De juryprijs voor Het Fijnste Franse Restaurant 2022 gaat dit jaar naar Auberge Jean & Marie in Amsterdam. Op maandagavond 4 juli werd deze prijs in het Amsterdams Hilton Hotel onder grote belangstelling van restaurateurs, pers en genodigden uitgereikt. Het was de tiende keer dat de verkiezing Fijnste Franse Restaurant plaatsvond.

winnaar-Juryprijs-FFR-2022_by-Friso-Boven

Van links naar rechts: de Franse ambassadeur in Nederland zn. Excellentie Luis Vassy, eigenaren Jan Grijspeere en Marije Bremer van Auberge Jean & Marie. Foto: Friso Boven.

Verfijnde menukaart

De Franse ambassadeur in Nederland, Luis Vassy, reikte de prijs uit aan de eigenaren Jan Grijspeere en Marije Bremer. Juryvoorzitter Tom Kellerhuis citeerde uit het juryrapport: “Een restaurant met een sfeervolle ambiance, een fantastische bediening met oog voor elk detail, waarbij geen wens te veel is. Maar de doorslag gaf toch de verfijnde menukaart met liefdevol bereide authentieke en gemoderniseerde klassiekers, die je telkens weer van je stoel blazen.”

World’s French Restaurant

De winnaar kreeg tevens als eerste restaurant in Nederland de eretitel WORLD’S FRENCH RESTAURANT, een titel die de Franse organisatie Association Française des Maîtres Restaurateurs (AFMR) vanaf dit jaar ook in Nederland uitreikt aan restaurants die de Franse gastronomie promoten door huisgemaakte gerechten aan te bieden op basis van verse, zoveel mogelijk Franse producten.

Naast de juryprijs werd op deze feestelijke avond ook de publieksprijs uitgereikt. Deze prijs ging naar Bouchon d’en Face uit Maastricht waarvoor lezers van Leven in Frankrijk met overweldigende meerderheid kozen. Ook zij kregen een plaquette uitgereikt.

Fijnste Franse Restaurant, de jury

De professionele jury stelde een shortlist samen van tien genomineerde restaurants en namen er kritisch de proef op de som. De jury van de prijs voor het Fijnste Franse Restaurant van Nederland bestond uit juryvoorzitter Tom Kellerhuis, hoofdredacteur HP/de Tijd en culinair journalist; Alain Caron, Franse chef-kok, bekend van televisie en zijn vier restaurants in Amsterdam; Jacques Hermus, culinair journalist, en Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van Leven in Frankrijk. De juryprijs bestaat uit een plaquette en een uitgebreide reportage in de september editie van Leven in Frankrijk.

Dit waren de tien genomineerden van 2022, de jury beveelt ze van harte aan:

  • Auberge Jean & Marie, Amsterdam (winnaar juryprijs)
  • Brasserie Bellevue, Eindhoven
  • Bistro Bonjour, Amsterdam
  • Bistrot du Bac, Rotterdam
  • Bouchon d’en Face, Maastricht (winnaar publieksprijs)
  • Florent, Utrecht
  • Le Hollandais, Amsterdam
  • Louise Petit, Rotterdam
  • Marie, Amersfoort
  • Villa Coucou, Den Haag

Bron, organisatie en meer lezen: leveninfrankrijk.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!