maar toch zacht en drinkbaar. Een heel fijn glas.
Viberti
Na de Masterclass nam Claudio Viberti me mee naar zijn stand omdat ik absoluut nog twee wijnen moest proeven, en dat was zeker geen straf. Ik proef zijn perfecte door-de-week wijn en de prachtig gebalanceerde Barolo, die een andere uitstraling heeft dan de single vineyard Barolo’s uit de masterclass.
Viberti – La Gemella Barbera d’Alba – €23,35
Heerlijke sappige fruitige wijn, met rijke rijpe rode vruchten, kruidigheid, medium (+) zuren, medium (+) tannines in perfecte balans. Ideaal om licht gekoeld te drinken, als aperitief in de zon met wat snacks, maar kan ook de hele avond mee met alles wat je eet. Ik begrijp wel waarom dit de favoriete doordeweekse wijn is van Claudio, erg blij dat ik dit heb mogen proeven.
Viberti – Barolo Buon Padre Nebbiolo
Prachtige Barolo die zachte, elegante tannines combineert met rijke, fruitige en kruidige smaken die zachtjes in je mond dansen. Het biedt een prachtige ervaring van zowel vers als rijp rood fruit zoals aardbeien, rode kersen, frambozen, een vleugje bramen en bosbessen, en veel specerijen en kruiden. Deze wijn is perfect toegankelijk en heeft een complexe smaak dankzij de blend van verschillende percelen/cru’s (MGA) verspreid over Barolo. Dit komt ook door de rijping in verschillende formaten hout die niet getoast, maar gestoomd zijn.
Conclusie
De Voorjaarsproeverij Cordier NL 4 april 2024 was een buitengewoon leerzame en smaakvolle ervaring. De wijnen die gepresenteerd werden, waren stuk voor stuk indrukwekkend en toonden een breed scala aan stijlen en expressies. De masterclasses van M. Chapoutier en Viberti waren bijzonder informatief en gaven een dieper inzicht in hun respectievelijke benaderingen van wijnproductie. Het was verhelderend om te zien hoe deze wijnhuizen zich aanpassen aan veranderende klimatologische omstandigheden en consumententrends, terwijl ze toch trouw blijven aan hun unieke terroir en wijnmaaktradities. Al met al was het een onvergetelijke ervaring die een dieper begrip en waardering voor de wereld van wijn heeft bevorderd. Nogmaals dank voor het uitnodigen van anne-wies.nl en we kijken zeker uit naar een volgende editie.
Meer informatie over Cordier: https://www.cordier-wines.nl/
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Jeroen Vonk schrijft persoonlijke verhalen en maakt zo op een heldere manier connectie met wijn als ‘wineconnector’ via vinovonk.com. Op instagram doet hij verslag van diverse wijnen. Lees hier de artikelen van Jeroen.
Geef een reactie