De Hollandse Nieuwe is weer overal verkrijgbaar. Hollandse Nieuwe is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing. De haring heeft in dit seizoen immers nog niet gepaaid.

Wat drink je bij Hollandse Nieuwe?

 1. Korenwijn
  Traditioneel is korenwijn een goede begeleider van de Nieuwe Haring. De vissers spoelden vroeger de vers gevangen vette vis met een flinke slok jenever weg. Korenwijn (een jenever met een grote hoeveelheid moutwijn) past door zijn volle, ‘granige’ en kruidige smaak nog iets beter bij de zilte smaak en het romige karakter van de vette haring.
 2. Appelcider
  Haring en appel zijn een prima combinatie. Dus probeer er eens een glas droge appelcider bij. Door zijn mousse werkt hij verfrissend en maakt hij maakt gelijk je mond schoon na de vette haring.
 3. Fino sherry
  Een droge sherry is ook een goede keuze. Een Fino of een Manzanilla is, net als de haring ziltig. Door zijn droge, verfijnde karakter en milde zuren verfrist ook sherry de mond.
 4. Bier
  Drink je liever een biertje? Kies dan voor een gewone pils of een witbiertje. Die zijn niet te zwaar, verfrissend en laten de smaak van de haring het best tot zijn recht komen.
 5. Wijn
  Ga je voor wijn, kies dan een ‘zilte‘ variant. Ik schreef een artikel over ‘zilte wijn‘ op LekkerTafelen.NL, klik hier om dat te lezen. De wijn moet droog zijn, niet te zwaar, lekker fris en niet houtgerijpt. Een droge mousserende wijn is ook een goede keuze: de bubbel verfrist en verschoont je mond. Kies bijvoorbeeld voor Muscadet, Picpoul de Pinet, Chablis, een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc of een droge champagne of prosecco.
 6. Check hier de update van dit artikel met nog een paar leuke extra tips! 

Enne…. doe voorzichtig met de uitjes. Die zijn vaak zo overheersend dat je van je haring én je bijpassende drankje niet veel meer proeft.

LINKS:

Meer over haring lees je hier
Een recept van een haringsalade met bietjes van Gereons Keuken Thuis.
Meer over sherry lees je hier.
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!