De zomer begint tot een einde te komen en de herfst is in aantocht. Hoewel sommigen daar in Nederland totaal geen zin in hebben, kijken ze in Zuid-Tirol uit naar deze periode. Het is een periode van festiviteiten, events, oogsten en culinaire hoogstandjes. 

Tijdens de herfst in Zuid-Tirol kleuren de bladeren goudgeel en oranje, staat de zon lager aan de hemel en verandert het landschap in een heldere en warme zee van kleuren. In het herfstseizoen schijnt de zon nog steeds volop maar worden de nachten steeds koeler. Daarmee is de herfst de beste periode in Zuid-Tirol voor een verfrissende wandeling, een fietstocht of gewoon om te genieten van de zon.

Zuid-Tirol Keschtnweg(c)IDM Südtirol-Alto Adige_Manuel Ferrigato (6)

Keschtnweg Südtirol-Alto Adige. Foto: Manuel Ferrigato

Op de wijngaarden is het het drukste seizoen van het jaar, de druiven zijn namelijk klaar om geoogst te worden. Het is ook de tijd van de festiviteiten rondom het terugbrengen van het overdadig versierde vee na een zomer op de alpenweiden. De dieren worden in de dorpen verwelkomd met traditionele feesten.

Start van het Törggelen-seizoen

In de herfst begint in Zuid-Tirol ook het geliefde Törggelen-seizoen. Zuid-Tiroolse boeren openen de deuren van hun traditionele boerderij of Buschenschank en serveren zelfgemaakte culinaire hoogstandjes, in combinatie met de nieuwe wijn.

Zuid-Tirol Törggelen(c)IDM Südtirol-Alto Adige_Manuel Ferrigato (1)

Törggelen in Südtirol-Alto Adige. Foto: Manuel Ferrigato

Kastanjes en Törggelen

De kastanjes uit Zuid-Tirol betekenen voor de inwoners net zo veel herfst als de kleurrijke bossen en de nieuwe wijn. Deze kastanjes zijn daarnaast het belangrijkste ingrediënt voor, wat de inwoners het vijfde seizoen noemen, het Törggelen. Het seizoen voor Törggelen begint begin oktober en eindigt eind november. In deze periode zijn de kastanjes rijp en klaar om bereid te worden. Bij de activiteit Törggelen loop je een route door de prachtige natuur van Zuid-Tirol waarna je neerstrijkt op het terras van een aangesloten ‘’buschenschank’’ voor de meest geweldige traditionele gerechten en zelfgemaakte wijn. Een aantal van deze typische gerechten zijn Kaminwurzen (worst), Speck en Schüttelbrot (hard brood), Schlutzkrapfen (vergelijkbaar met ravioli) en dumplings of vlees als hoofdgerecht. Mooie omgevingen voor Törggelen zijn de Seiser Alm, de Marlinger Höhenweg en de Waalweg Trails, hier vind je de beste stops. Via deze link kun je alle aangesloten boerderijen vinden, reserveren is noodzakelijk.

Törggelen(c)IDM Südtirol-Alto Adige_Manuel Ferrigato (4)

Kastanjes en Törggelen in Südtirol-Alto Adige. Foto: Manuel Ferrigato

Naast deze activiteit, vinden er nog meer festiviteiten plaats rondom de kastanjes. Zo vinden van 14 oktober tot 6 november de kastanje weken plaats. Tijdens deze weken staan er allerlei activiteiten gepland rondom het leren over en het proeven van de kastanjes uit Zuid-Tirol. Daarnaast is er een speciale kastanje trail waarbij je alles leert over de kastanjes. Wil je graag zelf een van de meest beroemde kastanje gerechten uit Zuid-Tirol maken? Vind dan hier het recept.

Appels uit Zuid-Tirol

Naast de kastanjes zijn de appels de grote trots van de regio. Er zijn in Zuid-Tirol meer dan 7.000 boeren die appels telen. Wanneer je een Zuid-Tiroolse appel wilt kopen, let dan op de markering ‘’PGI’’ wat ‘’Protected Geographical Indication’’ betekent. Dit garandeert de kwaliteit en de plaats van herkomst van het fruit. In Zuid-Tirol worden allerlei soorten appels gekweekt zoals bijvoorbeeld de Elstar, Jonagold en pink lady. Wanneer je in Zuid-Tirol bent, kun je bij de appeltelers op bezoek gaan. Er zijn verschillende appelboeren die hun boerderij open stellen voor tours en rondleidingen. Leer hier alles over het telen van de appels en de reis die ze maken na het oogsten. Vind hier de leukste tours. Het is ook mogelijk om op een appelgaard te overnachten. Bij het ‘’farm-hotel’’ slaap en verblijf je tussen de appelbomen, de weiden en de bergen. Tot slot vinden er verschillende evenementen plaats rondom het presenteren van de eerste appels en het appel festival in oktober.

©IDM Südtiroler_Apfelkonsortium_Patrick Schwienbacher

Südtiroler Apfelkonsortium. Foto: Patrick Schwienbacher

Wijn, wandelen, cultuur en Pinot

Verwend door de mediterraanse zon, gevormd door de Alpine omgeving, bereid door ervaren wijnmakers en geliefd bij wijndrinkers over de hele wereld, dat is wijn uit Zuid-Tirol. Er is een nieuw themapad ontwikkeld waarbij je alles leert over de wijncultuur en -geschiedenis van Zuid-Tirol. Je loopt over het Val Venosta wijnpad dat toegankelijk is vanaf Pasen tot aan november. Op de route leer je via informatieborden over de lokale druiven, het landschap en de culinaire specialiteiten. De geheime royal van Zuid-Tirol onder de wijnen is de Pinot Noir. Deze wijn heeft een intense aroma van rode en donkere bessen, de geuren van kruidnagel en viooltjes en een zachte, elegante volheid. Er is een nieuw educatief pad ontwikkeld, de Pinot Noir Trail, in het zuiden van Zuid-Tirol waar je alles leert over de cultuur en de geproduceerde wijnen. Je kunt nu verblijven in een typisch wijnhotel, wie wil dat nou niet? In de speciale Zuid-Tirol Vinum Hotels draait alles om de lokale wijn, de oude culturele omgeving en de wijnregio.

Zuid-Tirol (c)Vinum Hotels_FlorianAndergassen

Vinum Hotels. Foto: Florian Andergassen

Andere culinaire events

Tot slot vinden er nog meer culinaire events en festivals plaats in Zuid-Tirol:

Bron: persbericht
Uitgelichte foto: Alex Filz

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook