Wegens succes in de herhaling: hartige oliebollen met sambal! De hartige oliebollen met sambal zijn hier in huis elk jaar weer een groot succes. Heerlijk als je niet zo’n zoetekauw bent maar toch aan de oliebollen wilt. Ik maakte de hartige oliebollen uit het boek ‘Moods met een korreltje zout’ van chef Hans van Wolde, vh restaurant Beluga, twee **Michelin en nu  Brut172, eveneens twee **Michelin en op plek 5 in de Lekker500.

De ‘bite’ van de hartige oliebollen

“Moods met een korreltje zout” is al een ‘oudje’ maar nog steeds een heel leuk boek. Geregeld pak ik het uit de kast en geniet van de enthousiaste tips en heerlijke recepten. Dit jaar ga ik ze weer bakken, de hartige oliebollen met sambal. Het recept van Hans heb ik iets aangepast naar de inhoud van mijn eigen keukenkastje. De ‘bite’ van de hartige oliebollen noemt Hans het ‘kipbeslag‘. Geweldig lekker, die stukjes kipfilet met masala-kruiden en geraspte kokos die je vlak voor het frituren aan het beslag van de hartige oliebollen toevoegt. Hup… aan de slag! En de wijn erbij? Scroll naar beneden.

Ingrediënten hartige oliebollen met sambal

Hartige oliebollen met sambal, het recept

Ingrediënten:

  • 1 kg tarwebloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 paplepel sambal
  • 30 gr suiker
  • 29 gr gedroogde gist
  • 5 gr kaneel
  • sap van 1 limoen
  • 200 gr gewelde rozijnen (kwartiertje in kokend water)
  • 1 puntje gesneden citroenblad (toko)
  • 1 tl geraspte verse gemberwortel
  • 1 grote enkele kipfilet in kleine blokjes
  • 1 el masala kruiden fijngemalen
  • 10 gr zout
  • 2 el kokosrasp fijn

Ook nodig voor de hartige oliebollen met sambal:

  • keukenmachine/deegmixer
  • grote kom (om het deeg te laten rijzen)
  • koekenpan
  • ijslepel
  • frituurpan
  • schuimspaan

Wat je gaat doen:

  • Los de gist op in de bouillon, doe de bloem erbij en mix op de laagste stand
  • Voeg er zout, suiker, kaneel, limoensap, gember, citroenblad en rozijnen aan toe
  • Laat dit geheel 45 minuten rijzen in een grote kom
  • Wrijf intussen de kipstukjes in met de masala-kruiden, de kokos en wat zout en
  • Bak ze zachtjes gaar in een koekenpan en laat afkoelen
  • Verwarm de frituur tot 190º
  • Maak met een ijsbol-lepel mooie gelijke bollen deeg, plak vlak voor het frituren op alle bollen een paar stukjes van de kip (doop de ijsbol-lepel tussendoor in een bakje koud water, dan plakt het deeg niet zo)
  • Frituur de bollen een minuut of vijf, tot ze mooi bruin zijn. Keer ze eventueel halverwege
  • Serveer de hartige oliebollen met een flinke lik sambal

Mousserende wijn verfrist bij de hartige oliebollen

En… wat drinken we bij de hartige oliebollen met sambal? Een bubbel natuurlijk! Dat is niet alleen feestelijk, een mousserende wijn verfrist je mond, wat na het eten van vettige gerechtjes wel zo prettig is. Kies niet een superdroge. Lees hier meer over mousserende wijnen.

hartige oliebollen met sambal 1 op bordje

Geniet van de hartige oliebollen met sambal!
En een mooie mousserende wijn daarbij!
Fijne jaarwisseling!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook