Dat champagne een feestelijke wijn is, daarover zijn we het eens. Maar weet je dat je er op veel meer momenten van kunt genieten dan alleen op ‘borreltijd’? Ik neem letterlijk de proef op de som met de Castellane Brut champagne en zet een paar feiten en wijn-spijs combinaties op een rijtje.

Champagne de Castellane Brut

De meeste brut champagnes zijn fris, droog  en vriendelijk en hebben voldoende zuren. Zo ook deze van De Castellane. Het is een assemblage van 35% chardonnay, 35% pinot noir en 30% meunier. Er wordt ongeveer 15% ‘vin de réserve’ (wijn uit vroegere jaargangen) in de blend gebruikt. De champagne rijpte 24 maanden vóór de dégorgement (verwijderen van het bezinksel dat tijdens de rijping in de hals van de fles is gezakt) en erna nog 3 maanden. De dosage is 9 g/l.
In de neus is hij heel fris, vriendelijk en verleidelijk met licht tropisch fruit, groene appel en limoen. De mousse is stevig maar tegelijk soepel en rond. Hij heeft een opwekkende afdronk met frisse citrustonen. Een fijne lichte champagne. Breed inzetbaar. Feestchampagne met een prima prijs-kwaliteitsverhouding!

champagne castellane brut

“Fris, vriendelijk en verleidelijk. Feestchampagne!”
A-W 8-/10 Jumbo €20,99

Champagne de Castellane bij een feestelijk ontbijt

Een toppertje voor een feestelijke dag! En dat begint al bij het ontbijt. Een combinatie met eiergerechten doet het namelijk goed bij een brut champagne! Drink hem tijdens je feestelijke ontbijt of – brunch bij een omeletje, gepocheerd of roerei, een quiche of een heerlijke soufflé. Maar bovendien is hij ook heel lekker bij je een stol of cake!

Een feestelijke borrel

Bij de borrel geniet je van de Castellane Brut champagne met een oestertje, een blini met gerookte zalm (of kaviaar!), of zoute stengels van bladerdeeg. Ook met een mooie gedroogde ham is het een prima combinatie. En kaas? Kies dan voor kaasjes als Chaource, Boursault, Brillat Savarin of een jonge zachte geitenkaas. En verder… kroketjes, bitterballen, scampi’s…

Champagne verfrist je mond, maakt hem weer schoon. Daardoor past hij vaak goed bij vette hapjes en gerechten.

Womenandchampagne Kreeft

Champagne bij je feestelijke diner

De Castellane Brut past heel goed bij niet te zware visgerechten, dimsum, een kreeftje, gerechten met kip, patrijs, kalkoen of kalfsvlees. Die mogen best een knapperig korstje hebben. En toe? Kies een dessert dat niet te zoet is. Een salade van bessen met cassis sorbetijs bijvoorbeeld past heel goed!

Koolzuurbubbels versterken de pittige smaken in een gerecht, dus pas op met té spicy gerechten.

Over het champagnehuis de Castellane

De familie de Castellane behoort tot de oudste adellijke families van Frankrijk en stamt af van de Graven van de Provence en de Graven van Arles. In 1895 stichtte Burggraaf Florens de Castellane zijn champagnemerk in Epernay. Hij kiest voor zijn champagne een opvallend etiket, namelijk het beroemde rode Andreaskruis, dat ook is afgebeeld op het vaandel van het oudste regiment van de streek.

De Castellane wordt al snel overgenomen door Fernand Mérand, die de opvallende gebouwen laat neerzetten waarin het champagnehuis nog steeds gevestigd is. Met de enorm lange ondergrondse kelders, de markante toren en een wijn- en champagnemuseum is het een van de mooiste huizen in Epernay om te bezoeken. Inmiddels is de Castellane onderdeel van Laurent Perrier.

de-castellane-huis Champagne, Epernay

 

Geniet van je feestje!
Met een mooi glas de CHAMPAGNE!

LINKS:

De Castellane brut is o.a. te koop bij JUMBO

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#samenwerking