Het nieuwe jaar is begonnen! Het was in deze 5e editie niet makkelijk voor de schrijvers een bijdrage te leveren aan deze jaarlijkse rubriek op ANNE-WIEs.NL. Want wát een jaar hebben we afgesloten. Lees maar eens mee hoe 2020 was voor deze toppertjes en wat hun wensen en plannen voor 2021 zijn. 

Dat laatste zal voor een overgroot deel van de bevolking niet makkelijk zijn. En dat is zacht uitgedrukt. Met name de horeca heeft desastreuze klappen gekregen door de verplichte sluiting en daarmee ook hun toeleveranciers. Maar ook andere beroepsgroepen kregen er van langs. De culturele sector, sportscholen, de beroepen voor de uiterlijke verzorging en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En dan heb ik het nog niet eens over de fysieke slachtoffers van het Covid-19 virus. De mensen die hun dierbaren verloren, niet op bezoek konden bij hun bejaarde of zieke familieleden, zelf corona kregen en daar nog altijd de gevolgen van moeten dragen. En al die artsen en verpleegkundigen die overuren draaiden (en nog!) om alle patiënten de zorg te geven die ze nodig hebben. En alle andere medewerkers in de gezondheidszorg.

Ik mag mijzelf dan ook gelukkig prijzen dat ik als zzp-er het hoofd boven water kan houden. En dat in mijn directe omgeving zijn geen slachtoffers gevallen. Dat kan ermee te maken hebben dat ik, zoals je wellicht weet, ik een groot deel van het jaar doorbreng in ons boerendorpje in Roemenië, waar we eigenlijk altijd in ‘quarantaine’ zijn. Slechts een twintigtal huizen/boerderijtjes met elk een flink stuk grond of tuin rondom, geen restaurants, geen winkels maar wel ‘bergen’ frisse lucht. De hele dag buiten, het verzorgen van de honden, poezen en onze varkens, hout hakken voor de kachels en online werken en contacten onderhouden.
Een paar hoogtepunten van mijn jaar 2020? Het jaar begon met de gebruikelijke Wine Professional en Horecava beurzen waar je nog volop andere wijnprofessionals kon ontmoeten en boeiende wijnen kon proeven. Na een supergave reis naar Turkije (Istanboel, Cappadocia en familiebezoek in Alanya) kwamen nog de wijncompetitie Mundus Vini in Duitsland en het Concours Mondial du Sauvignon in Touraine voordat de corona-crisis uitbrak en daarmee de eerste lockdown een feit was.
In die periode ontwikkelden zich veel nieuwe initiatieven zoals zoom-proeverijen met wijnen die werden toegestuurd in tubes en IG live contacten met wijnmakers en collega’s. En ik startte met studeren omdat ik besloten had de wijnopleiding WSET Diploma Level 4 weer op te pakken. Deze keer niet in België, zoals een jaar of 10 geleden, maar aan de Weinakademie Austria, waar een zeer boeiend programma werd aangeboden.
Eind juni ‘mocht’ er weer wat meer gereisd worden. Natuurlijk wel met tests, op afstand, met mondmaskers en alle andere regels die werden opgelegd. Wel lastig dat die regels in elk land anders bleken, want in die periode reisde ik veel. Van de Rosé Contest in Roemenië naar het International Rosé Championship in Polen en na een kort verblijf bij familie in Nederland (mijn oudste dochter verwachtte haar eerste kindje) door naar Oostenrijk voor de WSET opleiding.
Eind augustus ging de reis van Mundus Vini in Duitsland via Brno, Tsjechië voor het Concours Mondial de Bruxelles weer terug naar Duitsland voor de Berliner Wine Trophy.
En in oktober was ik weer even in Nederland want op 6 oktober is mijn kleindochter FIEN geboren. Het mooiste meisje ooit gezien uiteraard:-). In die maand vond ook het tweede blok van de WSET Diploma in Oostenrijk plaats.
Ik moet zeggen: ik was best bang voor al dat reizen. Maar petje af voor de organisatoren van al die evenementen onder deze omstandigheden en met alle noodzakelijke maatregelen die genomen moesten worden. En voor de deelnemers die zich er ook aan hielden.
Op het moment dat ik dit schrijf ben ik weer even in Nederland voor de kerstdagen en oud- en nieuw. Helaas geen diners met de hele familie, maar om de beurt bij de dochters aanschuiven. Niet samen boodschappen doen maar alleen en zo min mogelijk de deur uit.
Echt jammer dat ik bijna niemand van mijn familie, vrienden en collega’s irl heb kunnen zien dit jaar. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed zal komen. Ons aan de regels houden die worden gesteld door de (helaas verschillende) overheden.
Een mooie zaak is dat ik dit jaar toch internationaal nieuwe vrienden heb kunnen maken. Door de international WSET opleiding in Oostenrijk, maar ook door de wijncompetities die tussen de lockdowns door doorgang konden vinden. In deze vijfde editie van de Happy New Year’s wensen tref je dan ook enkele van deze vrienden aan die hun bijdrage in het Engels delen.

Veel plezier met lezen en hopelijk snel tot ziens!

Alain Jacobs -mister Duitse wijn-

Alain Jacobs FBDat Duitsland veel te bieden heeft op wijngebied bewijst Alain Jacobs keer op keer. Samen zijn team leukt hij talloze beurzen, proeverijen en evenementen op met de meest bijzondere Duitse wijnen. Dit jaar natuurlijk online!
“We startten het jaar 2020 vol verwachting. Onze agenda stond het hele jaar gevuld met talrijke leuke manifestaties. We waren zo blij om de kwaliteit en de veelzijdigheid van Duitse wijnen zowel aan professionals als ook aan particulieren te mogen voorstellen op beurzen, festivals etc. en waren volop aan het plannen. Maar begin maart werd snel duidelijk dat dit jaar anders zou zijn. In geen tijd zagen we de geplande activiteiten verdwijnen. Het mocht en kon nu eenmaal niet meer. We zijn niet bij de pakken blijven zitten en schakelden snel naar andere vormen van communicatie. Zo begonnen we meer op sociale media Duitse wijn te promoten. Wat echter onvervangbaar is, is het persoonlijke contact met mensen. Wijn is veel meer dan een drank, het is een sociaal en cultureel gegeven dat al eeuwen mensen verbindt. Daarom dat we erg uitkijken naar het moment dat het samen genieten van een goed glas Duitse wijn weer kan.Voor 2021 wens ik dat iedereen vandaag de corona regels volgt zodat wij allemaal zo snel mogelijk in 2021 van een normaal leven weer kunnen genieten.”

Allard Sieburgh -vertellen over eten en drinken-

Allard Sieburgh FacebookDeze vinoloog en voormalig sommelier van sterrenrestaurants is ook nog eens een gepassioneerd kok. Zo werkt hij regelmatig samen met chefkok Yuri Verbeek waar ze in besloten kring de gasten een spannende en heerlijke avond bezorgen en is hij de grote inspirator bij Asian Food supplier Vanka-Kawat. En samen met zijn schoonmoeder Betty schreef hij een inspirerend (kook)boek!
“Het bomvolle jaar 2019 was er een met zo ontzettend veel mooie evenementen en daarmee dierbare herinneringen. Daardoor kwam de dreun, die al gelijk in februari begon, ontzettend hard aan! Vorig jaar schreef ik dat ik er meer wilde zijn voor mijn gezin. Nou dat is voor de volle 100% gelukt! In mei kwam voor mij een emotioneel diep dal. De kinderen hadden vakantie en hoefde geen lessen meer te geven. Iedereen dicht om mij heen had het nog megadruk en dat viel mij niet zo lekker. In juni kwam er een lichtpuntje. Het werk bij Yuri Verbeek (De Kokkerie) kwam terug met super avonden waar we binnen de maatregelen toch zo’n 20 gasten konden verwennen met wat wij het liefste doen: vertellen over eten en drinken! En hoe ons brein een beetje werkt. Verder werden de uren die ik bij Vanka-Kawat maak als productontwikkelaar mijn heilige momenten met als resultaat dat er in het nieuwe jaar 9 marinades, sauzen en sambals op de markt komen waar ik mijn bijdrage aan heb verleend. Heerlijk!!! Toch kwam weer dat rot gevoel terug en wist niet hoe ik dat weg kreeg. M’n zwager Chris werd heel belangrijk voor mij. Hij werd mijn uitlaatklep. Maar ook een aantal ouders bij het schoolplein ben ik dankbaar; zij hielpen mij allen met kleine beetjes extra aandacht. Daar ging de telefoon…. Jan van Lissum! “Lieve Allard ik hoor graag hoe je het maakt.” Natuurlijk vertelde ik mijn verhaal en Jan zei: ”Als je nu alleen al niet ziek wordt en gezond blijft ben je al spekkoper. Zorg dat je blijft ontwikkelen en laat je zien! Dan ben je als eerste aan de beurt wanneer dit achter de rug is!”
Mooi! Dus dat heb ik gedaan. Ondertussen had Betty (mijn schoonmoeder) bedacht dat we ons boek nog even een extra boost moesten geven voor de feestdagen. Ik heb een Indische “lasagne” bedacht en die zijn we nu samen met een boek en/of een mooie wijn en Sambal en Ketjap van Vanka-Kawat natuurlijk, in een pakket aan het verkopen en dat geeft heel veel voldoening. Lieve mensen blijf gezond en zorg goed voor je naasten want die hebben ook extra liefde nodig!”

Ania Smolec -pink mode-

Ania Smolec (1)Afgestudeerd aan de Universiteit van Warschau (journalistiek), columnist van belangrijke tijdschriften: Świat Wina (Polen) en Vitis Magazine (Chili) en de wereld over reizend als jurylid in vele wijncompetities. Ania ontmoette ik dan ook bij een wijncompetitie in Polen: het International Rosé Championship. Niet zo vreemd haar daar als jurylid aan te treffen als je haar website  ‘Pink-Mode’ kent!
“In my opinion, in 2021 will continue the rise of rosé. This wine style gains popularity thanks to several qualities: freshness, food versatility, and after all, a Pink Mode vibe that keeps us going, creating a dolce vita at home, even with a simple lunch on the most boring Monday. Also, sparkling wines (from all ranges of price and origins) will be more and more present in our lives. Nothing can cheer us up like a glass of bubbles. Wine critics will continue to discover new indigenous strains, less-known regions, or experimental styles. But I am convinced that during 2021 people will keep on drinking more wine at home and look for bottles with a better quality/price relation. That is why we should discover, describe, and recommend less “star brands” and more wines for a regular pocket.”

Ank van Beek -bring it on!-

Ank van Beek en Ron FBHarde werker samen met haar blonde god Ron in hun Rotterdamse restaurant Antichic. Dat harde werken wordt beloond, want hun naam prijkt in de Guide Michelin! Maar als het even kan gaat ze ontspannen in Rockanje. In Ibizastyle.
“2020 is een raar jaar, als je van tevoren had gezegd dat we een ander totaal take away concept zouden gaan doen, zonder personeel, zonder gasten in je zaak die genieten en met weinig omzet dan was ik hard gaan lachen… Dankzij onze gasten, onze huurbaas en wat overheid steun redden we het.
Toverwoorden : go with the flow, creativiteit, en heeeeeeel hard werken!
Geleerd : volleerd  sous chef, online social media strateeg, mail chimp nieuwsbrieven.
Besef: redden we het niet dan gaan we wat anders doen, niet ten koste van alles.
Dankbaar: Mijn gezin en gezondheid.
2021 ? Bring it on!!!”

Annaline Doelen -Mes Amis Thuis-

Annaline Doelen FacebookHaar wijnrestaurant Mes Amis werd gekozen als de meest gastvrije onderneming van Maastricht en eigenaresse Annaline Doelen is the one and only ambassadrice van de Limburgse wijn.
“Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar waar wij met gemengde gevoelens op terug kijken. De eerste lockdown gaf ons heel veel energie om uit onze “comfortzone” te springen. In het begin lukte dat ook, doordat wij direct met “Mes Amis Thuis” begonnen, voel je chef in je eigen Fine Dining omgeving. Wij zorgen dat alles bereid is en mbv video’s was het voor de gast makkelijk en leuk om het hoofdgerecht zelf te verwarmen en op het bord te dressen zoals een professional het dagelijks doet. Naderhand kwam daar nog een “kok aan huis” bij, echter na 1 maand was het tijd om er iets anders “bij te gaan doen”. We hebben toen 2 webshops geopend, 1 om het  “Menu Mes Amis Thuis” nationaal te kunnen beleveren en de ander om onze Limburgse wijnen te kunnen verkopen. Nu tijdens de 2e lockdown hebben we een ‘pop up Limburgse wijnwinkel’ in de binnenstad geopend, waar we onze wijnvoorraad aan het verkopen zijn. Omdat wij al gelijk het gevoel hadden; deze sluiting gaat weer lang duren en er moeten toch centjes binnen komen, vooral om ons team bij elkaar te kunnen houden als we weer open mogen. Het valt ons erg zwaar, zeker nu in de december maand, waar wij de buffer moeten maken voor de komende maanden. Mijn wens voor 2021 is uiteraard een cliché; blijf gezond, blijf positief en creatief, wetende dat deze pandemie ooit voorbij gaat. Het leven zit namelijk vol keuzes, probeer de juiste keuzes te maken, door dicht bij jezelf te blijven, als je dan een keuze hebt gemaakt, blijf sterk en blijf bij die keuze!”

Barbara Verbeek -leef vanuit je hart-

Barbara Verbeek FacebookDeze pittige tante reist niet alleen rond met Het Wijntheater,  ook reist ze stad en land af met een bijzondere glasproeverij. Daarnaast is ze aan het schrijven geslagen en organiseert ze onder meer de verkiezing Wijnvrouw van het Jaar en de Oyster Opening World Cup. Nooit niets te doen!
“Mijn voornemens van vorig jaar heb ik volbracht!  Ik wilde het rustiger aan doen. Dat is dus wel gelukt in de huidige situatie. De poesjes zijn allemaal heel blij dat we thuis zijn…. Alle 15 projecten die in mijn agenda 2020 stonden, staan on hold of zijn verschoven naar volgend jaar!  Wat een bizar gevoel was dat. Als een parachutesprong……. Ik heb uiteraard niet helemaal stil gezeten gelukkig. Heb een aantal leerzame wijnreizen gedaan. Ben twee keer naar de Loire geweest en drie keer naar Duitsland tussen de lockdowns en begrenzingen.
Verder ben ik bijzonder trots dat we de grote finale van Wijnvrouw van het Jaar 2020 konden laten plaats vinden in de Arena van de Ahoy tijdens een Gastvrij Rotterdam Special . Dat neemt niemand ons meer af! Toch een nieuwe ontwikkeling: Ik heb een extra functie gekregen bij Royal Leerdam. Ik ben glasagent geworden en ben begonnen om mijn glazenlijn te verkopen in wijn & delicatessenwinkels.Ik doe alles zelf, het contact, het leveren en zo blijf ik in contact met mijn wijncollega’s (Die ik de afgelopen maanden vreselijk heb gemist trouwens). Mijn wens voor jullie is:Wees dankbaar voor wat je hebt, jouw familie en jouw gezondheid. Leef vanuit je hart! Ik verheug me op 2021!”

Bas van Middendorp -Best of Wines-

Bas van Middendorp NY wens (1)Bij deze Bussumse wijnhandelaar vind je de pareltjes onder de wijnen de whisky’s. Met een voorraad van meer dan 60.000 flessen exclusieve wijnen en whisky’s moet dat wel een snoepwinkeltje zijn!
“Voor iedereen werd 2020 ineens een onverwacht en bijzonder jaar. Bij Best of Wines zijn we echter niet bij de pakken gaan neerzitten en hebben we er toch een mooi jaar van gemaakt. Een jaar waarin we ons assortiment weer kwalitatief sterk hebben kunnen uitbreiden en we zelfs ons team hebben mogen uitbreiden. Nog voordat het virus toesloeg, lanceerden we onze nieuwe website. Daarnaast kwam er een intensievere samenwerking met de jongste vrouwelijke Master of Wine, Sarah Heller, die nu ook iedere maand een prachtig kunstwerk voor onze wijn van de maand maakt. Best of Wines is een samenwerking aangegaan met een van de beste wijnfotografen ter wereld: Jon Wyand. Hij maakt voor onze website de fraaie wijnfoto’s. En dat vinden wij niet alleen. Dit jaar schoot hij de internationale “Wijnfoto van het Jaar”, een verkiezing die jaarlijks wordt uitgeschreven door Louis Roederer. Op het gebied van whisky hebben we een blind tasting competitie opgezet, een wedstrijd waaraan een aantal van de beste whisky proevers ter wereld hebben meegedaan. De competitie was zwaar, maar het werd een spannende strijd met uiteindelijk een zeer terechte winnaar. Aankomende jaren willen we deze competitie sterk uitbreiden. Verder zijn we begonnen met een interviewserie over wijn voor onze blog. Daaraan hebben inmiddels een aantal bijzondere wijnliefhebbers meegedaan, zoals de Nederlandse chef-kok Richard Ekkebus (** Amber, Hongkong), de Duitse chef-kok Tim Raue (** Restaurant Tim Raue, Berlijn), maar ook verschillende bekende wijnmakers, wijnkenners en bovenal genieters.
Onze wens voor 2021? Dat het weer makkelijker wordt om onze wijnvrienden, wijngaarden, producenten, distilleerderijen en restaurants te bezoeken. Wij wensen iedereen een gelukkig en vooral gezond 2021!”

Betty Koster -creativiteit-

Betty Koster NY wensDe kaaskoningin van Nederland. Wie heeft er niet eens haar kaas gegeten? Thuis of in een restaurant? Als je daar de vraagt stelt welke kazen men serveert hoor je meer dan eens niet de de soorten maar: ‘Kazen van Betty’. En die zijn stiekem natuurlijk ook een beetje van haar lief Martin.
“Mijn wens voor 2021 is: Laten we de positieve dingen van het afgelopen jaar koesteren. De creativiteit die ondernemers naar voren brachten, het sociale waar we in het begin zo goed mee bezig waren, als gewoon vragen of je iets voor iemand kunt doen. Laten we niet zo mopperen over dingen die nu niet kunnen, zoals geen vuurwerk af steken. Veel beter nu met al die korte lontjes vandaag de dag… maar laten we diezelfde creativiteit gebruiken om dingen te gaan doen die wel kunnen. Laten we vooral lief zijn voor elkaar! Cheers!”

Bianca Roemaat -smaakmakend 2021-

Bianca Roemaat FBSmaakmakende tekstschrijver met inlevingsvermogen, zo omschrijf je Bianca Roemaat (Roux Communicatie) het best. Met ruim 25 jaar ervaring in de B2B horecasector kun je haar je story wel laten vertellen! Enne…. heb je haar boek al in huis?
“Voor 2021 heb ik maar een ultieme wens (of eigenlijk twee): dat we samen met elkaar in goede gezondheid het leven mogen vieren en dat de horeca weer ‘gewoon’ open gaat. Door de coronacrisis die ons in 2020 in alle vezels van ons bestaan heeft geraakt, besef je dat je de contacten met je vrienden, familie, collega’s in het vak en klanten moet koesteren en dat de horeca de ziel van onze samenleving is. Hoewel ik ‘gewoon’ mijn werk als tekstschrijver en journalist vanuit mijn thuisschrijfkeuken kan doen, waardeer ik nu meer dan ooit de waardevolle gesprekken en warme contacten in real life. Dus ik hoop dat we elkaar in 2021 weer mogen ontmoeten (en omarmen). Ik wens iedereen veel positieve energie. Pluk de dag en maak er een smaakmakend 2021 van.”

Birthe van Meegeren -Vive le Vin-

Birthe van Meegeren LinkedinWijnexpert met meer dan 20 jaar ervaring in adviezen aan retail en horeca. Wijn & spijs, assortimentskeuzes, wijnmarketing en presentaties over wijn… niets is deze allrounder vreemd. Dat kan ook niet anders bij iemand die de Diploma course (level 4) van WSET afgerond heeft en ‘met verdienste’ slaagde voor Weinakademiker graad aan de wijnuniversiteit van Oostenrijk. En nu ook nog een leuke website en boekje erbij!
“Afgelopen jaar heeft mij ook goede dingen gebracht: veel samenzijn met m’n gezin en veel ‘extra’ tijd om te sporten, te lezen en te studeren. Het was ook de tijd van nieuwe initiatieven. Zo begon ik met online wijnpresentaties en maakte ik samen met tekenaarster Willemien Demmers de website la-fief.nl en het boekje Vive le Vin. Het hele proces van idee tot volledige uitwerking heeft me ongelofelijk veel energie gegeven afgelopen jaar. Het bedenken en uitwerken van nieuwe initiatieven op het gebied van wijn wil ik daarom graag voortzetten in 2021. Ik wens iedereen vooral veel gezondheid toe. En daarnaast hoop ik natuurlijk dat we zo snel mogelijk het leven weer volop kunnen vieren met elkaar. Bij voorkeur in de horeca!”

Carla van Schelven -mrs lunch-

Carla van Schelven NY wens‘Een hapje eten’, dat doet Carla van Schelven met grote regelmaat. En dan liefst een lunch buiten de deur. Op haar website www.restaurantrecensiesvancarla.com laat ze ons graag meegenieten.
“Over 2020 kan ik eigenlijk heel kort zijn: een bijzonder vervelend jaar. Corona, restaurants dicht (ik heb er een hekel aan om over dé horeca te spreken, ik vind restaurants toch echt een andere tak van sport dan café’s), overlijdens en heel veel ander leed. Op de valreep ook nog eens erg slecht persoonlijk nieuws, dus mijn wens voor 2021 is tweeledig. Voor mijzelf weer gezond worden en heel graag weer regelmatig uitgebreid lunchen in fijne restaurants en voor alle andere mensen hoop ik op veel gezondheid en op een terugkeer naar een weer redelijk normale samenleving.”

Cees van Casteren -bakens verzetten-

Cees van Casteren NY wensCees is de tweede Master of Wine die Nederland rijk is. En dat is niet zomaar een titel: daar gaat een behoorlijk pittige studie aan vooraf. Inmiddels vliegt hij de hele wereld over (nu even was minder dus…) om zijn kennis te delen en vindt daarnaast nog tijd voor het voorzitterschap van de Verenigde Vinologen Nederland en het schrijven van boeken zoals De Wijngids, waarvoor hij samen met de andere twee Nederlandse MW’s honderden wijnen proefde en zijn laatste boek: Proeven als een Pro.
“2020 was een jaar van de bakens verzetten, je aanpassen aan nieuwe omstandigheden, en eerlijk gezegd verwacht ik voor 2021 dat dit nog even voortduurt. Ik had vorig jaar twee voornemens voor 2020: 1) minder is meer – maar ik denkt niet dat dit gelukt is.., en 2) Proeven als een Pro schrijven. Dat laatste is gelukt, en misschien wel ‘dankzij’ Corona. Want zonder die onverwachte 2½ maand rust (zonder vluchten en al te veel live jobs) had ik dat boek – het goede voornemen ten spijt – nooit kunnen afmaken. Ik wens iedereen voor 2021 een goede gezondheid toe, voorspoed en hopelijk weer enigszins back to normal. Maar vergeet vooral niet zoveel mogelijk te genieten, de dag te plukken. Ik ben inmiddels bijna klaar met de Engelse vertaling van Proeven als een Pro, ben met een app bezig en heb de voorzichtige eerste stappen gezet voor een nieuw boek in een Nederlands-Belgische samenwerking. Ook staat een podcast over wijn op het programma..”

Charlotte van Zummeren -reizen en research-

Charlotte van Zummeren NY wensMet haar website Winebusiness.nl houdt free-lance wijnjournalist Charlotte van Zummeren wijnprofessionals en andere wijn-geïnteresseerden op de hoogte van proeverijen, evenementen en het laatste nieuws op wijngebied. Met haar wijnkennis zit het wel goed, want ze mag zich na veel internationale studies gevolgd te hebben zelfs Weinakademiker noemen.
“Ik hoop voor iedereen dat 2021 een hoop goedmaakt voor 2020. Het zal niet gelijk van een leien dakje gaan, maar ik hoop op het vaccin. Dat er daarna intercollegiaal proeven en contact mogelijk is en dat we weer producenten kunnen gaan ontmoeten. Verder hoop ik dat iedereen gezond is en blijft. Proost!”

Claire en Liesette -frisse moed-

New Year liesetteenclaireClaire Lemmens en Liesette van Eijnsbergen zijn samen eigenaar van Het Wijninstituut.  Met een team van vinologen en wijndocenten leer je er alles over wijn. Niks geen de taaie theorie (o.k., een beetje dan), maar ook hoe je de wijn bij een gerecht combineert. Kijk. Daar houden wij van.
“BYE BYE 2020, HELLO 2021! We knallen 2020 met bubbels uit en proosten op een mooi 2021! Het Wijninstituut is dankbaar voor alle trouwe cursisten, die ons tijdens dit lastige jaar positief zijn blijven steunen. Net als die cursisten, onze 20 docenten waar wij heel erg blij mee zijn, gaan we 2021 met frisse moed weer starten. Wij wensen iedereen prachtige dagen, veel proefplezier, heel veel lessen, gezellig uit eten en gezondheid toe!”

Colette Klautz -blij en ondernemend-

Colette KlautzMet haar PR-bureau CK Media Promotions biedt zij een interessant netwerk dat bestaat uit pers, media, influencers en contentmakers in wijn, food en lifestyle. Ze zette sherry in de spotlights (yeh!) en doet dat nu met een ander door mij zeer geliefd product: tabasco!
“2020: Oh wat een jaar! Om gauw weer te vergeten. Voor 2021 gaan mijn beste wensen uit naar al die ondernemers die enorm hebben moeten lijden onder C**. Zij hebben niet alleen voor hun gezondheid gevreesd maar ook voor hun levenswerk. De crisis heeft ons eens te meer laten zien hoe belangrijk goed eten en drinken is, niet alleen voor je lijf, maar ook voor je sociale interactie met je dierbaren. Ik hoop dat 2021 een jaar van optimisme wordt, waarin we allemaal weer vrij, blij en ondernemend mogen zijn.”

Cordula Eich -eigen bubbels!-

Cordula Bruut&BruizendOnder de naam Cordula Eich tot 2015 uitgever en auteur van de supermarktwijngids Super Schoppen Shopper in Duitsland. Haar echte naam….? Intussen heeft deze docente wijnmarketing aan de Geisenheim University en teamlid van de Duitse Gault&Millau haar een eigen wijnaard in…. Lelystad!
“Tja, 2020 had helemaal MIJN jaar zullen worden! Tenslotte had ik er al 5 jaar heel bewust naar toe geleefd. Wat was ik vorig jaar blij met oud en nieuw dat MIJN jaar eindelijk was begonnen. En wat is het allemaal anders uitgepakt …
Maaaaarrrr … wat een jaar! 😊 Anders dan gepland, maar alsnog heel bijzonder! Met een knallend feest – toen het nog net mocht – is mijn Nederlandse Zeebodembubbel in première gegaan. En ondanks dat ik de lat voor mezelf hoog had gelegd zijn mijn verwachtingen ver overtroffen. De respons is overweldigend. Blij als een kind onder de kerstboom ga ik 2021 in.”

Corinne Hofland – VINVIN –

Corinne en co. JPG

Met ruim 20 jaar succes en ervaring in de wijnbranche als onder meer hoofd inkoop bij een belangrijke wijnimporteur ging deze dame dit jaar een nieuwe uitdaging aan: samen met twee partners startte zij VINVIN.
“2020, een historisch jaar om nooit meer te vergeten in alle aspecten, met wereldwijde uitdagingen en een nieuwe onzekere situatie voor ons allemaal door de pandemie. Ondanks dat zijn wij in 2020, met een knipoog naar dit jaar qua naam, na 20 jaar in de wereld van wijn te hebben geleerd en gewerkt met een oud collega en een ervaren ondernemer met liefde voor wijn, de founder van VINVIN, vol goede moed het avontuur aangegaan en gestart met het wijnbedrijf VINVIN Wines. Met VINVIN Wines zorgen we er in ieder geval voor dat de consument lekkere en exclusieve wijnen kan bestellen om thuis te drinken en eveneens voor de horeca als dat weer kan. In zeer korte tijd hebben we in dit gekke jaar met allerlei beperkingen inmiddels heel veel bereikt en daar ben ik erg trots op. Van het opzetten van het bedrijf, het team, de website (vinvinwines.nl) de webshop, de logistiek en inmiddels gezegend met een groeiend aantal blije klanten die een prachtige collectie kwaliteitswijnen snel en eenvoudig bij VINVIN bestellen. Beter drinken en van de gebaande paden afwijken gepaard met kennis, passie en gebruik makend van de meest innovatieve technologie. Bovendien hebben we een mooie groep mensen om ons heen die allemaal zeer betrokken zijn bij VINVIN. Onze wijn producenten van voornamelijk familie bedrijven die we persoonlijk geselecteerd hebben, maar ook ons netwerk van VINvestors en VINadvocates. We zijn dan ook iedereen dankbaar voor hun enthousiasme en vertrouwen in ons en VINVIN. Dit voelt voor mij ook echt als een betrokken familiebedrijf. Voor 2021 kijken we vooruit naar de verdere uitbouw van ons bedrijf met nog meer mooie parels in de wijncollectie, een actieve website en shop met persoonlijk advies en veel bestelgemak voor onze klanten. Persoonlijk kijk ik uit naar de tijd dat we met elkaar weer in normalere omstandigheden kunnen leven, en met elkaar in goede gezondheid kunnen genieten van al het moois het leven te bieden heeft.”

Diana Pavelescu -Wine Ambassador-

Diana PavelescuRoemeense Diana Pavelescu is Wine Ambassador, Wine & Lifestyle Influencer, General Secretary of ADAR (association of authorized wine tasters of Romania) and Wine Juror at a lot of important wine competitions. And that’s where we met. Since the first lockdown we taste wines together online every Tuesday evening on Instagram Live. Romanian and sometimes a Romanian wine next to another.
“2020 was a very interesting year, with a lot of challenges, which forced me to adapt. It was a quick switch from every day events to online events and less human interaction. Yes, it is more consuming to make online tastings, however I was pleased that people  enjoy and ask questions and are still interested to learn about wines. Good wines. So we succeed to meet live on Instagram almost every Tuesday ;).  On line sales increased for the companies which were already present online. For me it is similar with war time. We definitely take part to a revolution. Times are changing and we have to do it accordingly. It will never be as it was before. 2021 I expect to be more relaxed because of the vaccine and I’m looking forward to travel more an to meet at as many competitions as possible and to find out the harvest of 2020. Happy New Year!”

Diederik Beker en Arina van Leenen -borrelen van plannen- 

Betuws WijndomeinBetuws Wijndomein ontving weer veel medailles tijdens de uitreiking van de Wijnkeuring van de Lage Landen. Wijnmaker Diederik Beker werd onder meer bekroond als een van de drie ‘Beste wijngaardeniers van de keuring’. Daarnaast namen Diederik Beker en Arina van Leenen nog zeven zilveren en zeven bronzen medailles in ontvangst, alsmede vier ereprijzen. Maar ze blijven gewoon (mooie wijnen maken hoor)!
“Naar aanleiding van de beste wensen van 2021 heb ik het stukje van 2020 er bij gezocht😉. Het is bijzonder om te zien dat alle wensen zijn uitgekomen!!:-). We hebben het afgelopen jaar de Dolce Vita geïntroduceerd, een licht mousserende, laag alcoholische wijn. We hebben tussen de ‘corona breaks’ door SDEN 2 cursus gegeven met 90% geslaagde deelnemers😉 . En we hebben, roller coaster jaar dat het was, ontzettend veel nieuwsgierige bezoekers mogen ontvangen van 1 juni tot half oktober. Door het succes van de picknickbezoeker mogen we dankbaar en tevreden terugkijken op 2020. Zelfs de oogst is goed verlopen en de wijnen in de tank ‘rusten’ heerlijk tot ze perfect op smaak zijn om te bottelen. Nu hierbij die voor 2021… spannend!!! We hebben ontzettend veel zin in 2021! Het borrelt hier met plannen om vanaf maart alleen maar leuke dingen te organiseren in de wijngaard, daar zijn we wel aan toe! Na onze ‘winterprojecten quarantaine’ hopen we weer gasten blij te mogen maken met onze wijnen en de streekproducten die dit jaar een nog grotere rol gaan spelen tijdens de agro-toeristische activiteiten. We gaan in 2021, samen met alle trouwe hulptroepen, weer veel liefde stoppen in de wijngaard om er voor te zorgen dat de wijnen blijven verrassen. We wensen dat we dit mogen doen in goede gezondheid, een glas wijn helpt daar bij! Optimisme en vrijheid zijn de woorden voor 2021! Let’s go!’’

Diederik Swart en Mario Pranić -creatief denken-

croatian grapes fotoAls het aan Diederik en Mario ligt gaat heel Nederland aan de Kroatische wijn. En daar doet dit koppel dan ook erg haar best voor. Er zijn ‘Croatian Wine Ambassadors’  benoemd en ze zijn op alle beurzen present. Helaas moest dat dit jaar even anders.
“Een crisis als in 2020 dwingt ons allen om creatief na te denken. Dat heeft ons dit jaar op andere paden gebracht. We zijn veel meer retail gaan doen en hebben vol ingezet op alle mogelijkheden die online te bieden heeft. Ook daar zagen we bij onze (horeca-)partners een bijzonder flexibel aanpassingsvermogen. Uiteraard hopen we voor 2021 dat er zo snel mogelijk weer goed perspectief is voor met name de horeca, maar we verwachten ook dat bij iedereen een gedeelte van de creatieve oplossingen van het afgelopen jaar bij het ‘nieuwe normaal’ zal gaan horen. Dus voor allen: hou vol en maak er het mooiste van!”

Edger Groeneveld -SVH Wijnmeester-

Edger Groeneveld, NY wensDeze sommelier van restaurant ’t Nonnetje** (18/20 Gault Millau) in Harderwijk is geen gewone sommelier, maar een echte SVH Wijnmeester. Toppertje die Edger!
“Na een prachtig 2019 waarin we onze passie voor het vak op hoog niveau volop mochten uitoefenen zijn we in een heel turbulent jaar terecht gekomen. Van alles naar niets.  Vorig jaar schreef ik op deze plek dat alles wat erbij komt kijken niet vanzelfsprekend is, maar wie had ooit kunnen denken dat we nu met onze passie en liefde voor het vak  voor zo’n grote uitdaging zouden staan. De dagen hebben letterlijk een hele andere invulling gekregen, fysiek en mentaal natuurlijk ook. Gelukkig heb ik er een goede draai aan kunnen geven, sporten, me extra verdiepen in wijn, online proeverijen en met Veluwe in mijn achtertuin ook veel van de omgeving kunnen genieten. Natuurlijk spelen de mensen in je directe omgeving hierin ook een grote rol, ze staan er voor je en tegelijkertijd was er nu ook meer tijd voor mijn partner, kinderen en familie. We blijven vooruit kijken naar komend jaar en weten dat presteren niet zonder tegenslag kan. Daarom blijven we doorontwikkelen; gerechten, wijn, gastheerschap enzovoort. Als we weer opengaan kunnen we verder waar we gebleven waren en onze gasten laten zien dat we niet stil gezeten hebben en ook in dit opzicht behoren tot de top. Voor 2021 hoop ik dat we allemaal snel weer in rustig vaarwater komen en dat het iedereen gegeven is er op zijn manier een positieve draai én invulling aan te geven in goede gezondheid!”  

Eline Groenendijk -op wijnreis-

Eline Groenendijk NY wensDeze registervinoloog, wijnadviseur, wijndocent en eigenaar van Winelines.nl opende vorig jaar een prachtige wijnwinkel in Amersfoort: Wijnhuis van Druiven. Daarnaast geeft ze volop (online) wijnproeverijen en in 2021… een bijzondere wijnreis!
“In 2021 ga ik op reis en neem mee…WIJN! 2020 begon voor mij heel mooi met een wijnreis naar Zuid-Afrika. Een grote wens die in vervulling kwam. Maar in de loop van die 10 daagse reis leek de wereld te veranderen en terug in Nederland was alles anders… En dat bleef de rest van het jaar zo.  Het heeft zoveel van onze sector gevraagd: flexibiliteit, aanpassingsvermogen, inkomstenverlies maar vooral een enorme mate van creativiteit. En door die creativiteit hebben we het jaar doorstaan en ook nog leuke wijnmomenten mogen ervaren. Toch kijk ik uit naar 2021 waarin we weer iets meer ‘normaal’ kunnen gaan doen. Ik wil weer wijncursus geven, restaurants adviseren en bezoeken en ga meteen als het kan weer op wijnreis! Waar die reis heengaat weet ik nog niet. Als ik maar weer door de wijngaard mag wandelen, en met de wijnmaker zelf kan proeven, mijn vak waarin alles om wijn draait weer écht mag uitoefenen. Ik wens al mijn collega’s hetzelfde toe. Proost op 2021!”

Elizabeth Gabay MW -very positive-

Elizabeth Gabay NJwens

Een van de inspirerende wijnmensen die ik dit jaar (weer) ontmoette is Master of Wine Elizabeth Gabay, gespecialiseerd in en groot promotor van Rosé en wijnen uit Zuid-Frankrijk en Centraal Europa. Als ze niet de wereld rondreist om haar wijnkennis te delen is ze (al proevend en genietend) te vinden in haar sfeervolle huis in de Provence.
“I finished 2019 exhausted after an extremely busy year and was looking towards an equally busy 2020. My New Year wish was for the world to stop for a week or two for me to catch up! So, I actually enjoyed our first lock down – the weather was great, the family was all together and I caught up on lots of relaxation and tastings. Obviously a lot of work was cancelled which was bad, but I have learnt how to do zoom and Instagram live (I started #iloverocknrosé with Sumita Sarma) and that will certainly continue into 2021. It has also meant that the few trips I managed have stood out as being really good! Best impromptu tasting – has to be with Anne-Wies at Bucharest Airport on our way to the rosé championship in Krakow. It was a heatwave and they were asking everyone to wait outside. We asked the guards if we could use the bathroom and snuck in a tasting of a Rosé de Xinomavro from Apostolus Thymiopoulos from Macedonia, Greece, until we could board the flight. The wine was great! The most organised tasting was the FiveStar wine competition. Usually held just before Vinitaly in Verona, this year we received at home our wines already bagged up in flights. We had training sessions on how to use the software, tasting mats for instagramable photos and the opportunity to seriously judge wines at our own pace – I think we possibly judged more fairly than usual. Although we missed out on the social element and networking, in terms of time efficiency, it was wonderful. And this for me maybe sums up 2020 – the need to forget all of our pre-conceived ideas of how the wine trade works and needs to market itself. From take away meals, more wines sent home for tasting, less time in airports, more networking remotely with people around the world and lots of opportunities to learn through on-line conferences and masterclasses that I would never have otherwise attended. This may continue for another year or even longer – it won’t be easy, but I am very positive.”

Erik van Loo -familiebedrijf Parkheuvel-

Erik van Loo NY wensDe in Limburg geboren chefkok-eigenaar van het fameuze Rotterdamse restaurant Parkheuvel** maakte dit jaar samen met de Limburgse wijnmaker Stan Beurskens zijn eigen wijn. Heb je die al geproefd?
“Weer een jaar voorbij, en wat voor één. Afgelopen jaar zijn er zoveel creatieve ideeën op ons pad gekomen en zeker nieuwe mogelijk mogelijkheden, houden ons vast aan de paar mooie maar vooral drukke maanden. Nu zitten we in Lockdown, komt family van Loo niet slecht uit. Vergis me niet: financieel is het drama. Maar we zijn wederom trotse grootouders geworden van onze kleinzoon Louis-James van Loo . Daar hebben we nu lekker veel tijd voor en generatie drie is in da house. Ik zeg op naar het nieuwe normaal een spuit in je flikker en weer lekker van het leven genieten. Gelukkig nieuwjaar.”

Felix Wilbrink -steun lokaal-

new-year-felix-wilbrinkCulinair journalist van De Telegraaf. Felix verliet het Amsterdamse stadse leven verruild voor het dorpse Cothen. Wie kent het niet;-). Ook van daaruit deelt hij zijn recepten en geeft zijn ongezouten mening. Vooral over eten.
“Wanneer je het geluk hebt gehad om zonder veel kleerscheuren 2020 te hebben doorstaan, – wat een veerkracht hebben jullie/we toch iedere keer weer – dan rest je slechts om al die anderen die het minder is gegaan een prachtig nieuw begin en evenveel voorspoed in 2021 te wensen. En laten we niet vergeten wat we geleerd hebben in 2020. Blijf lokaal kopen, blijf je eigen dorp, wijk of stad steunen. Kijk waar je geld heengaat. Naar onbekende aandeelhouders of naar inkomsten voor gezinnen in je eigen buurt. En koop dan pas. Heb het mooi samen en nog een beetje liever voor elkaar mag best!”

Femke Pruis -intense beleving-

Haar baan als marketing & communicatie consultant bij een Amsterdams Pr-bureau zegde ze op om haar lief te volgen naar New York. Daar heeft ze in het geheel geen spijt van, want met haar bedrijf Vinofemme timmert ze aardig aan de weg. En intussen schrijft ze zo af en toe een leuke blog op Anne-Wies.NL
“2020 was in vele opzichten een bijzonder jaar. Ik startte met mijn bedrijf Vinofemme vanuit mijn nieuwe woonplaats New York. Door de gekke omstandigheden heb ik New York heel intens beleefd. Dat intense geluksgevoel bij de eerste blaadjes aan de bomen, wandelen in Central Park, strakblauwe zomerdagen waar geen einde aan leek te komen en in december het eerste pak sneeuw. Ik heb genoten van elke dag. Net zo waardevol waren alle zelf gekookte maaltijden, de met zorg uitgekozen wijnen en goede gesprekken met mijn man. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik mijn werkdagen kan vullen met het schrijven over wijn, de mooiste baan die er is. Waar ik naar uit kijk in 2021? Uiteraard naar het verder uitbouwen van Vinofemme, maar vooral om mijn familie en vrienden in Nederland weer te zien! Ik wens iedereen een Merry Little Christmas en een Happy New Year!”

Fenny van Wees -fijndistillateur-

Fenny van Wees NY wensVan Wees Distilleerderij De Ooievaar in Amsterdam: de derde generatie fijndistillateur Fenny van Wees zwaait er de scepter. Ruiken en proeven werd haar met de paplepel ingegoten door haar ouders. Die kennis geeft ze door via onder meer haar Geneverschool en haar boek ‘Distilleren: de kunst van het ruiken‘. Ik zeg: girlpower!
“Terugkijkend op mijn goede voornemens van afgelopen keer gaf mijn verwachting voor 2020 -een jaar als alle voorgaande- maar weer eens aan hoe irrelevant een aanname kan zijn. Geur en smaak is na besmetting met zo’n stekelig zuignapbolletje bij veel mensen voor langere tijd verdwenen geweest. Maar gelukkig komt dat in de meeste gevallen terug, want lekker eten en drinken is de troost die ons doet volhouden (mij in ieder geval wel). En ondanks het feit dat veel van onze horecaklanten een forse veer hebben moeten laten, of zelfs niet meer bestaan hoop ik op een nieuw jaar met stevige lichtpuntjes. Wat zeg ik spotlights bedoel ik natuurlijk. Ik wens iedereen en in het bijzonder de zwaar getroffen sectoren een gezond, hoopvol en vruchtbaar 2021 toe!”

Fleur van Heemskerck -Fleur de l’Amaurigue-

Fleur van HeemskerckVerantwoordelijk voor de sales en marketing van de Cuvée  Fleur de l’Amaurigue rosé die haar familie op het Domaine de l’Amaurigue maakt in de Provence.  Die wijn kreeg maar liefst 90 punten in Robert Parkers Wine Advocate. En dat wil wat zeggen!
“Wat mij en zovelen betreft een jaar om snel te vergeten. De wekenlange sluiting van de horeca is vooral voor onze afnemers een ramp, maar heeft ook impact gehad op onze afzet dit jaar. Verder heeft de wijngaard in maart te maken gehad met nachtvorst. Na de oogst bleek dit helaas een aanzienlijk verlies van volume te hebben veroorzaakt van meer dan -25%. Maar er waren toch ook lichtpuntjes! De lancering van onze limited edition Le Grand rosé is een groot succes gebleken en wij zullen deze cuvée de komende jaren blijven uitbrengen. Nederlanders bleken enorme goeie thuisdrinkers en mede dankzij onze dierbare klanten was onze rosé in september reeds uitverkocht. Dat hadden wij in maart tijdens de lockdown niet durven dromen. Ik heb er alle hoop in dat het in 2021 goed gaat komen. Focus op het positieve en genieten van de dingen die er wel zijn. Wees lief voor elkaar en blijf gezond, dan gaan wij hier samen sterker uit komen. Ik wens iedereen al het goeds voor komend jaar, en hopelijk kunnen we elkaar snel weer zien en het glas heffen met elkaar!”

Frank Smulders -positief blijven- 

Frank Smulders FB

Met meer dan 35 ervaring in de wijnwereld richt deze Master of Wine zich tegenwoordig op de Russische wijnmarkt. Echter niet alleen naar Warschau reist hij regelmatig af: door heel Europa is hij te vinden voor het geven van lessen voor de wijnopleider Wine and Spirits Education Trust. En dat doet-ie goed!
“Wat moet eens mens zeggen in deze tijd wat al niet 1000x gezegd is? Zelf mag ik op geen enkele manier klagen over 2020. Gezondheid, werk: so far so good. De Kerstdagen gaan een stuk minder gezellig zijn dan normaal, maar met een goed glas wijn en een lekker hapje overleven we dat ook wel. Uiteraard ben ik mij tegelijkertijd heel erg bewust van het feit dat veel anderen het wel slecht getroffen hebben. Mijn hart bloedt als ik denk aan de horeca, maar die ellende verbleekt uiteindelijk nog bij degenen die zelf of in hun directe omgeving met ernstige ziekte of erger te maken hebben gekregen door Covid-19. Ik hoop en reken er stiekem ook een beetje op dat we over een paar maanden te maken gaan krijgen met een snel verbeterende situatie. Beter weer, de vaccinatie die op gang komt, dat zijn voor mij de stippen aan de horizon. Ik hoop dat u allen de komende maanden nog goed door gaat komen. Laat het chagrijn niet de overhand nemen, probeer positief te blijven, kijk uit naar betere tijden. Tijden waarin we weer kunnen genieten van reizen en vakanties, van maaltijden in fijne restaurants met onze favoriete wijnen, en, het belangrijkst van alles, samen met al onze dierbare vrienden en familie! Ik proost dus op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid in 2021 en wens u het allerbeste toe!”

Fred Nijhuis -accepteren en excelleren –

new-year-fred-nijhuisFred Nijhuis is ‘My Favorite Dutch Wine Writer‘. En zo is het. Dé kennis-specialist op het gebied van Italiaanse wijnen. Vraag hem naar één Italiaanse wijn en hij kent die. Maar zijn kennis gaat veel verder. Net zoals zijn gedrevenheid:-). Op de foto Fred geflankeerd door zoon en echtgenote tijdens een mooi feestje.
“Na een jaar dat geheel anders liep dan wie dan ook had kunnen voorstellen, kijk ook ik uit naar 2021 als een jaar waarin we onze passie weer op een optimale wijze kunnen uiten en beleven. Net als een grote groep mensen (helaas niet iedereen) heb ook ik geleerd van de nieuwe samenleving in 2020, die ons dwong om ons werk en leven op een andere manier te benaderen. ‘Out-of-the-box-denken-en-werken’ is iets waar een ieder mee geconfronteerd is en waar velen zich inmiddels in hebben geschikt. Normaal is niet normaal meer, anders niet langer anders en aanpassen, accepteren en excelleren ondanks of dankzij alles nu even reëel als noodzakelijk. Veel ideeën en projecten die het afgelopen jaar zijn ontstaan, zullen in 2021 verder worden uitgewerkt, een deel ervan met digitale middelen in een hoofdrol. Het NK Blindproeven staat al weer vrij snel voor de deur en (aangepast of niet), daar gaan we weer een mooi feest van maken. Ook op de agenda staat een interessante reeks workshops, o.a. in nauwe samenwerking met de Verenigde Vinologen Nederland, en daarbij besteden we uiteraard veel aandacht aan ook minder bekende wijnlanden- en regio’s zoals New York State, Bulgarije, Montecucco en Moldavië.
De workshops zullen leiden tot diverse uitgebreide dossiers op mijn website, zodat alle geïnteresseerden kennis kunnen nemen van alle wetenswaardigheden. Ook gaan we weer aan de slag met aangename momenten met fijne gerechten en mooie wijnen in gerenommeerde restaurants. Zodra de horeca weer open is, gaan we er meteen volop genieten!
Ook deelname aan allerlei nationale en internationale proeverijen, beurzen en concoursen staat weer gepland en zoals altijd vorm ik een objectief en kritisch blok om vooral de belangen van de consument niet uit het oog te verliezen. Alles goed vinden en iedereen zomaar veel punten geven is voor niemand goed; de consument vertrouwt je niet meer en de producent krijgt niet de juiste stimulans om zich (verder) te verbeteren.
Tussendoor blijft speciale aandacht uitgaan naar Piëmonte, want een aantal presentaties (o.a. voor het Nederlands Gilde van Sommeliers en het Nederlands Wijngilde) is verschoven naar 2021.  
Genoeg om naar uit te kijken dus. Wat mij betreft wordt 2021 weer leuk, lekker en leerzaam!”

Gereon de Leeuw -koken en meer-

Nieuwjaarswens 17-18 Gereon de LeeuwDeze Amsterdamse Bourgondiër verhuisde naar Zandvoort, waar hij, als hij niet op het strand bivakkeert, het liefst achter het fornuis staat. En als je hem ook daar niet kunt vinden, zit hij achter zijn laptop en typt hij gerechten en verhalen voor zijn blog Gereonskeukenthuis.nl of geeft hij kookworkshops, wijnproeverijen of wijncursussen.
“Gereons Keuken Thuis heeft een tumultueus jaar achter de rug. Met veel ups & downs. Het beloofde zo’n mooi jaar te worden. Totdat Covid-19 roet in het eten gooide. De lockdown zette mijn professionele leven op zijn kop. We verhuisden van Amsterdam naar onze stulp in Zandvoort, toen nog denkende, dat na eind mei het wel weer business as usual zou zijn. We beleefden een heerlijke warme zomer aan zee en genoten van onze nieuwe stek. Maar de apotheose van het jaar 2020 was het onverwachte overlijden in oktober van mijn moeder. Mijn wens voor 2021 is dat alles “reg sal kom” en we weer aan de slag kunnen als vanouds met een mooi perspectief en dat we elkaar weer live kunnen ontmoeten in horeca en op evenementen.” 

Harold Hamersma -De Grote Hamersma-

Harold Hamersma uitgelicht. Foto's: Rob van Dam kopieHarold Hamersma, wie kent deze wijnschrijver niet? Bekend van zijn wijnschrijfsels in onder meer NRC en Parool, maar natuurlijk vooral door zijn De Grote Hamersma waarvoor hij (samen met Esmée Langereis) honderden wijnen proefde die in Nederland te koop zijn. Legio wijnliefhebbers doen hun inkopen met die wijnbijbel onder hun arm. Well-done HH!
“‘Du vin et du vaccin’ Een gezond 2021 toegewenst”

Ingrid Larmoyeur -ontdekken en inspireren-

Ingrid foto NY wensVooral bekend door haar kennis over mousserende wijnen. Én cocktails! Ze schrijft daarover, en over andere wijn, eten en reizen op haar website Vinissima.nl. Daarnaast is zij ook nog Wine&Spirits Educator bij Het Wijninstituut.
“Goede voornemens:  2020 was natuurlijk een bizar jaar. Bijna al mijn wijncursussen werden gecancelled, weinig inkomsten. Geen etentjes met vrienden, geen wijnevents. Geen mooie wijnreizen, geen vakanties. Ik kom er wel overheen en kijk vooruit. Hopend op een beter 2021 waar we samen weer mooie dingen kunnen beleven. Voor 2021 heb ik vooralsnog geen hoogdravende plannen. Misschien wat meer online cursussen volgen en geven. En ondertussen vervolg ik mijn culinaire wereldreis @NationalDishes die ik in 2020 startte en waarbij ik de nationale gerechten uit alle 196 landen van de wereld ga koken, van de A van Afghanistan tot de Z van Zwitserland. Een smakelijk alternatief voor fysiek reizen. Wat wens je voor jezelf en/of voor anderen voor 2021? De wereld is in 2020 kleiner geworden. Kleine dingen werden (weer) belangrijk. Dat besef heeft ons 2020 wel gegeven. Ik wens iedereen naast gezondheid en hervatten van de broodnodige business ook veel dierbare momenten, en fijn gezelschap om te genieten: van elkaar, van wijn & spijs, en misschien weer van reizen. Daar krijg je nooit genoeg van. Ik geloof er absoluut in dat dat helpt om gelukkiger te leven en dat dat ook bijdraagt aan je innerlijke gezondheid. Onze wereld mag weer groter worden, dat verruimt de geest.”

Izabela Kamińska -story in every bottle of wine-

iza_13De in Warschau woonachtige Izabela is wijnjournalist, wijnopleider en het creatieve brein achter veel wijnproeverijen, evenementen en andere wijngerelateerde zaken. Zo timmert ze aan de weg met een eigen YouTube kanaal en op Instagram en schreef ze haar eerste boek. Over wijn natuurlijk:-). En of dat nog niet genoeg is startte ze dit jaar aan de Weinakademie Austria de WSET Diploma Course waar dit organisatietalent direct een Whatsapp groep aanmaakte voor haar medestudenten, de leukste restaurants uitzocht en boeiende wijnbezoeken organiseerde.
“In normal years, I am running a lot of tastings: for professionals, for WSET students, for wine lovers of different levels of knowledge. I organise dinners for my two Dinners Clubs. And of course I travel, less today than in the past, but still. It helps me get ideas for my tastings and for new episodes of my show. This year took almost all of it. Only two wine trips, almost zero tastings except the online ones. Fortunately I am used to talk to camera knowing that hundreds and thousands of people will watch me but I really missed the “normal” tastings and masterclasses. And during this difficult time I decided to start a new adventure and do WSET Diploma. To my big surprise, the Austrian organisators of the course did not cancel anything and I could start a new, fascinating educational trip, meet people from all over the world, all with the same level of passion and fascinating background. Our discussions, tastings, dinners saved my 2020! But actually this year showed me that one is very lucky working in the wine world. With wine you can travel without planes, cars or bikes. With wine you meet people even during total lockdown cause there is always a story of people, region, harvest in every bottle of wine. I managed this year to deliver new content to my viewers every week (Ale Wino – YouTube). I also finally had time to do things I haven’t done for years. I created an account called Kaminskawineart on Instagram and I am showing and selling my art there. I also wrote a book called “Spin the bottle” – modern queer and wine story and I am looking to publish it in 2021. Who would say I will find time for all that? I think every year is as good as you make it. And I will rase a glass of good sparkling to make 2021 my best year!”

Jan en Kyra van Lissum -The Wine & Food Association-

Jan Kyra van Lissum Happy NY

Vader Jan en dochter Kyra van Lissum zijn geen onbekenden in de wijn- en horeca sector. Top wijnproevers en organisatoren van spectaculaire wijn- en wijnspijs proeverijen, masterclasses en beurzen. Met name voor dat laatste stak de corona-crisis een flinke stok, maar zij laten zich niet uit het veld slaan.
” 2020 door de ogen van Jan en Kyra van Lissum – 2020 was voor iedereen een kanteljaar. Alles stond op zijn kop en veel bleek opeens niet meer voor iedereen vanzelfsprekend: gezondheid, vrijheid, veiligheid, welvaart, gezelligheid. Vrijwel iedereen was uit zijn ritme. Geen wonder, want we zijn allemaal gewend aan 75 jaar vrede en voorspoed. De eerste lockdown werkte verlammend en beangstigend, ook vanwege de directe impact van het virus: velen verloren dierbaren, anderen waren voor langere tijd erg ziek. Maar al snel daarna kwamen de typisch Nederlandse vrijheidsdrang en  eigenwijsheid weer tevoorschijn. 17 miljoen zelfverklaarde virologen wisten alles beter dan artsen, experts en politici en mede daardoor ging het allemaal nog langer duren. De horeca was een van de zwaarst getroffen sectoren tijdens de lockdowns. Vooral voor restaurants was de gedwongen sluiting zuur. Het waren immers juist de restaurants die zich over het algemeen serieus aan de opgelegde maatregelen hielden. Het aantal besmettingen in restaurants bleef daardoor beperkt. Bij de pakken neerzitten was er echter niet bij. Zeer veel restaurants gingen over op take-away en/of delivery. De mate van succes hing daarbij af van allerlei factoren: hoogte personeelskosten, eigen pand of huur, locatie, grootte, ondersteuning/medewerking door leveranciers, etc. De wijnhandel kreeg ook de nodige klappen, vooral de bedrijven die uitsluitend of in de eerste plaats horecaleveranciers zijn. Een snelle overstap naar particuliere verkoop was niet voor iedereen eenvoudig, samenwerking met restaurants kon soms uitkomst bieden.
Vooruitblik
2020 was een jaar waar we allemaal veel van hebben kunnen leren: hoe goed je alleen kunt zijn, hoeveel veerkracht je hebt, hoe creatief je bent bij tegenslag.
Voor 2021 spreken we graag een aantal wensen uit:
Dat we alle voorspoed, welvaart en luxe niet automatisch als ‘gewoon’ en ‘vanzelfsprekend’ beschouwen. Dat iedereen wat aardiger voor elkaar wordt. Dat we beseffen dat niet alles om geld draait. Dat we in 2021 allemaal gezond blijven en weer veel gezellig samen kunnen doen. The Wine & Food Association wenst iedereen fijne feestdagen en een gezond, gelukkig, voorspoedig, en als het even kan ‘normaal’ 2021!” 

Janna Meppelink -look at the bright side-

Zet zich in voor wijnen. Van de Beaujolais tot in Bulgarije, jureert Janna Facebook Happy New Year nieuwjaarswens 2018op concoursen, schrijft boeken… Haar wijnboek ‘Janna, Wijngids (alleen) voor Vrouwen‘ is een dikke hit! Kortom: we hebben een ‘allrounder in the house’.
Always look at the bright side of life.
if life seems jolly rotten
There’s something you’ve forgotten
And that’s to laugh and smile and dance and sing”
“De tekst van Monty Python is wellicht voor mij het meest toepasselijke op het afgelopen jaar. Muziek heeft mijn dagen vaak opgefleurd en thank god there is wine ! want zo’n flesje maakte de dagsluiting toch altijd weer een beetje speciaal. Wat had ik grote plannen voor 2020 ! iets nieuws beginnen. In Nederland of misschien wel ver weg. Covid-19 hield ook mij me aan het huis gekluisterd. De vanzelfsprekendheid van even lunchen, bij praten, elkaar inspireren, proeven, omhelzen, reizen. Ik heb het gemist. En ook ons eigen Nederland. Met vernieuwde moed duik ik het nieuwe jaar in. Nieuwe kansen zullen zeker komen. Het glas blijft tenslotte altijd half vol. En ondertussen ga ik al dansend en zingend dit bizarre jaar uit!” 

Jaqueline Smit -DisDonc-

Jaqueline Smit LinkedInDit toppertje verkoopt met haar bedrijf DisDonc (altijd met een lach!) kwaliteitschampagnes van onafhankelijke wijnbouwers aan levensgenieters, foodies en professionals. Alle champagnes zijn gemaakt met 100% dévotion. Net als de manier waarop Jaqueline ze aan de man-vrouw brengt.
“Wat een heerlijke traditie is het om ook dit uitdagende jaar af te sluiten met een wens aan jullie via Anne-Wies. Hopelijk heeft dit jaar naast alle uitdagingen ook mogelijkheden voor je mogen brengen. Mijn oma zegt altijd dat een jaar geslaagd is als het je geeft wat je aan kan en dat er iets te wensen over blijft. In de essentie mag ik 2020 tot zo een jaar rekenen. Natuurlijk wens ik ieder dat in 2021 ieT’s meer wensen mogen uitkomen en dat herinnering en vriendschappen spontaan mogen ontstaan. Vanavond proost ik op de gezondheid, de vrijheid en het avontuur. Santé!”

Jean-Paul Schaddé van Dooren -geen dry January-

City GuysAls influencer en co-founder van het YouTube platform CityGuys.nl met JP, Roger & Steven is JP als marketing manager van alle markten thuis. Eet voor CityGuys vaak buiten de deur. Dat was dit jaar wel anders!
“In 2020 begonnen we met dry January en dat hadden we beter uit kunnen stellen tot later dat jaar, toen we toch geen druppel alcohol meer dronken. Dit jaar gaan we knallend (met weinig mensen, op afstand) het nieuwe jaar in en drinken we de bubbels in januari gewoon allemaal wél weer op. Hopelijk kunnen we zo snel mogelijk weer de horeca in om hotels te testen, nieuwe restaurants te proberen en weer bij oude favorieten aan te kloppen. En cocktailbars. Gewone bars. Een feestje, festival misschien? HAPPY NEW YEAR!”

Jean Smullen -sniff, snort and spit-

jean smullen happy ny FB

De goedlachse, ervaren Ierse wijnschrijfster, columnist en talkshow presentator Jean Smullen WSET Dip ontmoette ik als jurylid van Mundus Vini in Duitsland en het Concours Mondial du Sauvignon in Touraine, in het begin van dit jaar. Toen alles nog net normaal was…
“This was this year when tastings migrated on line via social media. There were some excellent educational tastings and webinars available to anyone who wanted to utilize their lock down time productively via Zoom or Google Meet. A few of my on-line wine highlights this year included a series of Meet the Winemaker Webinars organised by Liberty Wines.  A personal highlight was the talk by Tuscan superstar Paolo di Marchi of Isole e Olena in April. I also enjoyed meeting Philip Cox of Cramele Recas again, on line this time, rather than in Romania, at a tasting organised by Clementine Communications Ltd.  Another highlight was the Wines of Argentina focus on the regionality of Argentina, a series of on-line tastings featuring Phil Crozier, Wines of Argentina’s brand Ambassador.  The on-line launch of the Krug Grand Cuvee 168th Edition was another happy tasting experience as was the Chateau d’Esclans tasting. Though tastings and trips were non-existant from March onwards, I did manage to attend and present many on line, allowing a glimmer of normality to appear. My wish for 2021 is simple, to physically socialise again and attend a tasting where personal contact is permissible and we can sniff, snort and spit again with glorious abandon in the company of like minded friends.”

Joep Speet -durven dromen-

Joep Speet LinkedinVan oorsprong jurist, nu al heel wat jaartjes werkzaam als inkoper bij Pallas Wines en sourcing manager bij Delta Wines. De 13e Magister Vini van Nederland. En nee… dat brengt in dit geval alleen maar geluk. Want zijn kennis van de wijnmarkt… Respect.
“Wat heb ik mij te wensen voor 2021? Als ik naar de wensen voor 2020 terugkijk, blijken ze lang niet allemaal, ook door Covid, te zijn uitgekomen. Maar je moet durven dromen, dus weer een lijstje voor dit jaar. Wat ik vooral hoop is dat mijn vrienden in de horeca hun restaurants weer snel kunnen openen, voor ons, want het leven zonder goede restaurants met mooie wijnen is voor mij ondenkbaar. Maar natuurlijk vooral voor hen, dat ze weer lekker mensen kunnen verwennen! Daarnaast hoop ik wat interessante wijnreizen te kunnen maken: het contact met topproducenten in hun eigen omgeving blijft bijzonder en dat realiseer ik me na zo’n jaar extra. Ten slotte hoop ik een stage te kunnen lopen bij een wijnmaker. Ik wens iedereen een goed 2021 met uitstekende wijnen toe!”

Karel de Boer -proef bewust-

Karel de Boer FBAls vinoloog (met onderwijs achtergrond!) leert Karel je met zijn BureauVino.nl op een gezellige en professionele wijze over wijn op diverse niveaus. Van informele wijnproeverij met vrienden, familie of collega’s, erkende wijncursussen, tot serieuze wijntraining voor je Horeca personeel…Hij neemt je graag mee op avontuur in de bijzondere wereld van wijn. Enne… ook op Anne-Wies.NL schrijft hij leuke stukjes!
“We kunnen inmiddels terugkijken op een heftig jaar. Het is makkelijk om de vervelende kanten op te noemen, maar die zijn bij iedereen bekend. Ik raad je vooral aan om naar de positieve kanten te kijken. Creativiteit, verkracht en verbondenheid zijn woorden die ik vind passen.
Gebruik deze kerstdagen vooral ook om terug te kijken naar de mooie dingen uit je privéleven. Voor mij is dat het vele samenzijn met mijn vrouw en dochter en de geboorte van onze zoon.
Ik trek deze dagen een paar extra mooie flessen open om in gedachten naar bijzondere plaatsen af te reizen. En dan wordt het tijd om vooruit te kijken, naar een hoopvol 2021. Proost!”

Kariem Hamed -het nieuwe genieten-

Kariem Hamed Le VineurDeze wijnkenner, kunstverzamelaar en amateurgitarist (classic rock) is met zijn bedrijf Le Vineur gespecialiseerd in verrassende wijnen uit klassieke wijnstreken, ambachtelijke en kleinschalige wijnen van familiebedrijven en opkomende wijnmakers. En tijdens de lockdown organiseert hij de meest boeiende online wijnproeverijen!
“2020 zal voor velen een jaar zijn dat ze snel willen vergeten, maar waarschijnlijk tot in de eeuwigheid in ons geheugen gegrift zal blijven. Het jaar waarin alles wat we normaal en gezellig vinden, opeens niet meer mogelijk bleek te zijn. Vooral de door ons wineprofessionals zo geliefde horeca werd onevenredig hard getroffen. Dat doet ons horeca hart pijn. Niet alleen omdat we leveranciers zijn maar vooral ook frequente bezoekers. Het doet me dan ook veel goed om te zien dat er veel innovatie en creativiteit in de horecasector te zien was en is. Nieuwe concepten, take away en bezorg boxen, collaboraties. Ik denk en hoop dat de positieve aspecten hiervan in de komende jaren verder doorontwikkeld zouden worden. Heel Nederland heeft nu immers thuis een topmaaltijd kunnen ervaren, en de chefs weten nu ook hoe ze dit soort operaties op moeten tuigen voor grote aantallen, groter dan ze zelf in hun zaak kwijt kunnen. Dit ‘nieuwe genieten’ zal veel ogen geopend hebben, bij consument en professional. Ik wens alle hardwerkende mensen die er dit jaar het beste van hebben gemaakt veel voorspoed en gezondheid in 2021 toe en hopelijk zal het harde werken en vooral ook de investeringen zich dubbel en dwars terugbetalen!”

Klazien Vermeer -lekker spannend en uitdagend-

Klazien Vermeer FB NJ wensNaast haar eigen wijnschool (met de toepasselijke naam De Wijnschool) organiseert deze sportieve dame boeiende wijnreizen en is opleidingsmanager bij De Wijnacademie. Daarmee is zij thuis in wijnopleidingen voor beginners tot het allerhoogste professionele niveau.
“2021 “lekker spannend en uitdagend”. Wij hebben vorig jaar een prachtige monumentale Stadsboerderij uit 1784 gerestaureerd waar zowel een B&B, kleinschalig vergaderen en mijn eigen bedrijf  deWijnschool.nl is gevestigd. In 2021 ga ik mijn werkzaamheden als opleidingsmanager van de Wijnacademie afbouwen en na 11 jaar het stokje doorgeven. Een weloverwogen en goede keuze, alhoewel ik heel veel lieve collega’s, docenten en studenten zal gaan missen. Ik zie er naar uit mij weer verder te ontwikkelen. Een fijn vooruitzicht. Zoals velen weten is mijn liefde voor Duitse wijnen groot en als VDP.Ambassador blijf ik dit graag uitdragen. Nou, AnneWies kom gerust een keer overnachten in onze Stadsboerderij in het wonderschone Nijkerk op de Veluwe. Ik ga je verwennen hoor!”

Lars Daniëls -natuur in eigen land-

Lars Daniels FacebookDeze ‘Mister Mineralen’ is wel zo’n beetje de ‘preferred wijnschrijver’ bij het wijntijdschrift Perswijn. Met Duitse wijngebieden als zijn specialiteit schrikt hij niet terug voor uitvoerige onderzoeken in en naar andere wijngebieden.
“Verleden jaar schreef ik dat we in een heel uitdagende wereld leven. Jeetje, wie had gedacht dat het nog zó veel uitdagender zou worden? Terugkijkend op 2020 ben ik allereerst blij dat ik relatief weinig last heb gehad van het coronavirus en alles dat het teweeg heeft gebracht. Anderen zijn zó veel slechter af, besef ik me terdege. Mijn wensen voor 2021 zijn dan ook allereerst dat we weer langzaam maar zeker terug kunnen naar het normaal van voor corona; dat nieuwe normaal bevalt me geenszins. Ik hoop dat de branches die het hardst zijn getroffen, zoals de horeca en de evenementen, snel weer open kunnen en weer kunnen bouwen aan hun toekomst, die nu vaak in duigen ligt. Een wereld zonder fijne restaurants, levendige café’s en toffe evenementen is echt veel minder leuk. Een wereld met zoveel druk op de zorg, met alle gevolgen van dien, is natuurlijk ook onhoudbaar. Kijkend naar 2021 en wat betreft werk, heb ik alle vertrouwen dat Perswijn nog beter zal worden, door de kwaliteit van de redactie, maar ook door voortdurende digitalisering (u kunt als abonnee alle edities tot 2010 online teruglezen!) en ons nieuwe datasysteem, dat alle proefnotities online beschikbaar maakt. Ook hoop ik dat we binnenkort weer evenementen kunnen gaan organiseren, want er gaat niets boven een écht goede proeverij, met aanwezige producenten. Het zoomen en wijn uit tubes, hoe inventief ook, kan daar niet tegenop. Uiteraard wil ik weer kunnen reizen, dat is heel belangrijk voor mijn werk.  Bij De Wijnacademie gaan we een jaar van veranderingen tegemoet. Dat is altijd uitdagend maar ik heb er alle vertrouwen in dat de kwaliteit van de Vinologenopleiding en Magister Vini hoog blijft. Persoonlijk hoop ik dat mijn gezin en ik, en alle naasten gezond blijven. Wat mij het afgelopen jaar vol restricties wat betreft gezelschap en reizen enorm heeft geholpen om perspectief te houden, was nóg meer wandelen en genieten van de natuur in eigen land. Dat wil ik zeker blijven doen. Maar na die wandeling, zou het fijn zijn om weer ergens lekker te kunnen borrelen of eten;-) Ik wens u een gezond, gelukkig en beter 2021.”

Linda Schoemaker -overstap-

Linda Schoemaker 107Deze Haagse dame brak eerder namens Les Grands Chais de France een lans voor grote merken als JP. Chenet en Grand Sud met een missie: deze merken weer groot te maken. En ik moet zeggen…. dat deed zij op een verrassende wijze! Tegenwoordig  is zij Sales Director Off Trade Benelux voor Invivo Wine.
“In deze voor de zowel wijnhandelaar als wijnproducent zware tijd, wens ik iedereen heel snel verbetering toe. Alsmede dat wij samen, als wijnbranche, naar de mogelijkheden kijken om hier ‘sterker en slimmer’ uit te komen. Bijzondere tijden dagen ons uit om anders te denken en anders te handelen. Ik hoop vooral dat we hierbij ook aan elkaar denken en aan dat waar wij allen voor staan: mooie en eerlijke wijnen op tafel brengen. Wat dit jaar voor mij ook bijzonder turbulent heeft gemaakt, is de overstap van LGCF naar Invivo Wine. Een mooie uitdaging, die ik in 2021 met succes hoop voort te zetten. Laat 2021 een jaar zijn waarin we extra genieten van alle fijne momenten, die we allemaal hopelijk in goede gezondheid beleven.”

Magda van der Rijst -wijnvrouw van het jaar-

Magda van der Rijst-4Wijnschrijver, wijnjournalist, soms wijndocent, wijncolumnist en beginneling in thee is slechts een greep uit de zaken die deze onlangs tot Wijnvrouw van het Jaar uitgeroepen duizendpoot bezighouden.
“Mijn hoogtepunt van 2020 is natuurlijk de benoeming tot Wijnvrouw van het Jaar. Het mooiste was vooral de ontwikkeling van een nauwere, warmere band met de andere genomineerden namelijk Tjitske Brouwer, Elise Moeskops, Anja Vondenhoff en organisatie-heldin Barbara Verbeek. Blij met jullie, ladies, en met de kennis en gezelligheid die jullie willen delen. Ik toost op 2021 met de eigenzinnige, energiegevende  champagne van top-wijnmaakster Nathalie Falmet uit de Côtes des Bar. Een vondst van wijnvrouw Sietske van Breda van Wijnhandel Jan van Breda in Rotterdam.”

Manon de Boer -Toost aan Tafel-

Manon de Boer FB

Manon de Boer werkte als freelance journalist onder meer voor het AD, maar tegenwoordig richt deze Bourgondische levensgenieter al haar speren op haar nieuwe carrière als ‘contentspecialist voor wijnmakers en wijnprofessionals’ met haar eigen bedrijf ‘Toost aan Tafel’. Storytelling is haar ding.
“2020 was een té gek jaar. Naast dat ik super mooie gesprekken heb gehad met wijntoppers als Janna Meppelink en Esmee Langereis, stond afgelopen jaar voor mij in het teken van nieuwe plannen uitvoeren. Inmiddels heb ik met Toost aan Tafel een nieuwe focus en help ik als contentspecialist wijnmakers en wijnprofessionals bij het vertellen van hun authentieke verhaal. Zo groeit hun naamsbekendheid en versterken ze hun band met klanten. Door corona hebben mensen ook meer waardering gekregen voor goede wijnen én zijn ze het dichter bij huis gaan zoeken. Dit was hét jaar van de Nederlandse wijn, met zelfs de eerste winkels gespecialiseerd in Nederlandse wijnen. Laten we dat in 2021 vasthouden, want er komen steeds mooiere wijnen uit ons koele kikkerlandje. Een van mijn tofste ontdekkingen? MinZeven van Silvia Anthonj. Een té gekke bubbel met een verhaal dat staat als een wijnhuis.  Wat dit jaar gaat brengen? Ik denk dat we wel hebben geleerd dat er veel kan veranderen in een jaar. In januari komt puppy Thibo bij ons wonen, super leuk natuurlijk! En verder ga ik knallen met Toost aan Tafel. Zorgen dat Nederlandse wijnprofessionals precies weten wat hún pure verhaal is en dat op een manier vertellen waar ze met trots op kunnen toosten.”

Marcel Kerkmeester -building wines together-

Marcel kerckmeesterAl ruim 12 jaar geeft deze energieke managing director leiding aan LFE, wat hij steevast “het leukste wijnbedrijf van Nederland” noemt. Na 12 jaar over de wereld te hebben gezworven voor Unilever, lijkt Maartensdijk het plekje in de wereld waar hij zijn hart aan heeft verpand. Marcel Kerkmeester, een mensen-mens.
“Een oud Jiddisch gezegde gaat dat “nieuwe zorgen oude zorgen doen vergeten”. En hoezeer kunnen wij dat, na het meemaken van dit annus horribilis, allen beamen. Niemand zal in 2020 de aandacht en focus hebben gelegd op de uitdagingen en ambities die hij eind 2019 voor zichzelf of bedrijf had uitgedacht. Alle wensen, voornemens en plannen moesten rucksichtslos over boord worden gegooid. Ons leven werd in 2020 onverwacht bepaald door slechts één ding – een onzichtbare vijand, met onmiskenbaar grote gevolgen voor alles en iedereen. Daarom voelt het ongepast en zelfs ietwat pedant om nu iets te zeggen over 2021. Wie weet hoe dit allemaal verder gaat? Wanneer wordt alles weer normaal, en wat is straks het nieuwe normaal? Ik weet het niet. Niemand die het kán weten. We zullen moeten leren omgaan met een factor van onzekerheid die groter is dan we ooit gewend zijn geweest en veel groter is dan ons lief is. Daarom wens ik iedereen voor het nieuwe jaar vooral heel veel incasserings- en improvisatie vermogen, en een hoge mate van mentale flexibiliteit!”

Margret Weijers -smaak(ver)makend- 

Margret Weijers

Van jongs af aan is deze smaakvermakende dame al met bezig met smaak. Na een carrière als gastvrouw/sommelier bij restaurants als De Vrienden van Jacob en De Librije geeft zij nu, met haar open uitstraling en een grote dosis humor, cursussen en workshops via haar eigen bedrijf ‘Smaakvermaak’ .
“2020 begon geweldig, al snel dacht ik dat dit het beste jaar ooit van Smaakvermaak zou worden. Helaas gooide corona roet in het eten. Ik vind het mooi om te zien hoe flexibel en inventief wij ondernemers worden in tijden van crisis. Ik heb twee keer live een online wijnreis georganiseerd op instagram. Echt uit mijn comfortzone, maar het was zó leuk om te doen. En ik heb mijn ‘vrije tijd’ benut door de cursus SommelierOorkonde te volgen. Gelukkig ruim geslaagd zodat ik deze cursus nu zelf mag gaan geven en daar heb ik heel veel zin in! Ik kijk enorm uit naar 2021, want ik weet zeker dat er een bijzonder jaar aan zit te komen. Niet alleen omdat ik dan weer live mijn wijnkennis mag delen, weer heerlijk op wijnreis kan gaan of het geweldige wijnspel mag begeleiden, maar ook omdat we dan weer meer vrijheid krijgen. Ik heb nu echt huidhonger en mis de gezelligheid om me heen. Mijn wens voor 2021 is dat ik wat meer trots en dankbaar mag zijn voor alles wat ik in die 10 jaar bereikt hebt. Mede door mijzelf, maar vooral ook door mijn ambassadeurs is Smaakvermaak still up and running. Santé op 2021 (met natuurlijk een glas champagne in de hand).”

Marina Samoila -desprevin-

Marina Samoila LinkedINNa haar jobs als Wine Ambassador Domeniile Tohani en Event Manager bij Cramele Recas vond deze in het Roemeense Boekarest woonachtige wijnmarketing dame dat het tijd was voor iets nieuws. Samen met haar partner Alex zette zij in de lockdown een nieuw bedrijf op. En dat gaat als een speer!
“So, 2020! It was quite an interesting year. It started with my second month of freelanceing as a wine expert and the Covid happens. After first two weeks of shock, because all my project were falling apart and not knowing what will happened, my partner and I decided to start an online wine platform. This was an older idea of ours and it seemed the only one suitable for this year. On 13th of April, in the middle of lock down we went live with www.desprevin.ro. Now, 9 months later I can say it was a great year! Desprevin.ro is a total success and we are closing the year with approximately 9000-10 000 bottles sold in 8 months from 35 wineries both Romanian and international. We worked an awful lot, but it worth it! Me and my family are healthy and the business is growing, what to ask more in such challenging year?”

Mariëlla Beukers -wijn van eigen bodem-

Mariella BeukersVinoloog en historicus, redacteur, communicatiespecialist en auteur van verschillende boeken waaronder de dit jaar verschenen ‘De mooiste wijnwandelingen in Nederland‘ en ‘Punch, Kandeel en Clairet’. Daarnaast houdt ze ook nog eens jou en mij op de hoogte van veel mooie wijnzaken via haar website Wijnkronieken.nl.
“Wat een jaar, dat 2020. Geen jaar om straks met nostalgie naar terug te kijken. Afgezien van een pandemie die om ons heen woedde/woedt, verloor ik ook nog mijn vader. In het buitenland zijn we niet geweest, met uitzondering van een weekendje Ahr. Maar gelukkig maakten de wijnen daar veel goed! Ik denk met plezier terug aan het bezoekje aan Bertram-Baltes, of het glaasje sekt van Paul Schumacher op het terras van zijn restaurantje.  En er gebeurden meer leuke dingen: we leerden allemaal video-meeten, en spraken zo wijnmakers die we anders in real live nooit zouden spreken. Rosa Krüger bijvoorbeeld. Deze beschermster van de oude stokken in Zuid-Afrika gaf een presentatie via Zoom, dankzij de Circle of Wine Writers. En er was het perfect georganiseerde digitale Oxford Symposium on Food, een gezellige proeverij met Jan Matthias Klein van Staffelter Hof en nog diverse andere digitale evenementen die me bijgebleven zijn.
Uiteraard moet ik ook de toegenomen interesse in wijn van eigen bodem noemen. Velen ontdekten dit jaar in eigen land de mooie wijnen, en vooral Zuid-Limburg leek daarvan te profiteren. Initiatieven als Wijnrestaurant op het land, georganiseerd door Mes Amis, hielpen daar niet zo’n klein beetje aan. Het boekje met 10 mooie wijnwandelingen, dat ik in 2019 samen met Wanda Catsman schreef,  was niet aan te slepen. De twee wandelingen die ik voor lezers van mijn wandelboekje organiseerde, waren binnen no-time volgeboekt.
Wat kunnen we van 2021 verwachten? Ik heb eerlijk gezegd geen idee, en stel me maar in op een herhaling van 2020. Dan valt het mee, als ik dan toch in september eindelijk met de vinologen naar Santorini kan, of in mei op die historische kookreis naar Toscane. Het belangrijkste voor mij volgend jaar is dat mijn familie en vrienden gezond blijven, en dat we met Kerst 2021 die dingen kunnen doen die we dit jaar niet kunnen: een goed glas wijn drinken met een grote groep familieleden of vrienden!”

Martijn Bos -een jaar van resetten

Martijn Bos FacebookCEO van het familiebedrijf Boska. Boska wil wereldwijd mensen inspireren om gezamenlijk van kaas te genieten. Dat lukt goed en daarvoor reist Martijn dan ook heel wat af. In Manhattan, NY city is in 2017 een echte Boska store geopend! You go Martijn!
“2020 Was een mooi, heftig & confronterend jaar vol verandering. Tot het laatste moment is het spannend geweest (vandaar ook mijn late email), maar we hebben t zakelijk gered, na een 3 maandse dip van -70%… Dit heeft ons nog meer tot de essentie gebracht, vol laten focussen op kwaliteit = duurzaamheid en soms pijnlijke keuzes laten maken. Dit jaar is ook t jaar van verbinding geweest. Niet zozeer zakelijk, maar met vrienden en vooral familie. De band met mijn 3 kinderen is veel hechter geworden, ons huis ons nest en mijn adrenaline verslaving is op de proef gesteld. Dus ik ben super dankbaar voor een jaar van resetten, ben dankbaar voor vriendschappen prive & zakelijk, voor hulp ontvangen en mogen geven en heb enorm veel zin om met frisse moet de nieuwe realiteit te gemoed te gaan. Het gaat jullie enorm goed, veel plezier, goede gezondheid en liefde gewenst.”

Matthew Horkey -stuck in Croatia-

Matthew Horkey FBMatthew Horkey ontmoette ik tijdens een proeverij van de #winelover community in Boekarest. Samen met zijn Carine reist hij de wereld over op zoek naar unieke en spannende wijnen die hij deelt op hun YouTube kanaal Exotic Wine Travel. Voordat hij full-time ‘in de wijn’ ging oefende hij in Singapore het vak van chiropractor uit. In 2015 nam hij een sabbatical om de wereld over te reizen en dat doet hij nog steeds.
“This year was tough on all of us. My thoughts go out to everyone who was affected, producers and those in HORECA. It wasn’t the greatest year but it might be one that signifies a much needed turning point in wine communication. Things aren’t perfect but I saw strides in the right direction. I personally enjoyed the virtual trade tastings with producers. It gave me concentrated time to ask questions and taste the wines properly, without being in a rush. I was stuck in Croatia the entire year. There could have been worse places to be. In normal years, I avoid the coast because of the high volume of tourist traffic. This year, it felt like I had the entire place to myself. It was the perfect environment to taste, write, and shoot video.”

Mirjam van de Veen -Oost Europa op de kaart-

Mirjam van de Veen NY wensDeze docent afstandsonderwijs NHA voor Wijn-, Bier- en Gedistilleerdbrevet is ook agent voor wijn uit Oost-Europa voor Nederland en Scandinavië en is daarvoor veel in Bulgarije te vinden. Heeft daarnaast ook nog tijd voor twee wijnstudies!
“2020 wat een jaar! Veel plannen gewijzigd en veel wijnreizen geannuleerd. Echter kent de wijnwereld zoveel geweldige mensen die positief de toekomst in kijken dat ik er zeker van ben dat wij hier doorheen komen. Online wijnproeven, meer online educatie en de online vrijmibo hebben we in 2020 omarmd. Laten we in 2021 vooral vooruitkijken en elkaar onder het genot van een mooi glas wijn weer in levende lijven spreken, ook al laat dat wellicht nog even op zich wachten. Proost op 2021!”

Mona Haugen-Kind -stronger together-

Mona Haugen-KindDe liefde voor wijn kent geen grenzen. De sportieve Noorse sommelier en wijnschrijfster Mona ontmoette ik tijdens het jureren voor de Berliner Wine Trophy in september dit jaar. Dat wijnschrijven doet ze freelance en als editor van wine magazine Vin&Brennevin en de Noorse ‘leading website’ over wijn en reizen vinhona.com, waarvoor ze graag en veel de wereld over reist.
“What a turbulent year 2020 turned out to be. When we lost our first loved one in January, and when I went home to attend the funeral between Anteprima Amarone and Anteprime Toscane in early February we thought that we were over the worst, it turns out it had only begun. I started as Editor in Chief for the wine magazine Vin&Brennevin in the same period, and it was a stressed but educational time. I also felt very sick, but was hoping it was the stress affecting me. Returning to Norway mid-February after attending Mundus Vini I had a bad feeling, it turns out neither the world nor my own health was doing very good. When Donald Trump closed the borders to the US the very same day I was supposed to go to New York for a month of work, I booked a doctors appointment and the next few months were spent trying to find out what was wrong with me, and trying to do my best with my magazine. The wine importers in Norway did a great job to help me out from day one, when it wasnt allowed to host any events or tastings they sent all their products in the mail, I had digital tastings with wine producers from all over the world and managed to fill yet another magazine. The hospitals were not doing a great job on the other hand, and after an episode which included the worst pain in my life, a helicopter ride  to the hospital and hours on end where the doctors didnt think that I would pull through, I luckily got better. Thank god. It resulted in finally finding out that I have a potentially life threatening illness, that can be managed for many years if you do it correctly. After this things went a bit better, Norway opened up more and more, the summer came, we had a fantastic family holiday in Italy, and a few press trips and wine judging competitions through the fall. I did my best for the wine producers and the travel industry, and had a total of 40 days of travel quarantine after the trips. When Christmas were closing in, I had delivered my last wine magazine and was leaving for the last trip to Italy this year, we lost another loved one. My mother in laws sudden death left us devastated. But we pulled through that as well, and as we sit now we have had the best possible Christmas that we could under the circumstances. Stronger, together. We look forward to ending this aweful year, 2021 can`t possible be worse than 2020. Im crossing my fingers for a healthier year, with good experiences, good food, wine and good people. I did meet a lot of good people this year, like Anne-Wies, and Im looking forward to meet all of you again, and make more wine friends.”

Monique Breuer -time for adjustment-

Monique Breuer FacebookMonique had een droom: “In 2015 wil ik een Pinot Noir Serendipity gemaakt hebben.” Die droom is uitgekomen. En dat is niet de enige
“Tot stilstand gebracht worden, betekent een nieuwe richting inslaan. Dit jaar heeft ons allen stil gezet. De één wat meer dan de ander, maar iedereen heeft beperkingen ervaren in doen en in vrijheid. Time for adjustment! Dingen moeten anders. Op kleine schaal, op grote schaal maar vooral eerst bij jezelf. Wat heeft dit jaar ondanks alle beperkingen je gebracht? Wens voor iedereen dat ondanks de weerstand tot stilstand, het je bewust heeft gemaakt van we moeten het samen doen en wellicht heeft het je een nieuwe richting gegeven. Laat de angst niet overheersen, maar adapt. Kijk naar de natuur. De natuur herstelt altijd en past zich aan naar de omstandigheden. Mijn wens voor 2021, Go with the Flow.”

Moritz Peeters -apart jaar-

Moritz Peeters FBBij de Rotterdamse Wijnhandel Peeters vind je niet alleen de allermooiste traditionele wijnen uit Europa, Moritz kan je ook alles vertellen over de topwijnen uit de Nieuwe Wereld en staat bekend om zijn kennis van en liefde voor Madeira.
“Wat een raar en bijzonder jaar is 2020 geweest. Covid19 heeft heel wat veroorzaakt. Mijn horeca klanten zijn een groot deel van het jaar verplicht gesloten geweest, voor onze proeverijen hebben we voor een klein deel uit moeten wijken naar het HNK en voor het over grote deel naar online en thuisproeven. Maar gelukkig hebben mijn particuliere en b2b kanten mij meer dan ooit on- en offline gevonden en heb ik tijdens de huidige lock-down mijn winkel open kunnen houden waardoor ik zeker niet hoef te klagen. 2020 gaat de boeken in als een heel apart jaar en ik wens iedereen die getroffen is (financieel, zakelijk of fysiek) door Corona heel veel sterkte. We zijn er nog niet. Ik vermoed dat als we gaan vaccineren we pas rond de zomer echt terug kunnen naar oude tijden…. maar ik ben er ook van overtuigd dat we dan met z’n allen de economie weer snel op het oude niveau terug hebben! Voor nu, geniet van de laatste uurtjes 2020! Ik proost op jullie gezondheid en op een gezond, gelukkig en voorspoedig 2021.”

Myriam Hendrickx Rutte

Myriam Hendrickx Rutte 2Deze powerlady is directeur van Rutte Distillery en Master Distiller bij De Kuyper Cocktails. Alweer de 7e generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf dat de mooiste jenevers en gins maakt. Die celery gin…. nomnomnom!
“Het afgelopen jaar heeft onze sector niet veel goeds gebracht. Het is verschrikkelijk om mooie bedrijven te zien struggelen en mensen in onzekerheid te zien omdat niemand weet wanneer het weer beter zal gaan. Met veel bewondering heb ik toch ook naar de zaadjes van positiviteit gekeken het afgelopen jaar. Overal zagen we mooie initiatieven én samenwerkingen opkomen. Hoewel dat vaak een druppel op een gloeiende plaat is, hoop ik toch dat sommige van deze ideeën blijvend zijn en ons mooie vak gaan aanvullen. Bij Rutte hebben we de Proefkamer moeten sluiten, solidair met de horeca en zagen we de omzet flink dalen. In het begin van de crisis hebben we onze alcohol weg gegeven aan huisartsen en de zorg als hand sanitizer. We proberen daarnaast positief te blijven door het geven van online tastings en educatie en we werken samen met de horeca door een Gin&Tonic toe te voegen aan diner-boxen.
Ik wil bij deze alle horecazaken, hun eigenaren, medewerkers én hun toeleveranciers een hart onder de riem steken. Voor 2021 wens ik dat de omslag gaat komen en heel Nederland zó blij is dat we driedubbel zo hard gaan leven en er een stukje goed gemaakt gaat worden voor u allen.
Hou vol en blijf gezond!”

Nabil Touires -geluk is om te delen-

Nabil Touires proeftSommelier en Vinoloog van de Wijnacademie® Nabil Touires werkte als sommelier bij het Amsterdamse Vis aan de Schelde en Lars Amsterdam en nu met veel plezier bij Graham’s Kitchen. Zijn favoriete wijnen van het moment deelt hij zo af en toe op Anne-Wies.NL.
“Wat een bijzonder jaar! 2020 zal niet snel vergeten worden en heeft een impact op ons allemaal. Er is wel een positieve kant: deze periode heeft mensen bij elkaar gebracht en de sociale aspecten tussen mensen absoluut gestimuleerd en versterkt heeft. Voor heel veel wijnbedrijven en restaurants was het een kwestie van aanpassen en vooral overleven. De horeca tijgers hebben duidelijk hun creatieve kant laten zien, Chapeau!!! Voor de meeste sommeliers was het ook omschakelen, inspiraties opdoen en creatief denken. NGS heeft in mijn geval een belangrijk rol gespeeld dmv online proeverijen met verschillende thema’s en gratis cursussen aanbieden. Mijn complimenten!!! Dit jaar heeft me ook laten beseffen wat voor unieke mooie vak wij uitoefenen en werken met wijn is gewoon fantastisch! Gelukkig en gezond nieuw jaar en dat wij binnenkort een goed glas wijn met elkaar gaan drinken en proosten op het leven. Blijf gezond, Drink wijn!”

Onno Kleyn -genieten in gezelschap-

Onno Kleyn FacebookCulinair- en wijnschrijver, veelweter op eet- en historisch gebied. Schrijven over smaak, over eten en wijn is niet alleen zijn beroep, het is zijn lust en zijn leven. Naast vaste rubrieken in de Volkskrant, schrijft hij  voor verschillende magazines en andere opdrachtgevers en heeft hij niet minder dan 40 boeken op zijn naam staan! Deze oprichter van de Academie voor Culinair Schrijven doet niet aan goede voornemens, maar toch kon ik hem een korte reactie ontfutselen.
“Zonder schaduw zien we geen zon, zonder zwaarte voelen we geen lichtheid, maar 2020 maakte het erg bont. Laten we hopen dat de pendule weer rap naar de andere kant zwaait. Het kan haast niet anders of de zomer van het nieuwe jaar wordt aangenaam en vrolijk. Eens kijken hoe snel we de narigheid vergeten. Een beetje herinnering echter is goed. Dan waarderen we straks alles des te meer, wijn, eten, maar vooral het gezelschap waarin we daarvan mogen genieten. Want zonder elkaar is lekker betekenisloos.”

Peter van Houtert -jaar van zelfreflectie- 

Peter van Houtert FB

Als Managing Director van wijnimporteur Verbunt Verlinden werkt deze Bourgondische zuiderling met een aantal spraakmakende wijnhuizen als Bodegas Salentein, Viña Errazuriz, Grahams Port en Bollinger Champagne. Door de lockdown laat hij zich niet uit het veld slaan, maar prijst de wijnen aan via leuke en leerzame filmpjes op Facebook.
“2020 een jaar om snel te vergeten, of om nooit te vergeten ? Er zal in ieder geval nog heel lang over nagepraat en gedacht worden. Boeken en films staan ons te wachten en we hebben dit boek nog niet eens afgesloten. Dat duurt misschien nog wel even. Het is een jaar geweest van verwachtingen die niet zijn uitgekomen, van producenten die je alleen nog maar digitaal kon spreken en van digitale proeverijen. Ook een jaar van relaties die sterfgevallen in hun familie en medewerkers meemaakten. Het was ook een jaar van zelfreflectie, een jaar waar je goed gaat nadenken over wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Een jaar van het creëren van nieuwe kansen en mogelijkheden. Ik ben ervan overtuigd dat het niet meer gaat worden zoals het was en misschien is dat ook wel beter zo. Blijven genieten kan en moet, maar bewuster en niet meer met de vanzelfsprekendheid die er altijd was. Ik zie de wijnhandel redelijk snel zal herstellen in 2021 als alles weer geleidelijk wordt toegestaan. Wel zullen de grote omzetten bij retail en online weer wat terugvallen als de horeca weer volledig gaat draaien. Voor de KVNW wordt 2021 een jaar van uitdagingen. Het preventieakkoord alcohol kan ingrijpende gevolgen hebben voor onze handel en ons werk en we zullen ervoor moeten zorgen dat dit akkoord, waar ook veel goede dingen instaan, niet volledig doorslaat. We gaan 2020 in stijl achter ons laten en zien uit naar een mooi en gezond 2021.”

Randy Bouwer -Vigor=kracht-

Randy Bouwer FBEen verrassende stap in horecaland: deze Maître sommelier bij restaurant Zarzo in Eindhoven begon in 2020 samen met Chef Lars Albers zijn eigen restaurant Vigor in Vught! Maar toen kwam corona…
“2020: Een overduidelijk bewogen jaar. Nadat we eindelijk vanwege de voor de hand liggende redenen (de lockdown en vertragingen met de bouw) pas in juli open konden met ons prachtige Vigor, hebben we, ondanks de beperkingen, zeker een krachtige start gedraaid. In september overleed helaas mijn vader, nog geen 2 weken voor de geboorte van onze dochter Milou. Bizar hoe dichtbij je grootste verlies en je grootste geluk bij elkaar liggen. En toen de verdere beperkingen en uiteindelijke lockdown nr. 2. Wat een drama. Schouders eronder en gas geven met ons alternatieve Streetfood take away concept, ontbijtboxen, borrelboxen, koken op locatie, noem het maar op. Ons waanzinnige team heeft zijn veerkracht en flexibiliteit getoond en richting einde jaar mochten we gelukkig ook enorm veel Kerstmenu’s voor thuis maken. Trots op mijn compagnon Lars (Albers), die ondanks dit intense jaar, zijn hoofd koel houdt, blijft motiveren en creëren. Een betere zakenpartner en vriend kan ik me niet wensen. Trots op ons super team in dit bizarre jaar. Trots op mijn mooie vriendin Bo die de sterkste en liefste moeder is voor die kleine. En trots op dochter Milou, mijn alles. Ondanks alle onzekerheid wanneer we in hemelsnaam weer open mogen, gaan we op volle kracht vooruit 2021 in. Iedereen een beter jaar dan 2020 gewenst met alle goede gezondheid! ❤️ Vigor=Kracht “Every family has a story… Welcome to ours…”

Ria Weel-Visser -het roer om-

Ria Weel Visser NY wensRuim 25 jaar verwende vinologe Ria je met haar mooie wijnkeuzes in het landelijk in het hart van de Achterhoek gelegen restaurant-hotel De Tuinkamer. Samen met echtgenoot en chef-kok Jos gooide ze echter het roer om!
“Een terugblik op 2020: Tja, voor wie is dit geen memorabel jaar geweest.. En dan ook met name voor de horeca. We begonnen in 2020 heel positief. Dit zou weer een uitstekend horecajaar worden. Maar toen kwamen eind januari/begin februari al de eerste berichten over een raar virus uit China. We dachten dat ons dat niet zou raken, totdat het toch menens werd. In februari begonnen de gasten te annuleren en eind februari/begin maart werd dit zo erg, dat we dachten: wat gaat dit worden? Dus de “intelligente lockdown” gaf ons eigenlijk wel rust. En tijdens die lockdown – Jos en ik zaten lekker met een glaasje wijn op ons zonovergoten terras – belde de makelaar dat er een potentiële koper voor ons bedrijf was. En om een lang verhaal kort te maken: nu zitten we tussen de verhuisdozen en wonen we over 10 dagen in Enkhuizen. We dragen een heel mooi bedrijf over, met mooie vermeldingen in alle culinaire gidsen en hopen dat de nieuwe eigenaren, samen met ons team, ons bedrijf op hoog niveau kunnen voortzetten. Vanuit Enkhuizen hopen we toch nog iets op wijn- en culinair gebied te gaan doen. Maar eerst dozen uitpakken, verven, behangen en ons settelen. We wensen iedereen een goed 2021, waarin we weer normaal kunnen leven, met vrienden naar de kroeg en alle andere dingen kunnen doen die horen bij een sociaal leven.”

Rick Brantenaar -Foodspecialiteiten specialist-

Rick Brantenaar FacebookDeze directeur van de Stichting Foodspecialiteiten Nederland zet zich met enthousiasme én kennis van zaken in voor het wel en wee van de Foodspecialiteitenwinkels in de breedste zin des woord. En dat doet hij GOED!
“Een jaar geleden toen Anne-Wies vroeg of ik iets wilde schrijven voor de beste wensen en voornemens schreef ik “blijf ik de hoop houden dat allen die dit lezen blijven geven aan een ander wat ze zelf zo graag zouden willen ontvangen; respect, warmte, een luisterend oor, een schouder om op te huilen en wat al niet meer.” Terugkijkend op 2020 is het hartverwarmend om te zien hoe Foodspecialisten zijn omgegaan met collega ondernemers die (direct of indirect) keihard zijn geraakt door de Corona-maatregelen. Het ene samenwerkingsverband na het andere zag ik via social mediakanalen en in onze MEERwaarde campagne voorbij komen. Dus mijn beste wensen voor 2021 zijn dan ook glashelder; dat ondernemers elkaar (interbranche) mogen blijven vinden om elkaar te versterken en te ondersteunen in goede én in slechte tijden. Samenwerking en krachtenbundeling brengt verbroedering hetgeen zal leiden tot mooie initiatieven en bijdragen aan het overleven van bedrijven die het nu erg slecht hebben.”

Roderick Ros -meer genieten-

Roderick Ros NY wensDeze Marketing Manager bij Wijnimport Bart /QV Select heeft, dat kan ook niet anders, een passie voor wijn. Over wijn-spijs kan hij je van alles vertellen en ook in zijn vakanties bezoekt hij het liefst een wijngebied.
“Voor een wijnimporteur die exclusief aan de horeca levert is 2020 op zijn zachts gezegd een uitdagend jaar geweest. Laat staan voor onze klanten. Toch hebben wij geprobeerd op diverse manieren mee te denken en helpen, te blijven communiceren en vooral service te blijven leveren. Dit is ook zeer gewaardeerd. Ook onze producenten hebben hier een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Deze periode heeft ook kansen geboden om de interne organisatie en de toekomst goed te bekijken en waar nodig aan te passen zodat we na deze crisis er weer 100% zijn voor onze klanten en producenten. Wat de veranderingen zijn in de horeca in 2021 is nog moeilijk te zeggen, maar de innovatie, motivatie en het ondernemerschap die ik gezien heb de afgelopen maanden is indrukwekkend. Ik hoop ook dat de toekomstige gasten in het afgelopen jaar hebben geleerd om nog meer te genieten wat restaurants te bieden hebben, inclusief wijn. Ik ben overtuigd dat gasten betere wijnen willen proeven en hier ook meer aan willen uitgeven. Misschien een glas minder, maar wel beter. En dat is ook in een ‘normaal’ jaar een prima voornemen.”

Ron Andes -flying chairman-

Ron Andes NY wensMagister Vini (MV), gecertificeerd Register Wijn & Whisky Taxateur en Makelaar (RWTM) en Voorzitter SlijtersUnie. En daarnaast ook nog eens ‘flying winebuyer‘!
“Times they are a-changing. Van anderhalve meter naar lokaal. Kleine specialisten zijn weer in beeld. Dankzij de essentiële winkels, zoals slijterijen, wijnspeciaalzaken, delicatessenwinkels, bakkers, slagers en de groenteboer hebben we er thuis het beste van kunnen maken, ondanks de malaise. Laten we ook straks de lokale specialist blijven steunen want we hebben gezien hoezeer we elkaar nodig hebben. Vergeet de horeca niet want die is ongekend hard getroffen. Er komt nog een heel roerig jaar aan. Geannuleerde wijnbeurzen, reisbeperkingen t/m maart, verkiezingen en een nieuwe Drankwet, waar webshops straks ernstig rekening mee dienen te houden. Maar na regen komt zonneschijn. Dat we maar snel weer met onze dierbaren met volle teugen mogen genieten van de kleine dingetjes in het leven, die tot voor corona zo vanzelfsprekend waren. Een goede gezondheid en alle geluk voor 2021!”

Sander de Vaan -Wijnscheurkalender- 

Sander de VaanSander de Vaan woont en werkt in Spanje. Naast een baan in het bedrijfsleven schrijft hij o.a. over wijn, literatuur en sport (zoals interviews met Johan Cruijff, Jorge Valdano en Alberto Contador en de Nobelprijswinnaars José Saramago en Mario Vargas Llosa). Hij publiceerde veel in NRC, De Volkskrant en Hard Gras, plus onder meer Die Welt, El País, Kicker en Por Favor. Afgezien van 2 dichtbundels (Plunder de Dag en Bal zoekt Man) bij andere uitgevers verschenen bij Edicola Zuidoost-Spanje, Wijnkalender 2021 en Wijngids Spanje.
“2020 oogde zo mooi rond, haast perfect. Tijdens de jaarwisseling 19/20 hadden veel mensen nog nooit van Wuhan of Covid-19 gehoord. Dat we enkele maanden later met mondkapjes over straat én strand zouden gaan, leek het scenario van een slechte, zéér onwaarachtige SF-film. In dat mooie ronde getal school echter doffe ellende voor velen. Voor zij die gezond bleven betekende het op z’n minst een pas op de plaats, hier in Spanje zelfs maandenlang letterlijk, omdat je alleen uit huis mocht om de hond uit te laten of boodschappen te doen. 2021, minder rond, wordt hopelijk beter. Met minder polarisatie in de politieke arena’s, op straat en op het wereldwijde web, met waar nieuws in plaats van fake geleuter, met empathie voor de ander en ja, waarom niet dat soms wat uitgeholde, maar o zo wezenlijke woord van stal halen: liefde – een jaar vol liefde, voor het grote én het kleine in onze levens. Qua publicaties staan voor 2021 in de steigers: Wijngids Duitsland, Wijnkalender 2022 én een fraai vormgegeven Wijnweetjesboek – 3 W’s dus: WWWondermooi 2021 geWenst!”

Shahzad Talukder -keep on learning-

Shahzad Talukder

Ook Shahzad ontmoette ik tijdens de WSET Diploma opleiding in Rust, Oostenrijk, dit jaar. Shahzad is Certified Sommelier en Sake Sommelier en een supergoede gastheer. Na de lockdown hoop ik snel eens aan te schuiven in het Luxemburgse restaurant waar hij de wijnen uitzoekt.
“After school I started my studies bioinformatics at Frankfurt Goethe University and applied for a student-job in hospitality. Soon I found out my heart may be for hospitality, quit the University and set my plan to become a Sommelier, best decision ever made. Today I am Chef Sommelier at Restaurant Lea Linster* in Luxembourg. I am very happy to take care of a selection of around 1200 different wines, most of them from France but the best from all over the world. As a Sommelier you just can not stop learning and so it was obvious that one day, I will start with the WSET Diploma to get more input about all the wines of the world. It was a plan to join this program for many years, this year I finally made it. In the future I will be happy to share my new knowledge with many others and to make sure we will always have highly professional and knowledgeable staff in restaurants and hospitality.”

Stefaan Soenen -Lage Landen wijn-

Stefaan Soenen NY wensEen doctor in de psychologie die ook veel van wijn houdt. Naast zijn werk als psycholoog/psychotherapeut schrijft de Belgische Stefaan met veel plezier columns en artikelen over wijn, online en in het populaire wijntijdschrift Perswijn.
“2020 was een bijzonder jaar dat veel aanpassing en creativiteit vroeg. Toen het coronavirus toesloeg begin dit jaar waren de wijntrips naar Rheingau en Saar gelukkig achter de rug. Die waren een voorbereiding op de artikelenreeks voor Perswijn over Duitse zoete predicaatwijn van riesling. Later op het jaar, in september, kon ik over het thema live een lezing geven voor het Duitse Wijninstituut. Corona-beveiligd en voor een beperkt publiek. Nog nooit zoveel stress gehad als wijnverteller. In 2020 heb ik meerdere wijndomeinen in Vlaanderen bezocht, ook eentje in Wallonië. In de wijngaard is het steeds veilig praten. Die bezoeken doorbraken de monotonie van het thuisblijven in de weekends. De AuxerroisTafel met de belangrijkste producenten van de Lage Landen en de Heuvellandproeverij in juli konden gelukkig doorgaan en de vijfdelige cursus over Belgische wijn geraakte, na opschorting door corona, gelukkig afgerond. Ik vond het al bij al een vruchtbaar wijnschrijversjaar.  Wijnproeven ben ik blijven doen, meestal maar met één vriend  in plaats van ons wijnproefgroepje. Een keer zelfs buiten in de kou met een gasbrander, hoe leuk! Ik wil volgend jaar wat meer domeinen in Wallonië bezoeken om nog een completer beeld te krijgen van de exploderende Belgische wijnbouw. En er uiteraard ook over schrijven want dat blijf ik heel graag doen! In 2021 komt er een Perswijnreeks over de betekenis en symboliek van wijn in de loop van de geschiedenis. Ik wil heel graag een mooie, feestelijke proeverij organiseren rond zoete Tokaji, want die wijnen ken ik nog niet. Ik wil er écht alles over weten. Welke expert kan mij daarbij helpen? Ik wil iedereen een gelukkig wijnjaar 2021 toewensen, in het bijzonder zij die in 2020 rechtstreeks of onrechtstreeks getroffen werden door corona of ander onheil. In 2021 wordt alles weer beter en daar drinken we iets extra lekker op!”

Stefania Manfredi -all around the world-

Stefania ManfrediAls ‘Event coordinator in wine, beer and sake fields’ is Stefania Manfredi tijdens de wijnkeur competities van het Concours Mondial de Bruxelles verantwoordelijk voor het contact met de tasters. Die taak vervult ze met verve. En altijd met een grote lach!
“2020 has been such a year ! We learned a lot on what be together really means, and how much we miss that. I really really hope that 2021 will bring back to all of us the joy of sharing a glass of wine with our friends and colleagues all around the world. Cheers to 2021 !”

Takuhi Cekem -wereldse kazen en Armeense wijn-

new-year-takuhiOngekroonde kaaskoningin van Rotterdam. Alhoewel… ongekroond… Takuhi (De Kaashoeve aan de Oude Binnenweg) is beëdigd als lid van het Buitenlandse Kaasgilde. Vakvrouwschap en gastvrijheid!
“Het enige wat ik eigenlijk kan zeggen voor de komende jaar 2021 is bijna in herhaling van vorig jaar……
Ik wens  iedereen een Gezond 2021
Met een terugkeer van Vrijheid
En Vertrek van verwarring!”

Titia Boxma -leukste wijncursus-

Titia BoxmaDeze dame biedt met haar bedrijf Key to Wine ‘De leukste wijncursus en wijnproeverij’ aan. Dat geloven wij! Helaas nu even digitaal. Daarnaast vindt zij zo af en toe tijd voor Anne-Wies.NL de pen ter hand te nemen.
“Vorig jaar schreef ik  dat ik in 2020 “gewoon” wilde blijven doen waar ik het meeste plezier in heb, namelijk op een laagdrempelige manier wijnliefhebbers meer leren te genieten van wijn (en spijs) dmv wijncursussen en workshops. Toen wist ik nog niet dat Corona een  vette streep door de rekening zou zetten. In de eerste drie maanden van 2020 had ik het nog erg druk maar eind maart stopte dit abrupt. Dat was behoorlijk schrikken. Omdat een gezinslid in de risicogroep zit, ziet mijn wijnwereldje er op dit moment behoorlijk anders uit. Ik volg regelmatig online wijnproeverijen, wandel veel in de natuur rondom mijn woonplaats en lees veel meer. Hoewel ik vind dat ik als wijndocent live het beste uit de verf kom, bied ik voor het begin van volgend jaar de wijncursussen SDEN 1 en 2 online aan. Ik hoop dat 2021 snel een afname van corona gaat geven en we weer back to normal kunnen  gaan. Tegelijkertijd ben ik heel dankbaar dat we als gezin niet ziek zijn geworden en nog steeds op een heleboel manieren kunnen genieten. Dit wens ik iedereen toe in 2021!”

Teuni van Genderen -pareltjes uit Spanje-

Teuni van Genderen NY wensTeuni is eigenaar van de wijnhandel met de ingewikkelde naam ‘Los Sueños de lo Capitán’. Maar laat je daardoor niet afschrikken! De pareltjes uit wijnland Spanje haalt ze voor je naar Nederland!
“Allereerst blik ik even terug naar mijn goede voornemens van het afgelopen jaar. Wat is hier van terecht gekomen? Nu, niet veel. In ieder wel dat ik meer tijd in Spanje kon doorbrengen. Maar dat is het ook zo’n beetje. Ik ben dankbaar dat we samen met onze geliefden om ons heen gezond zijn. Dankbaar dat veel wijnliefhebbers ons hebben weten te vinden, waardoor we door konden blijven werken. We ontvingen dit jaar een eerste prijs in Spanje met onze heerlijke olijfolie, hoe geweldig was dit. Mijn wens voor iedereen is dat 2021 een mooier, fijner jaar dan 2020 zal worden, waarin we ons weer vrij kunnen bewegen, nieuwe inspiratie mogen opdoen, genieten met elkaar, en boven alles gezond mogen blijven. We gaan dan ook verder gaan met mooie pareltjes zoeken in het culinaire Spanje, die we graag met iedereen willen delen. Laten we met een mooi glas proosten op het leven. Salud!”

Tomislav Tuden -educating all the way-

Tomislav Tuden LinkedinNog zo’n toppertje die ik leerde kennen tijdens de WSET Diploma aan de Weinakademie in Oostenrijk. Hij had een mooi assortiment Kroatische wijnen meegenomen die hij ons na afloop van een van de studiedagen liet proeven. Naast proevers uit Nederland en Kroatië schoven studenten uit Spanje, Italië, Polen, Roemenië, Tsjechië, Luxemburg, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Rusland aan. Wijn kent geen grenzen.
“My name is Tomislav Tuden, I’m an executive director in Miva and Mohor trgovina, sister companies that are leading wine distributors in Croatia. I work with wines for more than 17 years, and educating myself all the way because the world of wine is infinite, the more you get to know it you see how little you know about it 😊 WSET Diploma was a logical next step on that journey, I’m looking forward to learn new things, taste new wines and meet new people. Many many new informations to accept, but when you love something it’s not hard to learn about it.
As in the whole world, 2020 was a very special year (let’s call it special, it sounds polite) in Croatia as well. Maybe even more special having in mind the fact that, other than Covid, we had two strong earthquakes in Zagreb (one in March and the other one just this morning) and a big flood during summer. Croatia is a country which strongly depends on tourism so you can imagine how all these things influenced our market. However, we are trying to keep it strong and positive, since HoReCa channels are closed we turned to other points of sale such as our wine shops and web shop, supermarkets and private customers. So, at the end, even though we’ll try to forget it as soon as possible and hope it will never come back again, this year gave us challenges which made us stronger. I personally will cheer for it with a glass of the finest wine in the New year’s eve, the one that we all have in our cellars and keep it for a ‘special occasion’. And what can be more special than 2020!!? 😉”

Trudy Pannekeet -spring eruit in 2021-

Trudy Pannekeet LinkedIn Trainer (web) (1)Geen bekende uit het culinaire- of wijncircuit, maar deze ervaren LinkedIn Marketing Trainer en LinkedIn ambassadeur heeft mij dit jaar erg geïnspireerd met haar sociale media tips. Als jij daar ook wat van mee wilt krijgen: onlangs kwam haar boek ‘Spring eruit met LinkedIn‘ uit. Dikke aanrader!
“Online zichtbaarheid om je doel te bereiken is nog belangrijker geworden dit afgelopen jaar toen we elkaar niet meer mochten ontmoeten zoals we gewend waren. Wat een mooie initiatieven zijn ontwikkeld om klanten toch te kunnen blijven bedienen. En misschien ook nog omzet daarmee te maken. Voor sommigen gaat dat vanzelf, anderen hikken ertegenaan. Die zien een enorme drempel. Wat moet je posten? Wie zit er op mij te wachten? Mag ik 1 tip geven? Doen! Deel je kennis, laat zien dat jij er bent en waar je voor staat. Er zijn altijd mensen die van jou leren. Daar doe je het toch voor?! Elke dag een klein beetje. Ik wens je een lage drempel en een goede online zichtbaarheid zodat je eruit springt in 2021!”

Valeria Tenison -DipWSET in progress-

Valeria Tenison LinkedInOok Valeria ontmoette ik tijdens de WSET Diploma course in Rust, Oostenrijk, dit jaar. Deze uit Rusland afkomstige sommelier en wijnschrijver deed ervaring op in onder meer Spanje, Zwitserland en de Maladiven voordat ze neerstreek in haar huidige woonplaats: het Franse Bordeaux.
“As you all know 2020 was a difficult year for hospitality, so I dedicated it to my writing job and studies. In June I started my WSET Diploma course in Rust, Austria. So far, it has been an exciting journey for me that allowed me to meet new interesting people, taste hundreds of wines and systemize my knowledge. Having passed only one exam by now, I am still in the beginning of my path but I hope that in 2021 I will become a proud owner of the DipWSET title. WSET is often reproached of being old-fashioned and conservative and I agree that wine professionals should not limit themselves by WSET books but it gives a solid base for further studies and helps all the wine people all over the world speak the same language. I wish everyone a productive new year, full of motivation, enthusiasm and discoveries!”

Hoe moeilijk zeker het begin van het nieuwe jaar ook mag zijn:
laten we proberen optimistisch het nieuwe jaar tegemoet te zien.
Ik hef het glas en zeg (met een zucht naar het afgelopen jaar):
Happy New Year!

AW Happy New Year 2019

 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#nywensen