Het nieuwe jaar is begonnen! En daarmee is het terugkijken naar het oude afgelopen. Lijstjes als ‘de beste songs van 2018, ‘mijn favoriete recepten van 2018′, ’top-tien hotspots van 2018′ hebben we allemaal wel voorbij zien komen. En nu kom ik op deze eerste dag van het nieuwe jaar toch nog met een lijstje! Hoewel…. lijstje… Het is weer een hele lijst geworden! Geen scores, geen sterren of rankings. Dit zijn stuk voor stuk toppertjes op culinair gebied die jou het allerbeste wensen. Met jou hun goede voornemens delen. En hun wensen en plannen voor 2019. Happy New Year! 

Adrian Zarzo Habraken -horecatopper-

Adrian Zarzo Habraken (1)Deze Spaans-Nederlandse horecatopper deed kennis op in talrijke sterrenrestaurants als chef én sommelier voordat hij zijn eigen ZARZO opende. Dat werd een succes! In 2017 volgde Valenzia en in 2018 Sun by Zarzo en Bodega by Zarzo.
“Goede voornemens: na alle hechtische tijden door de opening van de nieuwe zaken een stukje rust door alles goed op een rijtje te zetten en positief het nieuw jaar in te gaan. Investeren in het geen dat nodig is en tijd door te brengen met mensen die me lief zijn. Wat wens je? Het nieuw jaar: Zoals voorgaande jaren, in goede gezondheid, stabiliteit, fijne mensen om Me heen en genieten van alles wat het leven en ons mooie vak ons biedt.

Alain Jacobs -mister Duitse wijn-

Alain Jacobs FacebookDat Duitsland veel te bieden heeft op wijngebied bewijst Alain Jacobs keer op keer. Samen zijn team leukt hij talloze beurzen, proeverijen en evenementen op met de meest bijzondere Duitse wijnen.
“Elke ochtend sta ik op met goede voornemens, maar eens ik aan het werk ben dan vergeet ik deze meestal,  mijn enthousiasme voor mijn werkhobby nemen dan de controle over. Ik hou van mijn werk, maar ook van mijn vrouw en kinderen. De liefde en tijd tussen deze twee belangrijkste liefdes in mijn leven zou ik beter in balans willen krijgen. Ik wens meer quality time met mijn gezin en een heel klein beetje minder quality time met mijn werkhobby. In 2017 verloren wij een hele dierbare wijnvriend René van Heusden. In 2018 ging Lotte Wolf op veel te jonge leeftijd van ons heen. Het is zo snel voorbij, maar dat vergeet ik soms heel even. Ik wens iedereen heel veel persoonlijk geluk en zakelijk succes toe, in goede gezondheid en omringd door fijne mensen die je dierbaar zijn (en veel genot van mooie Duitse wijnen). Viele Grüße, Alain.”

Allard Sieburgh -een boek!-

Allard Sieburgh FacebookDeze vinoloog en voormalig sommelier van sterrenrestaurants is ook nog eens een gepassioneerd kok. Zo werkt hij regelmatig samen met chefkok Yuri Verbeek waar ze in besloten kring de gasten een spannende en heerlijke avond bezorgen en is hij de grote inspirator bij Asian Food supplier Vanka-Kawat. En weet je wat… in mei komt zijn eerste (kook)boek uit! Kanniewachten!
“Mijn goede voornemens? Ik wil weer gaan starten met zwemmen. Daarnaast komt in mei het boek van mijn (Indische) schoonmoeder en mij uit en ik wens voor mezelf dat dat een mega hit wordt. En voor degene die het gaan kopen wens ik dat ze er ontzettend veel plezier aan te beleven.”

Andre Koopman -building winning wines together-

Andre Koopman NJ wens‘National Account Manager Out-of-Home’ is zijn functie binnen wijnimport LFE. Maar daarnaast onderhoudt hij ook gewoon contacten met de wijnschrijvende pers. ‘Out of home’ zie je hem ook vak op de tribune van AZ. Of wellicht bij zijn favo ‘second home’, wijnhuis Casa Silva in Chili?
“Mijn goede voornemen is om na een hardnekkige hardloopblessure  in 2019 het hardlopen weer rustig op te gaan pakken om zo ‘in shape’ en in goede conditie  te blijven. En natuurlijk blijven genieten van mooie wijnen in combinatie met Culinaire verrassingen. Maar ook een goede Gin & Tonic, mooie Single Malt Whisky of een speciaal bier zijn meer dan welkom in 2019. En ik wens iedereen natuurlijk veel goeds in goede gezondheid in 2019. En voor AZ Alkmaar wens ik dat de tweede helft van het voetbalseizoen in sportief opzicht beter gaat verlopen dan de eerste helft.”

Ank van Beek -Michelin!-

Ank van BeekHarde werker samen met haar blonde god Ron in hun Rotterdamse restaurant Antichic. Dat harde werken wordt beloond, want dit jaar prijkte hun naam in de Guide Michelin! Maar als het even kan gaat ze ontspannen in Rockanje. In Ibizastyle.
“Goede voornemens en wensen is voor mij beetje saai voor 2019. Want eigenlijk wil ik 2018 nog een keertje doen, qua zomer, gezondheid, familie en zeker ook zakelijk. En als ik dan toch wat mag wensen dan dat we allemaal wat liever zijn voor een ander…”

Annaline Doelen -regionale topwijnen op de kaart-

Annaline Doelen FacebookHaar wijnrestaurant Mes Amis werd eerder al bekroond als meest gastvrije onderneming van Maastricht en nu is onlangs eigenaresse Annaline Doelen ook nog eens bekroond tot the one and only ambassadrice van de Limburgse wijn.
“Mijn goede voornemen is de wijnkaart van Mes Amis nog meer uitbreiden met regionale en nationale topwijnen. Daarbij wens ik natuurlijk dat wij gasten kunnen blijven verrassen met de prachtig regionale wijnen, heerlijke gerechten en oprechte gastvrijheid!”

Anouk Heida -drie jaar TOT PR-

 Anouk Heida (1)Een goedlopend pr-bureau overnemen is geen sinecure. Anouk durfde dat en vandaag, op 1-1-2019, is zij precies 3 jaar eigenaar van TOT PR & Communications. En ze bruissssst van de ideeën!
“Mijn goede voornemens? 
Om te beginnen wat milder zijn voor mezelf en vaker ‘nee’ zeggen. Privé, maar ook zakelijk. Ik ben ambitieus, leg de lat hoog. Daardoor krijg ik vaak ook veel voor elkaar, maar…‘good things, take time’. Dat betekent soms ook impopulaire beslissingen nemen, die niet altijd gewaardeerd worden. Toch zijn die soms ook nodig om een stap verder te komen. Mijn overload aan ideeën en plannen ga ik langer laten rijpen, nét als goede wijn of kaas, zodat ze nóg beter worden. Want met TOT PR wil ik, samen met mijn team, echt het verschil maken in de communicatie van wijn en food; dingen ánders doen dan ánders. En daar liggen nog volop kansen. ‘Stand out from the crowd’ is dus ook wel zo’n beetje mijn lijfspreuk, óók voor het nieuwe jaar. Ik wens iedereen een gezond, gelukkig en succesvol 2019! En ik kijk weer uit naar alle leuke samenwerkingen.”

Barbara Verbeek -More than Drinks-

Barbara Verbeek FacebookDeze pittige tante reist niet alleen rond met Het Wijntheater,  ook reist ze stad en land af met een bijzondere glasproeverij. Daarnaast is ze aan het schrijven geslagen en… werd ze petemoei!
“Even terug kijkend op 2018 was het een jaar van verandering. Ik heb mijn voornemen om meer te gaan schrijven over wijn direct in Januari 2018 uitgesproken naar de wereld. Een half jaar later begon ik samen met Tess Posthumus & Fiona de Lange een eigen tijdschrift over wijn, bier & sterk: More than Drinks 3 valt in Februari op de deurmat. Als sinds mijn pubertijd is er de wens om de journalistiek in te gaan. Ik heb dan ook echt het gevoel dat mijn droom is uitgekomen. Een tweede mooie ontwikkeling is de award Wijnvrouw van het jaar die ik samen met Clarissa afgelopen jaar opgezet heb. Het is bedoeld om de vrouw in de wijnwereld meer in de spotlights te zetten. We hebben een waanzinnige sponsor gevonden! Hou ons in de gaten! We hebben mooie reizen mogen maken naar zuid-Frankrijk,  Loire, la Mancha, Somontano en Jerez, Pfalz & Baden, Champagne, Bourgogne , Elzas & Ierland, maar ook heel Nederland mogen doorreizen. Ik heb heel veel bijzondere mensen mogen ontmoeten en mogen interviewen. En heb privé eindelijk wat meer rust in mijn lijf gevonden nu ik  dagelijks het zwembad bezoek. De kers op de taart was de komst van mijn peetkind Vlinder in Oktober waar ik elke woensdagochtend bij mag oppassen. Het geeft rust en ruimte in mijn hoofd. Goede voornemens heb ik voor mezelf niet dit jaar. Ik wil dat alles blijft zoals het nu gaat! En kerstwens heb ik wel: Laten we wat minder vlees eten en meer groenten. Helpt niet alleen voor het milieu en de lieve diertjes maar ook voor jouw hersenen.”

Bernard Nauta -1000 wijnen proeven-

Bernard NautaWat is begonnen als een hobby, is nu, 10 jaar later een wijnwebwinkel die behoort tot de top-10 wijnwebwinkels van Nederland: Anderewijn.nl. Oranjewijnen, gekke druifjes, bijzondere wijnbedrijven… Bernard en zijn team schrikken nergens voor terug. 
“Omdat we ons assortiment bij AndereWijn het komende jaar graag met 100 bijzondere wijnen zouden willen uitbreiden, hebben we het goede voornemen om 1.000 nieuwe wijnen te gaan proeven. Verder hoop ik in het nieuwe jaar weer vaker hard te lopen en ga ik weer voor 250 kilometer in het jaar!”

Betty Koster -cocktails & kaas-

Nieuwjaarswens 17-18 Betty kosterDe kaaskoningin van Nederland. Wie heeft er niet eens haar kaas gegeten? Thuis of in een restaurant? Als je daar de vraagt stelt welke kazen men serveert hoor je meer dan eens niet de de soorten maar: ‘Kazen van Betty’. En die zijn stiekum natuurlijk ook een beetje van haar lief Martin.
Mijn voornemen voor 2019…Eigenlijk dacht ik : ik neem me niets meer voor, er gebeurt toch altijd iets wat het in de weg staat! Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik probeer in 2019 wat meer tijd vrij te maken om met mijn moeder door te brengen, ik voel me zo gelukkig dat ik haar nog heb! Wat ik hoop voor anderen is: Geluk in alles, maar ook het besef dat je dat hebt als je gezond bent, mag werken, liefde ontvangt en kunt genieten van kleine dingen. Zweverig? Tja het zij zo! Oh ja! Plannetje voor 2019 is nog het pairen van cocktails met kaas! Liefs Betty

Birthe van Meegeren -Bordeaux opleider-

Birthe van Meegeren

Birthe is niet alleen Weinakademiker, het hoogste niveau van de internationale Wine & Spirit Education Trust (WSET). Onlangs langs is zij geaccrediteerd tot 1 van de 3 officiële Bordeaux opleiders voor Nederland! Daarnaast leert ze je niet alleen over wijn, ook over ‘etiquette en etiketten’ weet ze alles te vertellen.
“Mijn goede voornemen voor 2019: geniet ervan, maar eet (en drink) met mate Ik wens mezelf en ieder ander in de eerste plaats natuurlijk een gezond 2019 en daarnaast zoveel mogelijk fijne momenten met je familie en vrienden.”

Carl Siegert -vernieuwde bakkerij-

Carl SiegertDeze horecaleverancier mag tevens de titel ‘hofleverancier’ dragen. Nu, meer dan 125 jaar en 6 generaties later, is de bakkerij weer ingrijpend vernieuwd. Ik zeg: ga kijken. (En proeven natuurlijk!)
“Mijn goede voornemen is meer lichaamsbeweging en beter te kunnen ontspannen. Wat betreft de beste wensen: Iedereen alle geluk en gezondheid van de wereld toegewenst. Tevens wens ik meer tolerantie op de wereld. Daarbij wil ik van de gelegenheid gebruik maken, als goed voornemen, alle horeca professionals van harte uit te nodigen (mail naar Rondleiding@carlsiegert.com)om onze vernieuwde bakkerij met Bakkerscafe te bezoeken. 

Caroline Gilby MW -nieuw boek!-

Caroline GilbyMaster of Wine sinds 1992, schreef en schrijft voor Decanter, Harpers and The Drinks Business, droeg bij aan Hugh Johnson’s Pocket Wine Book, The Wine Opus, Oxford Companion to Wine and Wines of the world. En publiceerde nu ook nog eens haar eigen boek: ‘The Wines of Bulgaria, Romania and Bulgaria”
“Good intentions for myself? More time with family, friends (possibly sharing few of my Eastern European favourite wines) and my horses – too much time spent hunched over a keyboard writing my book this year. I’m also planning to try for all my running club age group records now I’m in new age category – two down, six more to go (one of which will be a marathon!). What do I wish for myself and others? For all of our sakes I wish that by some miracle my country will come to its senses and #StopBrexit. It’s such a massive act of self harm by our politicians which will damage us all in ways most of us can’t imagine.”

Chung Wai Liu -geen gewone Chinees-

New Year chung-wai-liuBij Chung ga je niet ‘Chinezen’, maar geniet je van culinaire hoogstandjes begeleid door mooie wijnen. Deze Chef zorgt daar in zijn Rotterdamse restaurant Chung hoogstpersoonlijk voor.
“Goede voornemens zijn : Iets meer tijd met mijn gezin doorbrengen. Sinds kort is mijn dochtertje geboren. Ik ga samenwerken met Guliano van de familie Jansen en wij er allebei voor om het tot een Guliano waardig lunch restaurant van te maken. Personeel nog beter te stimuleren en motiveren. Wil namelijk ooit een Bib gourmand verdienen. Ik wens iedereen een gezond 2019. Ik heb namelijk al te veel mensen moeten wegbrengen op een te jonge leeftijd. Sommige door ongelukken en sommige door gezondheid. Probeer het maximale uit je leven te halen zodat men terug kan kijken en geen spijt heeft gehad.”

Claire en Liesette -super wijnopleiders-

New Year liesetteenclaireClaire Lemmens en Liesette van Eijnsbergen zijn samen eigenaar van Het Wijninstituut.  Met een team van vinologen en wijndocenten leer je er alles over wijn. Niks geen de taaie theorie (o.k., een beetje dan), maar ook hoe je de wijn bij een gerecht combineert. Kijk. Daar houden wij van.
“Wij wensen al onze oude en nieuwe cursisten een in alle opzichten prachtig 2019! Een jaar waarin wij iedereen heel veel wijnkennis toewensen want meer weten is meer genieten!”

Claudia Brevet -dicht bij mezelf-

Claudia Brevet FacebookClaudia zet samen met echtgenoot Jannis Zeeland op de kaart. Oosterschelde (seizoen)kreeft, oesters, mosseltjes en zeebaars naast Zeeuws zuiglam, de befaamde groentes zeekraal en lamsoren en uiteraard kazen en fruit uit de Bevelandse polder. En dan is dit toppertje ook nog eens Gastvrouw van het jaar 2018 en is hun restaurant Inter Scaldes bekroond met niet minder dan 3 Michelinsterren, 19,5 punten Gault Millau en staat het nr. 1 in Lekker 2019. Respect! 
“In 2019 wil ik heel dicht bij mezelf blijven en vooral genieten van kleine dingen en lieve mensen om mij heen. Voor iedereen een voorspoedig nieuwjaar gewenst en dat grote of hele kleine wensen en dromen mogen uitkomen!” 

Diederik Beker en Arina van Leeuwen -beste wijngaard-

Diederik Beker FacebookHet Betuws Wijndomein van Diederik en Arina is uitgeroepen tot ‘Éen van de beste wijngaarden van de jaargangen 2017-2018’. De medailles vlogen hen dan ook om de oren. Maar ze blijven gewoon mooie wijnen maken!
“Welke goede voornemens heb je? Verduurzaming van het werk in en rondom de wijngaard verder uitbreiden (on-going project van het leven). Meer mensen gelukkig maken en verrassen met onze Betuwse wijnen. Delen van ons stukje natuur en plezier met alle gasten. Genieten van iedere dag. Wat wens je voor jezelf / of voor anderen in 2019? Gezond en gelukkig jaar met veel liefde, lekkere wijn en gezond eten uit de streek! Fijne samenwerking met de natuur (voorspoedige weersverwachtingen) en alle dieren in de wijngaard. Goed verloop van de geboorte van onze kleine ‘wijnboerin’ eind januari:-). Goede gezondheid.”

Diederik Swart en Mario Pranić  – heel Nederland aan de Kroatische wijn

Diederik en Mario Croatian GrapesAls het aan Diederik en Mario ligt gaat heel Nederland aan de Kroatische wijn. En daar doet dit koppel dan ook erg haar best voor. Er is een ‘Croatian Wine Ambassador’  benoemd en op alle beurzen waren ze present met hun mooie wijnen. Maar ze hebben meer plannen…
“2019 is het vijfde jaar dat we als importeur met Croatiangrapes.com aan de weg timmeren met Kroatische wijn.  En Nederland is klaar voor meer wijn uit dit oeroude wijnland.  De high-end gastronomie heeft het opgepakt. Er zijn steeds meer onafhankelijke wijnwinkels die graag met de wijnen werken en nu is het tijd voor een groter publiek. Onze goede voornemens voor 2019 zijn dan ook om heel Nederland kennis te laten maken met wijn uit Kroatië. En dat gaat allemaal een beetje anders het komende jaar. We zullen minder te zien zijn op de traditionele vakbeurzen en gaan samen met spannende culinaire partners events opzetten die vernieuwende smakelijke inzichten geven voor de horeca. Ook wordt er in 2019 voor de derde keer een Croatian Wine Ambassadorbenoemd. Wie zal dit jaar in de voetsporen treden van Librije’s sommelier Sabas Joosten en Kaaskoningin Betty Koster? We wensen iedereen een jaar vol topwijnen met spot-on pairings.”

Elizabeth Gabay MW -the rosé book-

Elizabeth Gabay NJwensDeze Master of Wine komt uit Engeland, woont in de Provence. Weet véél over rosé. En geschiedenis. Is dus niet voor niets President van de jury van het International Rosé Championship. En schrijft boeken. Boeiende boeken!
“2019 is going to be a year of consolidation. Sounds strange – but the rosé book revealed how much more there is to know and in 2019 I plan to do more writing about rosé. Also starting the next book on Provence – in depth, technical, lots of analysis. This past year has seen quite a few commercial changes for rosé – and I think 2019 will witness the start of some major style changes.”

Erik van Loo -Rotterdamse Foodhallen-

New Year erik-van-looDeze chef-kok/eigenaar van restaurant Parkheuvel in Rotterdam is een bezige bij die ook bij het Bilderberg Parkhotel en de nieuwe Rotterdamse Foodhallen en vinger in de pap heeft.
“Een paar overpeinzingen. Goede voornemens heb ik nooit. Ik vind dat een zwaktebod; een boterbriefje voor falen, 9 van de 10 goede voornemens komen nooit uit! Onzin dus. 
Ik wens iedereen welvaren, een goede gezondheid en niet onbelangrijk een super leuke dag. Wens voor 2019: laat gasten nou eens snappen dat de no show echt misdadig is; in principe stelen ze omzet. Kan echt niet ! Enne…ik hoop dat groot Rotterdam de weg naar de foodhallen gaat vinden in 2019. Iedereen een fijne jaarwisseling en beste wensen 2019!”

Esmee Langereis -no Planet B

Nieuwjaarswensen 17-18 Esmee LangereisWijnjournalist en -schrijver, copywriter en co- auteur en proever van De Grote Hamersma. Vlogt en maakt andere wijngerelateerde filmpjes. En geeft om de planeet.
“Steeds meer word ik me bewust van mijn impact op de wereld. En dan heb ik het niet over die stukjes over wijn. Ik maak me zorgen over dieren, planten, de planeet. Vliegen is dus iets waar ik bewuster mee om wil gaan. Voor mijn werk heeft het een enorme toegevoegde waarde om een ‘sense of place’ te ervaren, maar laat ik me eens afvragen ten koste waarvan. Niet zo maar elke persreis die voorbij komt op het vliegtuig springen dus, maar goed overwegen waar wel en waar niet heen.  Ik wens van harte dat steeds meer mensen dat ook doen. Stoppen met het ver/kopen van die belachelijke zwaargewicht flessen bijvoorbeeld. Stop die wholsesome goodness in een afbreekbare BIB – net zo lekker en beter voor Planet A. There is no Planet B.”

Felix Wilbrink -bewuster genieten-

new-year-felix-wilbrinkCulinair journalist vanDe Telegraaf. Felix  heeft het Amsterdamse stadse leven verruild voor het dorpse Cothen. Wie kent het niet;-). Ook van daaruit deelt hij zijn recepten en geeft zijn ongezouten mening. Vooral over eten.
“Mijn goede voornemen is bewuster genieten. Niets moois zomaar voorbij te laten gaan. En het moois in het kleinste te gaan zoeken. En wat ik de anderen wens: geen mening. En als je die wel hebt, voor je houden en nog eens over nadenken.”

 

Fleur van Heemskerck -Fleur de l’Amaurigue-

Fleur van HeemskerckVerantwoordelijk voor de sales en marketing van de Cuvée  Fleur de l’Amaurigue rosé die haar familie op het Domaine de l’Amaurigue maakt in de Provence.  Die wijn kreeg maar liefst 90 punten in Robert Parkers Wine Advocate. En dat wil wat zeggen!
“Mijn goede voornemens: w
eer eens een wijncursus/workshop/tastings te volgen om kennis up to date houden en inspiratie op te doen. Onze Amaurigue wijnen op nog meer internationale plekken te verkopen en special cuvée Fleur bij meerdere sterrenrestaurants te gaan schenken. Minder door de weeks te drinken en af en toe met klanten of andere wijn gerelateerde events het bij een glas wijn te houden (moeilijke ;). Wat ik wens voor mezelf/anderen? Uiteraard goede gezondheid (is het grootste goed) en blijven genieten van een mooi glas wijn met familie/vrienden/geliefden. Dat we ook dit jaar weer diverse internationale gouden awards & mooie reviews voor onze wijnen zullen krijgen, en wederom uitverkocht zullen zijn. Respect voor elkaar en er zijn/hulp kunnen bieden voor degenen die het minder hebben.”

Frank Smulders MW -topfitte traveller-

Frank Smulders FacebookWine consultant en all round Master of Wine met een passie voor en veel kennis van Spanje en de Champagne. Reist heel Europa door om zijn kennis te delen met wijnstudenten.
“Moest wel heeeeeel hard nadenken over goede voornemens, want daar doe ik eigenlijk nooit aan. Net als aan lijstjes
☺☺Maar vooruit. Maar heel kort zijn ze niet… Mijn goede voornemen voor mijzelf: Ik ben in 2018 begonnen een stuk gezonder te leven. Ik moet wel, met 300 reisdagen per jaar, 100 vluchten, 500+ maaltijden in restaurants. Ik drink vrijwel geen alcohol meer (ook geen wijn), en eet gezonder. Ben 9 kilo afgevallen en voel me top fit. Mijn goede voornemen voor 2019 is om dit onverminderd vol te houden en waar  mogelijk nog wat te verbeteren. Mijn wens voor anderen: Ik wens iedereen naast goede gezondheid heel veel eet- en drinkplezier toe. Maakt niet uit wat je eet en welke wijn je drinkt, als je het maar bewust doet en gewoon je eigen smaak volgt. In die zin hoop ik ook dat mensen in 2019 iets minder bezig zullen zijn lekker te vinden wat ze vinden dat ze lekker moeten vinden. Ik word daar soms een beetje moe van, en dat past niet in mijn eigen goede voornemens ☺.”

new-year-fred-nijhuis

Fred Nijhuis -NK blindproeven-

Fred Nijhuis is ‘My Favorite Dutch Wine Writer‘. En zo is het. Dé kennis-specialist op het gebied van Italiaanse wijnen. Vraag hem naar één Italiaanse wijn en hij kent die. Maar zijn kennis gaat veel verder. Net zoals zijn gedrevenheid:-). Op de foto Fred geflankeerd door zoon en echtgenote tijdens een mooie feestje.
“Plannen of goede voornemens voor 2019? Goede voornemens doe ik niet aan, die stranden meestal al ergens op dag 1 van het nieuwe jaar. Dingen doen is meer mijn ‘ding’ en voor 2019 staan er genoeg op de agenda. Centraal staan allerlei workshops en de tweede editie van het NK blindproeven. Het NK kende in 2018 een geweldige start en is door de meerjarige samenwerking met enkele nieuwe partners nu al een nieuwe vaste waarde op de wijnagenda. De organisatie ervan is een heerlijke uitdaging en ik kijk er met veel genoegen naar uit, ook omdat ik het samen met Natascha en Nicky mag doen en de deelnemers zeer enthousiast op het evenement reageren. Voor 2019 staan weer allerlei reizen gepland en het is fijn om ook andere landen dan Italië weer te bezoeken. Uiteraard blijf ik me distantiëren van azijnzeikers en corruptie, lever ik mijn bijdrage aan het bestrijden van amateurisme in onze branche en blijf ik veel respect hebben voor echte critici en ook de vele andere oprechte vakmensen die de wijnwereld rijk is.”

Fusina Verloop -Dutch Food Lover-

Fusina VerloopBekend van de verkiezing ‘Kookboek van het Jaar’. Daarmee stopte ze vorig jaar en inmiddels bruist ze van de goede ideeën. Check haar op Instagram > Dutch Food Lover
“Goede voornemens: mijn Dutch Food Lover verder uitbouwen zodat NL’se boeren, producenten en onze super lekkere (seizoens) producten van eigen bodem nog bekender worden en er meer mensen van gaan genieten, mee gaan koken. Mijn wens voor anderen? Eh… Bovenstaand? Haha. Ik wens iedereen meer NL’se lekkernijen op het bord! We hebben echt zoveel heerlijke dingen in ons land, w/o buffel mozerella, geitenbouillon en coeur de beuf. Ik vind die vele malen lekkerder smaken dan de producten uit de supermarkt.”

Gabrielle Salvatore -Italiaans sommelier-

Gabrielle Salvatore FacebookVinoloog en Italiaans sommelier en gestart met de opleiding tot Magister Vini. En dan ook nog een een prachtige wijnwinkel runnen en véél wijnopleidingen en workshops! Als je dan geen toppertje bent?!
“Altijd heb ik heerlijk kunnen hollen, rennen en draven. Maar toch, als je iets langzamer loopt dan kun je wel wat beter om je heen kijken. Ik zie nu meer, mis daardoor minder en kan langer stilstaan bij de dingen waarvan ik geniet. Dat voelt goed. Hierdoor geleerd meer bewust keuzes te maken en (oef!!) niet álles meer aan te pakken. Soms moet je wel maar soms ook lekker niet. Dat geeft je positieve energie. Misschien is dat wel de meerwaarde van ouder en wijzer Mijn hart springt open, het bruist van binnen bij alles wat gaat over het prachtige land Italië. Mooie landschappen en de heerlijke culinaire tradities. Eerlijk, lekker eten, lang tafelen en met steeds verschillende en smaakvolle wijnen. Ik wil me daar nog meer op focussen zodat ik jullie, wijngenieters / cursisten, meer kan ‘ voorschotelen’ en kan laten meegenieten van mijn opgedane ervaringen En mijn wens voor jullie? Kunnen genieten van alles en elkaar in goede gezondheid.”

Gereon de Leeuw -koken en meer-

Nieuwjaarswens 17-18 Gereon de LeeuwAmsterdamse Bourgondiër die het liefst achter het fornuis staat. Als je hem daar niet kunt vinden, zit hij achter zijn laptop en typt hij gerechten en verhalen voor zijn blog of geeft hij kookworkshops, wijnproeverijen of wijncursussen. 
“Goede voornemens? Allereerst een goede gezondheid, dat is de basis, verder het uitdiepen en versterken van mijn culinaire vaaardigheden en starten van nieuwe business topics voor Gereons Eatery and Winery. Erg veel zin in! Verder wens ik alle anderen een sprankelend jaar en hoop ik voor alle foodbloggers, dat ze hun kwaliteiten vasthouden dan wel verhogen, zodat we net als de Nederlandse cuisine de top gaan halen. (niet alleen in kijkcijfers).”

Gert Crum -nieuw boekproject-

Gert Crum FacebookMister Champagne. Altijd onderweg om zijn kennis over te dragen. En niet alleen over Champagne. Ook over de Bourgogne schijnt hij ‘nogal iets’ te weten!
“Mijn vorig jaar uitgesproken hoop voor 2018 is grotendeels uitgekomen. Ik hoopte nu een jaar geleden dat voorjaarsvorst & hagel zouden wegblijven in de wijngebieden van West-Europa. Op een enkel klein incident na is dat geschied en zodoende, zo lijkt het, is 2018 in kwantitatieve en kwalitatieve zin een veelbelovend jaar – nu nog in de kelders. Graag continueer ik deze wens ook voor 2019. Verder hoop ik dat in 2019 de verkoop van mijn boeken ‘Champagne – Le Réveil des Terroirs‘ (ook als i-Book) en ‘Le Domaine de la Romanée-Conti (sindskort als 3e, geactualiseerde en verbeterde druk) een nog grotere vlucht zal nemen. Ik kan verklappen dat er voor het komend jaar wat mij betreft ook een nieuw boekproject op stapel staat – wel iets minder ambitieus dan de vorige twee. Verder wens ik iedereen een nieuw jaar met veel gezondheid en geluk toe. En dat goede wijn een bijdrage kan leveren aan die gezondheid en dat geluk.

Ghislaine Melman -ambities waarmaken-

Ghislaine MelmanMet haar bedrijf Melman Communications is Ghislaine gespecialiseerd in wijn en gastronomie. Kijk, daar houden wij van. Op een perfecte manier organiseert zij wijnproeverijen, -reizen en meer. Ontwierp zelfs eigen ‘spitons’ voor dit doel. Chapeau!
“Mijn goede voornemens: nog meer van het leven genieten en vaker een vrije dag nemen. Daarnaast veel nieuwe recepten, ingrediënten en wijnen uitproberen. Mijn wens voor andere: dat iedereen in 2019 de rust krijgt om tot bloei te komen en zijn of haar ambities waar te maken.”

Hans Melissen -wie schrijft…-

Schrijver, scenarioschrijver, producent, regisseur, radiomaker…  Hans MelissenNieuwjaarswens 17-18 Hans Melissen wilde het eigenlijk wel eens iets rustiger aan doen…
“Er zijn nog een paar wensen over van afgelopen jaar: Voornemen 1: Eindelijk de wijnen opmaken die ik veel te lang heb bewaard. 2: Tijd maken om ook eindelijk te beginnen aan het tweede boek over Muis. (en dat is hard nodig na het opgeleefde succes van deel 1 3: tijd maken om bureau en de tafel ernaast en de garage op te ruimen. 4: eindelijk de belastingpapieren op tijd naar de accountant te brengen. Deze waren van afgelopen jaar, maar nu heb ik er een wens bij: het filmscript waar ik bijna het hele jaar aan gewerkt heb ga ik eerst uitbrengen als boek, waarna het snel in verschillende landen verfilmd moet gaan worden. (mijn oude vak van scenarioschrijver weer eens opgepakt)”

Hinke de Jong -inspireren met champagne-

Hinke de Jong FacebookMet passie, puur en professioneel, zo werkt deze champagne ambassadrice in en met haar champagnebedrijf Brouzje. Leren, inspireren en sabreren. Hinke draait haar hand er niet voor om.
“Mijn voornemen is in 2019 nóg meer mensen te inspireren met champagne. Door de masterclasses en reizen. En uiteraard www.brouzje.nl en www.champagnetravel.nl die hier inspiratiebronnen voor zijn. Voor mijzelf staat een goede gezondheid en geluk voorop! Zonder dit kan ik niets met mijn voornemens. En dat wens ik vooral aan iedereen. Vier het leven met een glas champagne!”

Ingrid Larmoyeur -gewoon lekker genieten-

Ingrid Larmoyeur FacebookVooral bekend door haar kennis over mousserende wijnen. Ze schrijft daarover, en over andere wijn, eten en reizen op haar website Vinissima. Daarnaast is zij ook nog Wine&Spirits Educator bij Het Wijninstituut.
“Goede voornemens: 2018 was weer een boeiend jaar. Mooie wijnbelevingen in Steiermark (verrassend Oostenrijks wijngebied) en vooral België (ja, echt top!) en China (man man man wat gaat dat daar hard!). Veel wijncursussen en workshops gegeven voor het Wijninstituut. Een nieuwe website voor vinissima met veel wijn en recepten. Prachtige proeverijen met mooie wijnontdekkingen. Voor 2019 is het doel om nog meer met wijn-spijs te doen, nog meer inheemse en onbekende druivenrassen te ontdekken, culinair nog verrassender en beter te worden met gerechten uit de wereldkeuken en nieuwe wijngebieden te ontdekken. En tenslotte om kennis en ervaringen wederom te delen via mijn site en via de cursussen. 2019 wordt een heerlijk jaar, let maar op…!”

Wat ik wens voor mezelf en/of voor anderen voor 2019? Nederlanders kunnen soms zo calvinistisch zijn. “Doe maar normaal, …” Waarom? Geniet gewoon lekker van de dingen die er zijn. Wijn, eten, en natuurlijk het liefst fijn gezelschap om dat mee te delen. Daar krijg je nooit genoeg van. Ik geloof er absoluut in dat dat helpt om gelukkiger te leven en dat dat weer bijdraagt aan je gezondheid.”

Jaco van Hensbergen -ga op reis, drink waanzinnige wijnen-

Jaco-van-Hensbergen-op-tractor-in-wijngaard (1)SVH Wijnmeester, voormalig sommelier van restaurant De Bokkedoorns** in Overveen en restaurant Parkheuvel** in Rotterdam. Nu ‘wijnboer‘ in Nieuw-Zeeland.
“Het jaar is weer omgevlogen en als ik terugkijk op het afgelopen jaar, zie ik dat er te weinig voornemens zijn uitgekomen. Een turbulente oogst, immigratie proces wat lang duurt en nu wederom “under the pump” met het bijhouden van de wijngaard. De tent hebben wij tussendoor toch nog een paar keer kunnen opzetten, dus dat voornemen is wel uitgekomen. Voor komend jaar geen nieuwe voornemens, want ik zou graag zien dat de voornemens van afgelopen jaar uitkomen. Iedereen wens ik het allerbeste, geniet van het leven. Ga op reis, eet mooie gerechten drink waanzinnige wijnen en wees een beetje lief voor elkaar. Cheers, Jaco”

Janna Meppelink -edelzoet-

Janna zet zich in voor wijnen. Van de Beaujolaistot in Bulgarije. En verder. Ze jureert Janna Facebook Happy New Year nieuwjaarswens 2018op concoursen en prijst met het grootste gemak ook in Zwolle de wijnen uit Ribera del Duero aan. Kortom: we hebben een ‘allrounder in the house’. En… haar onlangs verschenen wijnboek Janna, Wijngids (alleen) voor Vrouwen is een dikke hit!
“Qua wijn hoop ik dat we ipv vergeten groenten eens aandacht schenken aan vergeten druiven en wijnen. Ik roep 2019 uit tot het jaar van de edel zoet. Sauternes Barcas,Loupiac, Vendange Tardive: allemaal prachtige wijnen die te weinig geopend worden. En de vele gerechten waar je het mee kunt combineren. Wensen voor anderen: dat de jongere generatie in de wijn en de oudere meer blenden en van elkaar leren. Wederzijds respect, elkaar inspireren en uitdagen en aardig voor elkaar blijven met als resultaat dat de jonge en nieuwe én bestaande consument nog meer gaat genieten van het mooie product wijn!! Persoonlijk dat we fief en gezond blijven en inspiratie en uitdaging behouden. “

Janneke Vreugdenhil -eten enzo-

Janneke Vreugdenhil facebookWie kent haar niet, deze freelance foodjournalist en -publicist, gespecialiseerd in Food&Wine. Kijk daar houden wij van.  Ken je haar niet van haar columns in het NRC, dan toch zeker wel van haar radio- en TV optredens of een van haar superleuke kookboeken. Enne… live koken doet ze ook geweldig! 
“Ik ben niet zo va de goede voornemens met nieuwjaar. Maar misschien mag dat ook het antwoord zijn? Dat ik mij elke dag van het jaar wel iets voorneem, en niet speciaal met nieuwjaar? Verder wens ik iedereen in 2019 veel rust, sleur en kalmte toe. We leven in idioot hectische tijden, en de norm is om druk drukker drukst te zijn. Ik vind dat heerlijk hoor, op zijn tijd, om door mijn agenda geleefd te worden. Maar er moeten wat mij betreft wel regelmatig een paar slome dagen tegenover staan. Dagen waarop je gewoon een beetje kunt aanlummelen, op het saaie af. Anders houd je al die drukte op die andere dagen niet vol.”

Jaqueline Smit -DisDonc-

Jaqueline Smit FacebookDit toppertje verkoopt (altijd met een lach!) kwaliteitschampagnes van onafhankelijke wijnbouwers aan levensgenieters, foodies en professionals. Alle champagnes zijn gemaakt met 100% dévotion. Net als de manier waarop Jaqueline ze aan de man-vrouw brengt.
Hierbij zou ik graag iedereen een gezond en liefdevol 2019 willen wensen met heel veel momenten waar men het leven mag vieren. Via deze weg proost ik met iedereen die het afgelopen jaar een champagne van Dis Donc heeft gekocht of cadeau gekregen. Santé, op mooie herinnering!”

Jeanette Piotr-van der Steen -madame Bon Baron-

Jeanette van der Steen FacebookWijn is een feest, in de wijngaard, in de wijnkelder, thuis, met vrienden of in een restaurant’. Wij zijn het helemaal eens met de hardwerkende Jeanette. (H)eerlijk Belgisch wijnbedrijf met dit wijnen.
“Mijn voornemen voor het komend jaar is om iedere dag een (klein of groter) voornementje ook daadwerkelijk te realiseren. Ik wens anderen een heel goed millesime 2019; vreugde en voldoening in de dagelijkse belevenissen en in hetgeen men doet voor zichzelf en voor anderen. wens ik anderen en ook mijzelf en wij met elkaar mooie wijnmomenten met wijnen van Chateau Bon Baron.”

Jean-Paul Schaddé van Dooren -jaag je dromen na-

Jean-Paul Schadde van Dooren FacebookAls influencer en co-founder van het YouTube platform CityGuys is JP als marketing manager van alle markten thuis. Eet voor CityGuys vaak buiten de deur. En vindt dat niet erg.
“Leuk dat je me vraagt om mee te doen. Ik ben alleen niet zo’n goede voornemens meneer ;). Ik doe niet aan goede voornemens in januari. Als je iets wilt bereiken dan hoef je niet tot 1 januari te wachten, toch? Ik wens iedereen het allerbeste in 2019. Jaag je dromen na, vind geluk, wees tevreden met wat je hebt en doe vooral waar je zelf zin in hebt. Cheers! JP”

Jeroen de Zeeuw -informeel en stoer-

Jeroen de Zeeuw FacebookChef-eigenaar in restaurant De Zeeuw in  ‘zijn’ Haarlem. Informeel en stoer. Zo is zijn aanpak. Net als zijn voornemens en plannen.
“Ik heb geen goede voornemens behalve blijven doen wat we nu doen en dat dus leuk vinden😉. Ik wens iets meer tolerantie in de samenleving, dat mensen wat meer van geluk uitgaan en koesteren wat ze hebben in plaats van te zoeken naar iets wat ze niet hebben. Zei hij wijs😉

Job de Swart MW -kersverse Master of Wine-

Job-de-Swart-in-wijngaard- (1)Deze wijninkoper en marketeer bij Les Genereux mag sinds het afgelopen jaar de titel Master of Wine achter zijn naam zetten. En hij heeft nog veel meer plannen!
” Welke goede voornemens ik heb? Het behalen van de titel Master of Wine – als derde Nederlander ooit – was een absoluut hoogtepunt in 2018. Ik ga hier nog flink van nagenieten in 2019! Als inkoper voor wijninkoopcombinatie Les Généreux wil ik nieuwe, spannende wijnen ontdekken van aanstormende talenten. Ik richt mijn pijlen op o.a. Oost-Europa en Chili. Ook is het mijn streven om duurzamer te gaan leven, dus bewuster omgaan met bijvoorbeeld energie en eten. Dat past ook bij mijn werk voor Grape Compass: een app die ik samen met HydroLogic heb ontwikkeld voor efficiënter gebruik van fungiciden in wijngaarden.

Wat ik mijzelf en anderen toewens? Zoals ieder jaar: een goede gezondheid en geluk in de liefde. En bijtijds een goed glas wijn om te proosten op het leven.”

Joke Holster -genieten van goede wijnen-

Joke Holster FacebookBrand Manager Wine bij De Monnik Dranken. Spreekt perfect Frans. Kijk. Dat is handig. Maar net zo makkelijk haalt zij tophuizen uit Zuid-Afrika of Amerika naar NL.
“Goede voornemens: doorgaan met gezond en vooral lekker eten met veel vis en verse groenten. Door dit te doen, zit ik beter in mijn vel (letterlijk en figuurlijk) en dat wil ik ook doorzetten in 2019. Vereist wel een ‘mind switch’ maar dat lukt tot nu toe aardig. Mijn wens voor iedereen in 2019:  Een gezond en culinair jaar waarbij iedereen geniet van goede wijnen. Daarbij iets meer verdraagzaamheid in de wereld, dan ziet het er allemaal veel mooier uit!

Jord Althuizen -beter eten-

Jord AlthuizenVoormalig chef-kok en restaurant mananger. Nu concept creator, enthousiasteling met een voorliefde voor koken op open vuurMensen inspireren om te barbecueën op écht vuur, dat is de missie van barbecuekampioen Jord Althuizen. Hij geeft workhops en demo’s schreef er hele wat boeken over.  
“Mijn goede voornemens: meer focus, minder laten verleiden tot al het leuks dat afleidt van de grote zaken. Beter eten, niet per se gezonder maar beter: dus nog lekkerder, nog betere kwaliteit 🙂 En blijven sporten, dat is dan weer de consequentie

Wat ik wens: voor mijzelf wens ik dat het een succesvol jaar gaat zijn. 2019 wordt zakelijk gezien het spannendste jaar ooit met grootse investeringen en plannen, zou dus fijn zijn als dit goed uitpakt. Voor mijn crew wens ik dat we de flow die we nu hebben waarin we groeien naar een betere werkomgeving voortzetten. Veel plezier hebben, leuk werk verrichten en mooi resultaat behalen.”

Jules Nijst -Neerlands trots-

Jules Nijst FacebookMijn favoriete Nederlandse wijnmaker. Van Nederlandse wijnen. Omdat die zo mooi zijn. Ik houd van zijn Pinot Noirs en dit jaar kwam zijn eerste mousserende wijn op de markt.  Maar hij is ook mijn favo omdat hij zóveel weet van de techniek van het wijn maken. Terwijl hij ze zelf zo natuurlijk mogelijk maakt. Mooi hè?
“Of 2018 net zo’n goed wijnjaar wordt als velen denken? Van mij had het wel een streepje minder gemogen met de hitte en de droogte, in “normale” jaren is het makkelijker de frisse, elegante stijl te maken die we zoeken in onze wijnen. Volgend jaar om deze tijd weten we het, het ziet er in elk geval niet slecht uit. Zakelijk was 2018 – net als 2017 – een goed jaar. Het ging onze klanten goed en dan gaat het ons goed. En wat is het toch leuk om met al die hardwerkende, enthousiaste ondernemers zaken te doen, daar geniet ik van! Voornemens voor volgend jaar? We groeien qua huisvesting uit ons jasje, volgend jaar hopen we concrete stappen te zetten om dat op te lossen. Ons debuut met mousserende wijn is goed ontvangen, dat gaan we verder uitbouwen. En de Belgische markt op, dat moet er nu toch maar eens van komen. Wij wensen al onze relaties, volgers en wijnliefhebbers een bruisend 2019!”

Klazien Vermeer -De Wijnacademie-

Klazien Vermeer FB NJ wensNaast haar eigen wijnschool (met de toepasselijke naam De Wijnschool) organiseert deze sportieve dame boeiende wijnreizen en is opleidingsmanager bij De Wijnacademie. Daarmee is zij thuis in wijnopleidingen voor beginners tot het allerhoogste professionele niveau.
“Ik wens iedereen voor 2019 veel inspiratie, compassie, levensgeluk, buitengewoon veel liefde en een hele fijne samenwerking toe. Je hebt elkaar toch echt gewoon nodig om tot een fantastisch geheel te komen.”

Kyra van Lissum -wine professional-

Nieuwjaarswensen 17-18 Kyra van LissumDeze ‘dochter van’ staat haar mannetje. Proeft en organiseert wat af.Nu heel druk met de Wine Professional die over krap twee weken plaats vindt. Had op de valreep gelukkig nog even tijd haar wensen voor 2019 te delen.
“Voor 2019 hebben wij weer diverse mooie plannen op stapel staan, in binnen- en buitenland. Ik heb veel zin me hiervoor weer volop in te zetten, samen met ons team. Onafhankelijkheid en objectiviteit is een groot goed. Met name voor proevers, schrijvers en recensisten. Ik hoop dat iedereen dat komend jaar ook in gedachten houdt. Tot slot wens ik iedereen natuurlijk al het beste voor 2019, wij trappen het nieuwe jaar alvast af met de 17e editie van Wine Professional!

Lars Daniëls -Magister Vini-

Lars Daniels FacebookDeze ‘Mister Mineralen’ is wel zo’n beetje de ‘preferred wijnschrijver’ bij het wijntijdschrift Perswijn. Met Duitse wijngebieden als zijn specialiteit schrikt hij niet terug voor uitvoerige onderzoeken in en naar andere wijngebieden.
“Welke goede voornemens heb je? Privé meer sporten, meer wandelen in de Nederlandse én buitenlandse natuur, en mét mijn gezin! Meer naar mijn ouders in Duitsland. Vaker uit eten met mijn prachtige, lieve vrouw.En investeren in ons huis. Qua werk wil ik allereerst me blijven verdiepen in alles wat met wijn te maken heeft. Hoofdzaak: Perswijn nog beter maken, zowel het gedrukte magazine als online en qua evenementen. Mooie reizen maken naar (voor mij) onbekende en minder bekende gebieden, zoals Württemberg, Rioja, Zuid-Engeland, Sicilië, Argentinië, Limarí en Elquí in Chili, hopelijk Nieuw-Zeeland… De voorbereidingen treffen voor het schrijven van een goed en boeiend wijnboek;-). Goed blijven bijdragen aan de kwaliteit van de Wijnacademie en Magister Vini. Voor mezelf en anderen wens ik voor 2019 gezondheid, liefde en geluk.”

Leonie Mooijekind -dit is waar mijn hart ligt-

Nieuwjaarswensen Leonie MooijekindVoormalig (?)  freelance wijnprofessional, wijnbar en -bus, wijndocent, schudde de wijnwereld wakker met vernieuwende ideeën. Maar haar laatste idee heeft vaste vorm aangenomen…
“Wat een jaar, mijmer ik terwijl ik de Cuvée 741 champagne Jacquesson openmaak voor mij en mijn nieuwe lief. Ik schenk ze in de Lady Coupe van de Expert Collection van Leerdam. Ze ruikt door de ruimte in t glas nog zoeter intens met de verfrissende mineraliteit die de gebroeders Herve beroemd heeft gemaakt. De eigenheid van deze wijn siert hem, zo kan hij volgend jaar weer helemaal anders proeven. Terug naar de opdracht… Afgelopen jaar had ik tijdens mijn zomervakantie op de Lievelinge eens goed de tijd genomen om na te denken over mijn toekomst. Of zal ik meteen met de deur in huis vallen, onze toekomst. Ja inmiddéls ken ik mijn lief een jaar en drie maanden, maar nog steeds verliefd. We zijn inmiddels verloofd en hebben samen 4 kinderen. Wat een rijkdom! In diezelfde periode vroeg hij tevens voor de zaak. Hij zag in mij de gastvrouw/sommelier die To Amuse nodig had. Zakelijk ging mijn wijnbar-bedrijfje steeds wat beter draaien en stond ik voor een keuze, doorgaan of deze nieuwe uitdaging aangaan? Ik was natuurlijk erg gevleid, maar door mijn verleden met een eigen restaurant met mijn ex, was ik erg voorzichtig. Ik wees het aanbod af. Om er direct spijt van te krijgen, dit is waar mijn hart ligt, dit is mijn passie. Gasten ontvangen en voorzien van een bijzondere avond door de gekozen wijn zich te laten begeleiden. Sinds 1 september ben ik officieel mede-eigenaar van To Amuse. Voor volgend jaar hoop ik op een gezond, groeiend bedrijf met mooie toekomstperspectieven samen met Arjen Rector.”

Luiz Alberto -#winelover-

Luiz Alberto FacebookOprichter van de #winelover community: ‘We are people from around the world sharing a passion for wine, invested in social media to facilitate greater communication, education, and promote wine based business for all facets of the wine industry, from vineyard to glass.’ Ik zeg: goed bezig! 
“In 2019 I will strive to live every single day of my life in the most meaningful way, to make improvement, to create change for the better. And to be really grateful for what I have. I wish that I’ll have the means to live with integrity and with harmony with my inner values. And to be able to work hard every day to be a better person than I was the day before. The result will be the best I can be for my wife, my family, my close friends, the #winelover community, and to all of those that somehow get in touch with me. And I wish that everyone else will have the inspiration to do the same. That will make the world a better place.”

Mara Grimm -bewuster kiezen-

Mara GrimmEen populaire culinair journalist die haar tijd verdeelt tussen Amsterdam en Parijs. Schrijft over restaurants, chefs en food trends voor LINDA, HET PAROOL, RADAR, VOGUE en ELLE ETEN. Daarnaast maakt ze boeken en schrijft ze culinaire reisreportages.
“Goede voornemens: Minder werken! 2018 was voor mij zo’n idioot druk jaar, dat ik bijna vergat hoe leuk mijn werk eigenlijk is. Naast mijn vaste bijdragen aan Het Parool, Linda, Vogue en Elle Eten, schreef ik twee boeken: Stadskookboek Amsterdam en Sergio’s Smaakmakers. Een feest om te doen, maar ook: veel te veel. Daarom heb ik de hele maand januari vrijgekomen. Ik verheug me daar enorm op, al kan ik tegelijkertijd niet wachten tot het februari is en ik aan mijn nieuwe boek kan beginnen. Wat ik voor iedereen wens: Meer kwaliteit, minder kwantiteit. Dus: liever even sparen om bij het restaurant van je dromen te eten, dan een paar keer per week eten laten bezorgen. Liever één keer per week een topkwaliteit kip in de oven zetten, dan elke dag supermarktvlees kopen. En liever één hele mooie fles wijn kopen, dan drie flessen die nét wat minder lekker zijn. Als we allemaal wat bewuster kiezen en voor meer kwaliteit gaan, wordt niet alleen de wereld een beetje mooier, maar ook het leven stukken leuker.”

Marcel van Zomeren -(h)eerlijk eten-

In den Rustwat. Nee, dat is geen rusthuis, maar een van de meest fijne culinaire plekken van Rotterdam. Op een verrassende plek bereidt Marcel in zijn idyllisch gelegen restaurant de meest verrassende gerechten. Enne… de wijnkeuzes mogen er ook zijn!
“Mijn goede voornemen … lekker blijven sporten en veel energie behouden daardoor om gasten optimaal te verwennen en wat wens ik anderen toe … lekker veel EERLIJK eten 🎈🎈🎈( bio , geen rotzooi etc ) 😘😘😘😘

Marga van Winsen -the proof is in the bottle-

Marga van Winsen FacebookDe Franse Rhône-streek is divers. Zoveel verschillen van noord zuid in dit langgerekte wijngebied. Én verschillende wijnen. Moeilijke kiezen! Daarvoor heb je een specialist voor nodig. En dat is nou precies Marga, met haar bedrijf Rhône Value Wines!
“Mijn goede voornemens: Nog meer wijnliefhebbers overtuigen dat de Rhône heel veel te bieden heeft. En wijndrinkers afhelpen voor hun vooroordelen. Immers: the proof is in the bottle!”

Mariëlla Beukers -vinoloog en historicus-

Mariella BeukersVinoloog en historicus, redacteur, communicatiespecialist en… auteur! Geschiedenis, teksten, wijn! Daarvoor kun je bij Mariëlla Beukers, Wijnkronieken, terecht. 
“Mijn goede voornemens: veel vineus-historisch onderzoek doen, en een aantal al langer lopende projecten afronden. Zoals een boekje met wandelingen door Nederlandse wijngaarden bijvoorbeeld. Wat ik wens voor mezelf en anderen in 2019: genieten van mooie wijnen, zo min mogelijk plastic gebruiken en een jaar in goede gezondheid doorbrengen.”

Marinela Ardelean -The Wine Book of Romania-

Marinela Ardelean FacebookVan deze charmante wijnjournalist, internationaal wijnjurylid en organisator van wijnevenementen met Roemeense roots kwam in 2018 de derde editie uit van haar The Wine Book of Romania. Aanrader!
“Well now, as it happens every year, I have a set of resolutions that I dare to speak up loud, hoping that this verbalization will somehow force me to pursue them more obstinately. For myself… first of all I’m searching for a way to make better use of my time. I wish to spend more time with my family, which is only normal, but I feel also a slightly egoistic need to find the time to kick back and relax, enjoying the results I already got so far. Also, I could use some time to catch up with my reading and, why not, some time to spend just laughing (best medicine so far, and it treats everything!). For myself and others, naturally, to all be in good health, to enjoy love and family, to stay in the same enlightened and optimistic state of mind. And above all, to spend our days among old and new friends, to meet and enjoy good, kind, warm fellows. P.S.: On a personal note, I’d really like to see Romanian wines enjoying some more international appreciation.”

Mart Scherp -culinair Zeeland-

Mart Scherp FacebookAls Chef van het Jaar 2019 benoemd door zijn collega’s van de culinaire organisatie Jeunes Restaurateurs (JRE), ambassadeur van Yellow Kingfish… Ik zeg: dit culinaire toppertje is met zijn restaurant Scherp goed bezig!
“Goede voornemens heb ik niet, is er iets wat niet werkt wachten we niet tot het nieuwe jaar! En mensen zonder goede voornemens hebben ook vaak weinig slechte eigenschappen 😂
Ik wens iedereen een culinair, gezond en duurzaam 2019 toe!”

Martijn Bos –Don’t choq, take it cheesy-

Martijn Bos FacebookCEO van het familiebedrijf Boska. Boska wil wereldwijd mensen inspireren om gezamenlijk van kaas te genieten. Dat lukt goed en daarvoor reist Martijn dan ook heel wat af. In Manhattan, NY city is in 2017 een echte Boska store geopend! You go Martijn!”
“Goede voornemens… 
Korte versie: Sporten, leren, reizen, feesten en top producten maken met mooie mensen is wat in onze familie altijd centraal staat, dus ook in 2019! Ik wens iedereen balans in energie, gezondheid, leergierigheid en zelfreflectie en liefde.  2019 staat bij Boska in t teken van qualiteit. Wij geloven dat echte kwaliteit (min 10jr garantie) en tijdloos ontwerp echte duurzaamheid is, dus gaan hier hart mee door. Ook launchen we onze nieuwste chocowares collectie en more to come….
Lange versie:  Is dat ik die niet meer nodig heb 🙂 Ik maak ieder in december altijd een zakelijk, familie, personal jaarplan en planning. De gemene deler is dat ik zachter mag worden, met meer balans in energie (sporten, gezonde voeding, stress, reizen) en balans tussen de drie voorgenoemde.
Zakelijk is ons goede voornemen alleen maar betaalbare super kwaliteit te leveren en geen enkele consessie meer te doen. Dus 10 jaar garantie op alles en tijdloos design. Dat is onze duurzaamheidsmissie en die voelt heel goed. Het doel is de wereld te laten stoppen met de wegwerpen. Producten die je koopt voor een jaartje en die daarna uit elkaar vallen of niet meer trendy zijn, dat is killing voor de aarde.
Hiervoor hebben we het afgelopen jaar een derde van het assortiment gesaneerd, dat is niet makkelijk en heeft ons veel energie en gedoe gekost, maar het voelt erg goed!
Prive eet ik nu 1,5 jaar geen rood vlees, meer groente, en nog maar 2 (ipv 8) koppen koffie en dat bevalt goed! Dus t voornemen is daarmee door te gaan en lekker min 3x per week te blijven sporten. Dit is ook nodig want ik blijf wel kaas en chocolade eten met goede wijn daarbij 😉
Met vrienden en familie spenderen wij t liefste actieve vakanties, windsurfen met mn maten, skiën met mn dochters van 3&5 en mn ouders van 70 & 79, wat een rijkdom! Dus dat voornemen staat al in de agenda. Don’t choq, take it cheesy!”

Mathijs Vrieze -je bent wat je eet-

Mathijs Vrieze FacebookViel ooit 30 kilo af, maar toch (of daardoor?) is koken zijn passie. Altijd bezig in de keuken met eten. Maar dan wel met verse ingrediënten: lekker, vers en gezond.
Mijn goede voornemen is om door te gaan met alles waar ik dagelijks mee bezig ben. Dus niets specifieks of anders dan anders. Dagelijks probeer ik mijzelf te ontwikkelen op alle vlakken. Ik vind plezier en gezondheid heel belangrijk, iedere dag. Dus dagelijks gezond koken voor de beste voeding voor mijn lichaam. Ook sport ik regelmatig in de sportschool om in shape te blijven. Maar wat ik ook belangrijk vind is voldoende ontspannen, zoals een wandeling maken met onze hond, een goed boek of film, of een bezoekje aan de sauna. Als ik zelf in balans ben, dan kan ik ook de mensen die ik online begeleid met gezond koken en afvallen goed blijven inspireren met mijn recepten en inzichten. Gezondheid is het belangrijkste wat er is. Ik wens iedereen een heel mooi, leuk, liefdevol en gezond nieuw jaar toe. Dat dromen mogen worden waargemaakt en dat iedere dag de moeite waard is.”

Martine Reukema -miss Moët-

Martine ReukemaDeze charmante, goedlachse krullebol is de ‘Grande Dame’ van champagne Moët, een merk dat zij vol verve promoot. Maar ook voor die andere Grande Dame, Veuve Clicquot, en Dom Perignon zet zij zich graag in.
“Mijn goede voornemens voor dit jaar zijn voornemens die ik wel kan halen. Zoals mijn nagellak eerder verwijderen, 3x per week sporten ipv 5x per week en uiteraard elke week een glas Champagne! Gezond leven staat bij ons in huis sowieso hoog in het vaandel dus hoop daar ook dit jaar mee door te kunnen gaan. Na de decembermaanden moeten de kerstkilo’s er uiteraard ook af in januari. Voor iedereen wens ik voor 2019 een jaar waarin je tegen jezelf kan zeggen ‘ dit is mijn jaar’. Een lijstje met doelen voor jezelf op persoonlijk, financieel en zakelijk vlak helpt vaak om de focus te houden heb ik gemerkt. Dat de Champagne maar vaak mag knallen (en dus niet alleen met oud & nieuw)! Cheers.”

Michèle Lainé -Frankrijk op de kaart-

Michele Laine FacebookExportconsulent voor Franse wijnen, gedistilleerd en overige Franse dranken bij Business France, de commerciële afdeling van de Ambassade van Frankrijk. Ook nog een genomineerd als Wijnvrouw van het Jaar! Organisator van talrijke evenementen die Frankrijk op de kaart zetten. Kortom: geen baan met de Franse slag!
“Goede voornemens: Alles uit het leven halen wat er in zit
Wens: betere weersomstandigheden voor alle (Franse) wijnboeren die het in 2017 & 2018 het zwaar hebben gehad 🍷

Monique Breuer -Serendipity Pinot Noir-

Monique Breuer FacebookMonique had een droom: “In 2015 wil ik een Pinot Noir Serendipity gemaakt hebben.” Die droom is uitgekomen. Maar ze heeft nog plannen zat!
Voornemens voor 2019: Ik ben altijd druk met twee banen en een eigen bedrijf en ik maak elke dag lijstjes met veel te veel To Do’s en prioriteiten erop. Einde dag denk ik altijd pfff…nog niet alles af. Dus mijn voornemen is om elke dag maximaal 3 dingen op mijn lijstje te zetten die af moeten. Ik ga minder doen en meer tijd om te lummelen of tijd voor vriendinnen of familie. Gewoon eens tijd om een uur te bellen en aandacht te hebben.
Wensen voor 2019: Aandacht hebben. Aandacht voor wat je doet maar ook voor mensen om je heen. Gewoon een kletspraatje in een winkel of wanneer je de hond uitlaat. Als de telefoon gaat en niet denken…oh nee komt nu niet uit, maar gewoon opnemen en aandacht hebben. Aandacht hebben voor de natuur, je eigen hond. Stil staan en aandacht hebben. Dat wens ik voor mezelf maar ook voor anderen. De wereld gaat al zo snel, de minuten, uren tikken voorbij en voordat je het weet is weer een dag voorbij. Aandacht hebben, aandacht geven, aandacht krijgen! Er toe doen om erbij stil te staan. Dat wens ik iedereen.
Zakelijke wensen zijn: Naast een nieuwe partner voor de Belgische markt (importeur Kaapwijn Import) richt ik  me op nog meer importeurs. Voor Nederlandse markt maar ook Polen. Dan kan ik me focussen op de volgende wijnen die eraan komen. Mijn Duitse Pinot Noir uit de Ahr komt in September uit en ga in September naar Oregon om ervaring op te doen en op zoek naar druiven en partners om ook de Pinot Noir uit Oregon te maken.”

Nel Schellekens -Kop-tot-kont-chef-

new-year-nel-schellekensSteeltjes-en stengeltjes bouillon, mannenvlees, 0% waste, 100% taste… top-chef! Stopte met haar restaurant  De Gulle Waard in Winterswijk. Maar…. houd deze mannen verslindster in de gaten! Want binnenkort… 
“2019! EIN-DE-LIJK! Dat je zolang ergens naartoe werkt, naartoe leeft. Dat je weet dat het een aantal jaren duren zal, dat geduld een schone zaak is 😉……en dan….. dan is het eindelijk zover! In 2019 gaat m’n culinaire proeftuin in het Keunenhuis open! Mensen, het wordt prachtig! Het is een droom die uitkomt! Ik wens voor iedereen een alderbastend prachtig 2019…. dat jouw droom ook moge uitkomen 😘

Nelleke Don -good, clean & fair-

Nieuwjaarswensen 17-18 Nelleke DonVoorzitter van Slow Food Nederland, de Nederlandse afdeling van de wereldwijde Slow Food organisatie die onder meer strijdt voor ‘good, clean & fair’ in de voedselketen.
“In 2019 wil ik meer tijd maken voor goed eten en voor de mensen die het maken. Die wens ik toe dat ze beter beloond gaan worden voor hun goede zorg voor de aarde en alles wat er op leeft. Ik hoop daar ook in 2019 aan te kunnen bijdragen.”

 

Nico Klaver, -nog beter worden-

Nico Klaver FacebookAl meer dan 30 jaar eigenaar van restaurant ’t Kalkoentje. Voor die gelegenheid heeft er een restyling plaatsgevonden. Nou… dat ziet er top uit! Dat kan er nog wel weer 30 jaar mee door!
“Mijn goede voornemen voor 2019 is behalve afvallen☺☺(wat iedereen zegt). Mijn “echte” goede voornemen is om nog beter te worden in wat ik doe en anderen daarbij te betrekken. Wat ik voor mezelf en voor anderen wens is vooral veel plezier en werkelijk genieten! Super leuk dat je het mij vroeg en ik kijk ernaar uit om te zien wat anderen wensen!”

Onno Kleyn -rustig doorgaan-

Onno Kleyn FacebookCulinair- en wijnschrijver, veelweter op eet- en historisch gebied. Schrijven over smaak, over eten en wijn is niet alleen zijn beroep, het is zijn lust en zijn leven. Naast vaste rubrieken in de Volkskrant, schrijft hij  voor verschillende magazines en andere opdrachtgevers en heeft hij niet minder dan 40 boeken op zijn naam staan! Deze oprichter van de Academie voor Culinair Schrijven doet niet aan goede voornemens, maar toch kon ik hem een korte reactie ontfutselen.
“Goede voornemens: niet zo letten op hoe succesvol collega’s zijn. Nog blijer zijn met mooi weer en lekker eten en dito wijn. Met volle energie les gaan geven aan weer een lichting schrijfcursisten. Ik wens iedereen behalve een gezondheid en plezier ook kalme betrokkenheid toe. De wereldsituatie dwingt ons tot minder vlees eten. Het is het best als die verandering langzaam maar gestaag is. Te snelle verandering willen levert heftige reacties op; zie het zwartepietengedoe. Het grotere deel van de Nederlanders wil immers geen verandering: gewoon een karbonaadje op het bord, een biefstuk op de barbecue. Ellende is dat ik daar zelf ook bij hoor. Rustig doorgaan dus en blijven zoeken naar smaken en texturen die de afwezigheid van vlees onopgemerkt doen blijven is de taak voor alle culinaire schrijvers, koks en eet-ontwikkelaars. Ik moet mezelf opvoeden en mijn lezers erbij. Ik wens iedereen en mezelf doorzettingsvermogen en hoop dat we het cynisme eronder kunnen houden.”

Patrick ’t Hart -geen tijd verspillen-

Patrick t Hart FacebookAl meer dan 20 jaar een toppertje in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. Constante kwaliteit en aandacht voor de gasten. Daar draait het om bij restaurant Zeezout. Fijn!
“Mijn goede voornemens zijn zo stabiel blijven zoals de afgelopen 20 jaar. Dus zoveel mogelijk uit mezelf en me team te halen. Me fysiek sterk houden om het vol te kunnen houden. En wat wens ik andere nou dat ze doen wat ze leuk vinden en geen tijd verspillen aan dingen die je helemaal niet leuk vind. Mocht dat je werk zijn dan doe je dus het verkeerde werk.”

Peter van Houtert -het goede zit niet in het vele-

Peter van Houtert FacebookManaging Director bij het nieuwe Verbunt Verlinden, een toonaangevende moderne wijnimporteur. Viel vorig jaar kilo’s af! Maar geniet gelukkig nog steeds van een mooi glas wijn.
“Goede voornemens : proberen op gewicht te blijven, zonder het genieten los te laten. Ik wens voor mezelf en alle anderen gezondheid en geluk en rust en vooral te genieten met geliefden en vrienden van mooie wijnen en lekker eten en dat met mate, want het goede zit niet in het vele.”

Peter Klosse -genieten van écht eten-

Peter Klosse FacebookPeter Klosse staat aan de wieg van de academie voor Gastronomie en het schrijven van meer dan vijftien boeken. En deze Mr. Smaak gaat door! 
“In 2019 gaan we door met het vernieuwen van het onderwijsaanbod van De Academie voor Gastronomie. Voor 2019 hoop ik weer veel mensen te mogen inspireren over het belang van smaak en het genieten van écht eten. Het smaakonderzoek gaat steeds verder en wordt nog spannender.”


Petri Houweling -Château Petri-

Petri Houweling FacebookAls Château Petri is zij de motor achter de sales & events van het gerenommeerde wijnblad Perswijn, geeft zij les in wijn en organiseert culinaire reizen naar Frankrijk, haar favoriete wijnland.
“Mijn goede voornemens? Net zo van het leven genieten als dit jaar. En dit wens ik uiteraard ook voor anderen. Het leven gaat zo snel, we worden bedolven onder zoveel negatief nieuws. Probeer ondanks dit de mooie kanten te zien. Geniet van het kleine, en probeer elke dag een feestmoment in te bouwen..”

Priscilla Van der Voort -studerende sommelier-

Priscilla van der VoortWerkte onder meer bij Hofstede Meerzigt in Zoetermeer. Ging in 2017 de uitdaging aan topsommelier Lendl Mijnhijmer op te volgen bij het Scheveningse restaurant Waterproef.  En dat doet ze goed!
“Mijn goede voornemens voor 2019 zijn mijn WSET diploma course af te ronden en mezelf meer te verdiepen in de Italiaanse wijnen. Ik wens iedereen een prachtig, gezond en liefdevol 2019 toe. En dat iedereen in het nieuwe jaar weer mag genieten van mooie wijnen. Zelf hoop ik in 2019 mooie wijnreizen  te mogen maken. En voor de vintage 2019 hoop ik op een fantastisch jaar! 

Randy Bouwer -super sommelier-

Randy Bouwer FacebookMaître sommelier bij restaurant Zarzo in Eindhoven. Super-gastheer. Bedenkt samen chef-eigenaar Adrián Zarzo (die tevens sommelier is) de meest spannende wijn-spijs combinaties.
“Goede voornemens voor 2019: Nog meer tijd en zorg besteden aan mijn ouders, ze kampen meer dan ooit flink met hun gezondheid en de heftige Alzheimer van mijn vader is slopend voor hem, maar ook evenzo voor mijn moeder. Verder nog meer quality-time met mijn liefde Bo genieten. Gastronomisch gezien: nog meer erop uit naar topzaken in Nederland en buitenland! Wat wens je voor anderen in 2019? -Meer tolerantie. Punt! -Gastronomisch gezien een nog meer succesvol jaar zoals 2018, met behoud van ons fantastische Zarzo, Sun, Bodega en Valenzia teams. Met vier zaken is het enorm druk jaar geweest voor allen, maar we zijn trots op hoe iedereen er een succes van heeft gemaakt. Het koesteren, binden, boeien en nog meer enthousiast maken voor ons mooie vak is zeker de missie in 2019..”

Reina Pruis -borduurt er op los-

Reina Pruijs FacebookMet haar bedrijf Raspberry Craft is Reina geen onbekende in de Nederlandse horeca. Kleding voor de witte en zwarte brigade borduurt ze al sinds 2003 professioneel. O ja, ook voor sportclubs en andere geïnteresseerden.
“Ik heb er lang over nagedacht… Goede voornemens heb ik nooit. En als ik ze heb, voer ik het meteen uit (en niet wachten tot 1-1). Ik ben nog druk bezig de laatste orders van 2018 af te ronden en me voor te bereiden op Wine Professional 2019, een van de beurzen waar je mij en mijn werk kunt tegenkomen. Ik wens iedereen een goede gezondheid en veel liefde in het nieuwe jaar…!”

René Koelman -Bourgondisch Lifestyle-

Rene KoelmanMet trots bedient deze kaastopper de horeca en winkelier met zijn bedrijf Bourgondisch Lifestyle met de meest heerlijk kazen. ‘Persoonlijker kan kaas niet zijn!’
“Mijn goede voornemen is om me in te zetten voor ambachtelijke kaas wereldwijd vanuit onze nieuwe locatie Fort Zuidwijkermeer voorheen bestemd om Amsterdam te beschermen vanaf voorjaar 2019 ter bescherming van ambachtelijke kaas wereldwijd. Ik wens ieder een gezond, liefde- en smaakvol 2019 toe, uiteindelijk gaat liefde door de maag dus verwen jezelf met kwaliteit in plaats van kwantiteit dan komt de gezondheid ook ten goede! Ik zeg proost op naar een succesvol 2019!”

Richard van der Linden -duurzamer leven-

cwt-Richard van der LindenCommercieel manager bij Coenecoop Wine Traders.  Demeter, Fair Trade, Fair for Life en Terra Vitis gecertificeerde wijnen zijn zijn ‘cup-of-tea’. Denkt na. Daar kunnen we allemaal alleen maar blij van worden!
“Ik begin het jaar eigenlijk nooit met goede voornemens volgens mij is dat nooit het beste moment ervoor. Echter heb ik wel besloten om iets meer te genieten in 2019 en dat direct om te zetten in daden dus de eerste reis naar één van de mooiste wijnlanden zijn geboekt voor februari.
Wat ik anderen wens? Je wenst mensen als snel veel succes zowel zakelijk als privé en veel gezondheid en dat is natuurlijk ook heel erg goed echter zou ik ze ook iets meer bewustzijn willen wensen dat dit succes en gezondheid niet zo natuurlijk zijn als wij denken. Dat wij op een zeer unieke en kwetsbare plek in dit heelal wonen: de Aarde ( Love your Mother )
Of ik zelf nog iets kwijt wil?  
Ik hoop oprecht voor volgend jaar en de vele jaren daarop dat we duurzamer gaan leven dit betekend op het gebied van wijn kiezen voor duurzaam geproduceerde wijnen en dit kan Biologisch en of Biodynamisch zijn daarvan is de prijs in sommige gevallen iets hoger maar de druk op de aarde minder. Duurzamer leven is uiteraard veel meer dan alleen wijn en betekend dat we moeten leren delen, durven veranderen en aanvaarden dat we maar 1 aarde hebben. Ik geloof ook niet dat wij op de politiek moeten gaan wachten die lopen vaak achter de zaken aan en juist zelf initiatief moeten nemen om zaken te veranderen! Dit hoeft niet in gele hesjes kan ook onder het genot van een goed glas biodynamische wijn.”

Rick Brantenaar -Foodspecialiteiten specialist-

Rick Brantenaar FacebookDeze kersverse directeur van de Stichting Foodspecialiteiten Nederland zet zich met enthousiasme én kennis van zaken (Rick was o.a. samen met zijn Heleen eigenaar van de prijswinnende speciaalzaak De Kazerie in Amstelveel) in voor het wel en wee van de Foodspecialiteitenwinkels in de breedste zin des woord. En dat doet hij GOED!
“Goede voornemens heb ik niet alleen voor nieuwe jaren, die probeer ik dag in dag uit na te streven. Dat doe ik door zoveel mogelijk vooruit te blijven kijken, want wie met zijn gezicht naar het verleden staat. Die staat met zijn rug naar de toekomst. Wat ik wens voor 2019……. ook zo’n verdraaid lastige, want ik zou zoveel mensen zoveel meer wensen. Maar goed, als ik het er bij eén moet houden, dan wens ik dat alle mensen anderen gaan behandelen zoals ze zelf behandeld zouden willen worden.”

Robert Handjes 

Robert Handjes FacebookSamen met collega Joke Holster Brand Manager Wijn bij  het jubilerende De Monnik Dranken. Deelt zijn kennis ook als docent bij De Wijnacademie. En selecteert de Zwitserse wijnen van het Amsterdamse Café Bern.
“Daar vraag je wat. Ik heb nooit goede voornemens, zeker niet per Nieuwjaar. En ik wens in het algemeen iedereen meer begrip voor en mededogen met andersdenkenden.”

 

Ron Andes – flying chairman-

Ron Andes Twitter Happy New Year 2018 wensMagister Vini (MV), gecertificeerd Register Wijn & Whisky Taxateur en Makelaar (RWTM), Voorzitter SlijtersUnie en Wijnacademie. En daarnaast ook nog eens ‘flying winebuyer‘!
“Allereerst wens ik alle lezers van dit artikel een goede gezondheid,

succes, wijsheid en positiviteit. Daarnaast veel memorabele wijnmomenten,
want het geheim van goede wijn is dat hij excelleert, als hij gedeeld wordt
met dierbare vrienden.
Laten we maar nog zo’n mooi Nederlands wijnjaar krijgen als dat van 2018.
Dat het glas maar vaker halfvol is dan halfleeg! Omdat naast Wijntaxaties nu
ook whiskytaxaties.nl een feit is, hoeft het niet persé wijn te zijn…”

Sharon Jacky van Lokhorst -champagne en… sherry-

Sharon Jacky van Lokhorst FacebookRichtte het no-nonsense wijnmagazine Winelife op. Schrijft over wijn en is altijd op zoek naar mooie wijnverhalen. Is gek op champagne en.. sherry!
“Nóg meer champagne drinken, want het is echt waar: het is de enige wijn waarvan je, als veertig plusser, niet verkreukeld wakker wordt de day after, zelfs niet na het nuttigen van meerdere glazen. 
Ik wens iedereen een ontspannen, vrolijk, humorvol en heerlijk 2019! Met iets minder vlees en iets meer sherry. Dat eerste is voor iedereen beter, en dat laatste eigenlijk ook. Want wat is dit toch een bijzondere, authentieke en prachtige wijn! Waar je ook geweldig bij kunt eten. Van Fish & Chips tot welja, tofu burger!

Sibrecht Benning -leren en ontdekken-

Sibrecht Benning Facebook

Deze Lady chef en eigenaresse van restaurant De Sjalot in Nijmegen bereidt samen met haar team de meest heerlijke Frans Arabische gerechtjes. En ze verzinnen er spannende wijnen bij! VEERTIEN PUNTEN maar liefst in de GaultMillau gids 2019… Need I say more? 
“Voor mij staat 2019 in het teken van verdere groei. Afgelopen jaar heb ik veel geleerd maar ik wil nog zoveel meer. Zoveel meer leren, ontdekken. Dit ga ik doen door weer lekker bij prachtzaken stage te lopen (1*, 2** en misschien zelfs wel 3***) Dat geeft mij zoveel energie, zoveel kennis. Heerlijk vind ik dat! Daarnaast hoop ik het een en ander te kunnen gaan verbouwen in mijn keuken en hoop ik een prachtteam neer te kunnen gaan zetten die samen met mij naar de top wil gaan groeien. Afgelopen jaar is daar al een begin in gemaakt en dat zet ik in 2019 voort. 
Gasten blij maken met mijn Frans Arabische keuken, ze nieuwe dingen laten proeven, nieuwe smaken laten ontdekken, daar word ik blij van! En ik wil dit jaar nog een opleiding ernaast gaan doen, energie voor 10, jups thats me!”

Soenil Bahadoer -koken is topsport-

Soenil BahadoerOp facebook heeft hij het maximaal aantal vrienden bereikt, Soenil Bahadoer. Hoe kan dat ook anders! Deze top-chef van restaurant De Lindehof in het Brabantse Nuenen is geboren in een traditioneel Hindoestaans gezin in Suriname. Hij weet dus als geen ander hoe belangrijk samen van eten genieten is. Wie wil daar nou niet mee bevriend zijn?!
“Ik doe eigenlijk niet aan goede voornemens. Voor mij is iedere dag opnieuw weer een uitdaging. Meer leren, creëren, ontwikkelen, etc. Het kan altijd nog beter, lekkerder. Wat is wens voor mezelf en anderen voor 2019? Natuurlijk een goede gezondheid. Ik ben nu de vijftig gepasseerd en merk dat. Koken is topsport. Je moet topfit zijn! Als dat goed zit komt de rest vanzelf.”

Susan Aretz -aardig zijn voor elkaar-

Susan AretzIn 2016 verruilde Susan haar vaste baan voor een leven van als ondernemer. Ze is oprichter van Smulpaapje.nlen kookt, bakt, schrijft, ontwikkelt recepten en presenteert. Intussen publiceerde ze ook nog kookboeken : ‘Wat eten we vandaag?’ en ‘Wat lunchen we vandaag?’
“Welke goede voornemens je hebt ik doe eigenlijk niet aan goede voornemens, die kun je wat mij betreft iedere dag hebben en niet persé omdat het een nieuw jaar is. Maar ik heb me afgelopen maand wel gerealiseerd dat de balans werk/privé ook best wat vaker naar privé mag doorslaan. Wat je wenst voor jezelf en/of anderen voor 2019. voor mezelf, meer rust. voor anderen, tevredenheid voor de wereld, iets meer begrip en aardig zijn voor elkaar”

Sybille Troubleyn -Wine Lady of the Year-

Sybille TroubleynNiet voor niets is deze dame in 2017 verkozen als Wine Lady of the Year. Met veel kennis, enthousiasme en ervaring biedt  zij met haar bedrijf WineWise niet alleen alle WSET wijnopleidingen aan, ook de nodige workshops en proeverijen staan op de agenda. 
“Mijn voornemens voor 2019 zijn om zelf weer meer les te gaan geven waardoor ik me weer tenvolle kan verdiepen in het onderwerp wijn. De laatste jaren ben ik iets meer met het ondernemerschap bezig geweest om WineWise van “one woman show”
tot bedrijfje met meerdere collega’s om te turnen. We gaan ook van start met een nieuwe internationale opleiding van de Wine Scholar Guild om onze cursisten de kans te geven zich na WSET 3 te verdiepen in Frankrijk, Italië en Spanje. Ik wens vooral onze cursisten veel studeergenot en hopelijk studeren er dit jaar een hele hoop Diploma cursisten af omdat we in augustus starten met een nieuwe Diploma course, dus het is een motivatie voor cursisten in de running om alles te geven dit jaar. En daar willen we hun uiteraard zo goed mogelijk in ondersteunen.”

Takuhi Cekem -kwaliteit-

new-year-takuhiOngekroonde kaaskoningin van Rotterdam. Alhoewel… ongekroond… Takuhi (De Kaashoeve aan de Oude Binnenweg) is beëdigd als lid van het Buitenlandse Kaasgilde. Vakvrouwschap en gastvrijheid! Enne… ze werd het afgelopen jaar ook voor het eerst oma!
“Voor het komende jaar wens ik voor iedereen echt een gezond jaar! Zal proberen van de kleine (onverwachte) momenten te genieten en zeker met veel plezier mijn bijdrage in Rotterdam voortzetten! “

Titia Boxma -leukste wijncursus-

Titia BoxmaDeze dame biedt met haar bedrijf Key to Wine ‘De leukste wijncursus en wijnproeverij’ aan. Dat geloven wij! Daarnaast vindt zij zo af en toe tijd voor Anne-Wies.NL de pen ter hand te nemen.
Welke goede voornemens ik heb? 
Goede voornemens heb ik eigenlijk niet voor wat betreft mijn werk : “gewoon” blijven doen waar ik het meeste plezier in heb, namelijk op een laagdrempelige manier wijnliefhebbers meer leren te genieten van wijn ( en spijs) dmv wijncursussen en workshops. Hierbij wel steeds op zoek blijvend naar uitdagende onderwerpen, maar die zijn er genoeg op wijngebied! Ik wens anderen en  mijn gezin een bruisend 2019 met vooral genieten van gezondheid, liefde en mooie momenten.” 

Wouter Dijkstra -WijnSpijs Wandelingen-

Wouter DijkstraOrganiseert samen met Laura Lemmers de mega-populaire WijnSpijs wandelingen. En ze zijn niet te stoppen! Dit jaar kwamen er de SurpriseDinners bij en… in januari hun kindje! 
“Mijn goede voornemen is van WijnSpijs in 2019 hét culinaire platform van Nederland maken. We hebben al een grote stap gezet deze week met onze nieuwe restaurantpagina’s
Dat is dan ook gelijk mijn grootste wens :). Voor de rest van de wereld hoop ik dat ze net zo goed hun passie en hun doelen voor ogen hebben/krijgen en ze de energie en tijd vinden om ze na te streven.”

Xavier Kat –Wijn past in een gezonde levensstijl-

Xavier NJwens eigenDirecteur-eigenaar van Wijnkoperij Okhuysen, een van de oudste wijnhandels van Nederland. Weet alles over Bordeaux. En geeft daar dan ook les over op De Wijnacademie.
“Mensen die mij voorgingen hadden me er al voor gewaarschuwd: hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. 2018 vloog dan ook voorbij! Na ons extreem drukke lustrumjaar 2017, hadden we ons bij Okhuysen voorgenomen om het in 2018 een stukje rustiger aan te doen. Wat maar ten dele is gelukt. Er moest hard gewerkt worden, want alle verhalen over de aantrekkende economie ten spijt, kwam het jaar maar moeizaam op gang. De concurrentie in de wijn neemt ieder jaar verder toe, terwijl de alcoholconsumptie nu al voor het vijfde jaar op rij daalt. Binnen de alcoholhoek, levert wijn bovendien marktaandeel in aan speciaalbier en sterke drank. De trend van matiging lijkt in 2019 verder door te gaan zetten. De Nederlander – Europees voortrekker – is zich steeds meer bewust van de consequenties van zijn of haar overmatige gebruik. Of het nu gaat over energie, tabak, suiker, vlees of alcohol, er moet gematigd worden. Met alle goede voornemens nog vers in het geheugen, is januari hier traditiegetrouw een dankbare maand voor. Zelf ben ik de opdracht van matigen nu al weer beu, maar ik hou er wel graag een gezonde levensstijl op na. In januari ga ik daarom niet opeens vol op de rem staan – en al helemaal niet zonder alcohol, om vervolgens in februari weer een dot gas te geven. Wijn past wat mij betreft namelijk voor 100% in een gezonde levensstijl. Wanneer je tenminste niet dagelijks en vooral niet te veel drinkt. Met daar omheen voldoende beweging en gevarieerd eten. Bij mij werkt dat al jaren uitstekend. En het voornemen voor 2019 is dan ook om lekker op diezelfde weg verder te gaan!”

2019 wordt vast een mooi jaar!
Geniet ervan!

AW Happy New Year 2019

 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#nywensen