Op de overzichtsproeverij van importeur Wine & Spirits spreekt Hermen Jansen met de aanwezige vertegenwoordigers van de wijnhuizen en proeft hij een selectie van de 600 geopende wijnen. Hij bespreekt drie opvallende wijnhuizen. Allemaal uit Italië en allemaal beginnend met een C. Maak kennis met 3 C’s van Wine & Spirits Company: Ca’ del Bosco, Cantina St. Michael-Eppan en Chianti’s Podere Melini.

Ca’ del Bosco

Direct ten zuiden van het Noord-Italiaanse Iseomeer ligt Franciacorta, het productiegebied voor mousserende wijnen, gemaakt via de traditionele methode. Wijnhuis Ca’ del Bosco hoort tot de gevestigde orde. In de jaren zestig van de vorige eeuw koopt Annamaria Clementi Zanella een huisje in Erbusco en plant er druivenstokken. Ze noemt het Ca’ del Bosco – huis in het bos. Onder leiding van haar zoon Maurizio Zanello en met advies van voormalig chef de cave van Moët & Chandon Andre Dubois groeit Ca’ del Bosco uit tot een indrukwekkend wijnbedrijf met bijna 300 hectare aan wijngaarden.

De belangrijkste druiven zijn chardonnay, pinot noir en pinot blanc. Simone Nalesso van Ca’ del Bosco vertelt dat wordt geëxperimenteerd met erbamat, een druif met een hoge zuurgraad. De druiven zijn in een hoge dichtheid geplant, worden biologisch gecultiveerd en handmatig geoogst. Chef de cave Stefano Capelli beschikt over een ultramoderne wijnmakerij met state-of-the-art apparatuur. Druiven worden bij binnenkomst gewassen en de vinificatie vindt plaats in een zuurstofarme omgeving. Volgens Nalesso wordt sulfietgebruik aldus tot een minimum beperkt.

Ca del bosco Hermen Wines and Spirits

Ca’ del Bosco – Cuvée Prestige ED 46
Chardonnay (79,5%), pinot noir (19%) en pinot blanc (1,5%) | 25 maanden sur lie | Dosage 1 gr/l
Schoon, fris, citrus, boomfruit, hartige tonen. Vullend, onderhoudend, voldoende zuren, fijne mousse, prettige autolyse

Ca’ del Bosco – Cuvée Prestige Rose ED 46
Pinot noir (80%) en chardonnay (20%) | 30 maanden sur lie | Dosage 0,5 gr/l
Verfijnd gistig, rode bes, rozenbottel. Prettige vulling, fris bessenfruit, perzik, zacht, fijne mousse, voldoende zuren, iets hartig

Ca’ del Bosco – Vintage Collection Extra Brut 2019
Chardonnay (65%), pinot noir (30%) en pinot blanc (5%) | Fermentatie in klein hout | 48 maanden sur lie | Dosage 0,5 gr/l
Rijk en rijp geel fruit, perzik, hartig, brioche. Vol, rijp fruit, nectarine, mooie frisheid, knisperende zuren, goede lengte.

Ca’ del Bosco – Vintage Collection Satèn 2019
Chardonnay (85%) en pinot blanc (15%) | Fermentatie in klein hout | 48 maanden sur lie | Dosage 0,5 gr/l
Fris en zuiver. Wit fruit, wilde perzik, appel, romig, zacht mondgevoel, fijne mousse.

Ca’ del Bosco – Vintage Collection Dosage Zero 2019
Chardonnay (77%), pinot noir (17%) en pinot blanc (6%) | Fermentatie in klein hout | 48 maanden sur lie | Geen dosage
Complex en genuanceerd bouquet. Pitfruit, boomfruit, toast, amandel. Schoon palet met rijp geel fruit, hartige en notige tonen. Mooie balans tussen rijpheid en elegantie, goede lengte.

Ca’ del Bosco – Annemaria Clementi 2015
Chardonnay (82%), pinot noir (15%) en pinot blanc (3%) | Hogere wijngaarden | Fermentatie in klein hout | 8 jaar sur lie | Geen dosage
Aromatisch en complex bouquet. Schoon, puur fruit, complexe smaken, zoutige onderlaag, prachtige zuren, fijne bite, veel lengte.

Cantina St. Michael-Eppan

Zoals meer coöperaties in het Noord-Italiaanse Alto Adige, geniet de in 1907 opgerichte Cantina St. Michael-Eppan goede aanzien. De coöperatie heeft 320 leden en beschikt over een wijngaardareaal van bijna vierhonderd hectare. Sinds meer dan veertig jaar weet de onlangs gepensioneerde Kellermeister Hans Terzer de internationale wijnpers te bekoren. Steffan Walcher van St. Michael-Eppan vertelt: We stimuleren onderproductie door te betalen voor de maximale kilo’s per hectare, ook als de daadwerkelijke productie minder is’. Terzer rooit sciava – ook bekend als vernatsch – en beplant de kalkrijke bodems met witte variëteiten. Bijna 80% van de productie is inmiddels wit. St. Michael-Eppan levert een breed en gevarieerd assortiment wijnen van onder meer pinot blanc, sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir.

St-Michael Eppan Hermen W&S

St. Michael-Eppan – Fallwind Pinot Bianco Schulthaus 2023
Pinot blanc | 40 ha single vineyard | 700 meter hoogte | Rijping op groot hout
Bourgondisch, hartig, kruiden, hout, witte perzik. Schoon mondgevoel, vulling, hartig, kruidig, structuur, pit, fijne structuur.

St. Michael-Eppan – Sanct Valentin Sauvignon Blanc 2023
Sauvignon blanc | 6 maanden houtrijping
Aromatisch, schoon, vegetaal, citrus, kiwi. Vullend, expressief, goede zuren, mooi schoon fruit, wilde perzik.

St. Michael-Eppan – The Wine Collection Sauvignon 2019
Sauvignon blanc | Alleen in goede jaren | Fermentatie in gebruikt hout | 2 jaar rijping sur lie in RVS
Iets reductie, vleugje, hout, zalvend. Veel vulling, kracht en concentratie. Cremeus, mooie zuren, veel lengte.

St. Michael-Eppan – Classic Pinot Nero 2023
Pinot noir | Wijngaard met kalksteen, naast Fallwind | Fermentatie in groot eiken
Klein rood fruit, vleugje jam, kaneel. Sappig, jeugdig, schoon, floraal, rood fruit, vleugje donker fruit, voldoende zuren.

St. Michael-Eppan – Pinot Noir Riserva 2019
Pinot noir | Beste plots | Opgevoed in barrique en tonneau | 2 jaar sur lie
Kenmerkend, aromatisch, rijpe kers, jam, vleugje hout. Mondvullend, breed, rond, sappig fruit, goede structuur, warmend, kaneel.

St. Michael-Eppan – Appius 2019
60% chardonnay, bijna gelijke delen pinot gris, pinot blanc en sauvignon blanc | 3 jaar sur lie
Aromatisch, kruidig, steen, hout, vleugje vegetaal. Volle body, rijke smaken, mooie structuur. Veel druk, intensiteit en complexiteit met prachtige zuren. Veel lengte.

Podere Melini

In 1705 begint de Florentijnse ondernemersfamilie Melini met wijnbouw in Toscane. Volgens Melini’s wijnmaker Alessandro Zanette was Podere Melini een van de eerste wijnhuizen die de zogenaamde fiasco fles gebruikte, de kenmerkende glazen mandfles. Inmiddels maakt Podere Melini onderdeel uit van Gruppo Italiano Vini, waartoe ook wijnhuizen als Nino Negri, Bolla en Tenuta Rapitalà behoren. Naast Podere Melini zelf, heeft Zanette ook het in de jaren zestig van de vorige eeuw gekochte Vigneti La Selvanella onder zijn hoede. Het wijngoed produceert één wijn: een Chianti Classico Riserva van de gelijknamige wijngaard in Radda in Chianti. De geproefde oude jaargangen getuigen van een uitstekend bewaarpotentieel.

Chianti en spreker W&S

Podere Melini – Toscana Bianco Chardonnay 2023
Chardonnay | 400 meter boven zeeniveau, omringd door bos | Kalksteen | Fermentatie in beton en barrique | korte rijping in barrique
Zeer rijpe en rijke neus, weelderig, exotisch, vleugje gist en hout. Vullende aanzet met weelderige fruit, mango, perzik, vanille, voldoende zuren, eindigt redelijk schoon.

Podere Melini – Toscana Rosso Merlot 2021
Merlot | Wijngaard omringd door bos | Kalksteen | Fermentatie in RVS en barrique | 15 maanden rijping in nieuw en gebruikt Frans eiken
Rijk, pruim, blauwe bes, mint, rozemarijn. Fluweel fruit, braam, zwarte kers, slank, soepel, voldoende ondersteunde structuur, zachte tannine, redelijke lengte.

Podere Melini – San Lorenzo Chianti Superiore 2022
Sangiovese | 200 tot 300 meter boven zeeniveau | Zand met maritieme fossielen | Fermentatie in RVS | Rijping deels in beton en deels in 20 hl vaten
Kers, leer, rook, hout, munt, nootmuskaat. Mooi getailleerd, benaderbaar, rond fruit, zure kers, soepel, goede zuren.

Vigneti La Selvanella Chianti Classico Riserva 2019
Sangiovese | 600 m boven zeeniveau | Schilinweking, fermentatie in groot eiken | 36 maanden rijping in 120 hl eiken vaten
Geparfumeerd, schoon, kers, lavendel, tijm, rozemarijn. Zijdezacht fruit, veel kracht, vurig, kruidig, prachtige zuren, veel lengte.

Vigneti La Selvanella – Chianti Classico Riserva 1990
Sangiovese | 600 m boven zeeniveau | Schilinweking, fermentatie in groot eiken | 36 maanden rijping in 120 hl eiken vaten
Tertiair bouquet met balsamico, chocolade en rook. Staat als een huis, brede schouders, vleugje kersenfruit, vleugje hout, floraal, lengte, schone afdronk.

Vigneti La Selvanella – Chianti Classico Riserva 1969
Sangiovese | 600 m boven zeeniveau | Schilinweking, fermentatie in groot eiken | 36 maanden rijping in 120 hl eiken vaten
Balsamico, warmend, chocolade, truffel, bosgrond. Op de terugweg, maar nog steeds in leven, tertiair, zacht, mooi fris, lengte.

Over Wine & Spirits

Wine & Spirits is een zelfstandige importeur en distributeur van wijnen en dranken in Nederland. Het team bestaat uit een kleine 20 mensen, aangestuurd door de driekoppige directie Winston van Eijkelenborg, Damaino Piacenza en Menno Liewens. Wine & Spirits voert mooie namen, waaronder Borgogno, Petrolo, Longridge en de hiervoor besproken huizen.

winespirits.nl

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Hermen Jansen is, naast jurist, WSET-3 gediplomeerd wijnadviseur, wijndocent en wijnschrijver. Deze ‘Wine Advocate’ vertelt onder de naam Origine Wijnen het verhaal over de herkomst van elke wijn. Lees hier de artikelen van Hermen.

 

#hermen