Paula Lobato, export manager van Martín Codax, was in Nederland. Op uitnodiging van importeur Vinites schoof Karel de Boer* aan tafel om een aantal wijnen te proeven. Locatie: Restaurant Bluefinger in hotel Lumen, Zwolle.

Wie aan Spanje denkt, denkt snel aan stevig rood, al dan niet houtgerijpt. Het wijnland is echter zo veel meer dan dat. De diversiteit tussen de wijngebieden is groot. Klimatologische verschillen worden veroorzaakt door de enorme kustlijn, rivieren, diverse gebergtes en hoogvlaktes en de afstand ten opzichte van de evenaar. Het land is groot en met iets minder dan een miljoen hectare aan wijngaarden is Spanje het land met het grootste wijngaardoppervlak wereldwijd.

Het ‘Groene Spanje’

Het bedrijf Martín Codax opereert in het zogenaamde ‘Groene Spanje’. Het gebied bestaat uit wijngebieden in Galicië (Rías Baixas, Ribeira Sacra, Valdeorras), Castilla y León (Bierzo) en País Vasco (Txakoli de Álava, Txakoli de Bizkaia, Txakoli de Getaria). Deze wijngebieden zijn de Noordelijkste wijngebieden van Spanje en staan onder invloed van de Atlantische oceaan. Dé plek in Spanje dus om witte wijnen te maken en niet al te zware rode wijnen.

Het Groene Spanje: Map Spain icex-foodswines (1)

Het Groene Spanje in het uiterste noorden. Map ©ICEX

Martín Codax is opgericht in 1986 door een kleine groep wijnboeren om Galicië en vooral de Riás Baixas op de kaart te zetten. Het bedrijf is gevestigd in Cambados en wordt nu gezien als een van de leidende bedrijven in de regio. Van de in totaal  ±4000 ha in de Rías Baixas bezit het bedrijf 500 ha verdeeld over 2500 percelen.

Martín Codax Albariño

We starten de avond met het vlaggenschip van het bedrijf, de Martín Codax Albariño Rías Baixas. Het is een frisse start. Albariño is een aromatisch druivenras en geeft mooie bloemige geuren met fijne frisse fruittonen. Een lekker aperitief of mooie begeleider bij frisse salades, en schaal- en schelpdieren. Om laatstgenoemde staat de Rías Baixas ook lokaal bekend.

Albariño Rías Baixas do 'Martín Códax'

De populariteit van Albariño (en witte wijn in het algemeen) zit enorm in de lift. De wereldwijde vraag wordt groter. Grote bedrijven (bijvoorbeeld Torres) kopen grond in het gebied en betalen wijnboeren flinke prijzen voor hun druiven. De grond wordt steeds duurder. Het gebied is niet groot, dus uitbreiding is lastig. In de toekomst zullen de wijnen naar alle waarschijnlijkheid een stuk prijziger worden.

Mara Martín Godello

Voor Martín Codax is uitbreiding logischer in andere gebieden. De tweede wijn is daar een mooi voorbeeld van. Een wijn van een ander lokaal druivenras, godello. Een bekende DO voor Godello is Valdeorras maar de wijn die wij proeven is de Mara Martín Godello uit Monterrei, tegen de noordelijke grens van Portugal aan. Godello is een niet-aromatisch druivenras en is dus een stuk rustiger in de neus. De smaak is zacht met tonen van rijper fruit. We eten er een gerecht met gepekelde skrei bij, wat erg goed combineert.

Skrei en Albarińo Martin Codax

 

Albariño Organistrum 

Dan Terug naar Albariño. In begin jaren ’90 was het een trend om houtrijping toe te passen bij de wijnen van albariño. Een gewaagde keuze bij wijnen van aromatische rassen die vaak juist gewild zijn om hun primaire aroma’s. Martín Codax maakt nog steeds een prachtige variant onder de naam ‘Organistrum’. De wijn wordt 6 maanden gerijpt in Frans Allier eiken vaten van 300L waarbij battonnage wordt toegepast. Door deels nieuw, maar vooral gebruikt eiken te gebruiken blijven de smaken mooi in balans. De frisse Albariño stijl is herkenbaar en met 12.5% alc blijft de wijn elegant. Een verfijnde gastronomische wijn. Zeer verrassend en de moeite van het ontdekken waard!

Albariño Rías Baixas do 'Organistrum'

Orange Wine

Om het rijtje van albariño met verschillende vinificatietechnieken compleet te maken, proeven we de experimentele orange wine van het bedrijf. Witte wijn vergist met aanwezigheid van de schillen en pitjes. Of zoals dat in Spanje zo mooi heet: ‘Macerado Coas Peles’. De wijn heeft door het schilcontact een mooie oranje/roze kleur. De smaak en de smaak is toegankelijk en zacht. Een mooie kennismaking met Orange Wine voor wie hier nog niet zo bekend mee is.

Albariño Rías Baixas do 'Martín Códax Orange Wine'

Cuatro Pasos ‘Black’ Mencia

Ook rode wijn wordt niet vergeten. ‘Het Groene Spanje’ heeft zijn eigen lokale druif, mencía.
We proeven de Cuatro Pasos ‘Black’ uit het meer landinwaarts gelegen Bierzo. De druiven komen van hooggelegen wijngaarden met stokken van zo’n 80 jaar oud. Na de vinificatie rijpt de wijn nog 8 maanden op hout. Een serieuze wijn met mooie concentratie. De aanwezigheid van rood fruit, kersen en pruimen worden mooi aangevuld met de kruidigheid van het hout. Het vormt ook een mooie combinatie met het gegrilde kalfsvlees met asperges en morilles dat geserveerd wordt.

Kalf asperges en Cuatro Pasos Martin Codax

Het was een mooie ontmoeting met Paula en de wijnen van Martín Codax.
Een stimulans om de wijnen uit het Groene Spanje te blijven ontdekken.
Op naar een zomer vol Albariño!

Importeur Martín Codax: Vinites

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

*Karel de Boer is Register Vinoloog van de Wijnacademie en in het bezit van het diploma WSET Level 3. Met zijn bedrijf www.bureauvino.nl wijst hij je met plezier de weg in de bijzondere en diverse wereld van wijn.

#karel