Happy New Year! Het nieuwe jaar is begonnen! Het was in deze 6e editie weer niet makkelijk voor de schrijvers een opgewekte bijdrage te leveren aan deze jaarlijkse rubriek op ANNE-WIEs.NL. Want wát een jaar hebben we weer afgesloten. Maar er straalt toch ook hoop uit, ondanks ieders zorgen.

De horeca en andere beroepsgroepen kregen er flink van langs, en nog. Mensen werden getroffen door het corona-virus of verloren hun dierbaren. Artsen en verpleegkundigen die overuren draaiden (en nog!) om alle patiënten de zorg te geven die ze nodig hebben. En alle andere medewerkers in de gezondheidszorg.

Mijn jaar in vogelvlucht

Zoals voor iedereen was ook voor mij 2021 een jaar dat behoorlijk werd gedomineerd door Covid19. Ik mag mijzelf gelukkig prijzen dat er in mijn directe omgeving geen slachtoffers zijn gevallen. Zakelijk gezien gaat het mij ook goed. Dankzij het wereldwijde WIFI netwerk kan mijn business gewoon doorgaan. Hoewel, gewoon… Alles was en werd anders. Winkels open en dan weer dicht, horeca geregeld op slot en dan weer open, mondkapjes op en af…

Transsylvanië

Maar als ik echter terugkijk mag ik helemaal niet klagen. We hebben veel tijd doorgebracht in ons huis in Transsylvanië, Roemenië, waar we eigenlijk altijd zo’n beetje in quarantaine zijn. Slechts een twintigtal huizen/boerderijtjes met elk een flink stuk grond of tuin rondom, geen restaurants, geen winkels maar wel ‘bergen’ frisse lucht. De hele dag buiten, het verzorgen van de honden en poezen, hout hakken voor de kachels en online werken en contacten onderhouden.

Huis voor NY wensen 2022

Familie en studie

We hebben fijne tijden doorgebracht met familie in Nederland waar onze kleindochter 1 jaar werd en in Turkije waar wij een nieuwe kleindochter mochten bewonderen. Mijn WSET Diploma Course Level 4 opleiding aan de Weinakademie in Rust, Oostenrijk kon onder strenge voorwaarden, gelukkig ‘gewoon’ doorgang vinden. Alle examens zijn gedaan, het wachten is op de uitslag van 1 ervan. En dan door met de thesis voor Weinakademiker. Nooit niets te doen.

Family en Weinakademie

Reizen zat er, tussen de verschillende lockdowns in, gelukkig ook in. Het was elke keer wel goed checken wat de regels van de betreffende landen waren en op tijd de ene PCR-test na de andere ondergaan.

Wijnconcoursen

Veel wijnconcoursen werden verzet of afgezegd. Andere werden aangepast aan het ‘nieuwe normaal’: afstand houden, mondkapjes, handen wassen etc. Zo kon ik als jurylid aanschuiven bij het Concours Mondial de Bruxelles in Luxemburg en de ‘Rosé en Food‘ competitie in de Abruzzen, georganiseerd door hetzelfde Concours. Ook mocht ik mousserende wijnen keuren bij de Vinarium International Wine Contest in Boekarest en jureren bij het altijd plezierige Mundus Vini in Duitsland. Veel autochtone druivenrassen uit het Hart van Europa kwamen voorbij in mijn juryteam, evenals uit Georgië. Heel boeiend!

Wijnconcoursen

Douro, Oltrepo-Pavese, Hongarije, Kroatië en Roemenië

Persreizen waren er ook en daarvan heb ik genoten. Met Soul Wines prachtige familie-port- en wijnhuizen in de Douro-streek bezocht, in Italië Oltrepo-Pavese haar wijnen ontdekt (artikelen volgen, dus follow me🤩!) en een bijzondere trip meegemaakt van het Hongaarse Villány naar de overburen in Kroatië onder de titel: “Crossing Borders”.   Op eigen gelegenheid zochten we daarnaast vrienden op in Hongarije met wie we het wijngebied rondom Pécs ontdekten, reisden af naar wineries in het hart van Transsylvanië en namen we deel aan een studiereis naar het Roemeense wijngebied Dragasani.

Reizen 2021

Hieronder lees je hoe 2021 was voor een aantal van mijn wijn- en culinaire vrienden en wat hun wensen en plannen voor 2022 zijn. Ook dit jaar weer sommige in het Engels, omdat de wereld groter is dan Nederland alleen. De indeling is op alfabetische volgorde op voornaam. Geniet ervan! 

CMB luxemburg lachende dames

En vergeet vooral niet te blijven lachen!

Ágnes Nemeth

Agnes nemethVan Aszú tot corpinnat… voor de Hongaarse Ágnes Nemeth geen geheimen. Editor en founder van de informatieve website over Hongaarse wijnen hungarianwines.eu. Woonachtig in Spanje is zij tevens tour operator bij Capital of Cava in Spanje en daarnaast ook nog eens wijnschrijver en jurylid bij tal van wijnconcoursen. Een bezige bij om in de gaten te houden!
“I have a “double life”, and “both of my hearts” are full of hope regarding 2022. Being the owner and editor of Hungarianwines.eu, I am happy to see that winelovers are more and more open to discover unknown varieties – and we have a lot. Our Hungarian WebWineWriting contest in the summer received more entries than ever. Our Hungarian Gettogether wine event in August had more guests than ever (including Anne-Wies:). The national wine marketing board is really active, I was invited to contribute to several projects and some more exciting things are coming. So I hope to see more success regarding Hungarian wines. However, I have been living in Spain, more precisely in Catalunya, in the centre of cava and corpinnat production. I am happy to see the rise of these wonderful bubblies as well and I hope that COVID disappears and travellers can come again to taste these amazing sparkling wines. In October I had a lot of guests, just like before COVID, so for a month I had the illusion of a world without constant threat. I really hope to get back our lives next year. I have also won an award: Wine Writer of the Year (given by the Hungarian Sommelier Association). I am proud of it, writing is my life, and I am grateful to Anne-Wies to give me platform here:) I plan some Hungarian wines project in The Netherlands, so, guys, be prepared, I am coming soon with lots of super yummy wines!”

Alain Jacobs –SolidAHRität

Alain Jacobs FBDat Duitsland veel te bieden heeft op wijngebied bewijst Alain Jacobs keer op keer. Samen zijn team leukt hij talloze beurzen, proeverijen en evenementen op met de meest bijzondere Duitse wijnen. Dit jaar natuurlijk online!
“Wanneer ik terugblik naar 2021, dan denk ik in de eerste plaats aan de overstromingsramp van de Ahr midden juli. Voor hen is het een jaar om snel te vergeten. Of net niet. Want ondanks het leed, zowel menselijk als materieel, zit het lichtpuntje in de immense motivatie van de mensen daar, gesteund door een grote groep vrijwilligers. Het is hartverwarmend om te zien dat “SolidAHRität” geen lege term is. De heropbouw is volop bezig, maar zal nog jaren aanslepen. Verder blijft de Coronapandemie ons leven beheersen. Maar al te blij waren we dat in september onze manifestatie Riesling, Pinot & Co. kon plaatsvinden, de eerste grote proeverij trouwens sinds lang in Nederland. Laat onze wens voor 2022 daarop bouwen, dat we snel terug een stabiel, zekerder leven hebben waarin o.a. de horeca en evenementensector meer dan ooit onze steun verdient. Voor de Duitse wijnbouwers wens ik een vlotter jaar 2022, eentje zonder rampen en met een stabieler weerverloop dan in 2021. Zum Wohl!”

Alex van de Sluis -keuzes maken- 

Alex vd SluisDeze Zeeuwse ondernemer verloor zijn hart aan Roemenië en dan vooral aan de wijnen. Met zijn bedrijf Vinuri & Wijnen importeert hij pareltjes uit de Roemeense wijnbouw, gewoon online te koop via vinuriwijnen.nl.
“Een bijzonder jaar was 2021 voor mij. Zowel privé  als zakelijk. Eind 2020 ben ik gestart met de website Vinuri & Wijnen, verkoop van Roemeense kwaliteitswijnen.  Benieuwd natuurlijk hoe eind 2021 er dan uit ziet. Naast de webshop was ik zelfstandig ondernemer met een werving & selectie bureau. Helaas kwam erin 2021 zoveel slecht nieuws op mij af dat ik besloot om hiermee te stoppen. Terug in loondienst bij een werkgever. Even slikken, diep zuchten en weer doorgaan. Gelukkig na enkel maanden een leuke baan gevonden. In de gesprekken die ik had met klanten en collega’s op mijn werk heb ik altijd direct alle aandacht en interesse als ik vertel dat ik een webshop heb met heerlijke Roemeense wijnen. Gesprekken gaan een totaal andere richting op. Bij mensen triggert het als ik over het land Roemenië, de bevolking en de wijnen vertel. Inmiddels is de website bekend in Nederland en heb ik een trouwe klantenkring. Ik heb van 2021 geleerd dat je soms keuzes moet maken, maar ook dat je gewoon door moet gaan, niet altijd even gemakkelijk. Het maakt je enkel maar sterker. Alle goeds voor 2022!”

Allard Sieburgh -bruisend 2022-

Allard Sieburgh FacebookDeze vinoloog en voormalig sommelier van sterrenrestaurants is ook nog eens een gepassioneerd kok. Nu kun je hem af en toe vinden bij restaurant Chef Teun Zuurveen waar hij met veel plezier de wijnen presenteert, maar hij is ook de grote inspirator bij Asian Food supplier Vanka-Kawat. En samen met zijn schoonmoeder Betty schreef hij een inspirerend (kook)boek!
“Terwijl ik de mail van Anne-Wies ontvang schrik ik van het feit dat 2021 alweer eindig is. Maar zet mij gelijk aan het denken wat is er allemaal gebeurt? Het jaar ’21 start met een ongelofelijk feest want ik word 50! Uit alle hoeken en gaten van het land ontvang ik bergen post en buiten waar het onophoudelijk sneeuwt word ik toegezongen door vrienden en familie. De bubbels worden daarbij niet vergeten. M’n werk bij Vanka-Kawat als productontwikkelaar houdt stand en er is veel uitdaging en ontwikkeling in deze wereld van smaakmakers. Ondertussen ben ik voor het distilleermerk Meanie uit Delft gevraagd om de reeds bestaande Anise, Gin en Absinth naar nog meer gelaagdheid te brengen. Zó interessant! In juni mag ik één van de schenkers zijn tijdens het Perswijn Bordeaux 2018 event. Echt super georganiseerd en voor mij weer even die kick, dat wouw gevoel, HEERLIJK! Ondertussen ben ik begonnen als Sommelier bij Tommy’s en Zuurveen op de Veenkade in Den Haag. De geweldige gerechten van Chef Teun Zuurveen zijn mijn nieuwe uitdaging echt genieten, niet alleen voor mij overigens! Samen met Gastheer/Eigenaar Tom Janssen draai ik op de drukke dagen de voorkant met de uitleg van de gekozen wijnen. Met steeds de druk van hoe gaan we het nu weer aanpakken lukt het ons om veel tevreden gasten over de vloer te krijgen die ons ook weer energie geven. November alweer. Vorig jaar ging de Master of LXRY niet door maar nu staat er toch weer één geplant. Tot op het laatste moment blijft het spannend of het dit jaar wel door kan gaan? Gelukkig kan binnen de nieuwe regels de Masters EXPO in de RAI doorgang geven en mag ik het Restaurant M* voor Carsten Klint voor de derde keer runnen. Dit jaar staan er maar liefst 26*en Chefs met in totaal 42*en te koken en het wordt een mega succes. Wow deze adrenaline boost had ik echt even nodig. Het jaar eindigt in de Wijnhandel van Bosman Wijnen in Den Haag waar ik samen met het team van Nico McGough de clientèle van wijnadviezen mag voorzien met als finale……BUBBELS!! Op naar een bruisend 2022!!!”

Ania Smolec -pink mode-

aniaAfgestudeerd aan de Universiteit van Warschau (journalistiek), columnist van belangrijke tijdschriften: Świat Wina (Polen) en Vitis Magazine (Chili) en de wereld over reizend als jurylid in vele wijncompetities. Ania ontmoette ik dan ook bij een wijncompetitie in Polen: het International Rosé Championship. Niet zo vreemd haar daar als jurylid aan te treffen als je haar website  ‘Pink-Mode’ kent!
“Does anything can still surprise us? We are living in unusual times and for sure not boring. I don’t think that in 2022 it will be just one particular wine trend leading all over the market. Rather, we can expect a bunch of different directions. For sure, we will be celebrating our small and big moments with omnipresent bubbles, from Proseccos to Champagnes. I do not doubt that rosé will be ruling. It is already a social phenomenon and we don’t have any reason to believe otherwise. My bet is on some indigenous grape varieties rosés. Have you ever tried rosé from Serbian strain Prokupac?  We will be drinking rosés in all possible shades and styles. That is what I can promise you. Speaking about indigenous grape varieties. Each year, more and more wine lovers look for less-known grapes. That is cool and trendy to jump into the wine conversation with names such as Xinomavro, Nerello Mascalese, Novac, or Chkhaveri. That is the next big thing. But let not forget that many famous strains pass through their renaissance and shine in the new glory. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling are going to amaze us and many others. And of course, we will continue with bio, eco, natural, clean, orange, no sulfites wines … Some of them we will love, some we will hate. But isn’t it the pleasure of discovering wine?  Wish you all an amazing 2022! A year full of extraordinary wines, passionate wine conversations, and unforgettable visits to wineries.”

Annaline Doelen -positief blijven denken-

Annaline Doelen FacebookHaar wijnrestaurant Mes Amis werd gekozen als de meest gastvrije onderneming van Maastricht en eigenaresse Annaline Doelen is the one and only ambassadrice van de Limburgse wijn.
“Afgelopen jaar 2021 is een heel bewogen jaar geworden in vele opzichten. Door Corona is de Horeca heel hard geraakt en bleef het een uitdaging om iedere keer weer flexibel te zijn. Toen we in de zomer na 8 maanden sluiting weer “open” mochten, hadden we echt gehoopt dat het vaccin ons uit de ‘lockdown’ zou kunnen houden, helaas is dat niet gelukt. De avond-lockdown bleek voor ons Fine-Dining restaurant, een onmogelijke opgave, als je normaal niet met de lunch geopend bent, gaat dat niet lukken in Maastricht om gasten te bewegen ’s middags te komen. Ook “Mes Amis Thuis”, bleek geen vraag naar te zijn. Wij hebben toen per 1 december een hele moeilijke beslissing genomen, om ons restaurant een maand te sluiten en in januari weer de situatie te bekijken. Het gevoel is heel vervelend, maar wij weten dat er veel collega’s met hetzelfde gevoel zitten en dat sterkt ons, daarbij kregen we vooral heel veel begripvolle reactie’s. Onze goede voornemens zijn dan ook, positief blijven denken, blijven communiceren, zorgen dat we samen met ons team heel flexibel èn vooral gezond blijven! Dit wens ik alle lezers van deze tekst ook toe voor 2022!”

Barbara Verbeek -overal alles van maken-

Barbara VerbeekDeze pittige tante reist normaal gesproken het hele jaar het land rond met Het Wijntheater en een bijzondere glasproeverij. Dat ging dit jaar met horten en stoten door de wisselende corona-maatregelen. Maar zij geeft niet op!
“Tja 2021. Barend en ik hebben onszelf wel leren kennen in het afgelopen jaar. Dat we overal alles van maken. Hoe hopeloos het soms lijkt. Dat is een mooie levensstijl vind ik…. In het begin van het jaar heb ik mijn wijn carrière helemaal losgelaten. Kijken wat er zou gebeuren en heb van begin januari tot half mei meegelopen in het Erasmus ziekenhuis op de Covid afdeling. Ik wilde helpen. Iets doen. Er is daar veel gebeurd, heb veel gezien en veel gedaan . Kilometers gemaakt. Heb het goed kunnen verwerken. Het heeft mij een beter mens gemaakt vind ik. Toen de lockdown werd opgeheven, was de afdeling ook leeg. Ik melde op facebook dat ik weer aan de slag kon met wijn en dat heb ik geweten ook. Heb tot half november mij ouderwets de blubber gewerkt. Heurlijk! Hoogtepunten waren natuurlijk de vrijwilligerswijnreis naar de Ahr, de helikoptervlucht over de wijngaarden in Piëmonte, het Wijntheater mochten we weer uit het stof halen en sprankelde weer op Gastvrij Rotterdam. Het derde jaar van Wijnvrouw van het jaar met succes weer afgesloten. Oja, ook nog 3 dagen gejureerd voor het Concours Mondial de Bruxelles in Luxemburg. Tja, Nu zitten we weer in een lockdown. Toekomst? Ik zie het wel. Kijk, ik ben gelukkig en gezond en we hebben de poesjes en elkaar. Dus wat wil je nu eigenlijk meer? Liefs voor al mijn collega’s. Ik mis jullie! x”

Betty Koster -gewoon doorgaan-

Betty Koster NY wensDe kaaskoningin van Nederland. Wie heeft er niet eens haar kaas gegeten? Thuis of in een restaurant? Als je daar de vraagt stelt welke kazen men serveert hoor je meer dan eens niet de de soorten maar: ‘Kazen van Betty’. En die zijn stiekem natuurlijk ook een beetje van haar lief Martin en inmiddels ook dochter Thassia.
“Ik kijk terug op een zwaar jaar, waar wij als familie en als team sterker dan ooit uit zijn gekomen. Met het meeste respect voor de doorzettingskracht van mijn moeder, weer op de been na er twee tegelijk gebroken te hebben! Mijn droom voor 2022- geen voornemens, dat lukt zelden. Mijn wens: Geen Corona angst of gekte, geen verdeeldheid, geen woede en agressie maar liefde en respect voor elkaar en de aarde. Illusie? Proof me wrong! Mijn plannen: Gewoon doorgaan💪🏼”

Bianca Roemaat -meer verbinding-

Bianca RoemaatSmaakmakende tekstschrijver met inlevingsvermogen, zo omschrijf je Bianca Roemaat (Roux Communicatie) het best. Met ruim 25 jaar ervaring in de B2B horecasector kun je haar je story wel laten vertellen! Enne…. heb je haar boek al in huis?
“2021 was het jaar van de hoop. De horeca mocht weer open na een lange lockdown. Tjonge wat waren we blij. Er gloorde hoop aan de horizon: er was een vaccin tegen die verschrikkelijke pandemie. Net als vele anderen heb ik genoten van de (na)zomer en ging ik er weer op uit! Lekker de menukaart bestuderen, op vakantie in Oostenrijk en weer op pad om reportages te maken over food. Helaas, kwam er weer een avondlockdown. Maar als positivist blijf ik hopen dat het in 2022 beter gaat worden. Ik wens iedereen in 2022 gezondheid, geluk en laten we weer meer verbinding met elkaar maken. In real life! Persoonlijk hoop ik weer meer te kunnen reizen en kennis te maken met nieuwe smaken, culturen en vooral veel oude bekenden en nieuwe mensen te ontmoeten. Santé, bonheur, champagne 🥂”

Birthe van Meegeren -gezondheid voor alles-

Birthe van Meegeren LinkedinWijnexpert met meer dan 20 jaar ervaring in adviezen aan retail en horeca. Wijn & spijs, assortimentskeuzes, wijnmarketing en presentaties over wijn… niets is deze allrounder vreemd. Dat kan ook niet anders bij iemand die de Diploma course (level 4) van WSET afgerond heeft en ‘met verdienste’ slaagde voor Weinakademiker graad aan de wijnuniversiteit van Oostenrijk.”
“Dit jaar startte ik als opleidingsmanager van de Wijnacademie. Een hele andere tak van sport dan mijn werk voor Gall & Gall en de KLM en hartstikke leuk! We hebben veel dingen veranderd: een nieuwe locatie, nieuwe website, nieuwe huisstijl en zijn nu druk bezig met onderwijsvernieuwing. Het was voor mij een hectisch jaar met heel veel werk op alle fronten. Ik hoop het komend jaar iets rustiger aan te kunnen doen! 🙂 Mijn wens voor iedereen is dat  we volgend jaar weer mooie plannen kunnen maken en dat we niet steeds weer verrast worden door een nieuwe wenteling van het virus. Gezondheid gaat voor alles, dus blijf zoveel mogelijk bewegen/sporten; mijn recept voor een energiek 2022!”

Carla van Schelven -restaurants bezoeken-

Carla van Schelven‘Een hapje eten’, dat doet Carla van Schelven met grote regelmaat. En dan liefst een lunch buiten de deur. Dat was voor haar in dit jaar door meerdere oorzaken niet heel gemakkelijk. Toch laat ze ons op haar website www.restaurantrecensiesvancarla.com nog steeds graag meegenieten.
“Voor mij was 2021 een jaar van voornamelijk dieptepunten. Het begon allemaal op 5 januari terwijl we naar het nieuwe huis reden van oudste zoon en schoondochter. Ik werd gebeld dat ik me om 20.00 moest melden in het ziekenhuis waar ik klaargemaakt zou worden voor een hersenoperatie, ik had nl een maand voordien een soort van epileptische aanval gehad en na neurologisch onderzoek had men ‘iets’ ontdekt in mijn hoofd. Hierna ging ik revalideren en dat ging 3 weken goed en toen moesten ze weer insturen omdat ik hard achteruit ging. Toen kwam de tweede operatie en eindelijk werd duidelijk wat ik had, er zaten heel veel infecties in mijn hoofd. Om een lang verhaal kort te maken: ik was zo ziek als een hond, heb in twee revalidatiecentra gelegen, kreeg ook nog Corona en op 4 september mocht ik eindelijk naar huis. Ik zit nog steeds in een rolstoel want ik heb uitval aan mijn rechterkant, maar ik kan al kleine stukjes met een rollator lopen. Voor het nieuwe jaar hoop ik dat Corona in welke variant dan ook onder de duim kan worden gehouden. Ik hoop ook dat ik weer heel veel restaurants kan bezoeken (ze moeten wel rolstoel toegankelijk zijn voorlopig) en voor de restaurants in zijn algemeenheid hoop ik dat er snel weer gewoon gewerkt kan worden. Iedereen de beste wensen voor 2022!”

Charlotte van Zummeren -het gaat een keer over-

Charlotte van Zummeren NY wensMet haar website Winebusiness.nl houdt free-lance wijnjournalist Charlotte van Zummeren wijnprofessionals en andere wijn-geïnteresseerden op de hoogte van proeverijen, evenementen en het laatste nieuws op wijngebied. Met haar wijnkennis zit het wel goed, want ze mag zich na veel internationale studies gevolgd te hebben zelfs Weinakademiker noemen.
“Dag topperts, 2021 was apart. Enerzijds nog veel kunnen doen dit jaar en ook wat (wijn) reizen, veel zoomtastings en veel geschreven. Dompers kwamen er genoeg, zeker toen de persconferenties en de maatregelen weer begonnen. Net toen het seizoen weer begon op te starten. Dit gaat echt wel een keer over, dat kan niet anders. Dat vertrouwen heb en had ik en blijf ik houden. Online en thuis proeven kan altijd en ik hoop dat we snel weer naar beurzen en proeverijen kunnen. Ik wens iedereen een gezond, gelukkig 2022 en houd de moed erin!”

Claudia van Dongen -genieten van wat wel kan-

Claudia van DongenWijnvrouw van het jaar 2021 werd Claudia van Dongen niet voor niets. Als registervinoloog, wijndocent en wijninkoper is zij de inspiratiebron voor veel wijnliefhebbers. En nu staat er alweer een nieuw project op stapel.
“Ondanks de lange lockdown waren er in het voorjaar 2021 voldoende lichtpuntjes: een nieuwe website, kleine trainingsgroepjes, zoommeetings, het inkopen voor Juichwijnen, de examencommissie SDEN4, en meer vrije tijd. Na de lockdown een periode met een intensief cursusprogramma en weer reizen, naar Elzas, Baden, Piemonte, Champagne en Bordeaux. Het reizen en het directe contact met wijnproducenten geeft mij nog steeds een geweldige energie en inspiratie. De vooruitzichten waren goed voor het najaar: corona op een laag pitje, een vol cursusprogramma, mooie Juichwijnen, en veel nieuwe spirit. Als klap op de vuurpijl verkozen tot ‘Wijnvrouw van het Jaar’ op 21 september, dus veel publiciteit. En toen kwam de Persconferentie van 12 november… Om het jaar positief af te sluiten ga ik de 2 weken voor Kerst een Pop-up ‘Juichwijn’ winkel runnen in mijn Proeflokaal Ruysdaelhof. Veel mooie wijnen, champagnes, glazen, karaffen. Dat moet ook een mooi 2022 inluiden. Van corona komen we waarschijnlijk niet meer af, maar we kunnen wel meer gaan genieten van wat er wel kan! Uiteraard lesgeven, Juichwijnen en reizen, maar ook weer georganiseerde reizen aanbieden (vanaf Q3) in een ander concept met een nieuwe naam en website: Followthewine.nl . Proost op een liefdevol, inspirerend en gezond 2022!”

Cordula Eich -eind goed al goed-

CordulaOnder de naam Cordula Eich tot 2015 uitgever en auteur van de supermarktwijngids Super Schoppen Shopper in Duitsland. Haar echte naam….? Intussen maakt deze docente wijnmarketing aan de Geisenheim University en teamlid van de Duitse Gault&Millau haar eigen Bruut & Bruizend van haar eigen wijnaard in…. Lelystad!
“Wat was het afgelopen jaar toch vervelend! Met mijn tegenvallende gezondheid kon ik eigenlijk geen rotseizoen in de wijngaard erbij hebben … Veel meer werk, maar minder resultaat – zo gaat het soms, als je met de natuur werkt. Maaaaaar – eind goed, al goed! 😊 Al twee weken na de oogst was, dank aan de lekkere wijnen in de vaten, bijna al het leed van deze zomer vergeten. En per 1 oktober is de tweede editie Bruut & Bruizend succesvol gelanceerd, met veel lof vooral uit het buitenland. Binnenkort wordt het spannend, want de eerste flessen voor de Zilveren Editie van Nederlands eigen premium bubbel worden gedégorgeerd. 30 maanden op de gist. Ik heb er al zin in.”

Dennis Doorakkers -flexibiliteit behouden-

Dennis DoorakkersDeze zelfbenoemde ‘famous Dutch wine guy’ is een allrounder. Saké-expert, canned-wine ambassador, wijninkoper en -adviseur… hij is het allemaal. En nu gaat hij ook nog eens lesgeven. Dat belooft wat!
“2021 was wederom een jaar vol uitdagingen voor een ieder in de wijn business, iedereen moest wederom een groot beroep doen op zijn of haar aanpassingsvermogen. De digitale wereld werd steeds prominenter aanwezig, soms fijn, maar ons vak blijft toch, tenminste voor mij persoonlijk, een mensen vak!  Om tussen alle lockdowns door mijn tijd goed te benutten deed ik de ‘Sake Adviser’ course van The Sake School of America (ook gehaald trouwens), waardoor ik diverse keren tot 01.00 als enige Europeaan achter het scherm zat en veel tijd besteede aan dit mooie Japanse product! Voor diverse organisaties deed ik werk als ‘content creator’ via sociale media en dan te weten dat ik als opgeleid Bedrijfseconoom vroeger niet de creatiefste van de klas was… Op de valreep van 2021 kreeg ik de mogelijkheid om les geven in WSET courses via Eleanor Wine Academy en om mijn passie over ontwikkelingen van de millennials te delen tijdens de World Bulk Wine Exhibition in het vertrouwde RAI gebouw in Amsterdam. Goede voornemens voor 2022? Flexibiliteit behouden om in te springen op nieuwe ontwikkelingen, meer balans zoeken in alles wat ik doe, keuzes maken en misschien wel een nieuwe koers varen, met mooie reizen naar wijngebieden. Ik wens iedereen een goed en gezond 2022!”

Diana Pavelescu -confidence in 2022-

Diana PavelescuRoemeense Diana Pavelescu is Wine Ambassador, Wine & Lifestyle Influencer, General Secretary van ADAR (association of authorized wine tasters of Romania) en jurylid bij nationale en internationale wijncompetities. Geregeld doet zij met Anne-Wies een Instagram Live waarbij zij online samen een Roemeense wijn proeven bespreken.
“2021 was a very good year. It started with the feeling that vaccine will bring us the release and the freedom to travel and to do things as we used to do it. Not exactly the case, because the feeling of leaving in times of war remains, however I was lucky. I was present in many competitions as jury, wine and spirits, and the last one marked me, a whole new world was revealed. Amazing! During this year I was layering the bricks for the foundation of the new job which I am going to start at the beginning of 2022, promoting wines of Romania at institutional level. And these make me dream to a bright future for our traditional grape varieties, rebuilding the glamour of the interwar period, those times when our wines were listed in Orient Express menu. Well, to conclude this kind of war gives us a lot of opportunities, some fascinated ones, and I am referring to social media, so a lot of challenges are lying down at our feet, which make me looking forward with confidence to 2022.  Happy New Year!”

Diederik Swart en Mario Pranic -spannende vernieuwing-

croatian-grapes-fotoAls het aan Diederik en Mario ligt gaat heel Nederland aan de Kroatische wijn. En daar doet dit koppel dan ook erg haar best voor. Er zijn ‘Croatian Wine Ambassadors’  benoemd en ze zijn op alle beurzen present. Helaas moest dat ook dit jaar even anders.
“Na het uitdagende jaar 2020 dachten we dat het in 2021 alleen maar beter kon worden. Toch heeft met name de horeca het helaas weer heel zwaar gehad. In de retail ging het wel goed en hier is een duidelijk trend waarneembaar. Nu men niet in de horeca verrast kon worden zijn de hobbykoks op zoek gegaan naar spannende vernieuwing voor thuis. In wijnwinkels is daardoor een grote vraag naar bijzondere wijnen van autochtone druiven ontstaan. Mede doordat het afgelopen jaar bijna iedereen op vakantie is geweest naar Kroatië (althans zo lijkt het) en het feit dat we in Kroatië een waslijst van wel 120 autochtone druivenrassen hebben is de vraag naar wijn uit Kroatië dan ook flink de lucht in gegaan. We hopen van harte dat in 2022 de horeca ook weer lekker aan de slag kan met deze unieke en verrassende wijnen en de thuiskok blijft uiteraard via de wijnwinkels ook altijd welkom om verder te experimenteren.”

Ed Carper -gewoon lekker les geven-

Ed CarperEd Carper, Vinoloog van het Jaar 2020, wijnconsultant en wijndocent bij CarperVinum. Ging inventief om met de corona-maatregelen. Inmiddels mag hij wel mr. online-proeverijen genoemd worden!
“Na online SDEN1 + SDEN2 cursussen te hebben ontwikkeld heb ik me op de kleine flesjes gestort voor vele online evenementen. Na Covid-19 even geen geur meer in januari. Geur kwam snel terug maar anders. Na een laatste wijntrip vanuit de Weinakademie Oostenrijk naar Italië in juni tot mijn eigen verbazing toch nog de finale van Vinoloog van het jaar gehaald maar helaas niet weer de titel zoals in 2020. In september met de VVN een mooie wijnreis naar Griekenland gemaakt: Santorini en Kreta.. Ook nieuw dit jaar is dat ik voor de wijnstudio les ben gaan geven (wijn, maar ook wijnspijscursussen). En dan kijkend naar volgend jaar. WSET Diploma Course  zit er aan te komen: Als ik geslaagd ben voor mijn WSET4 D3 examen ga ik feest vieren. Dan het Weinakademiker Thesis onderzoek afronden zodat ik eind oktober in Eisenstad, Oostenrijk in paleis Esterházy mijn Weinakademiker diploma in ontvangst kan nemen. En verder gewoon lekker les geven over wijn en proeverijen geven. En dan wens ik iedereen dat 2022 maar een mooi jaar mag worden met mooie wijnen. Dat we weer wat meer virusvrij van het leven mogen genieten!”

Edger Groeneveld -met ambitie vooruitkijken-

Edger Groeneveld, NY wensDeze sommelier van restaurant ’t Nonnetje** (18/20 Gault Millau) in Harderwijk is geen gewone sommelier, maar een echte SVH Wijnmeester. Toppertje die Edger!
“Als we terugkijken naar afgelopen jaar denk ik toch vooral aan de afgelopen twee jaar. Vorig jaar schreef ik hier dat we in een turbulent jaar terecht waren gekomen, nu denk ik dat er ook een stuk rust en besef gekomen is. Ondanks dat we er nog midden in zitten en het op veel vlakken nog steeds een enorme uitdaging is zijn we ons er ook van bewust dat we weten wat we kunnen en waar we voor staan. We pakken onze momenten, thuis én op het werk. We kijken heel goed wat wel kan en wanneer het kan. We nemen op tijd onze rust en zorgen dat het allemaal heel goed te doen blijft. We hebben zeker genoten afgelopen jaar, met de kinderen, familie en vrienden, van de sneeuw in de winter, regelmatig goed uit eten, wijnproeverijen enzovoort. Daarnaast kijken we met ambitie vooruit bij ’t Nonnetje want die uitdaging blijven we nodig houden! We wensen iedereen een gezond en liefdevol 2022 en hopen dat we nog veel meer mogen genieten op de momenten dat het kan. ”  

Eline Groenendijk -geen wensen uitstellen-

Eline Groenendijk NY wensDeze registervinoloog, wijnadviseur, wijndocent en eigenaar van Winelines.nl geeft volop (online) wijnproeverijen en heeft een speciaal plekje in haar hart voor wijnen uit… Zuid-Afrika.
“2021 heeft me geleerd meer in het nu te leven en vooral te blijven kijken naar wat er wél kan. Enorm genoten van mijn nieuwe werk bij Robuust Wijnimport en me daardoor nog meer verdiept in Zuid Afrikaanse wijn. 2022 ga ik door met genieten van mijn werk, gezin, vrienden en van elke dag. En zodra het kan weer op (wijn)reis, geen wensen uitstellen, veel champagne drinken en lekker eten: gewoon omdat het kan! Op ieders gezondheid: Proost!”

Elizabeth Gabay MW -travelling not the only way to work-

Elizabeth Gabay NJwens

Een van de inspirerende wijnmensen die ik dit jaar (weer) ontmoette is Master of Wine Elizabeth Gabay, gespecialiseerd in en groot promotor van Rosé en wijnen uit Zuid-Frankrijk en Centraal Europa. Als ze niet de wereld rondreist om haar wijnkennis te delen is ze (al proevend en genietend) te vinden in haar sfeervolle huis in de Provence.
“2021 Not sure what I expected of 2021, certainly nothing that did in fact happen. Like most people I had hoped that a couple of lock downs and the start of the vaccination programme, life would return to normal quickly. Instead, it further tested our resilience, imagination and need for positive thoughts. My 25 year old, Ben Bernheim, had come home with the start of the epidemic and was showing great talent for working in wine. At the very beginning of 2021 I made his work position formal, and we started to work together. His youthful energy certainly helped the year! We started working with Slovakian producer Vladimir Magula to make a rosé together. spontaneous fermentation and ageing in barrel. Sen 2020 was launched in November 2021. By the 1st June we had tasted 1000 rosés of Southern France and published an e-guide with a second guide planned for 2022. Other projects have included working with producers to create premium rosés, writing about the Dobrogea region for a Romanian promotional project, a whole series of articles for Decanter on the South of France including lunch at Chateau Miraval (Brad Pitt was sadly not there), a day with Jean Francois Ott and lunch in a building site for a new luxury bijou hotel next door to George Clooney’s new place…, articles for GuildSomm and Sevenfifty, webinars (my lessons in technology continue slowly!) and my website updated. It has been a weird year, far less travel, no wine fairs, only one wine competition, continued uncertainty for sure, but all in all a good year, and I am hopeful that the foundations for working in a new way will continue to strengthen in 2022. The past two years have certainly taught me that life does not have to be spent in and out of suitcases, and that although travel is great for social media, it is not the only way to work.”

Eric van Basten -doorgaan en vooruitkijken-

Eric van Basten Head Jury Berliner Wein Trophy 2020 vierkantDoet alles wat met wijn te maken heeft. Tastings, trips & travel, courses, masterclasses, educator (WSET) gastronomie, workshops, marketing in WINE, jureren bij wijncompetities… Weet net effe iets meer van retail en Portugese wijnen, waaronder Port.
“Het afgelopen jaar is, zoals voor vele van ons, begonnen met een pas op de plaats.  Wijncompetities waren door quarantaineregels onbereikbaar en mijn tijd werd gedomineerd door virtuele bezoeken aan Clubhouse, Insta live en online facebook seminars. Het is fantastisch om te zien hoeveel kennis er gedeeld wordt en hoe spannend het is om virtuele vrienden uiteindelijk tegen het echte lijf te lopen. Voordat iedereen weer aan het idee is gewend dat reizen, en dan helemaal reizen voor je plezier, weer mogelijk is, gaat er veel water onder de Luis I brug in Porto. Gelukkig scheen in de zomer de zon weer (tenminste in Portugal) en kon ik wijncursussen en evenementen plannen en geven, veelal gericht op de retail. Deze groep, die een groot deel van de eindconsumenten bedient, heeft behoefte aan kennis over en inzicht in wijn. De wijnwedstrijden hebben hun draai weer gevonden en zorgen voor een veilige omgeving om de onervaren wijndrinkers, weg te wijzen met hun medailles. Ik ga door, kijk vooruit, plan eerst en wijzig later, proef, drink, leer, deel, klaag en zeur niet en probeer van alles te genieten! Ik wens jullie allen hetzelfde toe in het nieuwe jaar!”

Erik van Loo -positieve drive-

Erik-van-Loo-NY-wensDe in Limburg geboren chefkok-eigenaar van het fameuze Rotterdamse restaurant Parkheuvel** maakte vorig jaar samen met de Limburgse wijnmaker Stan Beurskens zijn eigen wijn. Heb je die al geproefd? En hij heeft ook dit jaar niet stilgezeten!
“2021 wat een ruk jaar, wel weer vele leuke activiteiten gedaan zoals wijnmakers brunch samen met Stan, daarnaast Hof van Eden in Amsterdam en in Utrecht, het afscheidsdiner van Willem Kool, een waanzinnig Patron gala, een nog heftiger Warchild diner,  in de jury van Bocuse d’Or, wederom Chefs table on board op de Blue Rhapsody, veel live stream koken en met als klap op de vuurpijl in 4 dagen 40000 items voor Cook like a Chef. Best heftig dus. Lockdown ik haat dat woord, maar als door 90% van de Nederlanders negatief! Het meest positieve was over 2021 dan weet je het wel. 2022, ziet er ook wederom niet echt florisant uit, maar het gaat om de positieve drive en die is er samen met Julien eerst op Curacao lekker koken daarna afwachten wanneer we weer open mogen . Gelukkig zijn al onze mede werkers aan boord gebleven . Stiekem hopen dat corona nu toch zichzelf elimineert, en dan weer vol door. Dus voor een ieder een fantastisch 2022 met veel werk, gezondheid en fun cheers🥂”

Felix Wilbrink -vertrouwen in 2022-

Felix WilbrinkJarenlang deelde deze culinair journalist van De Telegraaf zijn recepten en ongezouten mening. Hij verruilde het Amsterdamse stadse leven voor het dorpse Cothen. Wie kent het niet;-). Daar geniet hij sinds kort van…….
“Niemand zegt, ´wat een mooi jaar was het, kon het nog maar een keer´. Maar 2021 was het jaar dat ik met pensioen ging en dat wil ik ieder jaar wel overdoen. En het was het jaar dat ik covid overleefde en dat geeft flink wat vertrouwen in 2022. Ik wens iedereen dat het leven ook in 2022 vol onverwachte wendingen zal zijn. En het mooie van de oude jaren je altijd bij blijft!”

Femke Pruis -dry 2021-

Femke Pruis portre t zwart wit (1)Voormalig marketing & communicatie consultant bij een Amsterdams Pr-bureau, afgereisd naar New York maar nu weer helemaal terug en volop plannen. Verwacht in januari haar eerste kindje. En intussen schrijft ze zo af en toe een leuke blog op Anne-Wies.NL
“Dry 2021. Wat is 2021 voorbij gevlogen! Voor mij voor het grootste gedeelte in nuchtere toestand in verband met aanstaande gezinsuitbreiding. Terwijl vrienden en familie zich bezorgd afvragen of ik als zwangere vinoloog ‘mijn werk nog wel kan doen’, weten wij wijnprofessionals natuurlijk wel beter. Ook met alleen ruiken, proeven en uitspugen kom je heel ver! Desalniettemin fantaseer ik dagelijks over welke champagne er open gaat in de kraamweek en droom ik over die eerste hap steak tartare…  Dan nog een nieuwtje… Na mijn verlof ga ik bij Wijnkoperij Okhuysen als de slag als PR-adviseur. Ik kijk er naar uit velen van jullie in die hoedanigheid weer te zien en wens iedereen gelukkige feestdagen en een bruisend nieuw jaar!”

Fenny van Wees -leef je dromen-

Fenny van Wees NY wensVan Wees Distilleerderij De Ooievaar in Amsterdam: de derde generatie fijndistillateur Fenny van Wees zwaait er de scepter. Ruiken en proeven werd haar met de paplepel ingegoten door haar ouders. Die kennis geeft ze door via onder meer haar Geneverschool en haar boek ‘Distilleren: de kunst van het ruiken‘. Ik zeg: girlpower!
“Een jaar vol beloftes en verwachtingen, maar vooral geserveerd met zure druiven en teleurstellingen. Een jaar vol onzekerheid, introspectie, reflectie en bezinning op de toekomst. Een jaar waarin de betrekkelijkheid van zoveel futiliteiten in volle ernst tot je doordringt. Maar ook een jaar van hoop, goede moed en doorzettingsvermogen die mensen op de been houden. Laat 2022 een jaar zijn waarin we alle positieve inzichten die 2021 bracht in de praktijk gaan brengen. Leef je dromen, want voor je het weet word je wakker en zijn ze vervlogen, of ben je zelf voorbij… Proost, op een gezond en vruchtbaar nieuw jaar!”

Fleur van Heemskerck -focus op het positieve-

Fleur de Groot®Barwerd van der Plas 2021_P1A0085 (2)Verantwoordelijk voor de sales en marketing van de Cuvée  Fleur de l’Amaurigue rosé die haar familie op het Domaine de l’Amaurigue maakt in de Provence.  Die wijn kreeg maar liefst 90 punten in Robert Parkers Wine Advocate. En dat wil wat zeggen!
“Het was weer een jaar om niet snel te vergeten. Naast de impact van de sluiting van de horeca in het voor- en najaar, zijn we ook dit jaar weer getroffen door de vorst met een volume verlies van ong. -25%. De heftige bosbranden in augustus laten zien dat klimaatverandering steeds meer invloed heeft op onze Var regio.  Maar er waren gelukkig ook lichtpuntjes! Zoals de lancering van het nieuwe design Fleur de l’Amaurigue en Sparkling Rosé La Reine, en hebben we niet eerder zoveel gouden médailles voor onze rosés gewonnen (o.a. Concours Mondial in Brussel, Mondail du Rosé, Rosé van het Jaar Proefschrift Wijnconcours). Ik heb er alle hoop op dat 2022 een mooi jaar wordt. Focus op het positieve en genieten van de dingen die er wel zijn. Ik wens iedereen veel liefde en een goede gezondheid toe, en hopelijk kunnen we elkaar snel weer zien en het glas heffen met elkaar! Santé!”

Fred Nijhuis -leuke en leerzame workshops-

new-year-fred-nijhuisFred Nijhuis is ‘My Favorite Dutch Wine Writer‘. En zo is het. Dé kennis-specialist op het gebied van Italiaanse wijnen. Vraag hem naar één Italiaanse wijn en hij kent die. Maar zijn kennis gaat veel verder. Net zoals zijn gedrevenheid:-). Op de foto Fred geflankeerd door zoon en echtgenote tijdens een mooi feestje.
“Ik hou het simpel deze keer: ik wens iedereen twee keer zoveel als ze mij wensen…* Tussen alle beste wensen door, richt ik me uiteraard ook op de organisatie van het NK Blindproeven 2022, Het CONCOURS LE VIN EN DIRECT en allerlei leuke, lekkere en leerzame workshops en mooie momenten in fijne restaurants met vele prachtige wijnen.  * Eerlijk overgenomen van een niet nader te noemen voormalig importeur uit het zuiden des lands…”

Gereon de Leeuw -wat minder bozigheid-

Nieuwjaarswens 17-18 Gereon de LeeuwDeze Amsterdamse Bourgondiër verhuisde naar Zandvoort, waar hij, als hij niet op het strand bivakkeert, het liefst achter het fornuis staat. En als je hem ook daar niet kunt vinden, zit hij achter zijn laptop en typt hij gerechten en verhalen voor zijn blog Gereonskeukenthuis.nl of geeft hij kookworkshops, wijnproeverijen of wijncursussen.
“Twintigéénentwintig was net als voorgaande jaar een jaar van ups & downs, van veranderingen, maar ook stilstand. Van nieuwe initiatieven ontplooien en het zien stranden ervan. Een vreemd tussenjaar zal ik het maar noemen. Een jaar van dingen afhandelen, plannen maken, die vervolgens weer niet doorgingen. De ellenlange lockdown met hoop in de zomer, waarvan het weer tegenviel.  Een prachtige en lang geplande grand tour door Frankrijk, die al vanaf maart 2020 op het lijstje stond. Moet ik nog eens herhalen, want een aantal dingen vervielen. Het jaar kreeg in december een verdrietig randje door wederom een overlijden in mijn familie. Ben nu wel klaar met corona. En nu staat 2022 voor de deur. Een jaar, waarvan ik hoop, dat “alles reg sal kom”. Dat plannen, die in de ijskast liggen bewaarheid worden. Nieuwe horizonten ontdekken, nieuwe woonplekken, proeven van nieuwe smaken in food en wijn. Een weer mensen live ontmoeten op vele leuke events. Maar vooral hoop ik dat mensen wat aardiger voor elkaar gaan zijn. Natuurlijk hebben we allemaal het recht op een mening en zitten we allemaal in hetzelfde schuitje, maar soms het zwijgen ertoe doen in de openbare ruimte en op sociale media is geen straf, maar een deugd. Wat minder bozigheid. Ik wens iedereen een hele mooie start van het nieuwe jaar en hoop, dat al jullie plannen snel weer in een vrije en gezonde maatschappij kunnen worden vormgegeven. Laten we daarvoor gaan!” 

Harold Hamersma -terug en heen-

Harold Hamersma uitgelicht. Foto's: Rob van Dam kopieHarold Hamersma, wie kent deze wijnschrijver niet? Bekend van zijn wijnschrijfsels in onder meer NRC en Parool, maar natuurlijk vooral door zijn De Grote Hamersma waarvoor hij (samen met Esmée Langereis) honderden wijnen proefde die in Nederland te koop zijn. Legio wijnliefhebbers doen hun inkopen met die wijnbijbel onder hun arm. Well-done HH!
“Nou, dat was me het jaartje wel. Gezond gebleven? Gelukkig wel. Koester de booster. Opa geworden van kleindochter Nora. Poppelepee. Een roze wolk als afwisseling tussen al die glazen rood, wit en rosé. ‘Kijk, daar is Opa Druif’. Goede voornemens? Natuurlijk, een mens kan niet zonder. En een wijnschrijver evenmin. Zodoende wordt 2022 het jaar van De Groene Hamersma. Daarin gaan we wijnproducenten en wijnverkopers, in de (op groene stroom werkende) schijnwerpers te zetten. Want? ‘Er moeten snel ingrijpende maatregelen getroffen worden om klimaatverandering een halt toe te roepen,’ zo luidde de boodschap na de klimaattop in Glasgow. Geldt dat ook voor de wijnwereld?  Zeker. Want ons glas wijn draagt wel bij aan het ontstaan van omgevingsschade en aan de opwarming van de aarde, door bodemafbraak, het reduceren van biodiversiteit, het vervuilen van grondwater en het vrijkomen van CO2 tijdens fermentatie, verpakken en transport. Met De Grote Hamersma gaan we focussen op wat een producent (of importeur of retailer) doet om het milieu te ontlasten. Wij gaan ervoor zorgen dat deze wijnen er uitspringen op onze website via het De Groene Hamersma logo. Bovendien wordt er ruimte ingeruimd in onze wekelijkse nieuwsbrieven en verschijnen er speciale Facebook- en Instagram-posts. Sowieso zullen we in onze publicaties dieper ingaan op nieuwe ontwikkelingen wat betreft wijn en klimaat. 5 in de klok? Of 5 voor 12?”

Ingrid Larmoyeur -verruiming van je blik-

Ingrid foto NY wensVooral bekend door haar kennis over mousserende wijnen. Én cocktails! Ze schrijft daarover, en over andere wijn, eten en reizen op haar website Vinissima.nl. Daarnaast is zij ook nog Wine&Spirits Educator bij Het Wijninstituut.
“In 2021 wederom weinig events, veel gecancelde wijncursussen. Maar ook nieuwe online-cursussen; en dat wordt steeds normaler. Trots op het Wijninstituut waar ik wijncursussen mag geven en dat dit jaar 25 jaar bestaat. Deze zomer een mooi bezoek in Roemenië aan wijnvriendin Anne-Wies, de eigenaar van deze website. Veel interessante inheemse Roemeense druivenrassen geproefd aldaar. Naast veel aandacht voor wijn-spijs, had ik dit jaar ook meer tijd voor nieuwe gerechten. Mijn culinaire wereldreis @NationalDishes – waarbij ik de nationale gerechten uit alle landen kook – is een smakelijk alternatief nu we nauwelijks reizen. En die wereldkeuken, evenals de geschiedenis achter gerechten, is zo interessant en leerzaam! Mensen en meningen staan meer dan ooit tegenover elkaar. Verruiming van je blik is juist nu gezond. Dat uitzien naar nieuwe ervaringen, dat noemen Duitsers Fernweh. Verlangen naar hetgeen je nog niet kent. Ik ben op m’n best bij vernieuwing. Ik hoop trouwens dat culinair calvinisme in Nederland gaandeweg verdwijnt (evt. met motto “wat minder, maar beter”) en dat (culinaire) grenzen versmelten. Voor 2022 hoop ik op een wereld met minder zorgen, minder agressie, goede gezondheid en waar we fijne momenten weer samen kunnen beleven. Santé!”

Janna Rijpma -opgewekt beginnen aan 2022-

Janna NY wensZet zich in voor wijnen. Van de Beaujolaistot in Bulgarije, jureert op concoursen, organiseert wijnevents, schrijft boeken… Haar wijnboek ‘Janna, Wijngids (alleen) voor Vrouwen‘ is een dikke hit! Kortom: we hebben een ‘allrounder in the house’.
“Ik scroll mijn agenda door. 2021 begon opgewekt. Mijn positieve kijk op het nieuwe jaar was wellicht enigszins aangewakkerd door de vele glazen champagne, maar  het virus werd de oren gewassen. En voor zakelijke tripjes waren de grenzen open. Hier en daar met beperkingen. Op 4 januari richting Frankrijk, voor een bezoek aan de Champagne, Beaujolais en de Bourgogne. België moest in een ruk worden genomen, dus wc-emmer in de bus voor sanitaire urgentie. In Frankrijk verliep alles voorspoedig. Ook hier een avondklok. Na terugkomst blijken mijn volgende weken en maanden opgeslokt door zoom-meetings waaronder mijn host-sessie tijdens de virtuele TV-bijeenkomst met Domaine Saint Aix. En natuurlijk de vele studie-uren voor magister vini. In maart de eerste prik, in juni de tweede. De zomer werd ontspannen. Het leven voelde bevrijd en het ”oude” reis ritme verlangend opgepakt. Er mogen weer masterclass en consultancy gegeven worden en een bezoek aan de Elzas en Noord-Macedonië ingepland. Voorzichtig beginnen we met de voorbereiding van het wijnfestival De Nacht van de Wijn die in oktober moet plaats vinden. Het virus laait weer op. Gelukkig mag het festival doorgaan. Maar kort daarna viel alles weer stil… In afwachting op een nieuw jaar neem ik alvast een glas champagne om opgewekt te beginnen aan 2022.” 

Jaqueline Smit -balans, diepgang, plezier-

Jaqueline Smit FacebookDit toppertje verkoopt met haar bedrijf DisDonc (altijd met een lach!) kwaliteitschampagnes van onafhankelijke wijnbouwers aan levensgenieters, foodies en professionals. Alle champagnes zijn gemaakt met 100% dévotion. Net als de manier waarop Jaqueline ze aan de man-vrouw brengt.
“Nou nou t was m’n weer een jaartje. Één van hoopvol wachten op betere tijden, op die summer of thé roaring twenties die net zo lang heeft geduurd zodat de jongeren hun dansen met Janssen prikje konden halen en toen de nacht horeca weer terug in winterslaap mocht. Een jaar dat alle vrolijkheid en flexibiliteit heeft geslagen uit de gastvrije ondernemers van ieder restaurant, Cafe, theater, bioscoop, nachtclub, festival organisatie, winkel eigenaar in Nederland. Ook op de wijngaarden in de champagne regio was het dramatische te noemen. De meeldauw heeft bij onze wijnbouwers zeker zo 80 tot 100% van de oogst vernietigd. Je zou dit jaar een ZUUR jaar kunnen noemen. Persoonlijk hou ik niet van zuur! Ik hou van BALANS, diepgang, gezelligheid en plezier! Dit deel ik graag met je en ieder die maar mee wil doen. Ik hou van proosten, praten met een nog onbekende en ontdekken wie jij bent. Genieten van de mooiste dingen in het leven. Een mooie fles champagne openen om een fijne herinnering te maken, lekker eten en dit lachend met je bespreken. Voor 2022 wens ik u hoop, doorzettingsvermogen, gezondheid en liefde toe. Dat het een jaar mag worden dat 2020 en 2021 weer in balans mag brengen. Oh wat een mooie millésime gaat dat worden. Veel liefs Jaqueline.”

Jeanette van der Steen -mooie wijnen blijven maken-

Jeanette van der SteenSamen met haar man Piotr eigenaar van het Belgische wijndomein Château Bon Baron. Ecologische principes, duurzaam materiaal en zorgvuldige omgang met natuurlijke bronnen staan er hoog in het vaandel. En dat resulteert in prachtige wijnen.
Het jaar begon hier in België opnieuw met een zware lockdown die nagenoeg ½ jaar heeft geduurd. Weer geen leveringen aan de horeca en geen Masterclasses of Tour&Tastings hier ter plaatse. Gelukkig zijn onze particuliere klanten zeer trouw. We hebben ze dan ook bij bestellingen leuke cadeautjes meegezonden.
Wat de oogst betreft, daar juichten we nog half juli, maar begin augustus kon ik wel huilen. Ik ben er werkelijk ziek van geweest.Wij die nooit geen last hebben van voorjaarsvorst werden nu geplaagd door enorme plensbuien die hele dorpen in België, en ook de dorpen links en rechts van onze wijngaarden deed overstromen. Of we wilden of niet, we konden gewoonweg niet de wijngaarden in om de zo nodige behandelingen uit te voeren. Het regende dat het goot, het terrein was veel te nat om te berijden, of het regende weer voordat we klaar waren en alles spoelde weg. Je voelde al vanaf regendag één dat het niet goed zat. Naast de mogelijk bedenkelijke kwaliteit had ik me inmiddels al een berekening gemaakt dat het financieel geen zin had om te oogsten. Drie keer zoveel werk als normaal voor maar 1/3e van de oogst. Dat betekent 9x de oogstkosten. De enige redenen dat we toch geplukt hebben was dat we graag onze vaste klanten willen blijven bedienen en niet een tekort willen doen ontstaan in de toekomst. Maar wat was het een moeilijk oogst. Liever wilde ik niet zien hoe zwaar onze plukkers het hadden en eraan terugdenken is dan ook nog steeds niet prettig. Maar wat heb ik een fantastisch plukteam. Dankzij die lieve mensen hebben wij een fantastisch oogst doen binnenhalen. Weliswaar minder dan 1/3 van de normale opbrengst, maar datgene wat binnenkwam was van een uitzonderlijke rijpheid en gezondheid. Petje af voor mijn team.
Goede voornemens Mijn voornemens zijn en blijven mooie wijnen blijven maken om mijn klanten blij te maken en zeker niet te vergeten mijn lieve mensen te kunnen blijven verwennen. Ik hou van het schrijven van gedichten over en rondom wijn, dat wil ik graag wat meer gaan doen. Hier alvast een primeur voor jou, als je hem leuk vindt.

EEN GENOEGLIJK WIJNJAAR 2022
IK KAN NIET VERDWIJNEN, ZONDER WIJNGENOT
NIET GENOTEN EEN GLAS BIJ WASSENDE MAAN
VERLANGEND ALS MENSEN SMACHTEND NAAR HUN LOT
HOUDEN DE GEURENDE NACHTEN MIJ IN DE WAAN

DE REST KAN VERDWIJNEN, MAAR IS DAT WEL ZO?
NIET ONTSNAPPEN AAN DE FEITELIJKE REALITEIT
GENIETEND VAN’T EEUWIGE IN PRACHTIGE WIJN
BELEVEN DE NACHTEN VAN ONSTERFELIJKHEID

Job de Swart -van mono naar stereo-

Deze wijninkoper en marketeer bij Les Genereux mag de titel Master of Wine achter zijn naam zetten. Altijd onderweg om de mooiste wijnen in te kopen zag ook voor hem dit jaar er heel anders uit.
“Wat zijn mijn wensen en voornemens voor 2022? Kerst 2021 was er opnieuw een van intiem genieten. Geen feestdagen om uit te pakken met grote, gezellige familiediners en al die mooie restaurants die weer de deuren moesten sluiten. Een verschrikkelijke klap, ook voor vele andere sectoren! Ik wens vurig dat we de uitgestelde diners, lunches en borrels snel kunnen inhalen in 2022. Een proost op een goede gezondheid en voorspoed in het leven lijkt nu belangrijker dan ooit. Op persoonlijk vlak heb ik als wijninkoper voor Les Généreux weinig naar het buitenland kunnen reizen, maar vooral – net als velen – minder wijnmensen kunnen ontmoeten in 2021. Die inspirerende gesprekken en proeverijen aan de keukentafel, in de wijngaard, in een restaurant of op een wijnbeurs mis ik enorm. In eigen land kon vanaf de zomer gelukkig een aantal live wijnlessen doorgaan voor De Wijnstudio en Wijnacademie. Wat een verademing om samen te kunnen proeven, discussiëren en leren! Ik voelde de opluchting en energie in de zaal. Telkens weer. Daar kan geen beeldbellen tegenop. Zodra de situatie het weer toelaat, ben ik daarom voornemens om vol overgave over te schakelen van mono naar stereo. Santé op twee-twee!”

Joep Speet -goede wijn blijven drinken-

Joep Speet LinkedinVan oorsprong jurist, nu al heel wat jaartjes werkzaam als senior buyer bij Pallas Wines en sourcing manager bij Delta Wines. De 13e Magister Vini van Nederland. En nee… dat brengt in dit geval alleen maar geluk. Want zijn kennis van de wijnmarkt… Respect.
Terugblik op het afgelopen jaar: Hoewel weer lock downs mogen we bij Pallas Wines tevreden terugkijken op afgelopen jaar: weer mooie wijnen toegevoegd en een plus in omzet en aantal verkochte flessen. Goede voornemens  heb ik eigenlijk niet. Vooral goede wijn blijven drinken, daar word ik gelukkig van! Plannen en beste wensen? Ik wens bijvoorbeeld de horeca, de evenementenbranche en de zorg een jaar zonder problemen maar ja, ik heb daar helaas geen invloed op…”

Julia&Bruno Scavo -learn even more-

Julia en BrunoGeboren in Roemenië is top-sommelier en Master of Port Julia Scavo DipWSET, samen met haar man Bruno , nu al heel wat jaren woonachtig in Frankrijk. “What I like most about the profession is sharing experience and knowledge”. En dat doet zij dan ook. Wereldwijd en op deze website.
“Thoughts about 2021? A vintage of achievements: both Bruno and I became Saké Sommelier Certified by the SSA, passed the Cava Educator program with the Cava Academy program and I was proudly became Nominated Educator Level1&2 in wines for WSET as well as Certified Port Educator by IVDP. Bruno entered the European and Africa Top 20 and finished 3rd on the podium of the French Ruinart Sommelier Challenge. What I wish to highlight is that no matter how difficult the pandemic made things, one should never stop hoping and fulfill his/her dreams. Taste, learn, grow. We share faster, meet each other easier through a screen, information moves quicker as we have tamed this Covid beast and better cope with the situation. 2021 offerted us a balanced mix of “vitru- real”, we´ve traveled more than in 2020 fortunately, but we also accepted that some periods are calmer and we take the time to introspect to better use what we have learned through voyages. Good resolutions for 2022? Finish our first book, start the second and learn even more! Cheers!”

Karel de Boer -geniet van wat wél kan-

Karel de Boer FBAls vinoloog (met onderwijs achtergrond!) leert Karel je met zijn BureauVino.nl op een gezellige en professionele wijze over wijn op diverse niveaus. Van informele wijnproeverij met vrienden, familie of collega’s, erkende wijncursussen, tot serieuze wijntraining voor je Horeca personeel…Hij neemt je graag mee op avontuur in de bijzondere wereld van wijn. Enne… ook op Anne-Wies.NL schrijft hij leuke stukjes!
“Dit jaar eindigt wrang genoeg hoe het begonnen is; de boel weer op slot, activiteiten gecanceld of in een online jasje gegoten. En dat terwijl het de goede kant op leek te gaan. Op dit moment kijk ik dan ook met veel dankbaarheid terug op wat er wél heeft plaatsgevonden. Leuke proeverijen en enthousiaste cursisten tijdens de wijncursussen die ik geef. Een waar cadeautje was een korte, maar krachtige wijntrip naar Toscane. Bij mijn restaurant ervaringen van afgelopen jaar denk ik vooral aan de positie waarin deze sector zich nu opnieuw bevindt. Voor de Horeca dan ook een extra hart onder de riem. Respect voor hun uithoudingsvermogen en creativiteit. Voor iedereen het allerbeste en geniet van alles wat wél kan. Samen, in klein gezelschap met grootse wijnen! Proost.”

Klazien Vermeer -liefde en vertrouwen-

klazien vermeerAls eigenaar van De Wijnschool, Stadsboerderij Nijkerk, een Bed & Breakfast en organisator van boeiende wijnreizen heeft deze sportieve dame nooit niets te doen.
“Veerkracht “Geschiedenis is niet alleen het verhaal van het verleden. Het is het verhaal van de relatie tussen het verleden en het nu”. (Morris). Het jaar 2021 gaat de geschiedenis in als een veelbewogen jaar. De weloverwogen keuze de Wijnacademie definitief te verlaten om ruimte te maken voor nieuwe projecten en bruisende plannen resulterend in een bloeiende Wijnschool, veel onderwijsvernieuwing online- en offline, een deeltijd functie als adviseur/ coördinator Leren & Ontwikkelen, het runnen van Stadsboerderij Nijkerk incl. een BnB samen met mijn man Gert en het realiseren van een nieuw buitenverblijf om creatief te kunnen lesgeven en vergaderen tijdens de lock-down. We blijven schakelen, we kunnen het. En dan geheel onverwachts slaat het noodlot toe. Met spoed bijna 4 weken (!) opname in het UMC, het ondergaan van een zware risicovolle operatie, 3-6 maanden hersteltijd, complicaties overleven en de veerkracht hebben weer op te staan en fit te worden. Het is gelukt! In zo’n periode besef je nog meer hoe belangrijk je familie is en dat het leven echt draait om liefde, verbinding, betekenis en fijne ervaringen. Met alle prachtige plannen voor 2022 in het vooruitzicht wil ik boven alles dit besef blijven vasthouden. Ik hef met liefde en vertrouwen het glas met jullie op de toekomst.”

Kyra van Lissum -persoonlijk contact allerleukst-

Kyra van LissumWie in de wijnwereld kent Kyra niet van de fameuze proeverijen en beurzen zoals Wine Professional en Fine Food Professional/Gastronomie. En niet te vergeten proefwedstrijden als Proefschrift Wijnconcours en de Nationale Huiswijn-/Open Wijncompetitie. Ook voor haar was het een jaar van schakelen. De heerlijke foto is overigens gemaakt door Corina van Manen.
“Voor velen in de wereld van wijn en gastronomie was het een jaar vol uitdagingen, dus ook voor ons. Voor het eerst in 20 jaar geen Wine Professional, en nu volgende maand voor de tweede keer geen beurs, is iets wat we ons eigenlijk nooit hadden kunnen voorstellen. Ik heb de dynamiek rond het organiseren van Wine Professional wel gemist en het lijkt wel of een beurs die niet doorgaat net zoveel werk is als een ‘normale’ beurs.Ook op privé gebied was 2021 een bijzonder jaar, ik werd deze zomer moeder van mijn zoontje Raphaël, waarmee een lang gekoesterde droom is uitgekomen. Ik vind dit echt fantastisch! Hierna kon ik ook weer deelnemen aan diverse proefpanels en aan de beoordeling van o.a. de inzendingen van het Proefschrift Wijnconcours, VGC (Vins Gastronomiques Contrôlés) en Germany Gastro Cup wat tijdens de zwangerschap natuurlijk wel iets lastiger was. Voor 2022 ben ik helemaal klaar om weer met volle inzet mee te proeven, te organiseren en op wijnreizen te gaan! Voor komend jaar wens ik iedereen natuurlijk al het goede en beste. Ook de Wine Professional Jubileumspecial die voor 10 januari gepland stond bij Sofitel Legend The Grand Amsterdam kan helaas geen doorgang vinden, omdat de maatregelen in ieder geval gelden tot en met 14 januari. We blijven echter optimistisch en beschouwen deze lockdown niet als een knockdown. Het evenement gaat tijdelijk in de ijskast en komt weer op de agenda zodra het weer mogelijk is.’’Ik hoop dat we elkaar weer snel onder normale omstandigheden kunnen ontmoeten, want het persoonlijke contact is iets wat ik toch echt het allerleukste vind en past bij de wijnwereld. Tot snel in 2022!”

Linda Schoemaker -elkaar steunen-

Linda Schoemaker 107Deze Haagse dame brak eerder namens Les Grands Chais de France een lans voor grote merken als JP. Chenet en Grand Sud met een missie: deze merken weer groot te maken. En ik moet zeggen…. dat deed zij op een verrassende wijze!  Tegenwoordig  is deze topper Sales Director Northern Europe Off Trade bij Cordier by InVivo.
“Elk jaar is er weer één om niet te vergeten. De laatste twee jaar kleuren de wisselende Covid maatregelen echter ons leven. Het virus, de beperkende maatregelen én de effecten van klimaatverandering hebben op de wijnindustrie een groot effect. Jaargang 2021 is er één die nog geen enkele generatie heeft meegemaakt. Schaarste van wijn in heel veel wijnregio’s, gebrek aan zeecontainers, uitdagingen met wegtransport, kostenstijgingen op de flessen, schroefdoppen, etiketten, kurken, dozen, pallets… (u snapt het inmiddels… ‘het alles wordt duurder riedeltje’…) en verschuivend vraag en aanbod. Mijn wens van vorig jaar blijft: laten we elkaar steunen in een tijd waarin we anders moeten gaan handelen, maar we leren verrekt langzaam. Nog steeds wordt het onderste uit de kan gevraagd (en antwoord op gegeven) van een agrarische (!) industrie die z’n hoofd boven water probeert te houden, terwijl er zoveel geïnvesteerd zal moeten gaan worden in duurzame oplossingen. Idealistisch? Welnee! Laten we wat meer over hebben voor het fantastische en kostbare product wijn! Zoals Loesje zegt: De toekomst komt er vanzelf aan en je kunt er zelfs nog van alles van maken!”

Mariëlla Beukers -wijnland Nederland-

Mariella BeukersVinoloog en historicus, redacteur, communicatiespecialist en auteur van verschillende boeken waaronder De mooiste wijnwandelingen in Nederland‘. Daarnaast houdt ze ook nog eens jou en mij op de hoogte van veel mooie wijnzaken via haar website Wijnkronieken.nl.
“Wat een bizar jaar weer, 2021. We leefden letterlijk tussen hoop en vrees, en moesten aan het eind van het jaar al onze plannen voor de feestdagen weer on hold zetten. Vooral de horeca, de musea en de sportvoorzieningen hebben er weer een zware dobber aan. 2021 bracht behalve beperkingen door corona ook verliezen om andere redenen, zoals het overlijden van vinologe Annelies Kuijs-Boogert. Ik leerde Annelies kennen tijdens mijn vinologenopleiding; dankzij haar maakte ik in Bordeaux kennis met verschillende oesters. Wat een leuke ervaring en avond was dat. Later kwamen we elkaar af en toe in de wijnwereld tegen, het laatst toen De Kleine Schorre vierde dat ze al 10 jaar wijn aan de KLM leverden. Annelies was toen al niet meer in het KLM-blauw en had haar eigen wijnwinkel, met beide benen op de grond. Annelies, je blijft een plaatsje in mijn herinneringen houden!Gelukkig bracht 2021 ook mooie dingen, zoals nieuwe (wijnhistorische) publicaties en veel tijd om op te schieten met mijn promotie-onderzoek naar de historische wijngaarden in Nederland. En dat brengt me gelijk bij de wensen en verwachtingen voor 2022: met een beetje geluk en hard werken zal het eerste artikel hierover in 2022 kunnen verschijnen! Ik hoop daarnaast weer nieuwe ontdekkingen te doen in de Nederlandse én Belgische wijnwereld, met af en toe een wijnhuisbezoek. Sommige activiteiten staan al in de agenda, nu alleen nog duimen dat corona geen roet in het eten gaat gooien. Ik trek binnenkort de nieuwe Brut van Catharinadal, een Blanc de Blancs van chardonnay, open, die ik nog niet heb geproefd. En ik wens ons allen toe dat de wereld kan herstellen van, maar ook leert leven met, corona, zodat we de draad van onze levens weer op kunnen pakken. Lokaal en duurzaam zullen daarbij een belangrijke rol gaan spelen, dus dat biedt veel kansen voor de Nederlandse en Belgische wijnen! Daar blijf ik in geloven. Blijf gezond allemaal en tot ziens in wijnland Nederland!”

Martijn Bos -veranderingsgezind jaar

Martijn Bos FacebookCEO van het familiebedrijf Boska. Boska wil wereldwijd mensen inspireren om gezamenlijk van kaas te genieten. Dat lukt goed en daarvoor reist Martijn, hoewel dit jaar wat minder, dan ook heel wat af. In Manhattan, NY city is in 2017 een echte Boska store geopend! You go Martijn!
“Noodgedwongen werden we teruggedrongen aan de keukentafel, maar eerlijk gezegd is hierdoor covid, naast veel leed bij mensen om ons heen, ook een blessing in disguise geweest. Ik heb genoten van vriendschappen, gezond geleefd, minder gereisd en zakelijk veel tijd gehad voor innovatie en duurzaamheid. Graag wens ik alle foodlovers een intens, liefdevol, gezond en veranderingsgezind jaar toe.”

Michèle Lainé -zonder stress een goede jaargang-

Michele-Laine-Facebook-150x150Exportconsulent voor Franse wijnen, gedistilleerd en overige Franse dranken bij Business France, de commerciële afdeling van de Ambassade van Frankrijk en in 2019 genomineerd als Wijnvrouw van het Jaar. Organisator van talrijke evenementen die Frankrijk op de kaart zetten. Kortom: geen baan met de Franse slag!
“Helaas werden we in 2021 net als in 2020 geconfronteerd met de pandemie waardoor vele mensen wederom een zwaar jaar hadden in de privé- en/of zakelijke sfeer. Zelf prijs ik mij gelukkig dat ik en mijn dierbaren niet getroffen zijn door Covid 19 en was ik dankbaar dat mijn man en ik in juni allebei volledig gevaccineerd waren! Dit jaar kon ik tussen de lockdowns door 2 grote wijnproeverijen, enkele kleinere evenementen en andere activiteiten organiseren voor een honderdtal Franse wijnproducenten die interesse hebben in de Nederlandse markt. Het was fijn om ze te kunnen helpen want naast de pandemie waren velen van hun in het voorjaar ook nog getroffen door vorst! Ook was het gezellig om relaties uit de wijn- en horecawereld weer eens ‘life’ te kunnen zien. Voor 2022 wens ik, zoals velen, een eind aan de pandemie waardoor iedereen weer zijn ‘normale’ leven kan oppakken! Ik wens dat alle sectoren die het de afgelopen twee jaar zo zwaar hebben gehad hun activiteiten weer kunnen voortzetten. Hierbij denk ik vooral aan de evenementenbranche, de cultuursector en de horeca en hun leveranciers. Dat ze allemaal weer kunnen “knallen” en dat ze ons weer kunnen laten genieten van alle mooie dingen in het leven! Daarnaast wens ik voor alle Franse wijnproducenten maar ook producenten uit andere landen de allerbeste klimaatomstandigheden zodat ze zonder zorgen en stress allemaal weer een goede jaargang kunnen produceren. Bonne année à toutes et à tous.”

Mona Haugen-Kind -never out of work-

Mona Haugen-KindDe liefde voor wijn kent geen grenzen. De sportieve Noorse sommelier en wijnschrijfster Mona ontmoette ik tijdens het jureren voor de Berliner Wine Trophy, het Concours Mondial de Bruxelles en verschillende persreizen. Dat wijnschrijven doet ze freelance en als editor van wine magazine Vin&Brennevin en de Noorse ‘leading website’ over wijn en reizen vinhona.com, waarvoor ze graag en veel de wereld over reist.
“It was a strange year yet again, with Norway closing our borders completely for six months, there was a very quiet first half of 2021. Although – as an Editor of a magazine it was never boring or less to do… Getting fully vaccinated in May with the 80-year olds, due to an chronic disease, I finally could start travelling again in june! It was lovely going to Luxembourg as a wine judge for CMB and meeting friends and colleagues again! As I was the only vaccinated in our family due to slow vaccinating and Norway having very strict border control we decided to postpone our family vacation in July, and I left for 2 weeks of work in Italy instead. I had a great time learning about the volcanic wines in Soave, visiting the Historical Families (and lots of old friends) in Veneto as well as the Nebbiolo Prima event in Piemonte. During the fall I did several exciting trips both to the Balkans, Greece, Italy and France. Meeting new and old friends and colleagues was liberating after these hard times. In Norway we opened up our community again 100% in mid-September, and celebrated at large. In the end of November we were seeing the effects of this and the new Omicron virus, the first week in December we closed down again. Personally December has been nice, as a family we managed to visit several concerts and events, having dinner parties etc. before we now have to stay more at home for a while, and December is a time for relaxing at home and enjoy good food and wine anyway. What will January and 2022 bring? Who knows. I have 3 trips to Italy and 1 to Germany planned in the first two months, and several more the next 6 months… Who will know if / which of them will happen. What Ive learned from the last two years is to just relax, have a good glass of wine and just see what happens, there is so much that is out of our control. As a wine writer you are never out of work, there is always something to learn, taste and discover. Ive had my booster vaccine and is ready for whatever happens. I wish all of you a happy new year, and that I meet alot of my friends and good colleagues also this year – you know who you are!”

Monique Breuer -durf te kiezen-

Monique Breuer FBMonique had een droom: “In 2015 wil ik een Pinot Noir Serendipity gemaakt hebben.” Die droom is uitgekomen. En dat is niet de enige, want die rode stip aan de horizon…
“Wat wordt jouw stip aan de horizon? Mijn les van 2021 was “Durf te kiezen” en dat deed ik. Huppakee, we gaan voor de Bourgogne en vol ervoor. Huis in de verkoop en gaan. En tuurlijk komen daar weer strubbelingen of hobbels in de weg, maar zet de stip op de horizon. En stap voor stap in de goede richting. Het pad vouwt zich wel voor je open en de hoe wordt met de tijd steeds duidelijker. Dat is wat ik anderen wil meegeven. Zet die rode stip aan de horizon and jump! De rest komt wel en heb vertrouwen in jezelf dat het lukt. Want je kan alles bereiken wat je maar wilt. De enige belemmering ben jezelf. Dus go for it! Heel gelukkig nieuwjaar en maak 2022 jouw beste jaar ooit.  Liefs, Monique.”

Moritz Peeters -wederom een bijzonder jaar-

Moritz Peeters FBBij de Rotterdamse Wijnhandel Peeters vind je niet alleen de allermooiste traditionele wijnen uit Europa, Moritz kan je ook alles vertellen over de topwijnen uit de Nieuwe Wereld en staat bekend om zijn kennis van en liefde voor Madeira.
“Aan het einde van 2021 kijk ik terug op wederom een bijzonder jaar. De corona pandemie heeft nog steeds een grote impact op onze samenleving. Horeca gesloten, horeca weer open, horeca weer dicht. Anderhalve meter en online proeverijen. Met zeer gemengde gevoelens zie ik dat veel van mijn gewaardeerde horeca klanten hun passie niet kwijt kunnen terwijl ik als Slijterij / Wijnhandel wel open heb kunnen blijven. Ik ben trots op de horeca ondernemers die ‘outside the box’ zijn blijven denken met mooie thuis kook en afhaal concepten. Mooie herinneringen heb ik aan de proefsetjes die ik in het voorjaar voor diverse WSET2 en WSET3 cursussen van de wijnstudio heb mogen maken. Een noodoplossing voor mijn eigen online proeverijen bleek ook een goede noodoplossing voor wijncursussen te zijn. Mijn absolute wijn hoogtepunt van afgelopen jaar was een Port en Madeira Lunch in Londen, eind november, waar ik o.a. Quinta do Noval 1945 en 1931 en Borges Bual 1780 heb mogen proeven. Voor het nieuwe jaar kijk ik uit naar, zodra het weer mag, een bijzondere wijnreis naar Azerbeidzjan, waar ik op uitnodiging van het Ministerie van Toerisme met twee wijnjournalisten op zoek mag gaan naar de oorsprong van gecultiveerde wijnbouw. Zodra de lockdown wordt versoepeld kijk ik uit naar twee eigen proeverijen die op stapel staan: ‘Château Latour en haar buren’ en een verticale Boekenhoutskloof proeverij. Voor nu wens ik u allen een gelukkig, gezond en vineus 2022 en ik hoop dat we langzaam corona achter ons kunnen gaan laten.”

Myriam Hendrickx Rutte -hou vol, houd moet-

Myriam Hendrickx Rutte 2Deze powerlady is directeur van Rutte Distillery en Master Distiller bij De Kuyper Cocktails. Alweer de 7e generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf dat de mooiste jenevers en gins maakt. Die celery gin…. nomnomnom!
“Als ik hier en daar laat vallen dat we het bij Rutte best lastig hebben tijdens de lock downs, kijken mensen me altijd ietwat bevreemd aan. “Mensen blijven toch drinken?” Ik weet niet hoe het met u is, maar ik drink thuis minder dan op een feestje of als er gasten zijn. Maar bovendien, wij leveren voor een deel aan de horeca én we hebben zelf een Proefkamer. Ook al hoéven we de horecaregels niet perse te volgen, dat doen we wel. We vinden het belangrijk solidair te zijn met de horeca en niet de randjes op te zoeken. Bovendien willen we onderdeel zijn van de oplossing, niet van het probleem. Eén van de lastigste dingen, en dat herkent iedereen, is het voortdurend aanpassen aan regels. De boekingen voor de Proefkamer worden maanden vooruit gedaan. We mailen gasten dat ze niet kunnen komen, toch weer wel; geen 1,5 meter meer, of wel? Zitten blijven; toch weer niet. Er wordt veel gevraagd van flexibiliteit en creativiteit.
Al weet ik ook zo snel de oplossing niet, het is zuur dat steeds dezelfde bedrijven de wrange coronavruchten moeten plukken. Wij kunnen wel vooruit; de slijters doen het gelukkig goed. Maar mijn hart gaat uit naar de ondernemers wiens hele leven in de zaak zit; vaak ook nog met de partner erbij, naar de medewerkers die hun ziel en zaligheid in hun werk steken, naar de toeleveranciers, wiens verkopen sterk dalen. Vorig jaar sprak ik de hoop uit dat we met zijn allen drie keer zo hard zouden gaan leven, na deze ellende. Gelukkig hebben we in de zomer gezien dat mensen dat deden. De economie floreerde; de zaken zaten vol. Ook wij konden de boekingen in september/oktober nauwelijks aan. Dat gaat weer gebeuren lieve mensen. Hou vol, houd moed. Tot die tijd, doe toch maar wel; drink thuis een frisse gin&tonic met uw partner of leer cocktails maken. Ik wens u alle goeds.”

Nadine Mögling -niet afwachten maar plannen maken-

Nieuwjaarswens-17-18-NADINE-1-150x150Gastvrouw en mede-eigenaar van sterrenstaurant Bij Jef in Den Hoorn op Texel. Door Culinaire Saisonnier in 2017 benoemd tot beste gastvrouw van Nederland en België. SVH Meestergastvrouw. Ik zeg: GIRLPOWER!
“Een terugblik of vooruitblik? Ik kies dan maar voor een vooruitblik. 2022 wordt het jaar van omdenken. Ervan uitgaande dat we ergens in februari/maart weer open mogen, zetten we in op om weer ‘old-school’ seizoensbedrijf te worden. We hebben lang ons best gedaan om dit juist te doorbreken en het hele jaar rond te kunnen draaien, maar door de corona pandemie ontkomen we er nu niet aan. Afwachten past ons niet, lange termijn is onze visie. En daarbij is een plan nodig. Daar komt overigens bij dat ik helemaal geen zin heb om afhankelijk te zijn van hoe de overheid het dan wel of misschien wel juist niet invult. Dan maar een paar maanden keihard werken, maar wel om dan vervolgens relaxed de winter in te kunnen gaan. Met of zonder lockdown. Voorlopig zullen we er nog wel niet vanaf zijn en daarom gaan we het nu, in ieder geval voor aankomend jaar, anders aanpakken. In plaats van alleen in de maanden juli en augustus, zullen we al veel eerder 7 dagen geopend zijn. We zijn nu alles klaar aan het maken om straks vol gas te kunnen geven. De hotelkamers worden opgeknapt, het restaurant is geschilderd en het terras is vernieuwd. Menu’s worden uitgewerkt, de wijnkaart bijgewerkt. Het team wordt uitgebreid en alle vacatures staan open voor het nieuwe jaar. Achter de schermen zijn we straks helemaal klaar zodat we zodra we weer open mogen in één keer door kunnen tot de volgende winterperiode. Maar met het hoofd vrij en heel veel positieve zin. Ik kijk er echt naar uit! Nu genieten we nog even van de rust en van elkaar. Proosten we met een mooi glas wijn op een nieuw jaar❤️”

Niels van Laatum -alle beetjes helpen-

Niels van Laatum FB📗 auteur van: “NATUURWIJN, een helder verhaal over troebele wijn”, copywriter bij RauwCC, op z’n Rotterdamst, wijnschrijver, wijnproeverijen bij Nezpourvin, sommelier…. nou nou, dat is een allrounder pur sang.
“Dit jaar kan de boeken in als een productief en progressief jaar. Ik schreef een boek over natuurwijn, mocht het lanceren in Ahoy (je moet ergens beginnen) en kreeg al vele prachtige recensies op mijn naam. Dat zeg ik niet om op te scheppen, dat is pure trots, verwondering, ongeloof soms. Ook ben ik in 2021 meer met wijn gaan doen, en dat hoop/verwacht ik in 2022 verder uit te breiden. Meer wijn, meer schrijven – meer schrijven en vertellen over wijn. Of over eten. Daar krijg ik energie van, daar ligt de focus.  Genoeg over mij. Laten we 2022 in gaan als het jaar dat we corona accepteren voor wat het is en er verstandig naar handelen (zelf invullen). Het jaar dat we gewóón gaan doen over wijn. Toegankelijk, verstaanbaar, helder. Het jaar dat we inzien dat de natuur het meest kostbare is dat we hebben. Zonder dat zijn we reddeloos verloren. De aarde overleeft het wel. Wij? Dat is op de lange termijn nog maar de vraag. Niet gesomberd, laten we vooral genieten. Schenk een mooi glas wijn in – niet meer maar beter, weet je nog? – en maak echt contact. Ook daar geldt, vaak beter de diepte met minder mensen dan oppervlakkig blijven met veel. Omarm de pracht van onze planeet en draag wat bij om die weer een beetje gezonder te maken. Al is het af en toe die plastic zak die je op straat ziet liggen oppakken en in een vuilnisbak gooien. Een keer minder vlees eten en vissen uit de gevarenzone laten liggen. Kies voor lokaal en in het seizoen. Nou ja, je kent het wel. Alle beetjes helpen, echt. Ik ben ervan overtuigd. Maak er een mooi jaar van.”

Onno Kleyn -onze sprankel hervinden-

Onno Kleyn FacebookCulinair- en wijnschrijver, veelweter op eet- en historisch gebied en oprichter van de Academie voor Culinair Schrijven. Schrijven over smaak, over eten en wijn is niet alleen zijn beroep, het is zijn lust en zijn leven. Naast vaste rubrieken in de Volkskrant, schrijft hij  voor verschillende magazines en andere opdrachtgevers en heeft hij niet minder dan 40 boeken op zijn naam staan!
“2021? Een saai jaar. Een taai jaar. Goed, ik mocht in oktober nog even de beest uithangen door het evangelie over wijn en truffels uit te dragen in Zuid-Frankrijk en Midden-Italië, maar dat maakt het contrast alleen maar groter. Terug kreeg ik voor mijn derde vinkje in de corona-app een heuse besmetting, die gelukkig redelijk verliep – ik was maar tien dagen mijn reuk kwijt. En nu zit ik de verdere winter uit; zo voelt het. Saai. Taai. Ik wens daarom iedereen, mijzelf incluis, een wonderrijk nieuw jaar toe. Een jaar waarin we onze sprankel weer hervinden, ons enthousiasme, waarin we weer eens met allesbehalve virussen bezig zijn. Gewoon, het klimaat of zo. Proost!”

Paul Robert Blom -‘ongekend goede’ wijnen ontdekken-

Paul Robert BlomBeëdigd makelaar & taxateur Wijn & Gedistilleerd bij Blom Wijnbouquet, bekend van ‘Schermer Wijnkoper & Distillateur -sedert 1782-‘ te Hoorn en importeur van het eerste uur van wijnen uit het ‘hart van Europa’.
“Wat valt er nog te plannen in deze onzekere tijd? De dag na de Max-zalige loterij om het wereldkampioenschap in de F-1 stond mijn boosterprik op de kalender en kwam er een eind aan 271 dagen van politiek gekissebis op een postzegel. Daarom concentreer ik mij op de ‘wijnige’ gebeurtenissen in het aflopende jaar 2021. Op verzoek van de Fédération des Producteurs de Chateauneuf du Pape mocht ik mij opnieuw wijden aan het samenstellen van de optimale blend uit 9 jaarproducties van de enige gezamenlijk geproduceerde houtgelagerde Vieux Marcs. Ook in Noord-Macedonië werd geblend. Voor het succesvolle Chateau Kamnik mocht ik de voor het eerst geoogste legendarische Kratosija (oer-Primitivo) druiven van 2017 in een blend optimaliseren met een dosis Vranec (zoon van Kratosija). Mijn blend won een Double Gold in Belgrado tijdens de Balkan International Wine Competition en was op 1 punt na (overigens ook Kamnik) de absolute winnaar bij de rode wijnen. Dat gaf me een tevreden gevoel. Wat de wijncompetities betreft beperkte Mundus Vini de voorjaarsbijeenkomst in februari tot juryleden uit de directe omgeving. Tijdens de competitie in augustus mocht ik voor de 20ste maal aanschuiven als juryvoorzitter. Opvallend waren de prachtige wijnen van een scala aan druivenvariëteiten uit Zuid Oost Europa. De driemaal uitgestelde Donau Wijncompetitie vond dit jaar plaats in het imposante en fraaie Chateau Béla in Zuid-Slowakije. Juni bracht mij onverwacht de meeste hoogtepunten. Los van mijn jureren bij de Balkan Competitie in Skopje, werd mij de hoge onderscheiding toegekend van “Best Wine Personality 2021″ en mocht ik tijdens een masterclass Rod Smith MW bijstaan met anekdotes over de voorgaande 10 jaren. Tot slot werd tijdens de Proefschrift Wijn van het Jaar proeverij werd de Stobi rosé 2019 uit Noord-Macedonië verkozen tot winnaar. Dat gaf weer een geweldige boost aan de acceptatie van de ongekend goede authentieke wijnen van Zuid Oost Europa. Zo plukken mijn dochters Tanja en Esther de vruchten van mijn 50 jaren promotie voor de bakermat van de wijnbouw. Ik wens alle gedreven wijnvrienden in de handel als wel in de gastronomie een uitzicht op betere tijden waarin zij hun kennis weer kunnen delen met gasten en vrienden en gelegenheid om weer ‘ongekend goede’ wijnen te kunnen ontdekken in de Nieuwe Oude Wijnwereld dicht bij huis: Zuid Oost Europa. Noroc.”

Peter van Houtert -elkaar weer ontmoeten- 

Peter van Houtert FB

Als Managing Director van wijnimporteur Verbunt Verlinden werkt deze Bourgondische zuiderling met een aantal spraakmakende wijnhuizen als Bodegas Salentein, Viña Errazuriz, Grahams Port en Bollinger Champagne. Door de lockdown laat hij zich niet uit het veld slaan.
“2021 was een jaar van tegengestelde gevoelens. Van de lockdown en alle frustraties die dat met zich meebrengt, naar een heerlijke zomer waar alles min of meer zich herstelde en we ondanks het slechte weer toch konden genieten van een “gewoon” leven, naar weer een nieuwe gedeeltelijke lockdown en het gevoel te hebben dat we weer terug bij af te zijn. Bij de producenten merk je veel wanhoop en verdriet, omdat ook bij hen de zaken weer slechter gaan dan gehoopt en daaroverheen dan ook nog een eens een dramatisch slechte oogst, met name in Frankrijk. We worden daarnaast geconfronteerd met prijsstijgingen zowel van het product als van de materialen en ook logistiek zijn er nationaal en internationaal veel problemen die kosten opdrijvend werken. In 2022 zal de consument dat zeker gaan merken. Daarnaast zijn we als KVNW volop betrokken geweest bij veel dossiers die de hele wijnhandel aangaan. Het preventie-akkoord op het gebied van de 25% kortingsregel is onduidelijk en oneerlijk, omdat buitenlandse aanbieders geen strobreed in de weg wordt gelegd, terwijl diverse Nederlandse importeurs al boetes hebben gekregen omdat zij meer korting van 25% op hun wijnen gaven. Dat kan en mag toch niet de bedoeling zijn? We worden geconfronteerd met nieuwe regels van Europa betreffende de informatie over de vermeldingen van de voedingswaarde en ingrediënten m.b.t. de wijn, die op het achteretiket per 2023 vermeld dienen te worden. Voor 2022 hopen we elkaar weer mogen ontmoeten op beurzen en proeverijen zonder belemmeringen en dat we weer gewoon onze producenten kunnen bezoeken. Bovenal wens ik iedereen een goede gezondheid en een mooi gelukkig 2022 toe.”

Razvan Stoenescu -more live participations-

Razvan FBRoemeense Razvan ontdekte zijn wijnpassie in 2009 en heeft sindsdien niet stilgezeten. Hij is onder meer co-founder van vin2.ro blog, lid van de Association of Authorized Tasters in Romania – A.D.A.R., ambassador voor Roemenië van de #winelover community en organisator en jurylid van verschillende nationale en international wijncompetities waaronder de Rose Wine Contest in Roemenië.
“I wish that 2022 could give us the opportunity to see each other more often safely. To be able to participate and organize more live tastings, to participate in winefairs and wine exhibitions, to be able to visit wineries… in other words, I want our wine lives back. For me, I will focus on the two bigger projects. First, the organization of the Rose Wines Contest in Romania, which every year is held on May 14, and which this year reaches its 10th edition. The second project, much larger, is related to Winelover Romania Association – an organization that promotes Romanian wines, is to edit the first two books within the #ProViRo. About the Dragasani region – with authors Julia and Bruno Scavo and about Dobrogea – author Elizabeth Gabay MW, and starting from May documenting with Carolin Gilby MW about the Transylvania region.  At the end, there will be 7 books for each important wine region of Romania, translated edited in English and intended for the wine-knowing public in the world. Until we see each other again, I wish everyone health and many wines to your liking.”

René Koelman -dankbaar en trots-

rene koelmanAl lang bekend door de prachtige kazen van zijn bedrijf Bourgondisch Lifestyle. Maar inmiddels ook eigenaar van een heus fort: het Kaasfort Amsterdam, waar de mooiste kazen liggen te rijpen. En hij bruist van de ideeën.
“2021 raasde voorbij en heeft ons getest. Maar ook voorbereid op 2022. Het afgelopen jaar hebben we eindelijk ‘ons’ fort mogen betrekken, de basis van Kaasfort Amsterdam, de plek waar we onze kazen rijpen in 9 verschillende kamers en waar we het kaasmakers ambacht gaan beschermen. Om al die kleine (h)eerlijke boerenkazen onder de aandacht te brengen. Het verdriet van alle maatregelen is groot. Voor ons als toeleverancier van de mooie restaurants is het elke keer weer schakelen geweest. En meedenken en meeveren met onze relaties. Hoe lastig het ons allemaal ook wordt gemaakt ben ik heel trots dat we er nog staan. En heel dankbaar dat onze winkels van Bourgondisch Lifestyle open mogen blijven als essentiële winkel. Het hele team staat ervoor om alles telkens weer zo goed mogelijk in te vullen voor de restaurants en onze particuliere klanten. 2022 staat vóór ons, en ook al is het lastig vooruit kijken toch geeft mijn gevoel aan dat, na een pittige start, we toch echt een bijzonder mooi jaar tegemoet gaan. In ieder geval hoop ik van de zomer de eerste kleine events te kunnen doen in Kaasfort Amsterdam en in het najaar zullen we samen met FavorFlav het eerste Nederlandse kaasfestival organiseren. Ik wens iedereen heel veel kracht om deze laatste hobbel te nemen en met goede gezondheid door 2022 te gaan. Maar bovenal te kunnen genieten van (h)eerlijk voedsel. Dat duurzaamheid ons meer bewust gaat maken. En ik hoop jullie veel te mogen verwennen met onze kazen. Op naar een heel mooi 2022!”

Rick Brantenaar -Foodspecialiteiten specialist-

Rick Brantenaar FacebookDeze directeur van de Stichting Foodspecialiteiten Nederland zet zich met enthousiasme én kennis van zaken in voor het wel en wee van de Foodspecialiteitenwinkels in de breedste zin des woord. En dat doet hij GOED!
“In een tijd waarin we de verdeeldheid steeds meer aan het groeien is krijgen lijfmotto’s als verbinden en krachtenbundeling een nóg grotere betekenis. Ik wens eenieder alle gezondheid en geluk voor dit nieuwe jaar en wens dat we allemaal een beetje meer aandacht krijgen voor een ieders inzicht en deze met respect te benaderen. Blijf gezond.”

Roderick Ros -meer genieten-

Roderick Ros NY wensDeze Marketing Manager bij Wijnimport Bart /QV Select heeft, dat kan ook niet anders, een passie voor wijn. Over wijn-spijs kan hij je van alles vertellen en ook in zijn vakanties bezoekt hij het liefst een wijngebied.
“Goede voornemens. Ik moest er toch even om lachen, en huilen, toen ik die van 2020 terug las. Het is wel gebleken dat het onverwachte, hier en over de grens, de grootste invloed zijn op het realiseren van goede voornemens. Of het nou het virus of klimaat is, de gevolgen zijn zowel privé als zakelijk enorm bepalend wat voor een jaar 2021 was en 2022 gaat worden. Trends zijn doorbroken en de voorspelbaarheid van koop/drink gedrag is van de baan, mede door de komende prijsstijgingen. Voor 2022 stel ik voor om de goede voornemens realiseerbaar te maken binnen je eigen bubbel. Bijvoorbeeld afvallen, extra rondje lopen met de hond, etc. Maar er is één goed voornemen die ik iedereen van harte aanbeveel. Genieten van (vaker) uit eten gaan als dat weer mag. Dat is voor ons allemaal goed. Ik wens iedereen een jaar dat we gaan onthouden.”

Ron Andes -flying chairman-

Ron Andes NY wensMagister Vini (MV), gecertificeerd Register Wijn & Whisky Taxateur en Makelaar (RWTM) en daarnaast ook nog eens ‘flying winebuyer‘ en expert in Italian wine sourcing.
“Afgelopen jaar nauwelijks wijnregio’s en beurzen kunnen bezoeken, dus daarom maar zoveel mogelijk mijn eigen slingers opgehangen. Vele prachtige, monumentale wijnen en whisky’s heb ik mogen proeven, drinken én delen met mijn dierbaren. Dankzij de Sétubal uit 1850, een bijna 100 jaar oude Riesling en een malt uit mijn geboortejaar, werd 2021 toch wel weer memorabel. Over wijn kunnen meningen verschillen. De een houdt van zuur, terwijl de ander zuur doet? Laten we elkaars mening blijven respecteren, ook al denk je het wel beter te weten, niet alleen omtrent wijn. Een nieuw jaar, nieuwe kansen! Laat de slingers voorlopig nog maar even hangen. Deze donkere wolken trekken voorbij en daarna komt er echt weer een betere tijd. Goede gezondheid en een gelukkig 2022!”

Sander de Vaan -leef vandaag- 

Sander de VaanSander de Vaan woont en werkt in Spanje. Naast een baan in het bedrijfsleven schrijft hij o.a. over wijn, literatuur en sport. Hij publiceerde in NRC, De Volkskrant en Hard Gras, plus onder meer Die Welt, El País, Kicker en Por Favor. Naast de razend populaire Wijnen en Wijnen Scheurkalender heeft hij al heel wat boeken op zijn naam staan.
“Net als 2020 was 2021 voor velen een moeilijk jaar. Covid lijkt nog lang niet uitgeraasd en laat en passant ook nog de polarisatie in binnen- en buitenland sterk toenemen. In de wijde wijnwereld werd met name de Ahrvallei zwaar getroffen door noodweer. Het anders zo lieflijk ogende riviertje trad in juli buiten haar oevers en richtte extreem veel schade aan, waarbij helaas ook tientallen mensenlevens te betreuren vielen. Klein voordeel van dit enorme nadeel was dat er uit alle hoeken van Duitsland (en daarbuiten) concrete hulp werd aangeboden, waarmee maar weer eens duidelijk werd dat het in de wijnwereld wemelt van de bijzondere mensen. Ik heb beroepsmatig met tal van sectoren te maken, maar nergens tref ik zóveel gepassioneerde, aardige én bescheiden mensen als hier. Qua selfiepraat: in 2021 verschenen mijn Wijngids Duitsland, waarin 101 “Winzer” aan het woord komen, én een nieuwe Wijnscheurkalender. Binnenkort volgt nog het boek Wijnzinnig Lekker. Voornemens? Ik werd aangenaam getroffen door een bundel met door Hans en Ruth van Rossum vertaald werk van de Perzische wetenschapper/filosoof Omar Khayyam: ‘Onze dagen gaan even snel voorbij als het water van de rivier of de wind van de woestijn. Er zijn twee dagen die me onverschillig laten: de dag van gisteren en de dag van morgen.’ Wijze woorden! Ik wens een gelukkig, gezond 2022 voor alle lezers!”

Sibrecht Benning -veel vergeten en vooruit kijken-

sibrecht benningDeze voormalig eigenaar van het heerlijke restaurant De Sjalot in Nijmegen is nu werkzaam als Chef de Cuisine bij Document 12 in Wijchen, waar zij dit jaar al direct in de LEKKER500 bij de beste restaurants van Nederland worden genoemd. Geen geringe prestatie!
“De beste wensen zijn de wensen die uit je hart komen. Afgelopen jaar was een moeilijk jaar. Niet alleen voor mij maar voor heel veel mensen in de wereld. Als ik het op mijzelf betrek heeft Corona veel gedaan met mijn leven. Veel negativiteit gebracht. Maar ook zijn er lichtpunten te noemen zoals de tijd die ik kreeg om mijn koksopleiding af te ronden, de specialisatie in te gaan bij Paul Kitzen, de baan die ik met een aantal omzwervingen heb gevonden die bij mij past, de liefde van mijn lief die ik dagelijks ervaar en het allerbelangrijkste: mijn lieve grote knul die het fantastisch doet en waar ik heel veel van houd ❤️. Ik hoop voor 2022 dat we veel kunnen vergeten, vooruit kunnen en elkaar liefhebben.”

Stefania Manfredi -more than confident-

Stefania ManfrediAls ‘Event coordinator in wine, beer and sake fields’ is Stefania Manfredi tijdens de wijnkeur competities van het Concours Mondial de Bruxelles verantwoordelijk voor het contact met de tasters. Die taak vervult ze met verve. En altijd met een grote lach!
“What a challenging year! Last year I was crossing all my fingers and toes to succeed in organising the Concours Mondial de Bruxelles in such an uncertain situation and finally we did, in a wonderful country as Luxembourg which hosted our 28th edition of the competition, and we are very proud of it. Despite the current situation we are more than confident about 2022, next year will be a turning point for our organisation. For the first time the Concours Mondial de Bruxelles will be held in 4 sessions, each of them focused on specific type of wine. 4 sessions means 4 times more countries to discover and even more wines to taste and promote. What a wonderful plan for the coming year ! Wishing you all a never empty glass in 2022, full of wine, beer, sake or whatever but shared!”

Takuhi Cekem -liefde en geduld-

new-year-takuhiOngekroonde kaaskoningin van Rotterdam. Alhoewel… ongekroond… Takuhi (De Kaashoeve aan de Oude Binnenweg) is beëdigd als lid van het Buitenlandse Kaasgilde. Vakvrouwschap en gastvrijheid!
“Ik realiseer me dat we weer een heftige jaar hebben overleefd! Nu meer met besef dat we met de stroom mee moesten, wat het leven ook meebracht. Alles voelde dubbel, schuldig naar mede ondernemers die hun werkzaamheden moesten staken. Besef ook dat we met liefde en geduld 2022 kunnen overleven. Wens allen een gezond en gelukkig 2022 toe!”

Teuni van Genderen -pareltjes uit Spanje-

Teuni van Genderen NY wensTeuni is eigenaar van de wijnhandel met de ingewikkelde naam ‘Los Sueños de lo Capitán’. Maar laat je daardoor niet afschrikken! De pareltjes uit wijnland Spanje haalt ze voor je naar Nederland!
“Terugblikkend op het afgelopen jaar is er veel te melden. Wat is er van de goede voornemens terechtgekomen? Op een aantal punten is dat toch wel goed gegaan. Veel tijd in Spanje doorbrengen is iets wat echt wel lukt, en wat me ook steeds beter bevalt. Van hieruit struin ik de Spaanse markt af op zoek naar mooie pareltjes, en het afgelopen jaar is dat zeker ook weer gelukt. We hebben weer een aantal nieuwe wijnhuizen in onze portfolio mogen opnemen, waar we heel blij mee zijn. Voor volgend jaar is het voornemen om hier zeker mee door te gaan, en gaan we ook de grenzen buiten Spanje verkennen, maar we blijven wel op het Iberisch schiereiland. Maar het was weer een bewogen jaar, waarin we met z’n allen weer op de proef werden gesteld door het virus met alle maatregelen eromheen. En ik ben er bang voor dat dit nog wel eventjes zo blijft. Ik ben dankbaar voor de mooie momenten die we toch mochten beleven met een enkele proeverij of diner, en onze gasten mochten verwennen. Dankbaar voor iedereen die ons wist te vinden om mooie wijnen te bestellen. We blikken vol goede moed vooruit naar het nieuwe jaar, waar we wederom het beste van gaan maken. Laten we met een mooi glas proosten op het leven. Salud!”

Teide Schepers -gastvrijheid en lege flessen-

Teide Schepers Dom Pérignon '83De passie voor wijn is bij Teide Schepers ontstaan op de hotelschool in Den Haag. Na zijn werkzaamheden bij restaurants Ciel Bleu, Daalder en Central Park adviseert hij nu bedrijven onder zijn eigen naam ‘Schepers Wine Consultancy’. En zijn favoriete wijnen deelt hij zo af en toe op Anne-Wies.NL.
“Alles valt stil. En wat moet je dan? Het jaar startte in een uitdaging bij Ciel Bleu voor de toekomst. In mei vond ik een nieuwe uitdaging door mij volledig te storten op mijn eigen bedrijf, waarin ik mij heb toegelegd op de consultancy van restaurants en retail van exclusieve wijnen voor acceptabele prijzen. Toch ligt er een wereld aan je voeten wanneer je zo jong bent. De educatieve kant van het leven spreekt mij erg aan en ik ben bereid om er veel meer uit te halen dan ik heb gedaan tot nu toe. Daarom wil ik bij deze mijn ‘jaarmeesters’ bedanken! Pasquinel Kolk, Noël Vanwittenbergh, Joey de Kruijf, Patrick van Zuiden en Edwin Raben. Jullie hebben mijn hoofd volgestopt met jullie kennis. Bedankt daarvoor! Het meest interessant wat ik elke dag leer, is dat ik mijn plafond van leren nog niet heb bereikt. We moeten onszelf blijven volproppen met kennis om het leven leuk en interessant te houden. Ik ben klaar voor een nieuw uitdagend jaar waarin ik opzoek ga naar nieuwe jaarmeesters. Jullie ook? Laten we hopen dat we in 2022 weer met elkaar kunnen gaan genieten van wat het leven ons het meest verbindt namelijk gastvrijheid en lege flessen gevuld met goede verhalen. Cheers op een nieuw positief jaar waarin we onze gasten weer mogen vertellen over hetgeen waar we de hele dag mee bezig zijn: eten en drinken!”

Trudy Pannekeet -spring eruit in 2022-

Trudy Pannekeet LinkedIn Trainer (web) (1)Last, maar zeker niet least: geen bekende uit het culinaire- of wijncircuit, maar deze ervaren LinkedIn Marketing Trainer en LinkedIn ambassadeur heeft mij ook dit jaar weer erg geïnspireerd met haar sociale media tips. Als jij daar ook wat van mee wilt krijgen: onlangs kwam haar boek ‘Spring eruit met LinkedIn‘ uit. Dikke aanrader!
“Mijn wens voor het nieuwe jaar is dat we aardiger zijn voor elkaar. En aardiger naar onszelf. Wat kunnen we streng zijn als het bijvoorbeeld al gaat om een bericht plaatsen op social media. Een foto van jezelf? No way. Die flessen wijn met die prachtige etiketten is toch mooi genoeg? Het is een gekke tijd. Er is een enorme verplaatsing naar online. Het is tijd om je als wijnliefhebber meer te laten zien. Vaker online jouw kennis te delen. Om jouw doel te behalen. Of het nu is om mensen te laten genieten van goede wijn en spijs. Nog los van het feit of je hier je geld mee verdient of niet. Doe! Deel je kennis. Dat is wat ik jou wens. Dat je die drempels over gaat. Dat jij je kennis gaat delen en dat je daarmee jezelf laat zien. Goed is goed genoeg! Nodig je me uit op LinkedIn? Dan kan ik jouw ervaringen lezen. En ik geef je als je wilt tips om er online uit te springen op LinkedIn.”

Hoe moeilijk zeker het begin van dit nieuwe jaar ook weer mag zijn: laten we proberen optimistisch het nieuwe jaar tegemoet te zien. Ik hef het glas en zeg (met een zucht naar het afgelopen jaar): Happy New Year!

(En… mis je jezelf of iemand anders in deze lijst? Laat me weten, volgend jaar in de herkansing!)

AW Happy New Year 2019

 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#nywensen