Als je mij een tijdje geleden had verteld dat een vluchteling uit Zimbabwe het zonder enige wijnkennis zou schoppen tot top sommelier in Zuid-Afrika en mee zou doen aan de Blind Wine Tasting kampioenschappen in Frankrijk als captain van de Zinn Somms, zou ik denken dat je iets te diep in het glaasje had gekeken.

Op de uitnodiging van Belinda D’Alba van African Wines om Joseph in levenden lijve te ontmoeten en een interessante proeverij bij te wonen in de Scheveningse wijnbar Solo Vino zei Titia Boxma geen nee. Ter voorbereiding keek zij naar de documentaire “Blind Ambition” die gemaakt is over zijn leven en de deelname van de Zinn Somms aan een prestigieuze blindproeverij.

Joseph T. Dhafana, van vluchteling naar sommelier

In 2009 vluchtte Joseph met zijn vrouw uit het zeer arme Zimbabwe in een treincontainer om een beter leven te gaan leiden in Zuid-Afrika en vond na omzwervingen werk als tuinman in een restaurant in Swartland. Al snel werd hij barman en kreeg op zijn 29e verjaardag zijn eerste glas mousserende wijn. Hoewel hij het niet lekker vond, kreeg het wijnvirus hem te pakken en wilde hij er meer van weten. Na vele wijncursussen (WSET 1-3) op de Cape Wine Academy en werk als hoofdsommelier bij restaurant La Colombe in Kaapstad, kwam in 2015 een belangrijk keerpunt: Joseph behaalde de derde plaats op de South African Wine Tasting Championship en besloot Zuid-Afrika te vertegenwoordigen in de Wereld Cup in Frankrijk.

Mosi Wines & Spirits

In 2014 richtte hij Mosi Wines & Spirits op, vernoemd naar zijn dorp in Zimbabwe Mosi-oa-Tunya. De vertaling hiervan is Thundering Smoke, verwijzend naar de waterval bij de Zambezi rivier in Zuid-Afrika, één van de grootste watervallen ter wereld met een breedte van 1,708 meter. Op alle labels van zijn wijnen staat de waterval afgebeeld als hommage aan Zimbabwe. Leuk detail is dat Joseph een partnership is aangegaan met Labelinmotion om de wijnflessen tot leven te brengen. Klanten kunnen m.b.v. een app het label scannen en zo een virtuele trip maken door de Victoriawatervallen.

Drukbezet wijnproducent

Hij koopt druiven in en maakt zijn wijn bij verschillende wijnhuizen zoals Chris Mullineux. De wijnen worden gemaakt met zo weinig mogelijk interventie. Per soort worden er slechts 20.000 flessen gemaakt.  Naast wijn voert hij ook een eigengemaakte Gin. Inmiddels reist hij de hele wereld over om te vertellen over zijn verhaal en ter promotie van zijn wijnen. Meedoen aan een Internationale Blind Tasting Competition zit er voorlopig niet meer in. Voorbereiding hiervoor vergt maanden samen wijn proeven en daar heeft Joseph nu, als drukbezet wijnproducent, geen tijd meer voor.

Ook is hij gestart met het ondersteunen van arme bewonders in Zimbabwe die dakloos waren geworden door cycloon Idai in 2019. Door middel van een wijn- en spijs diner heeft hij, samen met andere wijnmakers, geld ingezameld voor voedsel en onderdak.

Titio Solo Vino Joseph T. Dhafanaz compilatie

Joseph T. Dhafana, de wijnen

Mapopoma Sauvignon Blanc 2020

We starten de proeverij met Mapopoma Sauvignon Blanc 2020, vernoemd naar De Victoria Watervallen. Het is een koel klimaat Sauvignon Blanc uit Walker Bay, met tropische en grassige tonen die doen denken aan fijnbos, een inheemse struik uit Zuid-Afrika. Er is gebruik gemaakt van een spontane vergisting in stalen tanks en de wijn heeft aansluitend drie maanden op de lie gelegen. Het resultaat is een lichte, maar uitgebalanceerde wijn met mooie zuren die meer doet denken aan een Sauvignon Blanc uit de Loire dan de stuivende exemplaren die normaal uit Zuid-Afrika komen. Joseph vertelt dat hij tot 2020 eigenlijk niet hield van sauvignon blanc maar door het maken van zijn eigen wijn een exemplaar wilde presenteren waar hij achter kon staan.

Na de proeverij werd de wijn geserveerd bij een gegratineerde coquille wat een goede combinatie opleverde. De zuren in de wijn vormden een mooi contrast met de kaas waarmee de coquille gegratineerd was.

Mosi Tinashe Chenin Blanc 2020

Deze wijn heeft een opvoeding gehad van 10 maanden op 2e jaars Frans eiken. In de geur aroma’s van tropisch fruit, karamel en vanille. Door de medium+ aanwezige zuren wordt de wijn niet log en heeft een lange afdronk. Joseph vindt dat zijn Chenin Blanc beter is dan de wijnen uit de Loire. Hoewel ik het daar niet helemaal mee eens ben, is deze wijn wel een mooi voorbeeld van een uitstekende Chenin uit Zuid-Afrika. Tinashe verwijst naar de naam van de zoon van Joseph.

Na de proeverij proefde ik de wijn bij tortelini met een saus van tomaten en buffelmozarella. De tomatensaus van verse tomaten was lekker zuur en past daarom prima bij de zuren van de Chenin Blanc. Waar bij het eerste gerecht de wijn contrasteerde, was hier meer sprake van overeenstemming.

Mosi Carlista Merlot 2017

We proeven een fles van de laatste 6 die nog over zijn. De naam verwijst naar de moeder van Joseph. Zij drinkt geen wijn maar heeft nog 1 fles bewaard omdat haar naam erop staat. Ik ruik vooral kersen, ceder en kruidigheid. In de smaak medium tannines en stevige zuren. Ik ben geen fan van merlot en dit is voor mij de minste wijn van de proeverij.

Mosi Flavian Syrah 2020

Deze wijn is vernoemd naar de vader van Joseph, die in 2004 overleden is. We proeven een Syrah die nog aan de jonge kant is, met veel fruit aroma’s en een lichte pepertoets. Nu al wel lekker, maar kan nog zeker een paar jaartjes liggen.

De lamskoteletjes met kruidenkorst combineerden goed met deze wijn. Geen topcombi maar 1 + 1 =2.

Mosi Harry Hartman 2019

Deze wijn is een blend van 64% cabernet sauvignon, 21% merlot, 8% cabernet franc en 7% petit verdot. Een echte Bordeaux blend dus. Een bijzondere wijn en de beste van de proeverij. In de geur zwarte bes, pruimen, tabak, peper en chocolade. Medium zuren en medium plus tannines die lekker rijp zijn. Een lange afdronk.

Dit is de enige wijn die niet naar een familielid is vernoemd. Het idee voor “Harry Hartman” ontstond toen Sean Harrison en Marcel Hartman elkaar ontmoetten en regelmatig The Winevillage bezochten. Zij ontmoetten wijnmakers in Elgin en Hemel & Aarde Valley en wilden de wijnen uit SA onder de aandacht brengen en de hoge kwaliteit overzee promoten. Hun “geheime wijnmakers” zijn gevestigd in Elgin en Botrivier.”Hartman” is dus geen persoon, maar de bijnaam van Sean Harrison en de achternaam van Marcel Hartman. De naam “Harry” is de naam van hun agent in Johannesburg en de papegaai van Marcel.

De wijnen van Mosi zijn o.a. te verkrijgen bij:

https://www.africanwines.nl/
https://www.valkwijn.nl/

Website Mosi: https://www.mosiwinesandspirits.com/

Solo Vino Winebar: https://www.lagalleria.nl/solo-vino-winebar/

 

*Titia Boxma is Registervinoloog®, wijndocent en dol op wijn/spijs! Zij verzorgt wijncursussen, proeverijen en workshops voor particulieren en horeca in Leiden en omgeving of op locatie: www.keytowine.nl. Lees hier de artikelen van Titia

🍇🥂🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in 
voor onze wekelijkse nieuwsbrief
en/of volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

#Titia