In Schouwen-Duiveland zijn ongelofelijk veel  authentieke streekproducten te vinden. Producten uit de zee zoals lamsoor,  zeekraal , Oosterscheldekreeft (een Presidium van Slow Food, Ark van de Smaak http://slowfood.nl), calamaris, kokkels, oesters, mosselen, scheermessen en zeewier maar ook het presalé vlees (vee grazend op de zilte grond). En wat te denken van zeewierbrood?!  De gunstige ligging van Schouwen-Duiveland, het bovenste voormalige eiland van Zeeland, grenzend aan Zuid-Holland, zorgt er voor dat door het water en het zilte achterland heel mooie, pure en eerlijke producten worden gecreëerd.

naamloos

Samenwerking

Voldoende reden voor een paar ondernemers uit de “Kop van Schouwen-Duiveland” (het westelijke deel van het voormalige eiland, het voormalige Schouwen dus) om de koppen bij elkaar te steken en samen aan de slag te gaan met deze streekproducten. De deelnemers tot nu toen zijn Hotel De Zeeuwse Stromen, De Haven van Renesse, Paviljoen Zuid-Zuid-West, Strand Café DOK bij Strandpark de Zeeuwse Kust,  Brasserie Eb & Vloed bij Camping Julianahoeve en Restaurant Gôôt Café Smaek bij Camping de Brem, allen uit Renesse, en Restaurant Gusto bij Landal Port Greve uit Brouwershaven.

Het “Schouwse Bord”

Bij dat laatste restaurant vindt vanmiddag de lancering plaats van het “Schouwse Bord”. Ed Troost, van de nieuw opgerichte vereniging “Het Schouwse Bord” zegt in zijn openingswoord: “Wij willen met name de mooie Schouwse producten onder de aandacht brengen en de deelnemende restaurants verplichten om minimaal 50% van de te gebruiken producten vanuit Schouwen-Duiveland te betrekken. Daarnaast willen wij een aantal gerechten speciaal voor onze club laten bereiden en ontwikkelen”.  Inmiddels heeft de vereniging ook Schouwse gerechten zoals vissoep, de speciale Schouwen-Duiveland kroketten, speciaal Schouws brood en appeltaart op het menu staan. Zelfs een eigen Schouws bier ontbreekt niet. Dit assortiment zal verder worden uitgebreid.

image            image

Zeewier

Nadat de burgemeester van Schouwen-Duiveland Gerard Rabelink het Schouwse Bord heeft onthuld geven enkele ondernemers uitleg over hun typisch Schouwse product. Zo vertelt John van Leeuwen over zeewier met de namen eikeblad, wakame (tot mijn verbazing donkergroene, platte bladeren), roodhoorntjes- en visdraadwier. De een is lekker om zo te eten zoals de visdraadwier (hoewel even wennen aan het zanderige mondgevoel), de ander om witvis in te wikkelen voor de bereiding.

image

Calamares en schaaldieren

Calamares (inktvis) wordt hier ook gevangen. Of moet ik zeggen: gevonden. Oorspronkelijk was dit een bijvangst bij de kreeftenvangst. De vissers vonden het maar lastig, die ‘gekke’ inktvisjes. De ondernemeners hebben echter van de nood een deugd gemaakt en zetten deze zilte lekkernij op de kaart. Johan Lansbergen van Paviljoen Zuid-Zuid-West benadrukt nog eens dat men hier geen zalm op de kaart zal zien. Die wordt hier immers niet gevangen! Het project is niet alleen bedoeld als promotie voor de deelnemende restaurants, maar ook om de jonge generatie koks bewustzijn bij te brengen voor het belang iedereen met deze streekproducten kennis te laten maken.

Zeewierbrood

Marcel Spelt (“Pain de Mer”) vertelt enthousiast en met veel vakkennis over zijn zeewierbrood. Het zijn desembroden, dus gist toevoegen is niet nodig. Ook koemelk wordt niet toegevoegd. Doordat het brood bereid wordt met zeewater is toevoeging van zout niet nodig. Het bevat 40% minder zout terwijl je dan niet zo proeft.  Met name het natriumgehalte is minder dan in gewoon brood. Ik had dit brood reeds geproefd op Wine Professional begin dit jaar, maar ik word hier weer en nog steeds heel blij van. De smaak van zeewier is heel subtiel aanwezig. Boter of olie erop hoeft van mij niet meer. Smullen!

image

Walking lunch

We worden verrast met een oester met een ijscrunch van limoen en martini en basilicum. Smaken toevoegen aan een oester doet meestal af aan de smaak van de oester, maar deze vind ik geweldig! Heerlijk verfrissend, maar evenzo ziltig.
image

Vervolgens passeren een rijk gevulde Schouwse vissoep met een spies van gegrilde kreeft en een crème van serreh (heerlijk!), een salade van zeekraal met een kroketje van kokkels en mossels en een mayonaise van dragon (subtiele smaken, heerlijk!) de revue. De terrine van Zeeuwse lamsbout met groene kruiden en een kletskopje van zeewier is ook top!

image          image          image

Dan komen de gemarineerde makreel met coquillechips een antiboise en gedroogde rucola en de gegrilde ossenhaas met zout van Zeeuws spek en in duinhoning gekarameliseerde asperges door. Evenzo super. Allemaal vers en heerlijk bereid.

image            image

Het dessert ga ik helaas niet redden in verband met een andere afspraak, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het beloofde warme appeltaartje met een schuim van vlierbloesem, een crème van limoen en een krul van kaneel een feestje is. Net als alle andere gerechten die ik hier proefde. Ik heb in elk geval veel redenen de kust van Schouwen-Duiveland veelvuldig te bezoeken!

Aanrader!