Na de jurering voor het Concours Mondial de Bruxelles in mei 2018 in Beijing, China, reist een klein gezelschap Nederlandse, Amerikaanse en Chinese journalisten samen met Baudouin Havaux, President du Concours Modial, af naar een van China’s meest opkomende wijngebieden: Ningxia.  Demei Li, associate professor of Wine Tasting and Enology in Beijing Agriculture College begeleidt ons. Het eerste bezoek is aan Helan Qingxue Vineyard.

Helan Mountains en Yellow River

Een vlucht van zo’n anderhalf uur brengt ons van Beijng naar het Yinchuan Hedong International Airport in de wijnregio Ningxia. Ningxia is een relatief nieuwe Chinese wijnregio. Pas sinds 20 jaar ligt de focus hier op wijn; meer daarover schreef ik in een eerder artikel. Gelegen tegen de Helan Mountains en met de Yellow River als irrigatiebron bedacht men in de jaren 1970 dat dit stukje woestijn wel eens een uitstekend gebied zou kunnen zijn voor het produceren van kwaliteitswijnen. Het duurde echter nog tot begin 20ste eeuw tot er werkelijk werk van werd gemaakt. Professor Demei Li was een van degenen die Ningxia toen ontdekten.

Helan Qingxue Vineyard

Hij was dan ook betrokken als adviseur bij de oprichting van de Helan Qingxue Vineyard in 2005 waar wij voor de lunch arriveren. Demei Li hielp Helan Qingxue niet alleen met adviezen over het maken van de wijn, maar ook met de promotie ervan. Zo zag hij het belang van internationale wijnkeuringen als een kans om de kwaliteit van Chinese wijn wereldwijd bekend te maken. Mr. Long zegt dan ook blij te zijn met dit soort blindproeverijen waarin zijn wijnen regelmatig in de prijzen vallen en bedankt ons als juryleden. Zo won zijn wijn in 2011 de eerste gouden medaille voor een Chinese wijn van Decanter en vorig jaar kregen zijn wijnen 1 gouden en 2 zilveren medailles van het Concours Mondial de Bruxelles. Deelname aan deze certificeringen zijn tevens een ‘druk’ om goede wijn te blijven maken.

Heerlijke lunch bij Helan Qingzue Vineyard

Tijdens de heerlijke lunch worden natuurlijk ook enkele wijnen van Helan Qingzue Vineyard geserveerd. Er is aan tafel door alle uitgestalde heerlijkheden geen plek voor een notebook. Bovendien moedigt onze gastheer ons aan vooral te genieten van deze lunch en de wijnen na onze reis vanuit Beijing. Dus van deze wijnen heb ik geen proefnotities. Maar dat ze heerlijk smaakten bij de verschillende gerechtjes kan ik je verzekeren. Geschonken werden de Jia Bei Lan Chardonnay 2015, de Rosé 2016 van 100% cabernet franc en een vatmonster van de Jia Bei Lan Piot Noir 2015.

Helan Vineyard collage

Helan Qingxue Vineyard, de proeverij Jia Bei Lan

Tijdens de proeverij die na de lunch volgt hebben we letterlijk en figuurlijk de ruimte serieus te proeven.

Helan de wijnen in glazen

Jia Bei Lan 2006
Deze wijn zou nu ‘reserve’ genoemd worden, maar toen was er va deze term nog geen sprake. Het is een wijn van 100% cabernet sauvignon. 
N: veel neus, rood fruit, lichte confiture.
M: sappig, iets aards, tannines tikjes stroef
A: elegant, rood fruit

Jia Bei Lan Cabernet Dry Red Wine 2008
80% cabernet sauvignon, 15% merlote en 5% cabernet gernischt (vrgl. carmenère)
N: meer donker fruit, veel
M: rond, ronde tannines, witte peper, 5-spice, veel sap
A: lang

Jia Bei Lan Grand Reserve 2009
Dit is een speciale cuvée van 100% cabernet sauvignon (opgevoed in verschillende vaten) die is gemaakt ter ere van de geboorte van de dochter van de wijnmaakster Helan Mountain Vineyards. Deze wijn zou later Decanter goud winnen.
N: kruidig, jeneverbessen, laurier, later komt het donkere fruit
M: rond, tannines stevig maar rijp, laurier

A: lang, fruitrijk

Jia Bei Lan Reserve 2011
80% cabernet sauvignon, 15% merlot, 5% cabernet gernischt
N: elegant bosfruit
M: sappig en soepel, iets minder dik dan de vorige wijn, beetje groentenat en donker fruit

A: niet heel lang, mild 

Jia Bei Lan Reserve 2014
80% cabernet sauvignon, 15% merlot, 5% cabernet franc (het eerste jaar dat er cf in de blend is gebruikt)
N: wat gesloten nog, blauwe bessen en laurier
M: veel donker fruit, tannines nog stevig

A: laurier, bessen

Helan de wijnen

Jia Bei Lan 2009

Dat de 2009 een prijswinnaar was verbaast me niets. Het was ook de winnaar van mij deze middag. Hoewel de prijs van deze wijn… zo rond de 65 euro… Dat is wat de verkoop van wijnen uit China nog lastig maakt. Wij betalen zo’n bedrag wel voor een top-Bordeaux of Bourgogne, maar voor een Chinese wijn? Moeten wij dan nog veel leren of de Chinese wijnmakers? Wordt vervolgd.

LINKS:

Een interessant artikel van Demei Li over de ontwikkeling van de wijngaard lees je in dit artikel in Decanter.

Meer over Chinese wijn op deze website? Kijk hier even rond!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#wijnreischina