‘Samen aan tafel genieten van gerechtjes die je zelf bereidt in kleine pannetjes’ zo kun je gourmetten het best omschrijven. Meestal denk je dan gelijk aan vlees, maar weet je dat je met kaas ook heerlijk kunt gourmetten? Wij deden dat met de Stilfser kaas uit Süd-Tirol, in het noord-oosten van Italië. 

Over Stilfser kaas

Stilfser kaas is typisch voor de Zuid-Tiroler regio en wordt gemaakt van koemelk afkomstig van de bergboerderijen in Zuid-Tirol. De korst is oranjegeel tot oranjebruin, de binnenkant is gelig-wit van kleur en heeft een dichte structuur met onregelmatige gaten ter grootte van een erwt. De textuur is zacht soepel tot smeltend, de geur scherp-kruidig. Wat smaak betreft is de kaas aromatisch, krachtig en dominant kruidig. Een heerlijke kaas om te smelten en gratineren.

Stilfser BOB kaas

De echte Stilfser kaas herkent men aan het label voor beschermde oorsprongsbenaming en het rode logo ‘Stilfser/Stelvio’ op het karakteristieke etiket, dat zich op de bovenzijde van het kaaswiel bevindt. Om dit label te mogen voeren moet de kaas niet alleen volgens traditionele receptuur worden geproduceerd, maar ook aan andere voorwaarden voldoen. Zo moet de melk voor Stilfser kaas bijvoorbeeld over bepaalde eigenschappen beschikken en moeten de melkboeren vaste regels naleven bij het voeren van hun koeien. Als vertegenwoordiger van de producenten van rauwmelkse en Stilfser kazen maakt het Consorzio Formaggio Stelvio zich volgens het reglement sterk voor de bescherming van Stilfser BOB kaas.

Stilfser kaas, een ambachtelijke kaas

Stilfser kaas wordt vervaardigd uit verse koemelk afkomstig van 300 bergboerderijen in Zuid-Tirol, die bijna allemaal hoger liggen dan 1.000 meter boven zeeniveau. De melk wordt dagelijks opgehaald en binnen 48 uur verwerkt. Vervolgens blijven de kaaswielen gedurende 62 dagen rijpen op planken van sparrenhout. In die periode wordt de kaas regelmatig behandeld met zout water waaraan autochtone micro-organismen zijn toegevoegd die het bijzondere karakter van de kaas onderstrepen. Alleen zo krijgt Stilfser kaas de typische korststructuur en zijn unieke smaak. Stilfser kaas wordt gentechvrij geproduceerd. Dat geldt ook voor het stremsel dat nodig is voor de eiwitstolling.

Stilfser kaas. jpg

Gourmetten met Stilfser kaas

Tip 1:

 • Fruit wat fijngesneden uitjes in je pannetje
 • Doe er wat dunne schijfjes aardappel bij en laat even bruinen
 • Dek af met een plakje Stilfser kaas dat je lekker laat smelten.
 • Schuif op je bordje en eet er wat augurkjes, zilveruitjes en charcuterie bij

Tip2:

 • Bak zachtjes wat reepjes Süd-Tiroler Speck in je pannetje
 • Voeg daar wat dun gesneden champignons bosuitjes aan toe
 • Leg er wat plakjes Stilfser kaas over en laat het smelten
 • Schuif op je bordje en eet er wat vers gebakken stokbrood bij

Tip 3:

 • Tip 3 is eigenlijk de meest eenvoudige:
 • Smelt een plak Stilfser kaas in je pannetje
 • Strooi er eventueel een paar ringetjes bosui over
 • Schuif op je bordje op een stukje stokbrood
 • Eet er een plakje dun gesneden Süd-Tiroler Speck bij

Voor alle gerechten geldt: serveer er een frisse salade bij, bijvoorbeeld van ijsbergsla, gehakte walnoten, appel (natuurlijk kies je hiervoor ook de appels uit Süd-Tirol) en een vinaigrette dressing.

En de wijn erbij? Wij genoten van een verfijnd glas Gewürztraminer uit… juist ja, ook uit Alto Adige.

Meer over de Speck en de appels lees je in een vorig artikel.

Meer info over de mooie producten uit Süd-Tirol:  kwaliteiteuropa.eu

-Branded content-

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in  ✏️ voor onze wekelijke nieuwsbrief!