Aan het einde van dit uitdagende jaar mogen we onszelf best wel eens trakteren op iets speciaals en genieten van de herfst en winter met een hartverwarmend drankje. Want wat is het fijn om in goed gezelschap bij de warmte van de open haard te genieten van een mooie cocktail. Speciaal voor deze periode ontwikkelde Rutte Distilleerderij een aantal nieuwe exemplaren. 

“Van een paarse ‘Highball Halloween’ tot een feestelijke champagne cocktail voor op oudejaarsavond: dit zijn de beste gin & jeneverdranken voor in het koude seizoen!”

Winterse aroma’s

Kruiden in ketel Dry Gin verse sinaasappelNet als een uurwerk, zodra de temperatuur daalt, verlangen we alleen nog maar naar verwarmende winteraroma’s. Chocolade, pistache, appel en de macademia noot. Deze aroma’s worden vergezeld door een verrassende, maar harmonieuze twist in Rutte’s winterdranken. Pale Ale, peterselie en rode biet geven de cocktails diepte en complexiteit. En juist deze opwindende aroma combinaties zijn de specialiteit van de Nederlandse ambachtelijke distilleerderij, die voor haar verfijnde gin- én jeneverdranken alleen verse kruiden, fruit en noten gebruikt. Over jenever gesproken: de nog niet zo bekende, oudere broer van gin is perfect voor winterse drankjes dankzij het moutig en nootachtige aroma, dat sterk proeft als een jonge whisky.

Cocktails in plaats van wijn

2020 is het jaar waarin we veel dingen anders hebben gedaan en een aantal nieuwe benaderingen hebben uitgeprobeerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ‘Crimson Ghost’ naast je geroosterde gans in plaats van je gebruikelijke glas wijn? Of misschien wel een ‘Winter Hopper’ bij de koffie of thee als dessert? De meest feestelijke momenten van het jaar worden nog specialer met een heerlijke cocktail. Laten we geheel in de spirit van de feestdagen met z’n allen gezamenlijk toosten op het einde van het jaar én een beter volgend jaar. Proost, op samenhorigheid en verbinding!

Cocktail: Crimson Ghost

De dramatische karmozijnrode kleur is slechts een illusie: deze drank zal al je dwalende geesten kalmeren met zijn warme aroma’s. Rutte Oude Simon, die nog steeds wordt geproduceerd volgens het traditionele recept van oprichter Simon Rutte, heeft een aantal heerlijk nootachtige mouttonen die, in combinatie met aardse rode biet en de fruitige frisheid van Pale Ale, zorgen voor een zeer harmonieus drankje. drankje.      De verwarmende cocktail in een griezelige outfit ‘Crimson Ghost’ is daarom buitengewoon geschikt voor elk Halloween-feest, maar biedt ook de perfecte balans bij een feestelijke roast als aromatische compagnon. Highball meets goose – om gewoon te proberen!

 • 30 ml Rutte Old Simon
 • 30 ml rode bietensap
 • 10 ml citroensap
 • 1 theelepel eenvoudige siroop 80 ml Pale Ale

Meng alle ingrediënten (behalve de Pale Ale) op ijs in een hoog longdrinkglas en roer stevig. Vul het glas vervolgens met Pale Ale en sluit af met een zoethout vleermuis als versiering.

Cocktail: Winter Hopper

Deze lichtere, minder zoete versie van de klassieke romige zuiderse cocktail ‘Grasshopper’ heeft het allemaal: kruidige tonen van Rutte Celery Gin die spanning en opwinding creëren en, samen met de chocoladetonen van ‘Dutch Cacao’ (gecreëerd door bar legende Joerg Meyer in samenwerking met De Kuyper), zorgen voor een heerlijk pittig duo. In plaats van de gebruikelijke munt die in Grashoppers wordt gebruikt, plukken we een steeltje verse peterselie uit de keuken vensterbank. De ‘Winter Hopper’ is perfect als digestief na een goede maaltijd of als kers op de taart bij het dessert – we tippen een aromatische appeltaart!

Rutte_WinterHopper_HR-1

 • 40 ml Rutte Celery Gin
 • 20 ml Dutch Cacao
 • 30 ml limoensap
 • 20 ml pistachesiroop
 • 1 takje platte peterselie

Plet de peterselie in een vijzel. Schud alle ingrediënten op ijs en zeef deze door een staafzeef of fijne keukenzeef in een cocktailkom (‘coupette’). Garneer met peterselieblaadjes.

Cocktail: Macatopia

Appel en macademia, de sinaasappel van Triple Sec en bovendien de smaken van gember, kaneel en mout van de Old Tom Genever: een explosie aan winterse smaken! De Macatopia is een fantastische drank voor een mixsessie tijdens de feestdagen met vrienden op een donkere winteravond. Of als aperitief voor de brandende open haard op eerste kerstdag. Hot tip van ons: heb je geen barshaker bij de hand, dan kun je de ingrediënten ook mengen in een lege jampot.

Rutte_Macatopia_HR-1

 • 40 ml Old Tom Genever
 • 15 ml De Kuyper Triple Sec
 • 20 ml troebel appelsap
 • 20 ml citroensap
 • 10 ml macadamia-siroop

Schud alle ingrediënten en goed door elkaar en giet ze in een tumblerglas gevuld met ijs. Garneer met een appelschijfje en hele noten.

Cocktail: Sloebetto Royale

Het is de laatste avond van het jaar en je snakt naar iets bijzonders? Deze feestelijke creatie is drank én dessert in één! Champagne, het heerlijk fruitige, licht bittere aroma van Rutte Sloe Gin en als hoogtepunt een bolletje van het beste Italiaanse citroenijs. De perfecte slok om jezelf klaar te maken voordat de wijzers van de klok het nieuwe jaar inluiden. Tegelijkertijd ook zeer geschikt als sprankelend oudejaarsdessert met vrienden of als een reinigingscursus voor de smaakpapillen: de Sloebetto Royale is een waar spektakel. Gelukkig nieuwjaar!

Rutte_SloebettoRoyale_HR-1

 • 50 ml Rutte Sloe Gin
 • 100 ml champagne
 • 1 bolletje citroensorbet

Giet de citroensorbet in een ijskoude cocktail kom (‘coupette’). Voeg Rutte Sloe Gin toe en werk af met champagne.

Cocktail: Oranje Snapper

Een alom bekend feit is dat hoe lang de feestavond ook duurt, de ochtend altijd zal volgen. Voor precies dat soort dagen heeft Rutte de Oranje Snapper gecreëerd. De felle kleur alleen al werkt verkwikkend. Selderijaroma, citroen, teriyaki en pikante kruiden doen de rest. Deze drank wordt gereserveerd tijdens de nieuwjaar brunch en heeft pittige umami-tonen die je weer helemaal doen herleven. Of, als je nog wat pompoen kiekjes over hebt: de Oranje Snapper werkt uitstekend als een pittig Halloween- drankje!

Rutte_OranjeSnapper_HR-1

 • 50 ml Rutte Celery Gin
 • 40 ml wortelsap
 • 30 ml pompoenpuree (Hokkaido)
 • 10 ml citroensap
 • 2 theelepels Teriyakisaus
 • 1 snufje peper
 • 1 snufje zout
 • 1-2 stukjes in dunne plakjes gesneden chili

Schud alle ingrediënten en giet ze in een tumbler-pot op ijs. Garneer met wortel- en pompoenplakken, steranijs en chili.

Over Rutte

Met een historie van bijna 150 jaar, is Rutte een expert in het maken en distilleren van prachtige botanische dranken met enkel natuurlijke ingrediënten. Er worden geen toegevoegde smaken of Rutte Distillery_2953x1999px_E_NR-3729kleurstoffen gebruikt; alle smaak en kleur komen van vers fruit, kruiden en noten, iets dat uniek is in de industrie. Rutte is sinds de oprichting in 1872 gevestigd in Dordrecht, nabij Rotterdam. Als expert in botanische distillatie omvat het internationale assortiment van Rutte nu Rutte Old Simon Genever, Rutte Celery Gin, Rutte Dry Gin en Rutte Sloe Gin. Belangrijke markten zijn Nederland, de VS, het VK, Duitsland, Spanje en de Scandinavische landen. Sinds 2011 maakt Rutte deel uit van het traditionele Nederlandse familiebedrijf Koninklijke De Kuyper. Een grote stap in termen van internationale distributie, maar de kwaliteit en tradities die het karakter van het merk vormen zijn en blijven echter onaangetast. Rutte Celery Gin en Rutte Old Simon Genever werden verkozen als de beste gin en de beste jenever in de categorie “Best New Spirit of Cocktail Ingredient” bij de toonaangevende Annual Spirited Award 2016 / Tales of the Cocktails, New Orleans.

Ga voor meer informatie over Rutte naar www.rutte.com.

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!