Bier na wijn geeft venijn? Nou, niet als het aan Hertog Jans meesterbrouwer Gerard van den Broek en wijnmakers Arina van Leenen en Diederik Beker ligt. Gezamenlijk lanceerden zij tijdens een perslunch eind september de nieuwste editie van het bijzondere speciaalbier Grand Prestige Vatgerijpt: gerijpt op wijnvaten van het Betuws Wijndomein. Monique van Kruining* was erbij namens Anne-Wies.NL.

Sinds 2017 brengt Hertog Jan jaarlijks vatgerijpte edities uit van hun bekendste speciaalbier, Grand Prestige. In voorgaande jaren kwamen hier cognac-, port- en bourbonvaten aan te pas, maar voor 2019 werd besloten om volledig op de Nederlandse toer te gaan. Eerder dit jaar werden, in samenwerking met distillateurs Rutte, Hooghoudt en Zuidam, al 3 varianten Vatgerijpt geïntroduceerd die een rijping op jenevervaten ondergaan hadden. Nu was dus de beurt aan de allereerste Hollandse Wijn Editie, in samenwerking met het Betuws Wijndomein.

Hertog Jan Grand Prestive Vatgerijpt in wijngaard

De Hollandse Wijn Editie

Voor dit bijzondere experiment selecteerde meesterbrouwer Gerard van den Broek hoogstpersoonlijk op het Betuws Wijndomein 9 eikenhouten barriques. Deze vaten werden voorheen gebruikt voor de rijping van de LingeRood Cuvée Barrique, een rode wijn gemaakt van de druivenrassen regent en pinotin. In de brouwerij van Hertog Jan in Arcen rijpte de Grand Prestige vervolgens in alle rust 10 maanden op deze wijnvaten.

Perslunch: bier na wijn (zonder venijn)

Voordat we de nieuwe vatgerijpte Grand Prestige te proeven krijgen, proeven we eerst het bier en de wijn die aan de basis stonden van deze bijzondere editie: de LingeRood Cuvée Barrique 2017 en de ‘gewone’ Hertog Jan Grand Prestige. Hiervoor nemen we op een prachtige plek in de wijngaard van het Betuws Wijndomein in Erichem plaats aan lange tafels. Om het feest compleet te maken, krijgen we bij elk van deze dranken ook nog een bijpassend gerecht geserveerd. Geheel in de trant van het te lanceren bier drinken we natuurlijk bier na wijn.

Hertog Jan en wijn op vat

LingeRood Cuvée Barrique 2017

We starten met de LingeRood Cuvée Barrique 2017. Hierbij eten we tabouleh van rode en witte quinoa, geroosterd lijnzaad en eendenborst gegaard op de barbecue met verschillende bereidingen van biet. Deze rode wijn is wat aards en lekker fruitig, met volop tonen van kersen, blauwe bes en bramen. Los geproefd vallen de frisse zuren van de wijn op, maar in combinatie met het gerecht worden die een stuk milder. Tegelijkertijd vormen ze een fijn tegenwicht voor het vet van de eend.

Hertog Jan Grand Prestige en vlees en rode wijn

Grand Prestige: mooie bier-spijscombinatie

Hierna volgt de Hertog Jan Grand Prestige, met daarbij een rosé gebraden hertenrug van de boerderij, gepofte koolraap, crumble van blauwschimmelkaas, maiscrème en jus met cassisbes en lavasolie. Wat een mooie bier-spijscombinatie! De zachte, rijke smaak van de hertenrug vloeit perfect over in de eveneens zachte, rijke en diepe smaak van het bier. Het kleine zoetje van de koolraap en de maiscrème past mooi bij de lichtzoete tonen van de Grand Prestige en de crumble van blauwschimmelkaas vormt juist een spannend contrast daarmee, zonder het bier te overstemmen.

Hertog Jan Grand Prestige in glas en vlees

Hertog Jan Vatgerijpt 2019 – de Hollandse Wijn Editie

Tot besluit het bier waar het om draait: Hertog Jan Vatgerijpt 2019 – Hollandse Wijn Editie. Het begeleidende gerecht is een tartelette met rendang van Hollandse geitenbok, gel van gember, groene appel, crunch van gesuikerde noten en radijs. Om te beginnen het bier zelf: dat is opmerkelijk gelaagd van smaak. Echt een bier waar je op je gemak voor gaat zitten en van kunt blijven proeven. De smaak is mooi zacht, rijk en tegelijkertijd elegant. In de aanzet fruitigheid en aroma’s van toffee en koffie, daarna vooral abrikoos, blauwe bes en verse vijg en tot slot wat cacao. Daarnaast valt een zekere frisheid op, zeker vergeleken met de ‘gewone’ variant. Ondanks zijn 10,6% alcohol een ontzettend doordrinkbaar bier. Wat mij betreft een zeer geslaagd experiment en voor herhaling vatbaar!
Alhoewel een glas van dit bier op zich al vermaak genoeg is, smaakt het ook prima bij de genoemde rendang. Het gerecht is zacht genoeg om de smaak van het bier niet te overstemmen en haalt (door de groene appel en radijs) de frisse tonen in het bier nog wat extra naar boven.

Hertog Jan Grand Prestige vastgerijpt en gerechtje

Wees er snel bij…

Zelf de Hollandse Wijn Editie van Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt proberen? Er zijn slechts 1700 flessen van deze bijzondere editie geproduceerd. Deze zijn enkel verkrijgbaar bij Hertog Jan in Arcen en bij het Betuws Wijndomein in Erichem, zolang de voorraad strekt…

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#monique