Het nieuwe jaar is begonnen! En daarmee is het terugkijken naar het oude afgelopen. Lijstjes als ‘de beste songs van 2019, ‘mijn favoriete recepten van 2019′, ’top-tien hotspots van 2019′ hebben we allemaal wel voorbij zien komen. En nu kom ik op deze eerste dag van het nieuwe jaar toch nog met een lijstje! Hoewel…. lijstje… Het is weer een hele lijst geworden! Geen scores, geen sterren of rankings. Dit zijn stuk voor stuk toppertjes op culinair gebied die jou het allerbeste wensen. Met jou hun goede voornemens delen. En hun wensen en plannen voor 2020. Happy New Year! 

Alain Jacobs -mister Duitse wijn-

Alain Jacobs FacebookDat Duitsland veel te bieden heeft op wijngebied bewijst Alain Jacobs keer op keer. Samen zijn team leukt hij talloze beurzen, proeverijen en evenementen op met de meest bijzondere Duitse wijnen.
“2020 zal, zoals het afgelopen jaar, een druk jaar worden met veel manifestaties rond Duitse wijn met een grote uitdaging: het verplaatsen van datum en locatie van “Riesling&Co.”.Maar ondanks deze nieuwe uitdagingen zal ik mijn uiterste best doen om meer tijd voor mijn gezien vrij te maken. Dit beloof ik ieder jaar, maar deze keer houd ik mij aan mij woord. Ik wens iedereen heel veel persoonlijk geluk en zakelijk succes toe in combinatie met een goede gezondheid.”

Allard Sieburgh -love it!-

Allard Sieburgh FacebookDeze vinoloog en voormalig sommelier van sterrenrestaurants is ook nog eens een gepassioneerd kok. Zo werkt hij regelmatig samen met chefkok Yuri Verbeek waar ze in besloten kring de gasten een spannende en heerlijke avond bezorgen en is hij de grote inspirator bij Asian Food supplier Vanka-Kawat. En dit jaar kwam zijn eerste (kook)boek uit!
“Ik heb nooit aan goede voornemens gedaan. Maar ja als het mij dan zo op de man af gevraagd wordt! 2019 eindigt met 3 maanden keihard werken. Daar houd ik enorm van maar voel ook hoeveel impact dat heeft voor mijn gezin. Zo start voor mij het nieuwe jaar altijd met de Wine Professional waar ik inmiddels al meer dan 15 jaar mee draai. I love it! Afgelopen jaar kwamen er spontaan projecten op mijn pad zoals The Best Sommelier of the world en Stichting Breast Care Foundation. Ik heb er intens van genoten om er mijn steentje aan bij te dragen. Komend jaar meer van dat!? Verder wil ik er zijn voor mijn gezin en genieten van mooie momenten want helaas eindigt 2019 voor mij met het afscheid nemen van Hennie de moeder van mijn zwager Jeroen. Dat valt zwaar maar starten het jaar met een groots feest waar mijn schoonmoeder en ik de Indische maaltijd mogen verzorgen. En de druivenpluk in de Bourgogne voor Le Vieux Jean Vins waar ik inmiddels voor de 19e keer mee ga plukken kijk ik altijd weer naar uit. Wat voor oogst gaan we binnenhalen dat blijft spannend. Ik proost op het leven en ga vol goede moed 2020 in!”

Anja Vondenhoff -sprankelend plezier-

Anja VondenhoffOprichter van www.wijncampus.nl, wijndocent, vinoloog van de Wijnacademie en coauteur van de in 2018 opgerichte SommelierOorkonde cursus. O ja, en ook nog Champagne Ambassadeur!
“Nog niet zo makkelijk om iets origineels te schrijven. Ondanks er goed over nagedacht te hebben, kom ik niet verder dan dat ik geen specifieke voornemens heb voor 2020. Voornemens heb ik eigenlijk nooit. Waarschijnlijk betekent dit dat ik tevreden ben met hoe mijn leven nu verloopt? Als verbeterpuntje moet ik af en toe wat meer vrije dagen plannen voor mezelf. Mijn wens voor anderen:  een goede gezondheid en veel sprankelend plezier aan tafel!”   

Ank van Beek -grote 3 G’s-

Ank van BeekHarde werker samen met haar blonde god Ron in hun Rotterdamse restaurant Antichic. Dat harde werken wordt beloond, want hun naam prijkt in de Guide Michelin! Maar als het even kan gaat ze ontspannen in Rockanje. In Ibizastyle.
“Onze visie voor 2020 is dat onze gasten nog meer beleving aan tafel gaan krijgen. Nog meer interactie en aan tafel bereiding. Met mooie klassiekers!  Privé gezien is het de grote 3 G ‘s. Gezondheid, Gelukkig en Genoeg Geld dan heb je alles!  En die 3 G’s wensen we voor alle lieve gasten!”

Annaline Doelen -bijzondere verbouwing-

Annaline Doelen FacebookHaar wijnrestaurant Mes Amis werd gekozen als de meest gastvrije onderneming van Maastricht en eigenaresse Annaline Doelen is the one and only ambassadricevan de Limburgse wijn.
“Terugkijkend op mijn vorige goede voornemen voor 2019, is die uitgekomen, dus dat belooft wat voor mijn goede voornemen voor 2020😊. Afgelopen jaar is een zeer turbulent jaar geweest voor ons team. Omdat “ik” besloten had dat er in ons monumentale pand, een echt trappenhuis moest komen met 5 trappen, is er wel heel veel veranderd. Voorheen was er namelijk maar 1 trap en allemaal kleine wentel- en vliezo- trappen). Met als eindresultaat dat we nu 5 etages in gebruik hebben om onze gasten te kunnen verrassen. Samen met mijn zoon Patriek, die in 2018 mede-eigenaar is geworden, heb ik deze metamorfose kunnen realiseren. Maar dat is nog niet alles, want om deze verbouwing mogelijk te maken moesten we 6 weken uit ons pand aan de Tongersestraat en zijn we tijdelijk verhuisd naar de wijngaard van Hoeve Nekum in Maastricht, waar we “Wijnrestaurant op het land” hebben bedacht. Een groot glazen paviljoen aan de voet van de Louwberg in het Jekerdal, “Toscane in Maastricht” was de veel gehoorde spreuk. Daar hebben we onze formule: Regionale wijn en Limburgse producten goed kunnen presenteren voor 300 gasten op een avond, terwijl we thuis op de Tongersestraat “maar” 30 gasten ontvangen! Nu dit alles achter de rug is, ben ik super trots op mijn medewerkers en het mooie is: zij zijn ook trots op ons!!! Dus mijn goede voornemen voor 2020, ik blijf onze toppers stuk voor stuk waarderen, zodat de gast kan ervaren wat een bijzondere medewerkers wij hebben. Die ieder in zijn eigen specialisatie, chefkok, zelfstandigwerkend kok, leerling kok, eerste gastvrouw, sommelier, bedieningsmedewerkers, afwas, poets en administratie, een geweldige prestatie neerzet iedere dag weer! Zodat de gast die ons komt bezoeken, verrast mag worden door de Fine-Dining kunstwerkjes vanuit de keuken begeleid door de Limburgse wijnen en de oprechte gastvrijheid!”

Anneke Staals -drink beter-

Anneke Staals NY wensMet een achtergrond in de horeca is de sprankelende Anneke Staals helemaal op haar plaats bij Mitra Drankenspeciaalzaken als ‘Category manager Wijnen en Aperitieven’. Maar ook over bier kun je deze biersommelier alles vragen!
“Goede voornemens zijn voor mij niet gebonden aan de start van het nieuwe jaar, maar als ik dan toch iets moet wensen voor 2020, dan is het nog meer wijnen ontdekken, proeven en beleven! Drink beter, en geniet meer! 😘”

 

Antoine van Esch -Belgische wijnen-

Antoine van EschBij deze wijnleverancier vind je ‘al het goede onder de kurk’.  En dat goede komt dan vooral (maar zeker niet uitsluitend) uit Duitsland. Maar Antoine heeft er een nieuwe liefde bij…
“In 2019 heb ik een stap gezet in mijn ambitie om op sportief vlak mezelf nog een keer te verbeteren. In 2020 moet de progressie getoond worden om in 2021 dat doel te bereiken. Tijdens mijn horeca en wijnloopbaan heb ik me altijd ingezet voor de Duitse kwaliteitswijnen en de bekendheid daarvan bij horeca ondernemer en particulieren. De wijnen van Johner, Deutzerhof, Ziegler en Duijn zijn daar enkele exponenten van. Jammer genoeg is mijn relevantie hier wat weggezakt. Ik heb afgelopen jaar een tweede wijnliefde gevonden: Belgische wijnen. Deze hoop ik het komende jaar verder een voedingsbodem op de Nederlandse markt te kunnen geven. De focus zal dan ook voor het overgrote deel  komen te liggen op deze twee wijnlanden. Daarvoor zal de zichtbaarheid op social media een enorme impuls krijgen. Tire Bouchon moet (weer) de wijnavonturier worden.”

Axel Rosier -de Vier of 1-

Axel Rosier NY wens Naast zijn job als maître bij het Rotterdamse toprestaurant Fred heeft deze super attente gastheer ook nog tijd voor een eigen wijnhandel waar hij de meest mooie wijnen aanbiedt. En sinds kort niet alleen meer in een box.
“In 2020 gaan we Fred naar een nog hoger level trekken. Stap voor stap, financieel gezond houden. Voor de Vier van Rosier zie ik een mooie stijging doorgaan. De uitbreiding van alleen wijnboxen naar ook specials (losse flessen en kisten) gaat zich verbreden. Ook naar buiten de randstad toe. En het allerbelangrijkste is dat de gezondheid van de mensen om ons heen goed blijft.”

Barbara Verbeek -meer dan Drinks-

Barbara Verbeek FacebookDeze pittige tante reist niet alleen rond met Het Wijntheater,  ook reist ze stad en land af met een bijzondere glasproeverij. Daarnaast is ze aan het schrijven geslagen en organiseert ze onder meer de verkiezing Wijnvrouw van het Jaar en de Oyster Opening World Cup. Nooit niets te doen! 
“2019 was een fantastisch jaar! Het stond in het teken van (wijn)reizen, schrijven voor de vakbladen Gastronomie en More than Drinks, de verkiezing Wijnvrouw van het Jaar en de Oyster Opening World Cup.  Ook was 2019 het jaar dat ik erachter kwam dat er misschien wel meer is dan alleen maar wijn en werk. Dat genoeg ook wel eens genoeg kan zijn. En daarom hebben Barend en ik besloten het (ietsjes) rustiger aan te doen. Een keer koken met vrienden i.p.v. werken met vrienden, een wandeling op het strand hand in hand i.p.v. het Wijntheater daar op te bouwen. En met dat voornemen zijn we al begonnen half oktober. Het gekke is dat elke deur die we liefdevol dichtdoen er een andere deur weer open gaat. Mijn nieuwjaar gedachte? Geniet van het nu! Waardeer de kleine dingen in het leven en respecteer dier & natuur!”

Bas van Middendorp -Best of Wines-

Bas van Middendorp NY wens (1)Bij deze Bussumse wijnhandelaar vind je de pareltjes onder de wijnen de whisky’s. Met een voorraad van meer dan 60.000 flessen exclusieve wijnen en whisky’s moet dat wel een snoepwinkeltje zijn!
“Het komend jaar hoop ik weer overal ter wereld prachtige wijnen te ontdekken en de altijd passionele personen achter het product te ontmoeten. Hoewel ons assortiment met meer dan 4000 verschillende exclusieve wijnen en whisky’s al zeer uitgebreid is, is er altijd ruimte voor verbreding. Eigenlijk zijn goede voornemens plannen die nog uitgevoerd moeten worden. Plannen voor komend jaar hebben we bij Best of Wines genoeg. Zo komen er een aantal bijzondere samenwerkingen aan, onder andere met Master of Wine Sarah Heller uit Hong Kong. Zij zal proefnotities van wijnen visueel uitwerken tot een kunstwerk. Deze komen te staan op onze nieuw ontworpen website die we direct in januari willen lanceren. Ook introduceren we binnenkort een verkoopplatform waarop risicoloos exclusieve wijn kan worden verkocht voor de beste prijzen. Een concept dat in de Verenigde Staten en in Engeland momenteel zeer groot is en we afgelopen jaar al succesvol voor bijzondere whisky’s hebben gelanceerd. Daarnaast zullen we in 2020 ook zeker een aantal prachtige whisky- en rumflessen uitbrengen onder ons eigen label The Duchess. Ik wens iedereen een gelukkig en gezond 2020 toe en vergeet vooral niet om naast het harde werken te genieten van de mooie dingen des levens.”

Betty Koster -wensen en dromen-

Betty Koster NY wensDe kaaskoningin van Nederland. Wie heeft er niet eens haar kaas gegeten? Thuis of in een restaurant? Als je daar de vraagt stelt welke kazen men serveert hoor je meer dan eens niet de de soorten maar: ‘Kazen van Betty’. En die zijn stiekem natuurlijk ook een beetje van haar lief Martin.
Ik heb voor 2020 wensen, dromen! Mijn wens is dat we geen grote chefs verliezen dit jaar! Drie Nederlandse top-chefs in 1 jaar op veel te jonge leeftijd maakt me zò verdrietig. Mijn droom is dat iedereen weer mens wordt! Nadenkt voor hij of zij kiest, nadenkt voor je iets op social media zet, nadenkt voor je te agressief reageert in het verkeer… En dat er een stop komt aan het besnijden van jonge vrouwen… Tot slot, hoop ik dat ik in 2020 net zo goed kan rekenen op het team van l’ Amuse! Ze waren top in 2019!”

Bianca Roemaat -Boost je menukaart-

Bianca RoemaatSmaakmakende tekstschrijver met inlevingsvermogen, zo omschrijf je Bianca Roemaat (Roux Communicatie) het best. Met ruim 25 jaar ervaring in de B2B horecasector kun je haar je story wel laten vertellen! Enne…. heb je haar boek al in huis?
“Zo aan het einde van jaar, is het fijn om de tijd te nemen om te reflecteren. 2019 is een prachtig jubileumjaar geweest. Ik vierde mijn zilveren jubileum als horecajournalist met het uitbrengen van mijn eerste boek Wat maak je me nu?! en een boekpresentatie bij Meesterkok Angélique Schmeinck met collega’s uit het vak, pers en klanten. Voor het eerst werd ik zelf veelvuldig geïnterviewd. Verder kreeg ik veel positieve feedback en aanvragen om workshops Boost je menukaart! te geven, samen met horeca adviseur Petra Venekamp (ConcreetAdvies). Heel waardevol en inspirerend. Ook voor mij als ondernemer. Voor 2020 is mijn voornemen om kennis te blijven delen. Zo lanceer ik een nieuwe eendaagse workshop: Zet je zaak op de kaart. Daarin help ik (horeca)ondernemers om de zichtbaarheid van hun bedrijf te vergroten op social media en in hun zaak. Ik wens iedereen een gezond, succesvol en smaakmakend jaar toe.”

Carin Leenders de Vries -culinaire duizendpoot-

Carin Leenders de Vries NY wensEen culinaire duizendpoot, zo kun je Carin Leenders de Vries zeker noemen. Recepturen ontwikkelen, culinaire evenementen organiseren, netwerken, recepten schrijven, lesgeven… dat kan ze allemaal als de beste. En ze is ook nog eens ‘Certified Jerez Educator’.
“Lesgeven is en blijft mijn grote passie; aan iedere leeftijdsgroep, maar vooral de jeugd (VMBO leerlingen), ik wil hen bewust blijven maken van de keuzes die zij kunnen maken in een beter voedingspatroon dat voor zowel hen als Moeder Aarde beter is én goed doet! Als de diverse producten/gerechten niet naast elkaar zet leer je ook niet bewust te kiezen. Dus een breed spectrum aanleren is essentieel. Bewustzijn staat voor mij op nummer 1; lokaal biologisch simpel basis lekker smaakmakend verrassend betrouwbaar gevarieerd trenditioneel.”

Carl Siegert -vernieuwde bakkerij-

Carl SiegertDeze horecaleverancier mag tevens de titel ‘hofleverancier’ dragen. Nu, meer dan 125 jaar en 6 generaties later, is vorig jaar de bakkerij weer ingrijpend vernieuwd.
” Wat ik wens voor 2020 is iedereen heel veel geluk en voorspoed.

Geen pech is al geluk genoeg.
Tevens sterkte toegewenst voor alle familieleden, vrienden collega’s binnen en buiten de horeca iemand hebben verloren.”

 

Carla van Schelven -mrs lunch-

Carla van Schelven NY wens‘Een hapje eten’, dat doet Carla van Schelven met grote regelmaat. En dan liefst een lunch buiten de deur. Op haar website www.restaurantrecensiesvancarla.com laat ze ons graag meegenieten.
“Goede voornemens? Die heb ik eigenlijk nooit, elke dag begin ik gewoon opnieuw. Ik zou wel iets eerder willen opstaan, maar dat betekent dat ik vroeger naar bed moet en dat wordt lastig….In 2019 heb ik besloten het wat rustiger aan te doen, de tijden zijn al hectisch genoeg. Dat bevalt heel goed. Ik wens iedereen voor 2020 een jaar toe met wat rust, een beetje sleur en soms een slome dag. Verder hoop ik natuurlijk op veel heerlijke lunches met nieuwe en/of oude lichte smaakvolle gerechten, waarbij fijne wijnen worden geschonken. En het allerbelangrijkst: veel gezondheid!”

Cees van Casteren -MW-

Cees van Casteren NY wensCees is de tweede Master of Wine die Nederland rijk is. En dat is niet zomaar een titel: daar gaat een behoorlijk pittige studie aan vooraf. Inmiddels vliegt hij de hele wereld over om zijn kennis te delen en vindt daarnaast nog tijd voor het voorzitterschap van de Verenigde Vinologen Nederland en het schrijven van boeken, zoals zijn laatste project: De Wijngids, waarvoor hij samen met de andere twee Nederlandse MW’s honderden wijnen proefde.
“1) Minder, maar beter. 2) Nieuw boek: proeven als een Pro”

Charlotte van Zummeren -reizen en research-

Charlotte van Zummeren NY wensMet haar website Winebusiness.nl houdt free-lance wijnjournalist Charlotte van Zummeren wijnprofessionals en andere wijn-geïnteresseerden op de hoogte van proeverijen, evenementen en het laatste nieuws op wijngebied. Met haar wijnkennis zit het wel goed, want ze mag zich na veel internationale studies gevolgd te hebben zelfs Weinakademiker noemen.
“Mijn wens voor 2020: 2020 is een prachtig getal, dubbel, even en deelbaar. En ik hoop voor iedereen en mijzelf dat het een prachtig 2020 gaat worden. Ik ga door met veel artikelen schrijven, reizen en research en wens iedereen het allerbeste, veel geluk, een goede gezondheid en prachtige wijnen. Tot ziens op Winebusiness.nl.”

Claire en Liesette -super wijnopleiders-

New Year liesetteenclaireClaire Lemmens en Liesette van Eijnsbergen zijn samen eigenaar van Het Wijninstituut.  Met een team van vinologen en wijndocenten leer je er alles over wijn. Niks geen de taaie theorie (o.k., een beetje dan), maar ook hoe je de wijn bij een gerecht combineert. Kijk. Daar houden wij van.
“Al weer voor het 3e jaar sturen wij jullie namens Het Wijninstituut onze nieuwjaarswens en daar zijn wij trots op! Wij gaan in 2020 lekker door met 20 docenten, waaronder 4 nieuwe gezichten, 2 nieuwe locaties,  95% geslaagde SDEN cursisten en heel veel nieuwe cursisten, op naar de 3000 cursisten per jaar. Fijne jaarwisseling en heel veel mooie wijn in 2020, proost Liesette en Claire”

Claudia van Dongen -balans-

Claudia van Dongen NY wensClaudia van Dongen wil met haar wijnadviesbureau professionals en consumenten meer wegwijs maken in de uitgebreide wereld van wijn. Dat doet ze door het geven van wijncursussen, wijntrainingen, wijnproeverijen en het organiseren van wijnreizen. En ze heeft nog veel meer mooie plannen…
“2020. Wat een mooi jaartal! Misschien wordt balans voor mij wel het sleutelwoord voor 2020. Balans vinden in tal van zaken die voor mij zo belangrijk zijn: in werk en privé; in geïnspireerd worden en inspireren; in reizen en duurzaam leven; in mooie wijnen proeven en minder drinken; in zorg voor mijn ouders en zorg voor voldoende eigen tijd en hobby’s (dans, tennis, film, fotografie, natuur); in het voortzetten van mijn huidige bedrijf en werkzaamheden en het (samen met anderen) opbouwen van een nieuw bedrijf, VINEXION genaamd. Dit B2B wijnplatform gaan we begin januari wereldwijd lanceren met als slogan: ‘Connecting Wine People’. Voldoende uitdaging dus… Graag wens ik iedereen een gebalanceerd, warm, liefdevol, gezond, duurzaam en inspirerend 2020 toe!”

Colette Klautz -kroonjaar-

Colette KlautzMet haar PR-bureau CK Media Promotions biedt zij een interessant netwerk dat bestaat uit pers, media, influencers en contentmakers in wijn, food en lifestyle. Ze zette sherry in de spotlights (yeh!) en doet dat nu met een ander door mij zeer geliefd product: tabasco!
“In 2020 werk ik 20 jaar als zelfstandige en bijna 30 jaar als promotor van al het goede in het leven: Wijn, Food en lifestyle producten waar je gelukkig van wordt.) Persoonlijk doe ik niet aan goede voornemens in een nieuw jaar. Iedere dag is een nieuw begin en aanleiding voor een goed voornemen. Mijn grote uitdaging is dagelijks de juiste balans vinden: werk en privé mooi combineren. Professioneel is 2020 een kroonjaar voor mijn bedrijf, wat ik zal aangrijpen om me in te zetten voor nog meer mooie initiatieven in de food- en wijnbranche. Ik wens iedereen vooral gezondheid en veel liefde toe in het nieuwe jaar! Want wat je met liefde doet, gaat meestal goed.”

Conchita Dubbeld -geolied 2020!-

Conchita NY wensConchita Dubbeld (midden) runt samen met Ruth van den Berg de Olive Oil Company B.V. Bijna 10 jaar importeren zij met passie de allermooiste zuiverste Griekse olijfoliën Pure & Prime Olive Oil.  Zij volgen hun product van bron tot bord en hebben nauw contact met hun afnemers. Paul Fagel is groot fan. Net als ik!
“Goede voornemens…hard werken maar minder streng zijn voor jezelf, veel lachen, minder eten en drinken en meer tijd vrijmaken voor eenzame mensen. Ons “Griekse Goud” beter onder de aandacht brengen, zodat meer mensen ervan kunnen genieten en omdat het goed is voor de gezondheid. Op een geolied 2020 in goede gezondheid! Conchita & Ruth.

Cordula Eich -eigen bubbels!-

Cordula Eich NY wensOnder de naam Cordula Eich tot 2015 uitgever en auteur van de supermarktwijngids Super Schoppen Shopper in Duitsland. Haar echte naam….? Intussen heeft deze docente wijnmarketing aan de Geisenheim University en teamlid van de Duitse Gault&Millau een eigen wijnaard in…. Lelystad!
” Wijngaard: MinZeven – gespecialiseerd in ‘bubbels only’ en kringloopwijnbouw. Jaarlijks 2.000 flessen premium ‘méthode traditionelle’ uit Lelystad. Ik kijk ontzettend uit naar de eerste keer dégorgeren van mijn eigen bubbels. Reuze spannend, om eindelijk te kunnen proeven, waar je al vijf jaar naar toe werkt. Cheers!”

Corina van Manen -topfotograaf-

Corina van Manen NY wensBegonnen met het platform Foodlovestories.nl, waarin zij verslag doet van culinaire hotspots en verhalen van (top-)chefs deelt, zie je haar nu veelvuldig achter de camera. En man man man… wat een prachtige foto’s maakt zij! Niet alleen van smaakvolle gerechtjes, maar heb je bijvoorbeeld die getatoeëerde chefs al gezien in de nieuwste Vison?!
“Okay! Komt ie, even zo spontaan uit mijn hoofd: Ik heb geen beste voornemens, omdat die voornemens over het algemeen heel gauw stranden. Daarentegen streef ik ernaar elke dag weer een verbeterde versie van mezelf te zijn. Of dat nou qua werken is of innerlijk balans, het leven blijft één groot leerproces. Daar ben ik inmiddels wel achter gekomen. Wensen heb ik nog genoeg! Wie niet? Maar voor nu wens ik voor de jongere garde een wereld waarin ze alleen maar vrede kennen en ruimte om zich te ontwikkelen. Jong, oud, dik, dun, iedereen, maar dan ook iedereen, wens ik dit toe!”

Cristina Andriescu -Roemeense wijn-

Cristina Andriescu NY wensDe in Roemenië geboren freelance marketingadviseur Cristina importeert met haar wijnbedrijf www.Roemwijn.nl vanuit Den Haag een kwalitatief hoogwaardige selectie Roemeense wijnen. Wijnproeverijen organiseert zij op verzoek ook graag. Én wijnreizen naar haar thuisland. Ik zeg: houd deze dame in de gaten!
“Het is altijd al een grote droom van mij geweest om een wijnreis te organiseren en te wijnliefhebbers te begeleiden door de mooiste wijngebieden van Roemenië. Mijn droom komt uit in 2020! Ik nodig u van harte uit om met mij op avontuur te gaan en uzelf te laten te laten verrassen door dit prachtige en ongerepte wijnland. Op een onvergetelijke wijnreis door Roemenië maakt u kennis met drie van de meest interessante wijngebieden van Roemenië: Muntenia, Moldova, Transsylvanië. U bezoekt verschillende kleine en middelgrote wijnhuizen en proeft hun beste wijnen gemaakt van inheemse en internationale druivenrassen.”

Daan Schmidt -best geklede held-

Daan Schmidt NY wensDeze sponsor van de door Esquire georganiseerde wedstrijd ‘Best geklede man van Nederland’ loopt er zelf ook niet onaardig bij. En hij trekt zich van zijn mooie pakken niets aan als er een auto in de sloot terecht komt: hij springt er ‘gewoon’ achteraan. Als hij niet bezig is met het redden van medemensen bezoekt hij als accountmanager bij VerbuntVerlinden vooral klanten in en rond het Amsterdamse. HELD!
“Ik gun en wens een ieder dat 2020 een krachtig jaar wordt waar sociaal wenselijk gedrag plaats maakt voor eigenheid. Laat gevoel en ervaring de boventoon voeren en geniet optimaal, zowel zakelijk als privé. Laat zien wie jij bent en waar voor je voor staat. Leer mensen jouw smaak kennen en neem ze mee. Zo maak je vrienden en fans. Ja, en met een goed glas champagne natuurlijk… 😁”

Diederik Beker en Arina van Leeuwen -beste wijngaardenier-

Betuws WijndomeinOok in 2019 vlogen de medailles hen om de oren. Betuws Wijndomein ontving maar liefst twee van de acht gouden medailles tijdens de uitreiking van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019. Daarnaast zijn zij bekroond met de titel ‘Beste wijngaardenier van de keuring’ over de jaargangen 2017, 2018 en 2019 en mochten zij negen zilveren en drie bronzen medailles in ontvangst nemen. Maar ze blijven gewoon (mooie wijnen maken hoor)!
“Wat gaan we doen in 2020? Goede voornemens: smaakvolle, licht alcoholische wijn introduceren naast de Betuwse Bruis (0% alc) (allemaal vegan methode gemaakt!). Geven van wijn- en wijngaardeducatie op het domein, kennis delen (workshop wijnmaken, SDEN). Iedereen die nieuwsgierig is naar Nederlandse wijn verwelkomen in de wijngaard! Goed voor elkaar zorgen en genieten van onze kleine Jasmijn.We wensen iedereen een duurzaam nieuwsjaar met veel liefde, gezondheid en culinaire hoogtepunten! Groeten uit de wijngaard en ook het allerbeste voor 2020!”

Diederik Swart en Mario Pranić  – aandacht voor ambassadeurs

Diederik en Mario Croatian GrapesAls het aan Diederik en Mario ligt gaat heel Nederland aan de Kroatische wijn. En daar doet dit koppel dan ook erg haar best voor. Er zijn ‘Croatian Wine Ambassadors’  benoemd en op alle beurzen waren ze ook dit jaar present met hun mooie wijnen. Maar ze hebben meer plannen…
“Het afgelopen jaar hebben nog meer mensen kennis kunnen maken met onze markante Kroatische wijnen van Croatiangrapes.com. De trend die we het afgelopen jaar hebben ingezet gaan we dit jaar zeker continueren. Het is ons gelukt ons assortiment breder te maken voor een groter publiek. Ons goede voornemen is dan ook dat we dit jaar nog meer gaan focussen op onze ambassadeurs. En dat is niet alleen onze Croatian Wine Ambassador Hubrecht Duijker. Al onze winkel-, horeca- en groothandelspartners zijn onze ambassadeurs en die moeten we alle aandacht geven. Zo gaan we workshops geven voor onze ambassadeurs zoals ‘Hoe verkoop ik wijn uit onbekende landen’ en we organiseren eigen inspiratie-events. Verder zullen we zichtbaar zijn op onverwachte plekken. Zo beginnen we in januari al met een wijnbar in het Kroatië-paviljoen op de Vakantiebeurs waar we onze partners promoten. En er zullen nog vele verrassingen volgen in 2020.”

Edger Groeneveld -SVH Wijnmeester-

Edger Groeneveld, NY wensDeze sommelier van restaurant ’t Nonnetje** (18/20 Gault Millau) in Harderwijk slaagde dit jaar voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. En dat is geen sinecure als je een hele dag de hete adem van een commissie van vakgenoten in je nek voelt en je op meer dan 100 punten wordt beoordeeld! Toppertje die Edger!
“Als je passie een ware uitdaging is en blijft en je dat elke dag vol overgave mag doen dan vergeet je soms wel eens dat alles wat er bij komt kijken niet allemaal vanzelfsprekend is. Goede voornemens hoef je niet één keer per jaar te maken, soms sta ik er even bij stil om te beseffen dat je er ook van mag genieten! Samen met diegene die je dierbaar zijn. Met ons mooie vak hebben daarvoor natuurlijk alle ingrediënten in huis……. Mijn goede voornemen is om deze balans goed vast te houden met misschien nog iets meer momenten tussendoor om extra te genieten. En ja we hebben een hoop ambitie dus stap voor stap wil ik daar ook voor blijven gaan. Ik wens iedereen een gezond, gelukkig en liefdevol 2020!”

Edwin Raben -gunfactor-

Edwin Raben NY wensVoormalig sommelier Edwin bij niet de minste restaurants zoals Lauswolt, La Rive (Amstel Hotel), Landgoed Wolfslaar (waar hij mede-eigenaar was) en de Echoput heeft sinds enige tijd zijn eigen wijnschool: edwinesschool.nl. Maar topwijnen verkopen doet hij ook. Enne… je kunt hem inhuren voor je wijnevents. Aanrader!
“Een goed en bovenal gezond 2020 met de hoop dat we elkaar niet vergeten. Minder in ik en meer in wij denken. Deel een fles wijn, bekommer om de ander en laat je gunfactor stralen… “

Eelco van Wieringen -bom in de wijnwereld-

Eelco van Wierlingen NJ wensOnderzoeksjournalist, fotograaf en schrijver Eelco van Wieringen is met zijn bedrijf Buro Publieke Werken gespecialiseerd in wijn-events en gastronomie. Dat hij zijn vak serieus neemt en niet voor een kleintje vervaard is blijkt uit zijn plannen voor 2020…
“De realiteit is er al, je moet ‘m alleen nog zien. De realiteit is dat nul van mijn goede voornemens ooit leidden tot het gewenste resultaat. En daarom hou ik me niet met een model bezig waarvan de ervaring me leert dat het niet werkt. Het is veel effectiever om dingen te zien, en te dóen. Wat deed ik afgelopen jaar eigenlijk? Nou, ik volgde mijn hart en zette een bedrijf op. Rondom onderzoeksjournalistiek en fotografie. Nieuwe foto-apparatuur en zo, enfin, je krijgt altijd wel één bank zo gek. Maar het snort en bromt en uit het apparaat verschijnen voor steeds meer opdrachtgevers, fijne plaatjes. De realiteit met een journalistiek oog. Bij de journalistiek stond 1 project centraal: een grootschalige fraude in de wijnwereld. Ik en mijn collega werkten er in de luwte stug aan door, kwamen met steeds meer bewijs en intussen breiden we ons team uit met een Portugese ijzervreter. Het is tijd dat even flink de bezem door de wijnwereld heengaat. Goed onderzoek kost tijd, toewijding, vasthoudendheid en aan het eind ook…. geld. Daar ligt voor mij en veel van mijn collega’s wel een pijnpunt: nieuws is zowel aan de kant van de input als ook de output een soort fastfood geworden. Er zijn niet zo gek veel media meer die een journalist zomaar maanden of jaren aan een project kunnen laten werken. Het is kostbaar en tijdrovend werk en als je dan eenmaal klaar bent, dan blijkt de groep die de nuances van de ondervindingen volledig tot zich wil nemen bedroevend klein te zijn. Het is dus krabbelen in onderzoeksland. Maar nuttig en noodzakelijk is het en dat zal het altijd blijven. Toch zijn er fondsen die het maatschappelijk belang van gedegen onderzoek onderkennen én betalen. Een van de belangrijkste is het Europese Journalism Fund. Zij maken onderzoeksjournalistiek met uithoudingsvermogen mogelijk en met hun besluit ons onderzoek te financieren, bepaalden ze wat ik in 2020 ga doen: een bom in de wijnwereld droppen. Ik doe het voor jullie, want jullie zijn nu wel voldoende bedonderd. Niet voornemen maar doen. Kleine dingen, grote dingen. Kleine die betekenis hebben voor mezelf, grote die ook anderen raken. Iets wezenlijks betekenen, iets toevoegen. Met mooie platen uit de camera en met het blootleggen van verborgen werkelijkheden. Want dat is de kern van onderzoeksjournalistiek en fotografie: de realiteit is er al, je moet ‘m alleen nog zien”

Eline Groenendijk -veel werkgenot-

Eline Groenendijk NY wensDeze registervinoloog, wijnadviseur, wijndocent en eigenaar van Winelines.nl opende kort geleden een prachtige wijnwinkel in Amersfoort: Wijnhuis van Druiven. Maar daarnaast heeft zo ook nog tijd voor proeverijen zoals bij Sotto Lounge en in 2020… een bijzondere wijnreis!
“2019 was voor mij een bijzonder jaar: onze dochter Vajra werd geboren. Dus de eerste helft van 2019 was zonder wijn. Dat heb ik overigens de andere helft wel ingehaald… Met 2 heb ik genoeg kids dus in 2020 weer volop aan de wijn.. althans het wijnonderwijs, nog meer leuke wijnmensen ontmoeten, leuke wijnklussen, wijnbeurzen, wijnadvies, wijnreizen (in maart ga in met de wijnacademie voor het eerst naar Zuid Afrika!!) en samen met mijn partner wijn/spijs nog meer onder de aandacht brengen bij mensen thuis op locatie of in Sotto Lounge. Kortom: veel werkgenot en daarnaast genieten van mijn gezin en lieve vrienden en familie.”

Erik van Duijn -iedereen aan de champagne-

Erik van Duijn NY wensEuropese wijnen met een specialisatie in Duitse en Franse wijnen. Zoveel mogelijk biologisch of biodynamisch. Daarin is Erik met zijn bedrijf De Wijntherapeut in gespecialiseerd. Ik was een keer mee me Erik op een wijnreis naar Duitsland. En dat was tof!
“Goede voornemens voor 2020 zijn: meer Champagne drinken en me minder druk te maken over allerlei onbenulligheden. We drinken in Nederland te weinig Champagne vind ik. Champagne wordt teveel gezien als een aperitief voor feestelijke gelegenheden en de Nederlander viert niet snel iets. Vindt het al snel too much. Champagne is voor mij meer een volwassen wijn en heeft veel meer mogelijkheden dan aperitief. Waarom wel € 50 voor een Amarone uitgeven en nog geen € 35 voor een Champagne. In 2020 zou ik Champagne en mousserend in zijn algemeen meer willen promoten.”

Erik van Loo -familiebedrijf Parkheuvel-

Erik van Loo NY wensDe in Limburg geboren chefkok-eigenaar van het fameuze Rotterdamse restaurant Parkheuvel** maakte dit jaar samen met de Limburgse wijnmaker Stan Beurskens zijn eigen wijn. Heb je die al geproefd? Gewoon ff bij Parkheuvel langs gaan. Kun je gelijk zoon Julien en diens vrouw Anouk de hand schudden. Leuk!
“2019 wat een bizar jaar velen zijn ons ontvallen Gerrit , Lucas, Deelder… allemaal mensen die mij lief waren om hun ongekende creatieve geest . Dus het motto voor 2020: geniet van het leven het duurt maar even, zo cliché maar O zo waar. Als je ouder wordt komt er ook bezinning en komen er dromen, wensen uit. Zo ook bij ons: onze zoon Julien was al in de zaak maar nu stapt ook zijn vrouw Anouk in. En dat is echt fantastisch het familiebedrijf Parkheuvel is een feit, hoe trots kun je zijn. Ook een klein traantje weggepinkt: foodshed in de Rotterdamse Foodhallen is niet meer. We hebben alles in het werk gezet, maar het lukte gewoonweg niet en dat vind ik jammer, echt shit. Maar met de nieuwe kick off 2020 zijn we weer erg druk. Heel veel gave dingen staan weer op de rol, de nieuwe cuvee Parkheuvel natuurlijk, tennis tournement, NSJF en nog veel meer. De allerbeste wensen voor 2020 en kom vooral genieten bij Restaurant Parkheuvel. Kijk op onze site voor de nodige arrangementen: www.parkheuvel.nl

Felix Wilbrink -niet gillen-

new-year-felix-wilbrinkCulinair journalist van De Telegraaf. Felix verliet het Amsterdamse stadse leven verruild voor het dorpse Cothen. Wie kent het niet;-). Ook van daaruit deelt hij zijn recepten en geeft zijn ongezouten mening. Vooral over eten.
“Van harte gun ik ons een veel grotere vrijheid van denken zonder al die Puriteinse onzin die ook in ons land een normaal gesprek al moeilijk maakt. Werk hard, doe veel voor anderen en doe veel samen. En probeer wat minder meningen te hebben. Of uit te gillen.”

Fenny van Wees -fijndistillateur-

Fenny van Wees NY wensVan Wees Distilleerderij De Ooievaar in Amsterdam: de derde generatie fijndistillateur Fenny van Wees zwaait er de scepter. Ruiken en proeven werd haar met de paplepel ingegoten door haar ouders. Die kennis geeft ze door via onder meer haar Geneverschool en haar boek ‘Distilleren: de kunst van het ruiken‘. Ik zeg: girlpower!
“Goede voornemens. Ik heb ze nooit. Alleen al de gedachte dat je je daar dan ook aan moet houden geeft mij een opgejaagd gevoel. Ik doe liever van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat m’n best, met af en toe een uitschieter de verkeerde kant op. Wat mij betreft wordt 2020 een jaar als alle voorgaande jaren. Omringd door de heerlijke geuren en smaken uit onze distilleerderij geniet ik van de hemel op aarde. Ik wens iedereen een geurend en smaakvol 2020 toe.”

Fleur van Heemskerck -Fleur de l’Amaurigue-

Fleur van HeemskerckVerantwoordelijk voor de sales en marketing van de Cuvée  Fleur de l’Amaurigue rosé die haar familie op het Domaine de l’Amaurigue maakt in de Provence.  Die wijn kreeg maar liefst 90 punten in Robert Parkers Wine Advocate. En dat wil wat zeggen!
Naast mijn gebruikelijke voornemens van minder drinken, meer sporten, minder snoepen etc. heb ik mij voor 2020 voorgenomen om wat minder gehaast en bewuster te gaan leven.  Ik wil bijv. minder vlees gaan eten, alleen vliegen als het noodzakelijk is en geen nutteloze dingen meer aanschaffen. Op de wijngaard zijn we onlangs HEV (High Environmental Value) gekwalificeerd. Dit is het bewijs dat op ons Domaine met respect voor de natuur wordt gewerkt en geoogst, dat wij de biodiversiteit  cultiveren en duurzaam verbouwen. Een van onze voornemens is om dit proces bij onze toeleveranciers en partners te promoten. Verder is komend jaar al weer ons 20e oogstjaar met de familie op Domaine de l’Amaurigue! Wij gaan dit vieren  met een exclusieve limited edition rosé. Deze special cuvée hebben wij in november geassembleerd en gaan wij in het voorjaar presenteren. Tot slot wens ik iedereen veel liefde en goede gezondheid toe, en dankbaarheid voor wat we allemaal hebben! Santé

Fred Nijhuis -volop nieuwe kansen-

new-year-fred-nijhuisFred Nijhuis is ‘My Favorite Dutch Wine Writer‘. En zo is het. Dé kennis-specialist op het gebied van Italiaanse wijnen. Vraag hem naar één Italiaanse wijn en hij kent die. Maar zijn kennis gaat veel verder. Net zoals zijn gedrevenheid:-). Op de foto Fred geflankeerd door zoon en echtgenote tijdens een mooie feestje.
“Goede voornemens 2020. Een nieuw jaar met volop nieuwe kansen. Al gepland staan allerlei workshop, lessen, evenementen, proeverijen en reizen en die zijn allemaal leuk, lekker en leerzaam zijn, dus wat dat betreft heb ik niet zoveel meer te wensen. Ik doe er uiteraard alles aan om ook de derde editie van het NK Blindproeven weer een succes te maken en doe dat met veel genoegen met zowel oude vertrouwde- als nieuwe partners. Verder mag een ieder van mij blijven verwachten dat ik me blijf afkeren van smaakvervlakking en corruptie in de wijnwereld, dus een tegenstander blijf van gekken die op schaamteloze wijze bulkmeuk promoten.”

Gabrielle Salvatore -Italiaans sommelier-

Gabrielle Salvatore FacebookVinoloog, Italiaans sommelier en Langhe Wine Ambassador Gabrielle Salvatore geeft al bijna 20 jaar wijn(spijs) cursussen. Nadat zij haar wijnwinkel van de hand deed geeft zij haar lessen in een andere mooie ruimte in het centrum van Haarlem. Én organiseert ze heerlijke wijnreizen naar Barolo, waaraan ze haar hart heeft verloren. Tof! 
“Italië heeft mijn hart gestoken en ik geef graag les over dit boeiende wijnland. Met name over dat kleine mooie plekje in Piemonte, Barolo. De wijncursus Proef Barolo bleek een schot in de roos. Na zelf lessen aldaar gevolgd te hebben mag ik mij Langhe Wine Ambassador noemen. Met de studie NHTV en jarenlange ervaring als reisleidster kon het niet uitblijven, een wijnreis naar Barolo afgelopen november was een feit. Mijn voornemen is dan ook om in 2020 meer Barolo reizen te organiseren. Er staan er al weer een paar op het programma. Steeds met kleine groepen van donderdag tot en met zondag. Rijk word ik er niet van, wel heel blij. Hoe gaaf om het mooiste wijngebied te mogen laten zien waar ook nog eens de beste wijn uit Italië vandaan komt (sorry wijncollega’s). Ik wens allen voor 2020 veel gezondheid, liefde en goede vriendschappen toe.

Gereon de Leeuw -koken en meer-

Nieuwjaarswens 17-18 Gereon de LeeuwAmsterdamse Bourgondiër die het liefst achter het fornuis staat. Als je hem daar niet kunt vinden, zit hij achter zijn laptop en typt hij gerechten en verhalen voor zijn blog Gereonskeukenthuis.nl of geeft hij kookworkshops, wijnproeverijen of wijncursussen. 
“Mijn voornemens voor 2020? Meer sporten is één van mijn goede voornemens. Lekker bezig gaan met body & mind, want dat schoot er in 2019 weleens bij in. Ik wil in 2020 terug naar de basis van mijn koken en schrijven, recepten bedenken en matchen met wijn. Met daarbij een kritische blik op voeding, want meer en meer sluipt (semi) processed food ons leven binnen. En ik ga een nieuw boek schrijven. Voor alle andere culinaire en wijnschrijvers hoop ik dat 2020 een avontuurlijk jaar gaat
worden vol inspiratie en nieuwe culineuze en vinaire hoogten. Ik wens iedereen een gelukkig 2020.”

Harold Hamersma -De Grote Hamersma-

Harold Hamersma uitgelicht. Foto's: Rob van Dam kopieHarold Hamersma, wie kent deze wijnschrijver niet? Bekend van zijn wijnschrijfsels in onder meer NRC en Parool, maar natuurlijk vooral door zijn De Grote Hamersma waarvoor hij (samen met Esmée Langereis) honderden wijnen proefde die in Nederland te koop zijn. Legio wijnliefhebbers doen hun inkopen met die wijnbijbel onder hun arm. Well-done HH!
“De digitale editie van De Grote Hamersma (www.degrotehamersma.nl) nog verder uitrollen (en we zijn al zo lekker bezig…). Maar ook de papieraficionados worden niet vergeten: begin april verschijnt er ook nog een pocketeditie, De Grote Hamersma Super Supermarktwijnen met -inderdaad- de beste wijnen uit supermarkten en slijterijketens. Ik wens iedereen Happy Holidays vanuit San Francisco.”

Harrie Baas -investeren in jeugd-

newyear-harrie-baasHarrie Baas is zo druk als een baasje. Natuurlijk met en door zijn bijzondere wijnbar/delicatessenwinkel HARRIE’s Wine & Deli in de Rotterdamse Hoogstraat, nu ruim een jaar geleden geopend. Niet alleen voor een goed glas wijn kun je er terecht, ook voor combinaties met bier, sake, thee en whisky ben je bij Harrie aan het juiste adres.
“Ik heb weinig tijd, heel drukke periode nu. Maar voor 2020 heb ik wel drie punten die ik belangrijk vind: Gezondheid, kwaliteit en investeren in de jeugd.”

Heleen Boom -doen wat ik me voorneem-

Heleen Boom NY wensEigenaar van theater-restaurant Bouwkunde in Deventer. Er wordt daar stoer gekookt,  smaak staat altijd voorop. Door de (eveneens stoere) wijnkeuzes van Heleen is Bouwkunde ook (en met name) voor wijnliefhebbers meer dan een bezoekje waard!
“Mijn voornemen is doen wat ik mij eventueel voorneem. Ik wens iedereen gezelligheid, gezondheid, grootmoedigheid en gezang en goede wijn💋”

Ingrid Larmoyeur -ontdekken en inspireren-

Ingrid foto NY wensVooral bekend door haar kennis over mousserende wijnen. Én cocktails! Ze schrijft daarover, en over andere wijn, eten en reizen op haar website Vinissima.nl. Daarnaast is zij ook nog Wine&Spirits Educator bij Het Wijninstituut.
“Goede voornemens? Doe ik niet aan. Gaandeweg het jaar komen er altijd wel weer wat interessante “nieuwe groene veldjes”. Dat blijft me ook trekken: nieuwe wijnen ontdekken, vergeten druivenrassen, onvergetelijke cocktails, nieuwe culinaire inspiratie, reizen naar onbekende landen of steden, nieuwe ontmoetingen. Laat die eeuwige top2000 of kerstklassieker ‘Sound of Music’ maar zitten; herhaling ligt me niet zo. Ben altijd op zoek naar nieuwe inspiratie. En hopelijk enthousiasmeer en inspireer ik wijnliefhebbers ook met de wijn- en wijn-spijs cursussen die ik bij het Wijninstituut geef en mijn wine & food stories op vinissima.nl. Daarnaast wil ik vooral lekker en bewust genieten met mijn dierbaren. En tenslotte vraag ik me af hoe we in de toekomst moeten dealen met ‘vlees- en vliegschaamte’ en hoop ik op een vredige verdraagzame wereld.”

Janna Meppelink -roer om-

Zet zich in voor wijnen. Van de Beaujolais tot in Bulgarije. En verder. Jureert Janna Facebook Happy New Year nieuwjaarswens 2018op concoursen en prijst met het grootste gemak ook in Zwolle de wijnen uit Ribera del Duero aan. Kortom: we hebben een ‘allrounder in the house’. En… haar wijnboek ‘Janna, Wijngids (alleen) voor Vrouwen‘ is een dikke hit!
“Wellicht gaat het roer in 2020 voor mij helemaal om. Het jaar(tal) voelt rond en dubbel plezierig. Dus ga ik op avontuur en probeer nieuwe uitdagingen te vinden. Misschien dicht bij huis maar het kan zo maar op een ander continent gebeuren. In ieder geval zal het een jaar worden waarin veranderingen worden aangebracht. Daarnaast hoop ik dat de wijn- en gastronomiewereld sterk en bevlogen blijft en zoveel mogelijk bespaard blijft van groot verdriet. Wensen voor anderen: dat de jongere generatie in de wijn en de oudere meer blenden en van elkaar leren. Wederzijds respect, elkaar inspireren en uitdagen en aardig voor elkaar blijven met als resultaat dat de jonge en nieuwe én bestaande consument nog meer gaat genieten van het mooie product wijn!! Persoonlijk dat we fief en gezond blijven en inspiratie en uitdaging behouden.”

Janneke Rutten -intense wines-

Janneke Rutten NY wensDeze dame had haar sporen in wijnland al verdiend toen ze in 2008 startte met haar eigen bedrijf: Intense Wines. Ze zet hiermee wijnen in de markt met een duidelijk gezicht en gemaakt met respect voor de natuur. Wijnen waar jong en oud van kan genieten. Dat probeerde ik zelf uit en warempel…!
“Mijn kerstwens las ik op een tegel: Lach niet, maar schater. Drink wijn in plaats van water. Doe wat je het liefste doet, niet wat je denkt dat moet. Zie het moois in elke dag en doe af en toe iets wat niet mag (dicht erbij). Dit wens ik iedereen in 2020. En natuurlijk een gezond en liefdevol nieuw jaar!”

Jaqueline Smit -DisDonc-

Jaqueline Smit FacebookDit toppertje verkoopt met haar bedrijf DisDonc (altijd met een lach!) kwaliteitschampagnes van onafhankelijke wijnbouwers aan levensgenieters, foodies en professionals. Alle champagnes zijn gemaakt met 100% dévotion. Net als de manier waarop Jaqueline ze aan de man-vrouw brengt.
“Hierbij wil ik van de gelegenheid gebruik maken om u een gelukkig, gezond en creatief jaar toe te wensen. Dat 2020 het jaar is waar men inspiratie uit mag halen door nieuwe herinneringen te creëren. Deze te laten beginnen door met elkaar te proosten met de mooiste champagnes en wijn. Ik hoop voor u dat u tevreden en trots mag zijn over uzelf. Zo ook liefde en kracht mag ontvangen van uw vrienden en familie. Dat u dit ook terug kunt geven in gelijke vorm. Sta af en toe eens stil bij de kunst van het leven. Lach, heb lief, geef. Santé.
!”

Jean Luc Etienne -van Parkheuvel naar Codium-

Jean Luc Etienne NY wensNiet de minste sommelier Jean Luc Etienne verruilde het Rotterdamse restaurant Parkheuvel** het afgelopen jaar voor restaurant Codium in Goes waar hij samen met chef Wouter Kik aan het roer staat. Een droom kwam uit!
“Mijn plannen voor 2020 zijn om samen met Wouter en team Codium heel veel gasten te laten genieten. Veel verrassende wijnen en wijn spijs combinaties te laten proeven. Goede voornemens vind ik over het algemeen niks maar als er een is is het met regelmaat samen met mijn 80 jarige moeder genieten van het leven. Dit wens ik iedereen ook toe voor 2020 geniet van het leven. Fijne jaarwisseling. 🥂”

Jean-Paul Schaddé van Dooren -dry January-

Jean-Paul Schadde van Dooren FacebookAls influencer en co-founder van het YouTube platform CityGuys.nl is JP als marketing manager van alle markten thuis. Eet voor CityGuys vaak buiten de deur. En vindt dat niet erg. Hoewel… in januari…
“Voor goede voornemens moet je niet tot 1 januari wachten vind ik, maar gewoon meteen doen. Toch doen wij het met Cityguys.nl dit jaar. Why? Er zijn zó veel alcoholvrije dranken op de markt gekomen in de afgelopen tijd dat we het niet bij kunnen houden. We bestelden ook eigenlijk altijd iets mét alcohol. Het goede voornemen dat hierbij hoort? Dry January. Maar op 31 januari hebben we gelukkig ons grote Dry Ginuary Faalfeest in Bar Mokum. Waar we toch weer aan de echte gintonics mogen. Zien we je daar?”

Jennifer Jernberg -Dutch wines-

Jennifer JernbergAltijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert Jennifer via JenProeftWijn.nl verrassende wijnproeverijen en -reizen. Via TheDutchWineTasting.com ook alleen met Nederlandse wijn! Enne… ze schrijf ook superleuke stukjes op Anne-Wies.NL!
“Goede voornemens heb ik niet per se op 1 januari, maar het eind van het jaar is wel een moment om even stil te staan bij de afgelopen 12 maanden. Ik ben 2 jaar geleden voor mijzelf begonnen in de wijn. Wijnproeverijen geven, wijnproeven en erover schrijven, mijn eerste wijncursus gegeven, een wijnreis georganiseerd en mijn eerste ‘persreis’ meegemaakt. Ik heb gemerkt hoe fijn het is als mensen je dingen gunnen. Dat wil ik ook uitdragen. Samenwerken, dingen delen maakt je sterker en je leven leuker. Ik wens voor 2020 dat ik weer veel leuke mensen ontmoet, er nieuwe wijnactiviteiten op mijn pad komen, ik veel heerlijke wijnen ontdek en deze met anderen kan delen.”

Jeroen Smeele -verwondering-

Jeroen SmeeleOok zo’n toppertje. Niet in de wijn werkzaam, vaak wel ervoor. Eigenaar van Smeele Projecten: “Wij ontwerpen interieurs voor high-end hospitality en particuliere klanten”. Nou… ik heb een paar ontwerpen van Jeroen mogen bekijken en ik moet zeggen: Chapeau!
“2020 wordt voor mij het jaar van de verwondering. Want daar waar verwondering heerst, voert authenticiteit de boventoon. Ik hoop interessante projecten te mogen ontwerpen samen met interessante ondernemers. Ik wens iedereen een gezond, gelukkig en voorspoedig 2020. Dat grote of hele kleine wensen en dromen mogen uitkomen.”

Job de Swart MW -hands up voor mooi zoet-

Job-de-Swart-in-wijngaard- (1)Deze wijninkoper en marketeer bij Les Genereux mag de titel Master of Wine achter zijn naam zetten. En hij heeft nog veel meer plannen! Drink jij dat wel eens? een mooi zoetje?
“Dit jaar zag De Wijngids 2020 het licht. Prachtig om naast coryfeeën Cees van Casteren (auteur) en Frank Smulders deel uit te maken van het driekoppig Master of Wine proefpanel voor deze vernieuwende koopgids met de beste 400 wijnen onder 25 euro. Volgens Anne-Wies.NL is het boek trouwens een dikke aanrader. Tijdens de blindproeverijen passeerden maar liefst 2211 flessen de revue, maar het aantal ingezonden bubbels en vooral zoete wijnen bleef ver achter bij wit en rood. Een gemiste kans? Mousserend – met Champagne voorop – geniet de nodige aandacht, maar mooi zoet zit in het armzalige ‘vergeet-mij-niet-hoekje’. Geheel onterecht, want wat is de wijnwereld zonder klassiekers als Mosel Riesling Auslese, Tokaji, Sauternes en Moscatel de Sétubal? Dus: het tij moet gekeerd. In 2020 ga ik tijdens presentaties, cursussen en wijn-spijs workshops telkens een moment proberen te vinden om (edel)zoet – de ultieme ambachtsvorm van wijnmaken – onder de aandacht te brengen. Ook zal ik een mooi diner in huiselijke kring, met of zonder gasten, vaker afsluiten met ‘een zoetje’. Doet u mee? Halve flesjes reken ik ook goed. Immers, alle kleine beetjes helpen. Daarnaast hoop én verwacht ik natuurlijk dat De Wijngids 2021 prima uitkomst gaat bieden. Proost op een gezond, gelukkig en zoet nieuwjaar!

Jody Mijts -mooie dranken-

Jody Mijts NY wensIn 2014 begon afgestudeerd geoloog Jody Mijts haar eigen eet/drink/reis website. Zij enthousiasmeert je op OngewoonLekker.com voor lekker eten, mooie dranken en fijne culinaire reizen. Ik zeg: volgen die dame!
“Mijn voornemen voor 2020: nog meer mezelf verdiepen in al het moois dat dranken te bieden hebben. 2019 was al een prachtig jaar waarin ik 89 brouwerijen, distilleerderijen en wijngaarden heb mogen bezoeken, hopelijk zet deze trend zich door voor 2020.”

Joep Speet -volop plannen!-

joep speet NY wensVan oorsprong jurist, nu al heel wat jaartjes werkzaam als Senior Buyer bij Pallas Wines, onderdeel van Delta Wines in Waddinxveen. De 13e Magister Vini van Nederland. En nee… dat brengt in dit geval alleen maar geluk. Want zijn kennis van de wijnmarkt… Respect. Ze boffen bij Pallas Wines!
“Wat heb ik mij te wensen voor 2020? Eén wens is om een proefclubje op te zetten samen met een bevriende klant. Een ander is om meer nieuwe recepten te gaan uitproberen/te ontwikkelen in de keuken. Ik val nu te vaak terug op mijn klassiekers. Op zakelijk vlak hopen we weer mooie evenementen te organiseren, zoals de -alweer- vijfde terroirdag op maandag 8 juni, waar onder andere Telmo Rodriguez acte de présence zal geven. Daarnaast wil ik me steeds verder ontwikkelen als gesprekspartner van wijnmakers, onder meer door stage te lopen. Ten slotte wens ik iedereen een goed 2020 met uitstekende wijnen toe!”

Karel de Boer -proef bewust-

Karel de Boer FBAls vinoloog (met onderwijs achtergrond!) leert Karel je met zijn BureauVino.nl op een gezellige en professionele wijze over wijn op diverse niveaus. Van informele wijnproeverij met vrienden, familie of collega’s, erkende wijncursussen, tot serieuze wijntraining voor je Horeca personeel…Hij neemt je graag mee op avontuur in de bijzondere wereld van wijn. Enne… ook op Anne-Wies.NL schrijft hij leuke stukjes!
“Voornemens: voor mijzelf is de uitdaging komend jaar om de laatste examens van het Magister Vini Traject waar ik vorig jaar mee begonnen ben, te halen. Mijn wijnkennis wil ik blijven delen om mensen meer te kunnen laten genieten van wijn. Ik wens iedereen mooie momenten met familie en vrienden en natuurlijk een goede gezondheid. Daar hoort wijn bij, maar vooral kwaliteit boven kwantiteit. Geniet en proef bewust.”

Klazien Vermeer -wijndocent en meer-

Klazien Vermeer FB NJ wensNaast haar eigen wijnschool (met de toepasselijke naam De Wijnschool) organiseert deze sportieve dame boeiende wijnreizen en is opleidingsmanager bij De Wijnacademie. Daarmee is zij thuis in wijnopleidingen voor beginners tot het allerhoogste professionele niveau.
“Het jaar 2019 was voor mij persoonlijk bewogen en bevlogen. Bergen en dalen. Prachtige geslaagde nieuwe plannen en verdriet door verlies van dierbaren. Voor 2020 wens ik iedereen in deze drukke wereld het vinden van rust toe met veel liefde en aandacht voor elkaar vanuit ons hart.”

Kyra van Lissum -wine professional-

Kyra van Lissum NY wensDeze ‘dochter van’ staat haar mannetje. Proeft en organiseert wat af. Nu heel druk met de Wine Professional die over krap twee weken plaats vindt. Had op de valreep gelukkig nog even tijd haar wensen voor 2020 te delen.
“Ik zie 2020 positief tegemoet. Mijn energie wil ik gebruiken voor een aantal nieuwe projecten passend in de geest van het nieuwe jaar. Dit jaar zal ik nog kritischer zijn t.a.v het nieuws in wijn en food land. Hopelijk zullen de trends en ontwikkelingen m.b.t. de voedsel en wijn industrie op verantwoordelijke wijze rekening houden met de mogelijkheden die onze aarde biedt. Het zou ook wenselijk zijn als de consument selectiever met de grote hoeveelheid informatiestroom om gaat. Neem vooral reclame-uitingen op social media, tv, radio en gedrukte pers niet al te serieus. Tot slot wens ik iedereen natuurlijk al het beste voor 2020. Wij trappen het nieuwe jaar alvast af met de 18e editie van Wine Professional van 13-15 januari! Wellicht tot dan!

Lars Daniëls -mr. terroir-

Lars Daniels FacebookDeze ‘Mister Mineralen’ is wel zo’n beetje de ‘preferred wijnschrijver’ bij het wijntijdschrift Perswijn. Met Duitse wijngebieden als zijn specialiteit schrikt hij niet terug voor uitvoerige onderzoeken in en naar andere wijngebieden.
“In het algemeen wens ik iedereen een wereld toe waarin hoop, fatsoen en respect naar elkaar toe weer belangrijker wordt. Angst, woede, polarisatie, daar hebben we meer dan genoeg van. Ik vind echt dat we in een heel uitdagende wereld leven. Dus laat het glas halfvol zijn in plaats van halfleeg, verdiep je een beetje in anderen, wees gewoon wat aardiger.
Wat betreft schrijven over wijn heb ik nog zo veel voornemens. Uiteraard ga ik, naast belangrijke gebieden waar ik vaker kom, voor mij onbekende gebieden bezoeken, zoals Kroatië. En ik ga weer een nieuwe serie schrijven voor Perswijn, dit keer over fouten in wijn. Zeker zo belangrijk is dat we bij Perswijn van alles aan het ontwikkelen zijn, van een nieuwe wijndatabank (met van allerlei functies erop en eraan) tot een grote restyling. Belangrijk voor een mooie toekomst voor wijnjournalistiek in Nederland. Ook het wijnonderwijs blijft belangrijk voor mij, niet alleen door les geven aan de Wijnacademie en het begeleidingstraject Magister Vini, maar ook door presentaties. Dit jaar staat o.a. een drieluik over Terroir voor Registervinologen op de rol. Dat is en blijft zo leuk en zo’n eer om te doen. Ik wens jou en alle lezers veel geluk, gezondheid en liefde in 2020.”

Leonie Mooijekind -wijn in beweging-

Nieuwjaarswensen Leonie MooijekindFreelance wijnprofessional, Weinakademiker en sommelier, wijnbar en -bus, wijndocent, schudt de wijnwereld wakker met vernieuwende ideeën. Dit toppertje is ook nog eens de winnaar van de laatste editie van de Wine Making Challenge
“Wijn is altijd in beweging. Zowel privé als zakelijk was 2019 een bewogen jaar, veel ups, maar helaas ook downs. Toch nu ik terugkijk, ben ik zakelijk vooral dankbaar voor de mogelijkheid mijn eerste succesvolle eigen wijnblend te produceren voor Pago Bodega tijdens de Wine Making Challenge. 2019. Mijn speciale dank gaat uit naar Juan Haro, eigenaar van Vinos QuiXotewijnimport, voor het faciliteren van dit memorabele hoogtepunt! De eerste van de 1000 geproduceerde flessen van mijn hand mag ik persoonlijk in ontvangst nemen tijdens de Wine Professional Amsterdam op maandag 13 Januari 2020.
Het overbrengen van liefde voor wijn is wat mij drijft, ook voor t nieuwe jaar. Wijn is voor mij de meest intieme kunstvorm die er is. Waarom? Als je wijn drinkt komt het echt letterlijk bij je binnen, want de wijn wordt onderdeel van jou. Wijn verrijkt en vertroebelt tegelijk je creatieve geest.
Tijdens mijn ruim 14-jarige wijncarrière als (mede) restaurant eigenaar van Specktakel, ruim 11-jarige carrière als wijndocent voor de Advanced course WSET level 3 en momenteel als interim sommelier en gastvrouw, heb ik inmiddels wel geleerd dat je altijd je eigen koers moet varen, je eigen neus moet volgen en je nek moet durven uit te steken, dus droom ik voor 2020 van mijn eigen wijndomein. Ik raakte tijdens mijn wijnstage bij wijnhuis Rustenberg in Stellenbosch besmet met het wijnmaak-virus. Evenals mijn dierbare wijnvriendin/maakster Lotte Wolf+, werd ik verliefd op de Kaapse wijngebieden, zij kreeg een prachtkans om haar eerste wijn met wijnmaker Johan Meyer: ‘A touch of Dutch’ te maken. Haar wijnen zijn precies zoals zij was:’ authentiek, elegant, complex, maar zeer toegankelijk en gelukkig wordt haar stijl wijn voortgezet via haar foundation, ik wens haar familie en vrienden veel sterkte, maar zeker ook plezier tijdens het wijnmaken in januari 2020!  Als je eenmaal hebt mogen ruiken (&proeven) van het voorrecht een wijn te mogen maken met je eigen handtekening, precies naar je eigen smaak…dan ben je besmet met het wijnmaak-virus, there is No way back.
Met stip mijn hoogtepunt van 2019 en mijn wens voor 2020: meer eigen wijn mogen maken 🍷🙏💫
Santé op een sprankelend 2020🍾

‘Het is een ieders recht om te genieten van goede wijn’.”

Lieneke Schuitemaker -vis op de kaart-

Lieneke Schuitemaker NY wensNa haar vaste baan als hoofdredacteur van het vakblad Vismagazine trok Lieneke Schuitemaker de stoute schoenen aan en vestigde zich als zelfstandig tekstschrijver onder de naam SeafoodStories.nl. Haar hart verloren aan de vissector schrijft ze voornamelijk over vis, maar ook andere sectoren gaat ze niet uit de weg. En… er gaat een boek aankomen!
“Mijn voornemens voor 2020: mijn derde jaar als zelfstandig tekstschrijver beginnen met een nieuwsbrief met inspirerende berichten over vis en de vissector. En met een nieuw boek, een idee wat al een paar jaar in mijn hoofd zit. Natuurlijk iets met vis…. Ook ga ik me volop inzetten voor de organisatie van het Holland Fisheries Event. Ontzettend leuk dat ik daarvoor gevraagd ben! Ik verheug me op een mooi nieuw jaar en op de samenwerking met bestaande en nieuwe klanten. Verder wens ik iedereen een prachtig en gezond 2020, met steeds meer vis, schaal- en schelpdieren op de kaart! Vis is het duurzame en zo lekkere alternatief voor vlees… Wat ik geweldig zou vinden is als er meer hele vis op de kaart zou verschijnen. Daar ligt zo’n mooie taak voor chefs en restaurants: leer je gasten dat vis dan nog lekkerder is. Misschien drempelverlagend om het fileren op het bord aan je gast voor te doen?”

Linda Schoemaker -nieuwe vaardigheden-

Linda Schoemaker NY wensDeze Haagse dame breekt namens Les Grands Chais de France een lans voor grote merken als JP. Chenet en Grand Sud met een missie: deze merken weer groot te maken. En ik moet zeggen…. dat doet zij op een verrassende wijze! Overigens houdt ze ook veel van een mooie Barolo.
“Ondanks dat goede voornemens een tikkeltje cliché zijn en al snel weer verwateren, heb ik er voor 2020 toch een paar! Naast mijn ambitie om altijd te blijven leren over (en vooral genieten van!) wijn, wil ik dit jaar minstens twee nieuwe vaardigheden gaan leren. Wat gaaf zou het zijn om piano te kunnen spelen?! Tja, goede voornemens… Er valt nog zoveel te leren, te doen en te verbeteren… Het belangrijkste is geluk, liefde en gezondheid: dat gun ik iedereen.”

Lorenzo Ledel -gewoon lekker eten-

Lorenzo Ledel NY wensHet begon allemaal op de visafdeling van horecagroothandel Sligro, waar hij zijn visjes scoorde en aanbood zo af en toe eens mee te helpen. Inmiddels maakt Lorenzo Ledel al tien jaar zijn glossy food-magazine Vision Magazine waarin hij je zonder een blad voor de mond te nemen meeneemt naar de culinaire wereld van Nederland. Dat Vis in Vision begrijp je nu ook toch?
“Ik heb nooit specifiek voor 1 januari goede voornemens. En roken doe ik toch al niet. Maar ik hoop wel dat ik mijn mooie Vision kan blijven maken natuurlijk. Om dat weer te laten lukken heb ik wel iets meer adverteerders nodig dus daar hoop ik dan maar weer op. Maar het gaat de goede kant op; steeds meer wordt de mooie ‘niche’ die Vision is opgemerkt door leuke mensen bij leuke bedrijven. Ik ben nog steeds wars van politiek correct symboolgedrag dus ik stap wel degelijk het vliegtuig in als er een (pers)reis is die iets moois voor mijn blad kan opleveren; en ik blijf ook wijn en ander lekkers drinken – wat die zogenaamde ‘Gezondheidsraad’ ook beweert; ik blijf gewoon vlees en vis eten (net als heel Nederland overigens, blijkt uit onderzoek, al wordt de schijn wel eens gewekt dat wij en masse vegetariër aan het worden zijn) maar let er heus wel op dat die van goede afkomst is; en ik ben er van overtuigd dat mijn perfect onderhouden en prachtige youngtimer van 22 jaar oud een zinnigere bijdrage aan het milieu is dan een slecht gemaakt elektrische auto die met lege lithiumbatterijen en al na een paar jaar naar een ander land wordt getransporteerd zodat hier weer een nieuwe kan worden gekocht. Kortom, ik blijf gewoon op dreef. Ik wens iedereen een prachtig jaar, met zo min mogelijk oermensgedrag op twitter- en facebook. Enjoy life, we zien veel te veel om ons heen dat het zomaar afgelopen kan zijn. Ciao!”

Maarten van Caulil -doing good by doing well-

Maarten van Caulil NY wensMet zijn Amsterdamse delicatessenwinkel meerdere malen bekroond als ‘De Beste’. Na de verkoop ervan steeds bezig met andere spannende projecten: van Caulil wijn & catering tot www.all-wines.com, van een duurzaamheidstraject bij het Vakcentrum Levensmiddelen tot waar hij zich momenteel het meest mee bezighoudt: de Groene afslag. “Een multifunctionele ontmoetingsplek waar we op een leuke manier duurzaamheid, circulariteit en no waste verkondigen..” Kortom: lekker bezig Maarten!
“Mijn goede voornemens is om ervoor te zorgen dat ‘De Groene Afslag’ een nog groter succes zal worden en we nog meer mensen op een leuke manier bewust kunnen maken dat we maar één aarde hebben waarop we leven.En verder wil ik doorgaan met zoveel mogelijk “leuke en lekkere” dingen doen op culinair gebied net zoals ik al  in 2019 heb gedaan. 😁 Doing good by doing well!

Mara Grimm -meer lezen!-

Mara Grimm NY wensEen populaire culinair journalist die haar tijd verdeelt tussen Amsterdam en Parijs. Schrijft over restaurants, chefs en food trends voor LINDA, VOGUE en VOGUE LIVING. Daarnaast maakt ze boeken en schrijft ze culinaire reisreportages. Momenteel werkt ze aan een boek over gastronomie in haar geliefde Parijs. Heel benieuwd! 
” Mijn belangrijkste voornemen: meer lezen! In 2019 heb ik zo hard gewerkt dat de stapel ongelezen boeken naast mijn bed belachelijke proporties heeft aangenomen. Gelukkig kan ik de schade in 2020 inhalen, want ik werk aan een boek over gastronomie in Parijs waar ik nog flink veel research voor moet doen. Een beter excuus om de biografieën van Lodewijk XIV, Antonin Carême en Auguste Escoffier te (her)lezen kan ik niet bedenken.”

Vinoloog en historicus, redacteur, communicatiespecialist en auteur van verschillende boeken waaronder de dit jaar verschenen ‘De mooiste wijnwandelingen in Nederland‘ en ‘Punch, Kandeel en Clairet’. Daarnaast houdt ze ook nog eens jou en mij op de hoogte van veel mooie wijnzaken via haar website Wijnkronieken.nl.
“Ik wens iedereen een gezond 2020; laat je glas wijn bijzonder en speciaal zijn, en kies niet voor de massa. Mijn eigen goede voornemen? Aan het eind van het jaar een eerste artikel van mijn proefschrift af hebben (no pun intended ;-)) over de geschiedenis van de Nederlandse wijngaarden.”

Marcel Kerkmeester -building wines together-

Marcel Kerkmeester NY wens kopie8 jaar reisde deze energieke managing director van LFE voor Unilever de wereld over voordat hij in de wijnwereld terecht kwam. Dat laatste is inmiddels al ruim 10 jaar geleden en hij geniet er zichtbaar van. Marcel Kerkmeester, een mensen-mens.
“Mijn goede voornemens voor 2020 zijn om veel te blijven sporten én om mijn Spaans eindelijk tot een fatsoenlijk niveau te brengen – ojalá! Daarnaast wik ik meer quality time vinden met mijn prachtige Nathalia! Maar ook met mijn drie lieve kinderen en mijn twee bonus-zonen. Alle vijf een bron van trots en genot, nu ze als jong volwassenen hun eigen leven beginnen in te vullen. Maar ook zakelijk heb ik goede voornemens. Ik wil me meer focussen op de dingen waarin ik écht het verschil kan maken. Zodat LFE voor alle collega’s “Our Best Place 2 Work” is en blijft en voor onze relaties een bron van energie, creativiteit en kennis, met de beste wijnen en slimste wijnoplossingen. Kortom, verder focussen op die dingen die LFE tot het beste en leukste wijnbedrijf van Nederland hebben gemaakt! Daarnaast hoop ik, samen met andere werkgevers en vakbonden, het komend jaar inhoud te mogen geven aan een nieuwe pensioenregeling voor de ruim één miljoen deelnemers van het Pensioenfonds Detailhandel, waaronder ook iedereen actief in de wijnhandel. Ik wens alle lezers, nu we op het punt staan een nieuw decennium in te stappen, dat de jaren twintig de geschiedenis boeken in zullen gaan als een periode waarin we vooral weer wat toleranter naar elkaar zijn geworden en dat de wereld aan het eind van de jaren twintig mooier en veiliger is dan aan het begin.Ik wens iedereen dan ook een gezond,  gelukkig en tolerant 2020!”

Marjolein Kooistra -good, fair, clean-

Marjolein Kooistra FBCommunicatie adviseur  aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, faculteit sociale wetenschappen. Fervent lid van de organisatie Slow Food en dol op alles wat er gebeurt in haar stad, Rotterdam. En daar schrijft ze soms ook stukjes over op Anne-Wies.NL.
“Nieuwsgierig te zijn, verhalen te ontdekken van ondernemers met oog voor good, clean, fair, die voedsel, drank of ‘dienst’ produceren of aanbieden door middel van een anders dan anders aanpak.”

Martijn Bos –Don’t choq, take it cheesy-

Martijn Bos FacebookCEO van het familiebedrijf Boska. Boska wil wereldwijd mensen inspireren om gezamenlijk van kaas te genieten. Dat lukt goed en daarvoor reist Martijn dan ook heel wat af. In Manhattan, NY city is in 2017 een echte Boska store geopend! You go Martijn!
“Wens: dat wijzelf, onze vrienden en de wereld wat vaker de telefoon aan de kant leggen en aan tafel komen voor een goed (en lekker:)) gesprek en echte verbinding. Dat is ook meteen mij persoonlijke goede voornemen. Met Boska zetten we kwaliteit nog meer centraal, want wij geloven dat; Kwaliteit echte Duurzaamheid / Sustainability is. Daarnaast willen we meer feestjes op tafel dus zijn we naast kaas, chocolade en tapas tools met nog keer gave food tools bezig :)… to be continued… Don’t choq, take it cheesy!

Michèle Lainé -Frankrijk op de kaart-

Michele Laine FacebookExportconsulent voor Franse wijnen, gedistilleerd en overige Franse dranken bij Business France, de commerciële afdeling van de Ambassade van Frankrijk en in 2019 genomineerd als Wijnvrouw van het Jaar. Organisator van talrijke evenementen die Frankrijk op de kaart zetten. Kortom: geen baan met de Franse slag!
“Ik wens een goed wijnjaar voor alle (Franse) wijnmakers 🍾🥂En natuurlijk een gelukkig, gezond , succesvol en lekker 2020 voor alle foodies en wijnliefhebbers 🍴🥄🍷”

Mieke van Laarhoven -smaakrijk 2020-

Mieke van Laarrhoven NieuwjaarswensDe van oorsprong Brabantse Mieke kookt en bakt niet alleen de meest heerlijke gerechten, dit culinaire toppertje schrijft er vooral ook over.  Zo stond ze aan het roer van AH’s Allerhande en verrijkt ze nu als freelance culinair journalist verschillende (vak)bladen en websites met haar heerlijke schrijfsels. En tussendoor reist ze ook nog eens het land rond om voor LEKKER restaurantrecensies te schrijven.
“Of ik goede voornemens had voor 2020. Maar ik doe eigenlijk niet aan goede voornemens. Ja, ooit stopte ik met roken. Dat was een split second besluit; gewoon niet meer doen. Ik vind het evenwel leuk dat Anne-Wies mij gevraagd heeft en de voornemens zet ik om in een wens. Als culinair journalist schrijf ik over eten en drinken. Artikelen, interviews, kookboeken en meer. Ik schrijf ook restaurantrecensies voor Lekker, de jaarlijks uitkomende gids met 500 lekkerste restaurants. Dat is uiterst secuur werk, want ik wil met respect voor de horeca, een branche waarin knetterhard gewerkt wordt, waar geen van 9 tot 5 mentaliteit heerst en waar creatieve vaklui vaak wel tien petten op moeten hebben, mijn verhaal brengen. En kritiek met goede en professionele argumentatie staven. Ik schrijf namelijk over bevlogen mensen die net als iedereen wel eens een misser hebben, maar daar niet eenmalig keihard op afgerekend dienen te worden. Ik wil dat nog lang blijven doen want echt, het is zo’n tof vak. De drive die ik proef in de horeca blijft boeiend. Op dus naar een smaakrijk 2020! En dat wens ik iedereen van harte toe.”

Mirjam van de Veen -Oost Europa op de kaart-

Mirjam van de Veen NY wensDeze docent afstandsonderwijs NHA voor Wijn-, Bier- en Gedistilleerdbrevet is ook agent voor wijn uit Oost-Europa voor Nederland en Scandinavië en is daarvoor veel in Bulgarije te vinden. Heeft daarnaast ook nog tijd voor twee wijnstudies!
“Mijn goede voornemens voor 2020? Meer aandacht voor de wijn uit Oost-Europa op de Nederlandse markt! Landen als Noord-Macedonië, Bulgarije, Roemenië en Moldavië bieden een diversiteit aan wijnen van lokale en/of regionale druivenrassen die voor menig Nederlander nog onbekend zijn. Blends van deze lokale en/of regionale druivenrassen zorgen voor de nodige verrassingen. Daarnaast werk ik ook dit jaar weer hard verder aan mijn Master of Wine opleiding en afronding van mijn Magister Vini opleiding. Als sportief doel voor dit jaar het lopen van de Royal Run 10,5 km binnen het uur. Voor iedereen een goed 2020 met familie en vrienden en geniet van wat de wijnwereld te bieden heeft. Proost!”

Monique Breuer -in je kracht komen-

Monique Breuer FacebookMonique had een droom: “In 2015 wil ik een Pinot Noir Serendipity gemaakt hebben.” Die droom is uitgekomen. Maar ze heeft meer plannen.
Voor mij wordt 2020 het jaar van “In je Kracht komen”. Soms is dat vertragen en terug naar de keukentafel en beseffen, ben je nog wel op de goede weg? Doe je nog de juiste dingen of moet je bijsturen. En soms is dat versnellen omdat je bruist van de goede ideeën, inspiratie en kan je niet wachten om te starten. De inspiratie die je voelt of doorgeeft, out of the box denkt en je gewoon denkt…what the hack…ik doe het gewoon. Lekker doorpakt, vol energie omdat je juist in je kracht staat. Dat wens ik voor iedereen, kom in je kracht! Want vanuit je eigen kracht kun je zoveel meer zijn voor jezelf maar ook voor mensen om je heen. Dan kun je ook anderen helpen met je energie, met je inspiratie, met je zorg of gewoon om wie je bent. Ik word blij als ik anderen om mij heen zie groeien en in hun kracht zie komen of staan. En als ik daaraan kan bijdragen, dan tovert dat een glimlach op mijn gezicht.

Moritz Peeters -buitenlandse zaken-

Moritz Peeters ny wensBij de Rotterdamse Wijnhandel Peeters vind je niet alleen de allermooiste traditionele wijnen uit Europa, Moritz kan je ook alles vertellen over de topwijnen uit de Nieuwe Wereld en staat bekend om zijn kennis van en liefde voor Madeira! En nu gaat-ie ook nog eens met je op reis!
“Voor 2020 staat er veel spannends op de rit! Mooie proeverijen,  masterclasses en unieke Fine Wine Experience proeverijen! Daarnaast organiseer ik in 2020 twee fantastische wijnreizen. In April een unieke 5 daagse wijnreis naar de bakermat van gecultiveerde wijnbouw, Azerbeidzjan! En in oktober organiseer ik in samenwerking met Reisbureau Buitenlandsche Zaken een geweldige Middellandse Zee wijncruise aan boord van de Nieuw Statendam van de Holland Amerika Lijn. Ik wens iedereen een fantastische Vintage 2020!”

Myriam Hendrickx Rutte

Myriam Hendrickx Rutte 2Deze powerlady is directeur van Rutte Distillery en Master Distiller bij De Kuyper Cocktails. Alweer de 7e generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf dat de mooiste jenevers en gins maakt. Die celery gin…. nomnomnom!
“Voor 2020 willen we weer mooie gins en jenevers maken en hiermee mensen inspireren. Ook wil ik graag dat Nederlanders ons eigen nationaal product wat beter leren kennen :). Daar blijf ik me hard voor maken. Ik zou het verder tof vinden als cocktails vaker op de kaart gezet worden, ook in combinatie met spijzen. Op het persoonlijke vlak hoop ik dat we in 2020 liever zijn voor elkaar, ook voor degenen die wat verder van ons af (lijken te) staan. Mijn eigen goede voornemen is, verder gaan met het leven volop te leven; proeven, genieten, reizen, dansen. Voor alle lezers: veel gezondheid en liefde gewenst!”

Nabil Touires -geluk is om te delen-

Nabil-Touires-uitgelicht-Sommelier en Vinoloog van de Wijnacademie® Nabil Touires werkte als sommelier bij het Amsterdamse Vis aan de Schelde en Lars Amsterdam en nu met veel plezier bij Graham’s Kitchen. Zijn favoriete wijnen van het moment deelt hij zo af en toe op Anne-Wies.NL.
“Ik word elke dag wakker met het idee, wat een prachtige vak heb ik, ik geniet er elke dag . Dat is geluk. Ik heb dit jaar besloten OUD & NIEUW in Casablanca te vieren met de meeste bijzondere persoon in mijn leven : Mijn Moeder . Zij is 70 geworden dit jaar. Een Fantastische vrouw. Mijn voornemens zijn: mijn wijnkaart fine tunen en meer parels ontdekken. Out the box denken wat wijnspijs betreft. Mijn perfecte proefclub samenstellen en heel veel blijven proeven: ‘everyday is a school day’. Dichtbij mezelf blijven en eigen stijl blijven ontwikkelen.  Kleine details maken een mooi geheel. Ten slotte hoop ik dat mensen elkaar het geluk gunnen en elkaar blijven helpen. Geluk is om te delen. Gezond en gelukkig nieuw jaar.”

Nadine Mögling -girlpower-

Nieuwjaarswens Nadine

Gastvrouw en mede-eigenaar van sterrenstaurant Bij Jef in Den Hoorn op Texel. Door Culinaire Saisonnier in 2017 benoemd tot beste gastvrouw van Nederland en België. SVH Meestergastvrouw. Ik zeg: GIRLPOWER!
“Persoonlijk heb ik niet zo heel veel met oud en nieuw.  Aan het einde van het jaar blik ik niet echt terug en kijk ik ook niet per se in het nieuwe jaar vooruit. Ik geniet van elke dag, soms iets meer en soms ook heus iets minder. Ik probeer er in ieder geval samen met de liefde van mijn leven er iets heel moois van te maken door alleen dat te doen wat ons het meest gelukkig maakt. Door het grote verlies van Lucas, Gerrit en Willem-Jan besef ik maar al te goed dat dit dan ook is waar we ons aan vast moeten blijven houden. Geluk kan blijkbaar zo afgelopen zijn… Mijn nieuwjaarswens is daarom voor iedereen heel veel liefde, warmte, gezondheid, en geluk en dat iedereen in het nieuwe jaar doet waar hij of zij het meest gelukkig van wordt!”

Nadine Sevriens & Boris Bunnik -Winemugs-

Winemugs NY wensCommunicatie adviseur Nadine en muzikale Boris vonden elkaar in de wijn. Nou ja… ze zijn er allebei groot liefhebber van. En ze delen graag. Dat doen ze met hun website Winemugs: “Wijn is er om te delen, net zoals de verhalen erachter. ” En daar zijn wij het helemaal mee eens.
“Precies een jaar geleden ging ons (Boris en mijn) eerste portret online van de 81-jarige Ingrid die we ontmoetten in Scheveningen op het terras van de Bleu Lagoon. Het voormalig catwalk model deelde onder het genot van haar favoriete chardonnay in een GT glas haar levensverhaal met ons, vol wijsheden en plezierige anekdotes. Wijnliefhebbers in alle soorten en maten smoel geven is sindsdien wat we doen. De portretten vullen onze website gestaag en hier gaan we in 2020 mee door. Daarnaast gaan we dit voorjaar op tour met – misschien wel de kleinste – wijnbar van Nederland en zullen we onze videoreeks uitbreiden met thema’s die ons boeien. Tot zover de Winemugs plannen voor 2020! Wat betreft onze voornemens voor 2020 is aandacht het grote sleutelwoord. Investeren in zelfgemaakte content en inspirerende mensen, maar ook aandacht voor onze natuurlijke omgeving en alles wat we daarmee doen, we moeten er zuinig op zijn.”

Onno Kleyn -tevreden zijn-

Onno Kleyn FacebookCulinair- en wijnschrijver, veelweter op eet- en historisch gebied. Schrijven over smaak, over eten en wijn is niet alleen zijn beroep, het is zijn lust en zijn leven. Naast vaste rubrieken in de Volkskrant, schrijft hij  voor verschillende magazines en andere opdrachtgevers en heeft hij niet minder dan 40 boeken op zijn naam staan! Deze oprichter van de Academie voor Culinair Schrijven doet niet aan goede voornemens, maar toch kon ik hem een korte reactie ontfutselen.
“Tevreden zijn, dat is al moeilijk zat. Meer gerechten ontwikkelen en dingen uitproberen met groenten, waarna ik met extra pret vlees kan eten. Verder hoop ik nog meer les en lezingen te geven, kennis te verbreiden.”

Patrick ’t Hart -plezier-

Patrick t Hart FacebookAl meer dan 20 jaar een toppertje in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. Constante kwaliteit en aandacht voor de gasten. Daar draait het om bij restaurant Zeezout. Fijn!
“Mijn goede voornemens zijn blijven proberen om het uiterste uit mezelf te halen en de mensen om me heen. Om zo ons niveau zo hoog en stabiel mogelijk te houden. Dat wil ik graag doen op basis van plezier in je werk, plezier met elkaar maken. Close zijn als keuken en bediening en op die manier zo sterk mogelijk voor de dag komen voor onze gasten.”

Paul van den Hooven -geen middelmatige meuk-

Paul van den Hooven NY wensRotterdamse worstmaker (alleen bijzondere worsten!), eigenaar van WildVleesch.nl en wekelijks te vinden op de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein. Heeft toffe plannen voor het nieuwe jaar.
“2020? Weer een nieuw jaar waarin ik mooie producten ga maken. Die je in ieder geval ieder zaterdag op Rotterdams lekkerste markt op het Noordplein kunt bekomen. En, heel, héél misschien ergens in de loop van volgend jaar gewoon dagelijks in m’n eigen slagerijtje. Net zoals op die markt vlees van lokale boeren, die hun vee buiten laten lopen. En ook dan zeg ik tegen iedere klant: “Je moet niet iedere dag vlees eten, en als je het eet, eet dan goed vlees. En doe dat ook met je andere eten, want het leven is veel te lang om middelmatige meuk naar binnen te schuiven. Samen met m’n horecaklanten ontwikkel ik in 2020 weer mooie producten. En die lever ik ze dan gewoon ook. Maatwerk, daar word ik blij van.”

Paul Robert Blom -kennis delen-

Paul Robert Blom NY wensDeze ‘éminence grise’  in de wijnwereld en voorvechter van de bekendheid van de wijnen uit Oost-Europa weet nog lang niet van ophouden. Zijn wijnbedrijf heeft hij inmiddels overgedragen aan zijn dochters en schoonzoon, maar als beëdigd makelaar & taxateur Wijn & Gedistilleerd en jurylid in wijncompetities hoeft hij zich geen moment te vervelen.
“Goede voornemens wil ik eigenlijk niet maken, aangezien het komend jaar toch wel verrassingen brengt. Actief in de wijnwereld sinds 1965, heeft het mij vrijwel nooit tegengezeten, ondanks dat ik niet bepaald de ‘mainstream’ heb gevolgd. Vanaf 1970 heb ik mij ingezet de Balkan-wijnen een plek op de markt te bezorgen. Na 33 jaar ben ik in 2009 gestopt als docent Zuid-Oost Europa en examinator bij de Wijnacademie. Schermer Wijnkopers & distillateurs in Hoorn en onafhankelijk sedert 1782, werd mijn eigen bedrijf sinds 1982, heb ik inmiddels in de vertrouwde handen van gelegd van mijn dochters Tanja en Esther en schoonzoon Martin Philipse. Zodat er ruimte vrijkwam om mij toe te leggen op mijn passie: jureren bij wijnconcoursen over de hele wereld vanaf mijn start in Ljubljana in 1977 als jurylid of als voorzitter bij bv MundusVini. De laatste jaren ook als senior-scout heb ik tientallen getalenteerde jongeren een plek bezorgd. Als één der weinige Beëdigde Makelaars in wijn en gedistilleerd komen er ook dikwijls interessante zaken langs. Als ik gezond blijf kan ik zo nog best een aantal jaren mijn kennis delen en genieten van verrassende ‘ongekend goede wijnen’. Proost allen op een wijnig 2020!”

Peter Klosse -INSPIREREN-

Peter Klosse FacebookPeter Klosse staat aan de wieg van de academie voor Gastronomie en het schrijven van meer dan vijftien boeken. En deze Mr. Smaak gaat door! 
“INSPIREREN met hoofdletters, dat is de kern van mijn goede voornemens voor 2020. We beginnen aan een super spannend nieuw decennium waarin veel zal moeten veranderen. Wat we eten heeft een enorme invloed op de vitaliteit van mens en planeet. Door mijn betrokkenheid bij het Google Foodlab en het Future Food Institute heb ik de laatste jaren mijn gastronomische kennis en inzichten kunnen verdiepen. Die wil ik graag delen via de Academie voor Gastronomie, de Hotelschool Maastricht en in lezingen op verzoek. Op weg naar een nog smakelijkere wereld!”

Petri Houweling -Château Petri-

Petri Houweling FacebookAls Château Petri is zij de motor achter de sales & events van het gerenommeerde wijnblad Perswijn, geeft zij les in wijn en organiseert culinaire reizen naar Frankrijk, haar favoriete wijnland.
“Voor de komende roaring twenties is het devies: Laten we proberen om er elke dag een feestje van te maken.  Daar word je vrolijk van. En ga alleen voor het beste, voor jezelf en vooral ook voor de wereld om je heen.  Als iedereen dat doet wordt het echt een leukere plaats, en is er straks nog wat over voor de volgende generatie. Wie wil dit nou niet?”

Priscilla Van der Voort -blijven leren-

Priscilla van der VoortWerkte onder meer bij Hofstede Meerzigt in Zoetermeer. Ging in 2017 de uitdaging aan topsommelier Lendl Mijnhijmer op te volgen bij het Scheveningse restaurant Waterproef. Dat doet ze met plezier. En goed!
Ik wens iedereen een gelukkig, gezond en liefdevol 2020 toe! Dat 2020 een top wijnjaar wordt! Zelf hoop ik weer veel te leren en te proeven en natuurlijk ook weer mooie reizen te maken.

 

Puck Kerkhoven – Gedeeld plezier

Puck Kerkhoven NY wensCulinair journalist Puck Kerkhoven schrijft wekelijks over eten & drinken in regionale dagbladen en columns van haar hand zijn in tientallen bladen te lezen. En boeken schrijven dat doet ze ook nog eens! Wijn vindt ze lekker, maar aan bier beleeft ze meer plezier.
“Mijn goede culinaire voornemens vervat ik in een wens aan jullie allemaal. Want als er één plek is waar geldt ‘gedeeld plezier is dubbel plezier’, dan is het wel aan tafel (en aan de bar natuurlijk). Ik wens jullie een heel mooi en vrolijk culinair jaar! Met veel lekker eten en drinken, dat iets goeds doet voor je lijf. En weinig (nog liever géén) waste! Graag tot ziens aan tafel of aan de toog.”

Randy Bouwer -eigen restaurant-

Randy Bouwer FacebookEen verrassende stap in horecaland: deze Maître sommelier bij restaurant Zarzo in Eindhoven begint in 2020 samen met Chef Lars Albers zijn eigen restaurant Vigor in Vught!
“Teveel en te vroeg afscheid moeten nemen van mensen het afgelopen jaar, dus de tijd samen met gezin en liefde Bo meer koesteren is mijn voornemen. Zakelijk gezien is mijn voornemen om samen met Lars Albers een groot succes te maken van ons nieuwe restaurant Vigor in Vught wat opent in april.”

Reina Pruis -borduurt er op los-

Reina Pruijs FacebookMet haar bedrijf Raspberry Craft is Reina geen onbekende in de Nederlandse horeca. Kleding voor de witte en zwarte brigade borduurt ze al sinds 2003 professioneel. O ja, ook voor sportclubs en andere geïnteresseerden.
“Ik heb er lang over nagedacht… Goede voornemens heb ik nooit. En als ik ze heb, voer ik het meteen uit (en niet wachten tot 1-1). Ik ben nog druk bezig de laatste orders van 2019 af te ronden en me voor te bereiden op Wine Professional 2020, een van de beurzen waar je mij en mijn werk kunt tegenkomen. Ik wens iedereen een goede gezondheid en veel liefde in het nieuwe jaar…!”

René Koelman -Artisan Cheese Army-

Rene KoelmanMet trots bedient deze kaastopper de horeca en winkelier met zijn bedrijf Bourgondisch Lifestyle met de meest heerlijk kazen. ‘Persoonlijker kan kaas niet zijn!’
“2020 wordt het jaar van… Onze goede voornemens zijn boeren te ondersteunen in het maken van een pracht product die wat toevoegt aan onze gezondheid, smakelijk en gezond genieten van kaas. In een goede balans met de natuur komt de smaak van de kaas ten goede en dat zul je proeven. Ik hoop dat we meer boeren kunnen stimuleren om een kaas te maken zoals bijvoorbeeld de Remeker of de Zwaluw gekwetter..  en dat ze daar de juiste prijs voor vangen en niet uitgeknepen worden. En dat we dat mogen doen uit ons toekomstige nieuwe onderkomen Fort Zuidwijkermeer… met de Artisan Cheese Army! Ik wens een ieder een smakelijk en gezond 2020!”

Ria Weel-Visser -25 jaar De Tuinkamer-

Ria Weel Visser NY wensRust, gastvrijheid en gastronomie: dat vind je allemaal in het landelijk in het hart van de Achterhoek gelegen restaurant-hotel De Tuinkamer. Vinologe Ria verwent je met haar mooie wijnkeuzes en echtgenoot chef-kok Jos bereidt in de keuken de heerlijkste gerechtjes. Aanrader!
“Onze voornemens voor het nieuwe jaar: Omdat we in 2020 alweer 25 jaar in Ruurlo zitten – 25 jaar waarin we een eenvoudig hotel-pension hebben veranderd in een luxe restaurant met comfortabele hotelkamers – willen we dit met onze gasten vieren. Naast onze gebruikelijke evenementen, zoals een Italiaanse wijnproeverij, eens Spaans tapas buffet met Spaanse wijnen en de wildbuffetten, zullen we o.a. tijdens de Duitse Rieslingweken een wijnmakersdiner organiseren (met Weingut Braun uit Meckenheim) en zal het jaarlijkse tuinconcert in het teken staan van het 25-jarig bestaan van Kunstkring Ruurlo en van ons bedrijf. Tevens zullen we begin van het jaar een paar “aanschuiflunches” organiseren. We wensen iedereen weer een succesvol en vooral gezond 2020 toe.”

Rick Brantenaar -Foodspecialiteiten specialist-

Rick Brantenaar FacebookDeze directeur van de Stichting Foodspecialiteiten Nederland zet zich met enthousiasme én kennis van zaken in voor het wel en wee van de Foodspecialiteitenwinkels in de breedste zin des woord. En dat doet hij GOED!
“Goede voornemens, dat is zo’n jaarlijks dingetje waar ik niks mee heb. Voornemens zijn leuk, maar dan moet je ze wel uitvoeren, en dat is wat vaak verwatert gaande het jaar. En al is hoop vaak uitgestelde teleurstelling, toch blijf ik de hoop houden dat allen die dit lezen blijven geven aan een ander wat ze zelf zo graag zouden willen ontvangen; respect, warmte, een luisterend oor, een schouder om op te huilen en wat al niet meer. Ik wens iedereen een gezond, liefdevol en succesvol 2020.”

Robert Handjes -meer begrip-

Robert Handjes FacebookSamen met collega Joke Holster Brand Manager Wijn bij  het jubilerende De Monnik Dranken. Deelt zijn kennis ook als docent bij De Wijnacademie. En selecteert de Zwitserse wijnen van het Amsterdamse Café Bern.
“Daar vraag je wat. Ik heb nooit goede voornemens, zeker niet per Nieuwjaar. En ik wens in het algemeen iedereen meer begrip voor en mededogen met andersdenkenden.”

 

Roderick Ros -meer genieten-

Roderick Ros NY wensDeze Marketing Manager bij Wijnimport Bart /QV Select heeft, dat kan ook niet anders, een passie voor wijn. Over wijn-spijs kan hij je van alles vertellen en ook in zijn vakanties bezoekt hij het liefst een wijngebied.
“Mijn goede voornemens is tweedelig. Matiging wordt denk ik terecht het ‘wijnwoord’ van 2020 en daar wil ik persoonlijk maar ook professioneel aan bijdragen door o.a. het KVNW symposium over Wijn & Gezondheid op 24 januari. Matiging betekent zeker niet minder genieten, maar juist meer genieten door het stilstaan bij de cultuur, historie en herkomst van de wijn. Verder kijk ik uit naar de drie nieuwe websites die in 2020 voor Wijnimport J. Bart live zullen gaan met veel nieuwe technieken om onze klanten nog betere service te kunnen geven en de lancering van onze podcast. Ik wens iedereen een verrijkend jaar.”

Ron Andes – flying chairman-

Ron Andes NY wensMagister Vini (MV), gecertificeerd Register Wijn & Whisky Taxateur en Makelaar (RWTM) en Voorzitter SlijtersUnie. En daarnaast ook nog eens ‘flying winebuyer‘!
“Dat 2020 het volgende mooie jaar mag worden met wederom een lange, hete zomer . En om een bijdrage te leveren aan het CO2 probleem, heb ik het volgende bedacht; In iedere fles champagne, crémant, cava en andere mousseux zit ongeveer 9 gram van dit goedje. Als we nu met zijn allen gewoon wat meer aan de bubbels gaan, kunnen wij als wijnbranche een flinke bijdrage leveren aan een beter milieu. De beste beslissing die onze overheid heeft genomen was de afschaffing van de bubbeltaks. Maak daar gebruik van. Van de 21 liter wijn die we jaarlijks gemiddeld tot ons nemen, is nu nog slechts 3 % mousserend, hetgeen gelijk is aan ongeveer 90.000 kg CO2 uitstoot. Mijn wens voor 2020 is dat dit we dit verdubbelen.”

Sharon Jacky van Lokhorst -winerebel-

Sharon Jacky van Lokhorst FacebookDeze oprichter van het no-nonsense wijnmagazine Winelife is tegenwoordig de sprankelende hoofdredacteur van het online foodmagazine FavorFlav. Schrijft over wijn en is altijd op zoek naar mooie wijnverhalen. Is gek op champagne en.. sherry!
Goede voornemens zijn vaak net zo ellendig als Duralex-glazen. In een onbewaakt ogenblik glippen ze uit je handen – en probeer dan maar eens al die kleine kustukjes die ooit bestonden uit één grote goede bedoeling bij elkaar te rapen zonder in een mental breakdown terecht te komen. Beter: investeren in goede glazen en daar gewoon, tegen beter weten in, soms net iets teveel uit drinken. En daar vervolgens niet moeilijk over te doen. Zelfs de Paus is niet roomser dan de Paus. Heb lief, hou van jezelf en omring je met mensen die dat ook doen. Pas dan wordt het echt een jaar om nooit te vergeten. Cheers!”

Sibrecht Benning -leren en ontdekken-

Sibrecht Benning Facebook

Deze Lady chef verkocht onlangs haar geweldige restaurant De Sjalot in Nijmegen. Maar we gaan zeker nog van haar horen (én proeven!), want plannen heeft ze zat! 
Een nieuwe start, dat is 2020. Na het verkopen van de Sjalot en mijn verhuizing ligt er een mooie toekomst voor mij in het verschiet. Met meer tijd voor mijn zoon en mijn partner maar wel de uitdaging van mooi werk. Een betere balans tussen werk en privé. Uitdagend werk waarin ik mijzelf weer verder kan ontwikkelen.  Met een meer klassiekere basis zodat ik ook die achtergrond ga krijgen. Maar wel met SMAAK, want dat is waar mijn hart sneller van klopt! En met tijd voor een gedegen opleiding voor die solide basis. Met een team om mij heen van mensen met dezelfde passie en energie, met zijn allen naar de top; DAT is mijn wens!

Stefaan Soenen -Lage Landen wijn-

Stefaan Soenen NY wensEen doctor in de psychologie die ook veel van wijn houdt. Naast zijn werk als psycholoog/psychotherapeut schrijft de Belgische Stefaan met veel plezier columns en artikelen over wijn, online en in het populaire wijntijdschrift Perswijn.
“Mijn voornemen voor 2020 op wijngebied is het schrijven van een vernieuwende reeks artikelen over zoete Duitse Rieslingwijnen voor Perswijn. Ik wil ook weer tijd maken voor columns. Misschien komt er in 2020 een nieuwe Tafel van Lage Landen-wijn. Samen met onze eigen wijnbouwers organiseerde ik in voorbije jaren al een Pinot Noir-, Pinot Gris- en RieslingTafel. Ik twijfel nog over het thema van de volgende. Misschien organiseer ik dit jaar eens een wijnweekend in een Belgische wijnstreek, voor een groep van wijnliefhebbers.  Ik merk dat daar interesse voor is. Ik wil vooral veel genieten van wijn, met mijn kameraden, met mijn cursisten en met de wijnbouwers die voor al dat goeds zorgen. En er valt nog zoveel meer te leren over wijn. Ik wens iedereen veel mooie wijnmomenten toe in 2020.”

Takuhi Cekem -wereldse kazen en Armeense wijn-

new-year-takuhiOngekroonde kaaskoningin van Rotterdam. Alhoewel… ongekroond… Takuhi (De Kaashoeve aan de Oude Binnenweg) is beëdigd als lid van het Buitenlandse Kaasgilde. Vakvrouwschap en gastvrijheid! 
“Het is overbodig om te vermelden dat een jaar zo voorbij is!!!!! Dat we onze tijd proberen goed en evenwichtig te verdelen tussen werk en familie! Mijn voornemen is om een smakelijke wisselwerking te creëren tussen Wereldse kazen en Armeense wijnen! En ook toch weer op menselijk niveau te blijven en te genieten van familie & vrienden! En de goede kant van de mensheid niet uit het oog te verliezen. Heel truttig maar gewoon iedereen een gelukkig en gezond 2020 toe te wensen.”

Titia Boxma -leukste wijncursus-

Titia BoxmaDeze dame biedt met haar bedrijf Key to Wine ‘De leukste wijncursus en wijnproeverij’ aan. Dat geloven wij! Daarnaast vindt zij zo af en toe tijd voor Anne-Wies.NL de pen ter hand te nemen.
Welke goede voornemens ik heb? 
Goede voornemens heb ik eigenlijk niet voor wat betreft mijn werk : “gewoon” blijven doen waar ik het meeste plezier in heb, namelijk op een laagdrempelige manier wijnliefhebbers meer leren te genieten van wijn (en spijs) dmv wijncursussen en workshops. Hierbij wel steeds op zoek blijvend naar uitdagende onderwerpen, maar die zijn er genoeg op wijngebied! Ik wens anderen en  mijn gezin een bruisend 2020 met vooral genieten van gezondheid, liefde en mooie momenten.” 

Tijmen Stomphorst -LekkerTafelen-

Tijmen Stomphorst NY wensEigenaar van het online platform LekkerTafelen.nl waarop met een enthousiast team van thuiskoks  recepten worden gepubliceerd die iedereen kan maken. Enne… ook WIJN wordt er niet vergeten!
“Op LekkerTafelen.nl vind je alledaagse basics maar ook leuke variaties op bekende gerechten. Kooktips, de herkomst van ingrediënten, wijnsuggesties, foodstory’s en nog veel meer. Vergeet het massavoer, de maaltijdpakketten en de boodschappenboxen en kook straks weer met plezier gewoon vanuit je koelkast. Goede voornemens? Nog meer mensen inspireren om zelf te koken met verse ingrediënten. Mijn wens? Maak tijd voor jezelf en voor elkaar! (Samen) koken en tafelen is de ultieme kans om met rust te genieten en de vluchtigheid van het leven even achter je te laten. Voor 2020 wens ik je dan ook heel veel liefdevolle en lekkere tafel momenten.”

Tjitske Brouwer -scriptie updaten-

Tjitske Brouwer NY wensAl meer dan 30 jaar verkoopt Tjitske samen met haar partner Marc Collard wijn via hun bedrijf Vinoblesse. Uitsluitend wijnen van individuele boeren uit ‘klassiek Europa’ importeren zij. En die zijn dan ook nog eens biologisch. O ja, en dit toppertje is in de running voor de titel Wijnvrouw van het Jaar!
“Twaalf jaar na het behalen van de titel Magister Vini is mijn afstudeeronderwerp: ‘biologische wijn bestaat’ actueler dan ooit. Bio is booming. De consument wil een ‘schoon’ product, terwijl steeds meer wijnproducenten zich realiseren dat je door natuurlijk werken ook nog de kwaliteit van de wijn kunt verhogen. Ik denk dat in de nabije toekomst alle wijnen biologisch geproduceerd zullen worden. Daarom wil ik mij ervoor inzetten om kennis over dit onderwerp te delen. Grote wens is mijn scriptie een update te geven, daar zal ik tijd voor moeten reserveren. Dat wordt nog een spannende uitdaging, de meeste tijd gaat naar Vinoblesse. Geen straf, het contact met onze producenten en klanten, het reizen, samen proeven van de wijnen en discussiëren over wijnbouw en vinificatie blijft mateloos boeiend en inspirerend. Ik wens iedereen een gezond nieuwjaar!”

Teuni van Genderen -pareltjes uit Spanje-

Teuni van Genderen NY wensTeuni is eigenaar van de wijnhandel met de ingewikkelde naam ‘Los Sueños de lo Capitán’. Maar laat je daardoor niet afschrikken! De pareltjes uit wijnland Spanje haalt ze voor je naar Nederland!
“Goede voornemens? Tja daar zeg je wat, zo net na de meest drukke periode van het jaar geeft dat wel even stof tot nadenken. Persoonlijk wil ik wat beter op m’n gezondheid letten en meer tijd doorbrengen in mijn geliefde land Spanje. 2019 was voor ons het jaar waarin we het 10-jarig bestaan hebben gevierd. Mijn plannen voor 2020 zijn dan ook om het assortiment verder uit de breiden met nog meer pareltjes uit dit mooie land, en deze bereikbaar te maken voor een breder publiek. We zijn hier achter de schermen al druk mee bezig. Ik wens iedereen een fantastisch mooi en gezond 2020 toe, en met veel mooie wijnmomenten. Waarbij ik hoop dat de Spaanse wijnen natuurlijk wel centraal staan.”

Ton Oosterhout -vers uit de Gers-

Ton Oosterhout NY wensTon runt samen met zijn Veronica het wellicht lekkerste winkeltje van Den Haag. Én leukste: Vers uit de Gers. En dat geeft gelijk aan waar het om draait. De heerlijkste producten zoeken ze voor je uit in Frankrijk en brengen zo een stukje Frankrijk naar Den Haag.
“Goede voornemens voor 2020, nu al weer 10 jaar met heel veel plezier runnen wij het Franse winkeltje Vers uit de Gers, de mooiste en heerlijkste producten nemen wij mee vanuit zuid/west Frankrijk, vooral veel Paarse Knoflook en artisanale rillettes, confit de canard etc. Mijn voornemens zijn in goede gezondheid en plezier dit zeker nog 10 jaar voort te zetten en ervoor te zorgen dat een bezoekje aan onze boutique een feestje blijft!”

Udo Göebel

Udo Goebel NY wensDeze Magister Vini heeft zich toegelegd op de import en verkoop van wijnen uit Zuid-Afrika. Met zijn bedrijf WineMatters biedt hij niet alleen al jarenlang de mooiste Zuid-Afrikaanse wijnen aan, ook geweldige wijnreizen naar dit wijnland kun je met hem beleven!
“Minder protesten – Meer verdraagzaamheid
Minder populisme – Meer samen
Minder nationalisme – Meer multiculti
Minder zeuren – Meer genieten
Minder matige wijn – Meer kwaliteitswijn”

Vanja van der Leeden -INDOROCK!-

Vanja van der Leeden. NY wensFoodschrijver foodstylist en receptenontwikkelaar, dat is Vanja van der Leeden. En natuurlijk winnaar van het Gouden Kookboek 2019 met haar  boek INDOROCK, waarin haar Indonesische achtergrond haar inspireert tot de heerlijkste gerechten.
“Ik doe niet aan goede voornemens. Langzaam maar zeker en structureel veranderen werkt naar mijn idee beter. Daarbij heeft het leven ook altijd verrassingen in petto waar je geen rekening mee kunt houden. Hoe dan ook, ik ga door met het minderen van vlees en zuivel maar blijf even lekker eten én ik wil op apocalyptische cursus voor als de planeet straks ten onder gaat. Verder wens ik iedereen veel liefde en weinig ego toe!”

Willie Oosterbaan -Friese Palingroker-

Willie Oosterbaan NY wensDe goedlachse Willie leerde ik kennen tijdens een wijnreis naar Duitsland. Deze vinoloog vaart nu samen met haar Bas door de Amsterdamse grachten terwijl al deinend op het water paling, zalm en gans in de rookton worden gerookt. Waar je bijstaat! En er zijn nog meer leuke plannen. Houd FriesePalingroker.nl in de gaten!
“De goede voornemens van de Friese Palingroker. Ja, we hebben er best veel. Op onze keukendeur hangt een A1 papier waar alle ideeën opgeschreven staan. Sommige zijn haalbaar en andere ideeën zijn zeer ambitieus. Onze brainstormsessies zijn meestal zondag na het ontbijt met een kop koffie en daarna een glas wijn. Kletst lekkerder weg. We gaan natuurlijk niet alle ideeën nu verklappen. Maar één idee is te leuk om niet te delen! En dat is….. The parlevinker experience. Je kan straks meevaren met de Friese palingroker door de Amsterdamse grachten. Wordt vervolgd. Wij wensen iedereen culinaire gezien een smakelijk en verrassend 2020 toe. Met daarbij veel liefde en gezondheid. Ahoy! Bas & Willie”

Wilma Huisman – van Dijk -nieuw wijnproeflokaal-

Wilma Huisman van Dijk NY wensSamen met haar echtgenoot John eigenaar van wijngaard De Reestlandhoeve in Balkbrug, Overijssel. Daar werken ze niet alleen biologisch, ook dragen homeopathie en klassieke muziek in de wijngaard bij aan de kwaliteit van de wijnen.
“Mijn wens voor het nieuwe jaar: Ik hoop vooral dat ik het nieuwe jaar in goede gezondheid mag doorbrengen met mijn dierbaren. Gezondheid wat zeker niet vanzelfsprekend is na twee jaar geconfronteerd te zijn met ziekte. Verder hoop ik dat de verbouw van ons nieuwe wijnproeflokaal supermooi wordt en dat het een ruimte wordt waarin veel mensen zullen genieten van elkaar en het samen zijn.”

Winston van Eijkelenborg -zin in 2020-

Winston van EijkelenborgLangzaam maar zeker is de onderneming van Winston uitgegroeid tot iets wat je gerust een imperium kunt noemen. Begonnen als ‘slechts’ wijnimporteur houdt hij zich inmiddels ook bezig met heerlijke (Italiaanse) restaurants, kaviaar en andere delicatessen. Lekker bezig!
“Het jaar 2019 hebben we naar tevredenheid afgesloten. Al 28 jaar Wine&Spirits, 13 jaar Jacobus Toet en sinds 2014 een viertal restaurants in Den Haag met mijn zaken partners. In 2019 hebben wij ook Gastrovino Nederland opgericht waarin wij onze passie kwijt kunnen met delicatessen en wijnen gezamenlijk met de 24 aangesloten ondernemende Gastrovino zaken. Goede voornemens: Leven en ondernemen met passie. Dit voortzetten echter ook met de juiste balans. Genieten van ons prachtige gezin, familie, vrienden en de mooie momenten! De nieuwe generatie komt eraan en deze meer ruimte gunnen. Zakelijk verhuizen met kantoor naar Scheveningen en daar ook een Italiaans restaurant opstarten met daarnaast een delicatesse en wijnwinkel openen. Ondernemen met ondernemers en leven en werken met gepassioneerde mensen. Erg veel zin in 2020.”

Yvonne Zohar -bijzondere ontmoetingen-

Yvonne Zohar en AW NY wensDe hekkensluiter van deze nieuwjaarswensenlijst Yvonne Zohar is in het bezit van hetWSET Diploma level 4 en Weinakademiker. Reist met grote regelmaat de wereld over om te jureren bij internationale wijncompetities en haar honger naar meer wijnbelevenissen te stillen. Kwam haar onder meer tegen in Hongarije, waar deze #winelovers foto is gemaakt.
“Bovenaan mijn lijstje met goede voornemens staat mijn wens om nou eindelijk eens echt te beginnen aan mijn interview project over vrouwen in de wereld van de wijn. Nee, niet alleen wijnmaaksters, maar vrouwen in allerlei (wijn) hoedanigheden en functies. En ook, om de rust te vinden om meer te gaan schrijven en fotograferen. Maak zoveel mee tijdens het jureren van wijn en gedistilleerd en op mijn wijn- en andere reizen, ontmoet zulke bijzondere mensen, dat het eigenlijk zonde is om daar niets iets meer mee te doen. Verder heeft het het afgelopen jaar op een aantal punten geschuurd met de bestaande conventies, niet altijd leuk, maar wel leerzaam en het maakt ook dat je harder gaat vechten voor de dingen die echt belangrijk zijn. Ik wens ieder een gezond en fijn 2020 toe met al hun dierbaren. Geniet is mijn motto voor 2020, en, dat mijn en jouw dromen mogen uitkomen, maar eigenlijk geldt dat voor alle jaren. In 2019 is alvast één droom gelukt: heb mijn eerste wijn gemaakt, een Oostenrijkse Riesling uit Kremstal!

Ik hef het glas met je op 2020!
Geniet ervan!

AW Happy New Year 2019

 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#nywensen