De Grote Hamersma is weer uit. Of beter gezegd is-die nog steeds helemaal ‘in’. De ‘Hamersma-proeverijen’ rijzen om deze tijd van het jaar de pan weer uit en elke zichzelf respecterende wijnwinkel, importeur of supermarkt noemt wel de ‘Hamersma sterren en noteringen’ in zijn of haar reclame-uitingen. Geen onbelangrijke ‘jongen’ dus, die Harold Hamersma. Maar Harold Hamersma, wie is dat nou eigenlijk? En hoe komt het dat hij zo belangrijk is geworden? We doken samen in zijn verleden.

Harold Hamersma: van reclame-jongen naar wijnschrijver?

Harold werkte van 1979-2004 in de reclame-industrie. Opgeklommen van krullenjongen tot groeps-directeur/eigenaar. En toen ineens werd hij wijnschrijver? Zoiets dacht ik altijd, maar niets blijkt minder waar.

“ Het is wel gek dat iedereen denkt dat ik vanuit de reclamewereld zomaar hup de wijnwereld in ben gerold”

Harold Hamersma en bier 

Zijn eerste schrijfmachine kocht Harold Hamersma op zijn 13e. Toen al wilde hij schrijver worden. “Ik was altijd aan het schrijven”. Rond zijn 19e jaar schreef Harold volop korte verhalen, literaire verhalen en proza. Hij had zelfs een vaste column in de Avenue. (Kent u die nog;-))? Wijn kwam op zijn 16e in zijn leven. Zijn moeder dronk ‘Coeberg bessen’ en zijn vader bier. En hij woonde ook nog eens onder de rook van een brouwerij. Daardoor kreeg hij een enorme hekel aan de geur van hop en bier. Op de middelbare school nam hij op de schoolfeesten (byo bottle) als een van de weinigen geen bier mee maar wijn. ‘Pinard’ van de AH. ‘Ik vond dat nectar’.

“Dus eigenlijk is het de schuld van AH dat ik aan de wijn ben geraakt”

Op zijn 13e kocht Harold Hamersma al zijn eerste typemachine

Op zijn 13e kocht Harold al zijn eerste typemachine

De mondvermaakjes van Wina Born

Gastronomie en wijn hadden toen al zijn interesse. Hij spelde de columns van Wina Born die ook publiceerde  in de Avenue. Harold herinnert zich nog als de dag van gisteren hoe leuk hij haar schrijfstijl vond. En hoe grappig hij het vond dat zij amuses ‘Geestige Mondvermaakjes’ noemde. In 1976 krijgt Harold Hamersma een van de eerste wijnboeken van Hubrecht Duijker in handen: De Complete Wijnliefhebber. “Dat boek was mijn vonk. Dat boek heb  ik gevroten”.

In die tijd kookte Mevrouw Hamersma al heel lekker. En Harold Hamersma zocht de wijnen daarbij uit.

In die tijd kookte Mevrouw Hamersma al heel lekker. En Harold zocht de wijnen daarbij uit.

De lekkerste Chardonnay

In 2000 schreef Harold Hamersma zijn eerste boek over wijn. Hij wilde een gids schrijven voor ‘gewone mensen, voor iedereen’. Dat werd De lekkerste Chardonnay. Het bleek een succes en De Lekkerste Rose en De Lekkerste SB volgden. Toen hij in 2004 stopte bij het reclamebedrijf wilden de Amerikaanse eigenaren dat hij de wereld ging overvliegen voor hen. De wereld overvliegen wilde Harold wel, maar dan naar de wijngaarden. In 2006 vroeg Hubrecth Duijker Harold De Wijnalmank over te nemen. Dat deed hij enkele jaren maar in 2011 ging Harold voor zijn eigen wijnbijbel: de 8e editie is zojuist verschenen.

” Mijn missie: zoveel mogelijk mensen lekkere wijn laten drinken zoals ik dat ook wil”

Meer en betere wijnen in De Grote Hamersma

Op mijn vraag of die in de loop der jaren dikker is geworden: “Ik heb minder mensen/wijnbedrijven uitgenodigd wijnen in te zenden, maar er staan toch meer wijnen in het boek: Er worden betere wijnen ingezonden. Minder supermarktwijnen en ook veel meer van wijn winkels”. Van De Grote Hamersma komt ook een APP maar die is minder uitgebreid dan het boek. In de APP alleen supermarktwijnen en de wijnen die te koop zijn bij de grotere drankenketens.

Hamersma over de samenwerking met Esmee Langereis

“Esmee had ik al een tijdje op het oog. Ik wil schrijven; dat doe ik het liefst. Niet alleen produceren. Het schrijven dreigde meer een stampen te gaan worden en dat wilde ik niet. Esmee heeft een goede pen en talent om te proeven. We verdelen de flessen en de teksten. Zij kan schrijven zoals ik dat zie”.

Dé champagne-topper van Harold Hamersma

Tot slot zoek ik in het boek van Harold Hamersma de champagene die in De Grote Hamersma 9,5 scoorde. Ik houd namelijk van champagne. Maar die champagne gaat natuurlijk als een trein na de aanbeveling van Harold Hamersma. “Ik heb snel een doos besteld voordat de gids uitkwam!”  aldus onze wijnschrijver. Wil je weten welke dat is? Dan moet je maar snel dit boek aanschaffen!

Harold Hamersma : https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=39134&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fde-grote-hamersma-2018%2F9200000079579129%2F%3FsuggestionType%3Dtypedsearch&name=De%20Grote%20Hamersma%202018%20

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkste nieuwsbrief!

De Grote Hamersma koop je snel bij Bol.com 

Meer wijnboeken op Anne-Wies.NL? Klik hier!

Uitgelichte foto’s: Rob van Dam

#wijnboek