Het nieuwe jaar is begonnen. En daarmee is het terugkijken naar het oude afgelopen. Lijstjes als ‘de beste songs van 2016, ‘mijn favoriete recepten van 2016′, ’top-tien hotspots van 2016′ hebben we allemaal wel voorbij zien komen. En nu kom ik op deze eerste dag van het nieuwe jaar toch nog met een lijstje! Hoewel…. lijstje… Het is een hele lijst geworden. Geen scores, geen sterren of rankings. Dit zijn stuk voor stuk toppertjes op culinair gebied die jou het allerbeste wensen. En met jou hun goede voornemens delen. En hun wensen en plannen voor 2017. Happy New Year! 

Astrid Schreuders -superwoman-

new-year-astrid-schreudersAstrid is met haar bedrijf ‘AstridsTaste’ de steun en toeverlaat van menig horecabedrijf. Publiciteit, marketing, social media & tekst voor horeca(leveranciers), producenten & retail, Tekst & trends over gastronomie, food & drink… ze draait haar hand er niet voor om.
“Aan goede voornemens rond de jaarwisseling doe ik niet. Ik heb ze namelijk elke dag! Elke dag neem ik me voor om af te vallen én om proefondervindelijk nóg beter het culinaire landschap te onderzoeken en om onduidelijke redenen lukt het tweede beter dan het eerste ☺ .
Goed, dan maar mijn wensenlijstje voor 2017:
* een wereld zonder oorlog, conflicten en dictators. Een utopie, ik weet het.
* dat iedereen in en rond de horeca meer dan in 2016 profiteert van de opgaande economie.
* dat het Bob-wijnarrangement verdwijnt. Een Bob drinkt GEEN alcohol, dus een Bob-arrangement zou alleen non-alcoholische dranken moeten bevatten. Schenk je halve glazen wijn, noem het dan ‘halve glazen-arrangement’ of zoiets.
* dat we in restaurants niet meer hoeven te eten uit die irritant smalle kommen met een te hoge rand, waardoor je met je bestek boven de kom moet manoeuvreren en nauwelijks kunt snijden.
* dat ik nu eindelijk eens mijn restaurantbucketlist kan afwerken.
Ik beperk mijn longlist maar tot deze 5 en wens daarnaast iedereen een liefdevol, gezond en culinair bruisend 2017 toe en de restaurateurs en hun medewerkers veel gezellige gasten.”

Een BOB drinkt GEEN alcohol

Axel Rosier -geoefende klasse-

Niet alleen in het Rotterdamse restaurant Fred geeft deze maitre-sommelier new-year-axel-rosierdeskundige adviezen. Ook bij evenementen en proeverijen schenkt hij je graag en geoefend een mooi glas. 
“Meer sporten en meer leuke dingen doen met het team van Fred, zowel de keuken als de bediening: wijnproeverijen, kaas-wijnproeverijen etc. Wat ik wens voor 2017? Het nieuwe jaar staat vooral in het teken van het huis dat net is gekocht en afgebouwd moet worden. Dat we veilig zijn in 2017. Maar ook dat we met zijn allen meer ‘bubbels’ gaan drinken omdat de bubbeltax wordt afgeschaft. Én natuurlijk  wens ik dat De Vier van Rosier groeit!”

Barbara Verbeek -bekende wijndrinker-

new-year-barbara-verbeekBarbara richtte Het Wijntheater op. Ze  houdt  van wijn, styling, teksten schrijven, presenteren, reizen, lekker eten en van haar Barend. En naast wijnproeverijen in haar theater doet ze tegenwoordig ook andere. Die met glas.
“Ik moest wel een beetje grinniken toen je zei dat in deze blog BN-ers aan het woord kwamen. We kunnen beter zeggen: BWer Bekende Wijndrinker…hahahahahahaha. Over goede voornemens: die heb ik elke dag! Meer sporten, minder wijn doorslikken, meer aandacht aan mijn familie, minder hard werken en meer reizen. Maar mijn leven laat daarin geen regelmaat zien. Het is net als met onze creativiteit: het komt met golven. Of het nu 2017 is of gisteren. Ik doe mijn best. That’s all. Wat ik anderen wens: Ik wens iedereen op deze wereld met een goed hart een plek om te rusten, voldoende te eten en een dikke fles wijn!”

Voldoende te eten en een dikke fles wijn!

Bas de Groot -melksommelier-

Melksommeliernew-year-bas-de-groot. Creëert verhalen en ontmoetingen over voedsel, land en stad. Slaat een brug tussen platteland en stad. Woont in het laatste, maar wil ooit in het eerste een kippenfarm beginnen.
“Ik wens alle melkveehouders als mens succes. Of dit nu betekent dat je door gaat, helemaal stopt of een nieuwe markt opzoekt. In 2017 zullen de volgende stappen gemaakt worden binnen de differentiatie van melk. Melk van specifieke koerassen, regionale melk of melk voor specifiek gebruik. En dit alles niet door er iets aan toe te voegen maar gebruik te maken van de essentie die al in de melk zit. Uiteraard zal het aantal rauwe melk taps explosief blijven groeien.”

Betty Koster -kaaskoningin-

new-year-betty-kosterDe kaaskoningin van Nederland. Wie heeft er niet eens haar kaas gegeten? Thuis of in een restaurant? Als je daar de vraagt stelt welke kazen men serveert hoor je meer dan eens niet de de soorten maar: ‘Kazen van Betty’. En die zijn stiekum natuurlijk ook een beetje van haar lief Martin.
“Voornemens… Ik wil nog heel lang lekkere kazen verkopen, daarom wil ik mijn benen ontlasten en ben ik aan het afvallen..( al bijna 30 pond). Ik wil dàt wat we doen perfectioneren. Mijn grootste wens is niet aan mij te vervullen. Ik wil een eind aan belachelijke agressieve reacties van mensen over de hele wereld. Dé wens van iedere Miss! Wereldvrede! Zodat we het geld voor geweld kunnen gebruiken om zieken en armen te helpen…Zoetsappig? Het zij zo!”

De wens van iedere miss: Wereldvrede!

Carla van Schelven -lunchkoningin-

new-year-carla-van-schelvenNog een koningin, maar dan van de lunch. Wat dat is iets wat Carla graag doet. Genieten van heerlijke maaltijden in de fijnste restaurants. Daarover schrijft ze op haar website RestaurantrecensiesvanCarla.nl.
“Ik hoop in 2017 weer vaak verrast te worden door fijne gerechten in restaurants en ik hoop dat de derde ster eindelijk valt bij Inter Scaldes.”

Chung Wai Liu -geen gewone Chinees-

New Year chung-wai-liuBij Chung ga je niet ‘Chinezen’, maar geniet je van culinaire hoogstandjes begeleid door mooie wijnen. Deze pas vader geworden Chef zorgt daar in zijn Rotterdamse restaurant Chung hoogstpersoonlijk voor.
“Mijn goede voornemens zijn mijn andere ” kindjes ” (mijn bedrijf en medewerkers) naar een hoger niveau te tillen. Dat had eigenlijk afgelopen jaar moeten gebeuren maar er kwam een kleine Chung tevoorschijn waardoor de plannen iets gewijzigd zijn. Ik wens iedereen een gezond culinair jaar toe met vooral een vrijheid van meningsuiting en tolerantie onder elkaar en niet dat bijvoorbeeld een kinderfeest ” vermoord ” wordt door mensen die het niet begrijpen. En vooral dat het stukje vrijheid wat wij in Nederland hebben nog steeds voort blijft bestaan ipv die nare situaties in het midden oosten.”

Claire Lemmens -super opleider-

New Year liesetteenclaireSamen met Liesette van Eijnsbergen (Claire rechts op de foto) eigenaar van Het Wijninstituut.  Samen met een team van vinologen en wijndocenten leer je er alles over wijn. Niks geen de taaie theorie (o.k., een beetje dan), maar ook hoe je de wijn bij een gerecht combineert. Kijk. Daar houden wij van.
“Goede voornemens… daar doe ik niet aan. Tenminste niet op 1 januari. Wel alle andere dagen van het jaar. Ik wens voor iedereen elke dag en reden om een goed glas te drinken. Ja, we starten een wijn-spijs cursus in een aantal steden en daar zijn we trots op. Vandaag zag ik een mooie quote in een Limburgs restaurant, Juliana in Valkenburg, vroeger heel bekend. “Eten bij het drinken”.”

Eten bij het drinken

Edwin Klaassen -#handjesinhetdeeg-

new-year-edwin-klaasenEnthousiast, gedreven en trots op het bakkersvak. Dat is #bakkertjezelf met zijn bedrijf Desemenzo. Met de #handjesinhetdeeg en de vingers op de I-phone.
“Ik ben niet van de voornemens. Ieder jaar staat de teller weer op nul, dat wel. Ik geloof wel dat je zelf je kansen moet creëren maar ook een beetje mee moet gaan met dat wat er op je pad komt. Ik wens bewustwording en respect voor het bakkersvak. Mensen vinden het ruime assortiment van een Bakkerswinkel heel vanzelfsprekend en hebben geen idee wat bakkers daarvoor moeten doen. De bakprocessen en planning van een bakker in een nacht, daar mag wel wat meer respect voor komen. Mijn wens is dat ik daar ambassadeur voor mag zijn.”

Ellen Dekkers -…vandeWijn-

New Year ellen-dekkers-vandewijnDeze vinoloog, ook bekend onder de naam EllenvandeWijn is niet de minste. Al jarenlang dé expert over wijn en andere drankjes bij Delicious. En wie de Vinologen-opleiding heeft gedaan kent haar vast van haar deskundige begeleiding. Tijdens de lessen en de mooie Bordeaux-Bourgogne-reisjes;-) .
“Mijn mantra voor 2017 is om mezelf vooral niet te serieus te nemen;-).  En wat ik zou wensen: dat we 3 keer nadenken voordat we reageren en we ons afrvragen: 1. Klopt het wat ik zeg? 2. Is het echt nodig ? 3. Is het aardig? Misschien eerst eens rustig een paar keer ademen voordat we reageren. Wijn voornemens: minder maar nog beter!”

Mezelf vooral niet te serieus nemen

Ellen van Duijn -vers en onbewerkt-

new-year-ellen-van-duijnEllen van Duijn blogt en vlogt wat af op haar food & lifestyle blog www.madebyellen.com. Vier jaar alweer inspireert en enthousiasmeert zij iedereen met dat wat zij het liefste doet: haar passie over vers en onbewerkt eten delen. En daar bovenal met elkaar van genieten!
“Ik doe niet aan voornemens omdat ik daar niet zo in geloof. Vind het een vervelend idee om jezelf vooraf al allerlei dingen ‘op te leggen’. Ik laat het liever juist allemaal nog open en vind het juist heerlijk zo aan het begin van een nieuw jaar dat alles nog mogelijk is!”. Het zal in ieder geval weer een jaar worden van goed, smakelijk en vers eten. En daarbij natuurlijk lekkere wijnen;-).”

Erik van Loo -stap vooruit-

New Year erik-van-looDeze chef-kok/eigenaar van restaurant Parkheuvel in Rotterdam kijkt graag vooruit. En dat is te merken: er gebeuren alweer mooie dingen daar aan de Maas. Iets met interieur en restylen?
“Goede voornemens? Daar kun je niks mee. Daar doe ik dan ook niet aan. Ik heb wel een spreuk waar ik achter sta. “Als je in het verleden leeft heb je geen toekomst”. En dat bedoel ik niet alleen op culinair gebied. Het is belangrijk dat je altijd een stap vooruit kunt zetten en niet alleen met oud- en nieuw”.

Als je in het verleden leeft heb je geen toekomst

Felix Wilbrink -gewoon roomboter-

new-year-felix-wilbrinkCulinair journalist van De Telegraaf. Felix  heeft het Amsterdamse stadse leven verruild voor het dorpse Cothen. Wie kent het niet;-). Ook van daaruit deelt hij zijn recepten en geeft zijn ongezouten mening. Vooral over eten.
“Ik hoop dat in 2017 dat gezeur over eten voorbij is. Gewoon roomboter, lekkere kaas en een stuk spek! En langzaam gedesemd brood. Af en toe een appel van de boom. Een visje hier of daar. Klaar, genoeg, tevreden. Oh en lange wandelingen. Leve 2017.”

Fred Nijhuis -drieluik Chianti-

new-year-fred-nijhuisFred Nijhuis is ‘My Favorite Dutch Wine Writer‘. En zo is het. Dé kennis-specialist op het gebied van Italiaanse wijnen. Vraag hem naar één Italiaanse wijn en hij kent die. Maar zijn kennis gaat veel verder. Net zoals zijn gedrevenheid:-). Op de foto Fred geflankeerd door zoon en echtgenote tijdens een .
“In goede voornemens heb ik weinig vertrouwen, ik hecht meer waarde aan het daadwerkelijk uitvoeren van concrete en reële plannen. In 2017 ga ik verder met mijn kruistocht tegen middelmatigheid, naïviteit en gebrek aan kennis in de wondere wijnwereld. Uiteraard blijf ik me verzetten tegen het zinloze gebruik van begrippen als ‘mineraal’, blijf ik lachen en genieten en blijf ik me inzetten voor het onder de aandacht brengen van bijzondere wijnen, met een nadruk op Italiaanse. Wat dat betreft staan cursussen over Amarone en Nebbiolo binnenkort op het programma net als een herhaling van het drieluik Chianti Classico. Ik wens een ieder voor 2017 drie keer zoveel als jullie mij wensen!”

Gerrit Jan Groothedde -fit en gezond-

new-year-gerrit-jan-grootheddeSchrijft over eten, eerlijk eten. Is de enige echte ‘Eetschrijver’. Heel actief op de social media en op zijn eigen blog. Schreef boeken over de supermarkt en over de onzin van diëten. Dit altijd begeleid door een kritische noot richting de voedselindustrie.
“Of ik goede voornemens heb en welke? Dat hele begrip “goede voornemens” is intussen gekaapt door de dieetindustrie en verbouwd tot een eufemisme voor “gewicht verliezen” in de hoop meteen na 1 januari lekker veel afvalmethodes en afvalproducten te verkopen. Ik heb me dan ook op 31 december 2015, het jaar waarin ik het Antidieetboek publiceerde, voorgenomen nooit meer goede voornemens te maken. Dit wordt dus mijn eerste jaarwisseling zonder goede voornemens en ik heb zo’n idee dat dat mij uitstekend gaat bevallen. Dat houdt natuurlijk niet tegen dat ik verwacht ook dit jaar weer volop van het leven, de liefde en het lekkers te gaan genieten, en daarbij heerlijk fit en gezond te blijven. Ook geen goed voornemen maar wel iets waar ik erg naar uitkijk is de marathon van Londen op 23 april, waarvoor ik een startbewijs heb weten te bemachtigen. Nog een paar supporters langs het parcours zou ik fijn vinden. Na afloop trakteer ik dan iedereen op bier!”

Nooit meer goede voornemens

Gert Crum -boekenbal-

new-year-gert-crumMister Champagne. Altijd onderweg om zijn kennis over te dragen. En niet alleen over Champagne. Ook over de Bourgogne schijnt hij ‘nogal iets’ te weten! 
“Mijn goede voornemens voor 2017? Ben er al heel 2016 voor aan het werk! Er komen in de eerste helft van 2017 twee nieuwe boeken van mijn hand. Houd mijn facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws;-).Voor mijzelf wens ik natuurlijk een goede ontvangst van de nieuwe boeken. En gezondheid, vrede en geluk voor iedereen!”

Guillaume de Beer -spannende concepten-

new-year-guillaume-de-beerNog zo’n bezige bij. Guillaume is niet alleen Chef-kok mede-eigenaar van  het populaire Amsterdamse Guts & Glory, ook het hoofdstedelijke restaurant Breda mag hij tot zijn kindjes rekenen. En hij is nog lang niet klaar!
“Geen goede voormens, daar doe ik nooit zo aan. Ik wens iedereen een goede gezondheid, inclusief mezelf en geluk in de zaken. In het nieuwe jaar gaan we nog een stapje verder, komen er nieuwe concepten van ons aan en willen we Amsterdam en heel Nederland nog meer op de kaart zetten!”

Hans Melissen -wie schrijft…-

Hans Melissen wilde eigenlijk wel eens iets rustiger aan doen…new-year-hans-melissen
“Mijn persoonlijke wensen voor 2017
– zorgen dat met Valentijn velen het boek MET LIEFDE GESCHONKEN aan hun geliefde cadeau gaan doen.
– eindelijk eens minstens een van de vier boeken die al jaren geheel in het hoofd zitten af te maken.. Daar zit deel 2 van “Hoe Muis de Wereld Schiep” bij. (Moet wel omdat Franse uitgever het boek alleen uitgeeft als er ook meerdere delen komen)
– dan twee romans met grote autobiografische grond.
– heb echter ook opdracht om in 2017 boek te schrijven over een van de meest gerenommeerde restaurants van Nederland.
– plus een opdracht om een boek te maken over een bijzonder wijnbedrijf.
Dit alles, terwijl ik eindelijk eens rustiger aan zou willen doen en mijn gemiddelde nachtrust van 5 uur naar 7 uur wil verhogen (en eindelijk mijn website eens actualiseren)…
WAT IK ANDEREN WENS (EN MEZELF OOK):
Betere, betaalbare wijnen zonder artificiële ellende. Ik wens de doorbraak van biologische alternatief voor sulfiet. (Het komt er aan.) Verder wens ik dat alle mensen die gehersenspoeld zijn om ons te bekeren of te vernietigen, teruggespoeld worden.”

Harriet Verhoeven -sportieve PR-er-

new-year-harriet-verhoevenSamen met haar Robert eigenaar van PR- bureau Pitch PR in Amsterdam. Werkt hard. En met plezier. Fietst graag. En pakt even zo graag tijdens de wintersport een zonnetje. En een fijn glas wijn.
“Mijn wensen voor 2017?  Net zo’n geweldig jaar als 2016 beleven, zowel zakelijk als privé. Wel wat meer loslaten en overdragen aan het geweldige team dat Pitch PR heeft. Voor iedereen wens ik een goede gezondheid. Geniet van wat je hebt en zorg dat elke dag minimaal een acht is!”

Harrie Baas -hot&sexy-

newyear-harrie-baasHarrie Baas maakte een carrière switch. Na de verkoop van zijn aandeel in het Rotterdamse restaurant Amarone richtte hij zijn bedrijf Harrie Baas Wine-Food Consultancy op. Dat hij het daar lekker druk mee heeft is te merken. Op zo’n beetje elk wijn-gerelateerd evenement kun je hem vakkundig in actie zien.
“Mijn voornemen voor 2017? Gastvrijheid hot & sexy maken. Op persoonlijk vlak mijzelf blijven ontwikkelen en verdiepen in allerlei dranken en concepten. Ik wens iedereen een gezond, vernieuwend en inspirerend 2017.”

Gastvrijheid hot & sexy maken

Ingrid Larmoyeur -miss bubblewine-

newyear-ingridIs vooral bekend door haar kennis over mousserende wijnen. Ze schrijft daarover op haar Bubbelblog. Over andere wijn, eten en reizen schrijft ze op haar website Vinissima. Daarnaast is zij ook nog eens Wine&Spirits Educator bij Het Wijninstituut.
“Heb ik goede voornemens voor 2017? Ja, tuurlijk! Ik wil nog meer nieuwe dingen ontdekken! Niet alleen tijdens reizen, maar ook gewoon thuis onbekende wijnen en nieuwe producten uitproberen. Daarnaast probeer ik ook in 2017 minstens drie à vier keer per week iets nieuws te koken dat we nog nooit eerder maakten, of een variatie op een bekend thema. Dat houdt je in de keuken scherp. En tenslotte betekent ‘verantwoord drinken’ voor mij ook dat je geen bagger slobbert. Bewust genieten dus!  Sprankelende groet! .•°*”

Jaqueline Smit -wow!, fantastisch, geweldig-

new-year-jaqueline-smitLevensgenieter, foodie, champagnista, ondernemer. Dat is de goedlachse Jaqueline. Hing dit jaar de lier aan de wilgen, zegde haar baan op en stortte zich volledig in de champagne. Uh…. op de champagne. Importeert de mooiste champagnes, uitsluitend van kleinschalige ambachtelijke familie-bedrijven.
“Mijn goede voornemens voor 2017? Nog meer restaurants en mensen enthousiast maken en gasten laten genieten van de champagnes van de champagne-families die onder Dis Donc vallen. 2017 gaat voor Dis Donc een bijzonder jaar worden. Dit voorjaar beginnen we met de ‘Caviar en champagne’ proeverij, het somm weekend naar de Champagne, de kaas- en champagneproeverij. En zeker niet te vergeten de R.Pouillon champagne lunch bij Kasteel Heemstede. Wij kijken hier erg naar uit.
Ik hoop dat 2017 veel goeds mag brengen. Dat men dit komende jaar zakelijk en privé mag genieten van de successen en mag genieten van de weg hiernaar toe.Ik wens iedereen mooie momenten toe met haar of zijn vrienden en familie. Momenten om te herinneren en in je hart te sluiten zodat als je later oud bent deze mooie momenten kan oproepen en herbeleven in gedachten.”

Van je dromen kun je niet wakker liggen.

Janna Meppelink -allround-

new-year-janna-meppelinkJanna zet zich in voor wijnen. Van de Beaujolais tot in Bulgarije. En verder. Ze jureert op concoursen en prijst met het grootste gemak ook in Zwolle de wijnen uit Ribera del Duero aan. Kortom: we hebben een ‘allrounder in the house’. En uit betrouwbare kring vernamen wij: ze werkt inmiddels ook aan een boek! Over wijn uiteraard.
“Mijn goede voornemens zijn 40 jaar geleden begonnen en ik hoop ze ook in 2017 weer iedere dag te kunnen gaan waar maken ! Quote: Today it’s my favorite day! Laat dus geen dag zo maar voorbij gaan:-)!”

Jan-Tjip Jouwstra -over smaak-

new-year-jan-tjip-douwstraSinds 2010 enthousiast importeur/leverancier van delicatessen onder de naam House of Taste.  In 2015 is daar een winkel bijgekomen in de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden, een van de leukste straatjes van het land.
“Mijn plannen voor het nieuwe jaar? In 2017 gaan wij verder bouwen aan ons assortiment in de groothandel en in onze winkel. Zoeken naar die leuke en smaakvolle producten in nederland en daarbuiten. Ik wens iedereen een smaakvol 2017. Een jaar waarin we mogen blijven proeven en onze smaak mogen ontwikkelen. Een jaar waarin eten nog meer mag verbinden. Proef en beleef!”

Jenny van Lieshout -Little Big Wines-

new-year-jenny-van-lieshoutNa een leven als export manager voor Gramona (je weet wel, van die mooie Cava’s) stapte Jenny in het diepe: ze begon haar eigen bedrijf Little Big Wines. Waar een kleine dame groot in kan zijn…
“Mijn voornemen voor 2017 is blijven ontdekken en leren en open staan voor nieuwe dingen. Daarnaast ga ik weer op zoek naar unieke Spaanse wijnjuweeltjes (opkomende wijnmakers. regio´s en/of druivenrassen) om te delen met de Nederlandse wijnliefhebbers. Kortom, mijn motto voor 2017 wordt ONTDEKKEN en DELEN. Zoals vele andere zaken in het leven is wijn (kennis) pas interessant wanneer je het kunt delen met anderen.”

Ontdekken en delen

Job Seuren -meer dan wijn-

new-year-job-seurenWerkte o.a. bij De Librije in Zwolle en nu bij fameus wijncafé De Klepel in Amsterdam. Deelt zijn kennis en enthousiasme over wijn niet alleen daar, maar ook via zijn ‘Sommos‘ partners en wijnproeverijen.
“Mijn goede voornemen is meer sporten en afvallen (super cliché) en proberen meer open te staan voor andere meningen. Wens mezelf weinig, vind ik zelfingenomen. Anderen wens ik vooral weinig impact van de Amerikaanse verkiezingsuitslag, wijsheid bij onze eigen verkiezingen en wens bovenal de mensen in Syrië, vooral Aleppo rust en vrede. Het zijn wellicht niet de gastronomische wensen die je hoopt of verwacht, maar misschien is er meer dan wijn.”

Misschien is er meer dan wijn…

Jules Nijst -topwijnmaker-

new-year-jules-nijstMijn favoriete Nederlandse wijnmaker. Van Nederlandse wijnen. Omdat die zo mooi zijn (houd van zijn Pinot Noirs!) maar ook omdat hij zóveel weet van de techniek van het wijn maken. Terwijl hij ze zelf zo natuurlijk mogelijk maakt. Mooi hè?
“Een bizar wijnjaar met een mooi eindspel, dat was 2016. Oogstjaar 2017 is voor ons al begonnen, de snoei is in volle gang. Voorspellingen over het jaar doen we altijd pas met Kerstmis;-). Maar één ding weten we nu al zeker, het wordt een bruisend wijnjaar. En dat wensen we alle wijnliefhebbers van harte toe. Plop! (En ja, volgend jaar komt er xxxxxxxxx van de Wijngaardsberg, maar dat is nog een beetje geheim.”

Klazien Vermeer -de Wijnjuf-

new-year-klazien-vermeerLeiding geven aan de vinologenopleiding bij de Wijnacademie. Een eigen wijnschool leiden. En dan ook nog eens de mooiste wijnreizen organiseren. Dat Kan Zij.
“Voornemen 2017: Aandacht en liefde voor de mensen om mij heen, heerlijk genieten in het hier en nu en proberen de toekomst in vertrouwen te omarmen. Wens voor iedereen: In het groter geheel wens ik een harmonieus samenzijn met jezelf en je omgeving in onze maatschappij, hopend op openheid en transparantie met bovenal veel wederzijds respect.”

Lars Daniëls -Magister Vini-

new-year-lars-danielsDeze ‘Mister Mineralen’ is wel zo’n beetje de ‘preferred wijnschrijver’ bij het wijntijdschrift Perswijn. Met Duitse wijngebieden als zijn specialiteit schrikt hij niet terug voor uitvoerige onderzoeken in en naar andere wijngebieden. 
“Goede voornemens: wijngebieden bezoeken die ik nog niet (goed) ken, werken aan schrijfstijl, balans werk-privé goed in de gaten houden, beetje afvallen. Wat ik voor mezelf en anderen wens: vóór alles goede gezondheid, om nog lang te kunnen doen wat we zo leuk vinden, om nog lang bij onze geliefden te kunnen zijn. Wat ik voor mezelf wens maar dan concreter: een goed, productief jaar met Perswijn, vol mooie artikelen van alle redacteuren en columnisten. En: een mooie afsluiting van weer een begeleidingstraject Magister Vini, met goede examenresultaten en scripties. En later een goed begin van het volgende begeleidingstraject, het 5e alweer!”

Lindsay Thompson -Wijnbloggers-

new-year-lindsay-thompsonLindsay is een bezig baasje. In januari rondt zij de opleiding communicatiemanagement af en gaat zij de arbeidsmarkt betreden. Hoe en wat is nog even een zoektocht, maar dat het een spannend en leerzaam nieuw jaar voor haar gaat worden staat vast. Sinds 2014 is zij actief bezig voor de website wijnbloggers.nl. Ze schrijft en publiceert en houdt zich bezich met alles wat de website en de social media kanalen betreft.
“De wereld van de wijn ontwikkelt zich constant en dat wil ik zelf ook. Dit jaar ga ik mijn SDEN-3 diploma halen en heel veel praktijkonderzoek doen. Wat ik wens je voor mezelf en/of voor anderen in 2017? Ik wens iedereen ten eerste een gezond 2017 toe. Verder hoop ik dat er dit jaar nog meer van wijn genoten kan gaan worden dan dat mensen al deden. Ga eens  voor een andere wijn en verbreed je horizon. Je zal zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn en je erg verrast kan worden door wijn!”

Lotte Wolf -vakvrouw-

new-year-lotte-wolfFifteen, Seinpost, Callas, Oud Sluis, Pure C… deze dame had op jonge leeftijd al heel wat op haar naam staan. Nu zoekt ze de mooiste wijnen uit bij de gerechtjes als Wine Director bij het sterrenrestaurant Bridges in Amsterdam. Vakkundig en bescheiden. En intussen maakte ze ook nog wijn in Zuid-Afrika.
“Mijn wens voor 2017? Een beetje cliché voor mij, maar een goede oogst wijn maken in Zuid-Afrika, dat er al bijna aankomt. Ik hoop vooral dat we eindelijk dit jaar, na het drama-jaar 2016 eens een goede oogst krijgen. Maar ja, de natuur doet wat hij zelf wil. Dat wens ik iedereen toe die wijn maakt. En ik hoop stiekem dat we allemaal weer een beetje extra over wijn gaan leren en er nog meer mensen met het wijnvirus geïnfecteerd raken. Dat ook de wijn eens een mooi plekje krijgt in de samenleving. Want wijn is puur en emotie en dat is gewoon te gek! Iedereen veel enthousiasme en dat er goede wijnen gedronken en gemaakt worden in 2017!”

Nadine Mögling -girlpower-

Nog zo’n power-lady. Gastvrouw en mede-eigenaar van sterrenstaurant Bij Jef in Den Hoorn op Texel. Door Culinaire Saisonnier benoemd tot beste gastvrouw van Nederland en België. SVH Meestergastvrouw. Ik zeg: GIRLPOWER!
“Na een jaar lang intensief bezig te zijn geweest met de uitbreiding van ons hotel, kijk ik er naar uit om het straks helemaal af te maken. 2016 was een heftig jaar.  Mijn goede voornemen is dan ook om 2016 flink uit te zwaaien en in 2017 weer te gaan vlammen! Ik wens iedereen een heel fijn jaar! Als je lekker blijft doen waar je zelf het meest gelukkig van wordt, je geen concessies doet aan je eigen ambities, wordt het volgens mij een topjaar!”

Girlpower!

Nel Schellekens -Kop-tot-kont-chef-

new-year-nel-schellekensSteeltjes-en stengeltjes bouillon, mannenvlees, 0% waste, 100% taste… top-chef! Stopte na deze kerst met haar restaurant  De Gulle Waard in Winterswijk. Maar…. houd deze mannen verslindster in de gaten!
“Heb eigenlijk altijd goede voornemens ???? elke dag, en altijd van kop tot kont. Niet alleen om alles te willen doen maar ook om het af te maken. Kop tot kont dus. Dat maakt me gelukkig. En dat wens ik iedereen toe ???? een geluksgevoel van kop tot kont ????!”

Onno Kleyn -echte kennis-

new-year-onno-kleynDeze culinair en wijnschrijver, veelweter op eet- en historisch gebied had eigenlijk geen zin te reageren op mijn vragen.  “De vragen zijn zo dat de antwoorden open-deurerig zullen zijn”. En tja, daar heeft hij wel een punt. Toch kon ik deze oprichter van de Academie voor Culinair Schrijven een korte reactie ontfutselen. Ik kreeg daarbij van mijn leraar wel een opdracht mee: ‘Bak jij hier nou eens iets moois van!’ Ik hoop dat ik geslaagd ben;-)…
“Ik ben niet iemand die iets doet aan voornemens. Ik zou alleen maar platitudes opschrijven. Ik doe graag met van alles mee, maar dit keer liever niet. Ik ben waarschijnlijk te cynisch om echt hoop te hebben. Ware het dat de mensen hun hersens beter gebruikten. Nepnieuws en geloof in complotten wordt omarmd door de massa. Ook bij iets ‘onbelangrijks’ als eten en drinken. Een een quote: ja, die schrijf ik in elk boek: ‘Door kennis meer genoegen’. Echte kennis. Geen half gedoe van Facebook.”

(Red.: ‘Door kennis meer genoegen’: leuk boek in dat kader!)

Petra de Boevere -ondernemer-

new-year-petra-de-boevereBekend geworden als ‘meisje van de slijterij‘ staat Petra niet stil. Naast het schrijven van een tweetal boeken, het ontwikkelen van likeurtjes en organiseren van (landelijke) evenementen toont zij zich ook nog eens betrokken bij vakgenoten, kids, de politiek en meer. Zeg maar ‘ondernemen en meer’.
“Ik wens iedereen verdraagzaamheid en in 2017 de kracht de dialoog aan te gaan op basis van wederzijds respect ook als je het oneens met elkaar bent. Vrede op aarde begint immers bij jezelf. En drink iets moois met elkaar. We gaan in 2017 meer bubbels verkopen. Door de afschaffing van de bubbeltax kunnen we eindelijk eerlijk concurreren met België enkele kilometers verderop!”

Randy Bouwer -inspiratie-

new-year-randy-bouwerMaître sommelier bij restaurant Zarzo in Eindhoven. Super-gastheer. Bedenkt samen chef-eigenaar Adrián Zarzo (die tevens sommelier is) de meest spannende wijn-spijs combinaties.
“Goede voornemens? Meer tijd en zorg besteden aan mijn ouders, ze kampen beiden flink met hun gezondheid en ik vind dat ik meer voor ze mag zijn. Meer letten op mijn gezondheid door te gaan sporten. Gastronomisch gezien: meer inspiratie opdoen bij collegae en meer rode wijn drinken. (Ik drink privé te weinig rood heb ik gemerkt, kies te gemakkelijk voor wit). Wat is wens voor mezelf en/of voor anderen in 2017? Ik wens dat ik meer tijd en aandacht besteed aan mijn naasten. Ben altijd met werk bezig (en met genoegen hoor), maar balans vinden is een prioriteit. Gastronomisch gezien een nog meer succesvol jaar zoals 2016, met behoud van ons fantastisch Zarzo team. Verder verwelkomen we goede vriend en collega sommelier Ruben Kwakman per februari, waarmee we nog meer focus en verdieping hebben met onze wijnkaart bij Zarzo en Valenzia. Kortom, zeer veel zin in het komende jaar!”

Focus en verdieping

René Koelman -kaascreaties-

new-year-rene-koelmanRené, Latif en hun team groeien hard. Van een winkel-groothandel in bijzondere kazen in Beverwijk vindt je de Affineurs nu ook in Haarlem en Amsterdam. Laat die jongens maar schuiven!
“Mijn voornemens voor 2017 is om creatief ruimte te creëren en m’n team verder te brengen om gezamenlijk kaas op een hoger voetstuk te zetten. Voor iedereen wens ik veel liefde en geluk en gezondheid, de liefde gaat door de maag dus dat moet op ons vakgebied dan wel zeker goedkomen. Voor ons zal 2017 en jaar zijn waarin we dromen gaan realiseren. ‘Ons’ fort zal beetje bij beetje worden gerenoveerd in de hoop er eind 2017 onze affinage-ruimte te kunnen gebruiken. Onze vestiging in Amsterdam zal zich verder ontwikkelen tot een volwaardige Bourgondisch Lifestyle winkel. Ik wens ieder een smaakvol jaar toe met veel liefde voor elkaar. En voor de kaas….”

Ronald Opten -grijpt terug-

new-year-ronald-optenUitgeroepen als Sommelier van het jaar door Gault Millau, SVH Wijnmeester, gewerkt bij De Vrienden van Jacob en nu alweer jaren werkzaam als Maître d’hôtel / Sommelier bij restaurant La Rive, dat deel uitmaakt van het prestigieuze Amstel Hotel. Geen kleine jongen dus deze Ronald Opten!
“Ik wens iedereen veel geluk en wijsheid voor het nieuwe jaar onder het genot van een goed glas. Mijn focus ga ik verder doorzetten en grijp terug naar de basis van Europese wijnbouw… De wind van de natuur wijnen is over gewaaid…. Een knallende start van het nieuwe jaar toegewenst!”

Soenil Bahadoer -samen eten-

new-year-soenil-bahadoerOp facebook heeft hij het maximaal aantal vrienden bereikt, Soenil Bahadoer. Hoe kan dat ook anders! Deze top-chef van restaurant De Lindehof in het Brabantse Nuenen is geboren in een traditioneel Hindoestaans gezin in Suriname. Hij weet dus als geen ander hoe belangrijk samen van eten genieten is. Wie wil daar nou niet mee bevriend zijn?!
“Mijn goede voornemens? Meer belans vinden tussen privé en werk. Dat gaat niet zo makkelijk als je sucsesvol bent. Meer reizen, andere culturen leren kennen. Ik wil mezelf meer ontdekken: wat wil ik meer bereiken en wat moet ik verliezen of winnen. Voor anderen en mijzelf wens ik dat we allemaal gelukkig mogen zijn en gezond.”

Susan Aretz -kleine dingen-

new-year-susanIn 2016 verruilde Susan haar vaste baan voor een leven van als ondernemer. Ze is oprichter van Smulpaapje.nl en kookt, bakt, schrijft en presenteert. Intussen publiceerde ze ook nog een kookboek: ‘Wat eten we vandaag?’
“Goede voornemens? Ik heb ze dagelijks en iedere dag opnieuw neem ik me van alles voor ;-). Dus nee, eigenlijk niet. Behalve dan blijven genieten van alle moois dat er op mijn pad komt. Wat is wens voor mezelf? Meer rust zou slim zijn maar net zo kansloos als de meeste voornemens;-).  Anderen wens ik vooral geluk te vinden in kleine dingen. Koester die!”

Kleine dingen, koester die!

Takuhi Cekem -adelijke kaasdame-

new-year-takuhiAls hekkensluiter de ongekroonde kaaskoningin van Rotterdam. Alhoewel… ongekroond… Onlangs nog werd Takuhi (De Kaashoeve aan de Oude Binnenweg) beëdigd als lid van het Buitenlandse Kaasgilde. Vakvrouwschap, gastvrijheid….En ook zij is er nog steeds niet klaar mee. Lees maar verder!
“In 2017 vindt een grote verandering plaats voor De Kaashoeve! Na 23 jaar verhuizen wij met al onze kazen naar een prachtige pand een stukje verderop in de straat. In dit pand was rond 1900 ook al een kaaswinkel gevestigd, gezien de omlijsting die daar bij de verbouwing tevoorschijn is gekomen: ‘boter, kaas & eieren’ is er te lezen. Het geeft veel drukte, maar ik probeer gewoon mezelf te blijven en authenticiteit te behouden. De wens voor mij en voor anderen is om de hoop niet te verliezen en met elkaar (familie & vrienden) gezond & liefdevol & smaakvol door te brengen. Wens voor jullie een liefdevol, gezond, gelukkig, vreugdevol, wonderlijk en voorspoedig 2017! Lieve groet, Takuhi”

2017 wordt een mooi jaar!
Geniet ervan, en vooral niet met mate!

#nywensen