De Haagse Stadswijngaard is een uniek project waarin mensen zelf een kleine wijngaard kunnen beheren, maar wat tegelijkertijd een ontmoetingsplek is voor wijnfanaten. Met crowdfunding is het begonnen. Nu, drie jaar later, wordt op woensdag 26 april van 16:00  to 18:00 een bijzondere proeverij georganiseerd: de oogst van 2016 wordt geproefd!  Deze oogst heeft ruim 350 flessen geleverd. Niemand minder dan Harold Hamersma begeleidt deze proeverij en zal zijn oordeel geven over de wijnen.

Unieke wijngaard voor Hagenaars & Hagenezen

In 2014 stelde de gemeente Den Haag 1.000 m2 schone grond beschikbaar in Laakhaven voor de Haagse Stadswijngaard. Een unieke wijngaard die Hagenaars & Hagenezen bij elkaar brengt. Zij mogen hier hun eigen druiven telen. Dit betekent: zelf snoeien, oogsten, en hun eigen wijn maken. Bij de Haagse Stadswijngaard kan iedereen wijngaardenier te worden. De helft van de wijngaard is bestemd voor de professionele productie van wijn. De andere helft geeft ruimte aan 50 mensen om zelf wijngaardenier te worden – onder begeleiding van stadswijngaardenier Tycho Vermeulen. De plotjes van 10 planten worden per jaar verhuurd. Dit aantal planten is voldoende om een leuke hoeveelheid van 8-10 flessen wijn te maken, zonder dat het teveel tijd vergt. Uiteraard kan je de druiven ook als tafeldruif nuttigen, of mee laten gaan in de grote partij van de wijngaard en later jouw flessen meenemen.
Haagse Stadswijngaard luchtfoto

Tycho Vermeulen: een droom in vervulling

Initiatiefnemer Tycho Vermeulen (1975) is onderzoeker bij Wageningen UR en daardoor dagelijks bezig met de tuinbouw en plantenteelt. Sinds zijn studententijd maakt hij wijn en is hij bezig met de teelt van druiven. De afgelopen jaren is deze hobby uitgegroeid door het ontwikkelen van een nieuw teeltsysteem voor druiven en het volgen van trainingen op het gebied van wijnbouw. Tycho heeft om zich heen een netwerk van Nederlandse wijngaardeniers en tuinbouwexperts. Met de Haagse Stadswijngaard ging voor hem een grote droom in vervulling om samen met anderen te genieten van wijnbouw. En natuurlijk van de wijn. Marcel van Dam vult deze gedrevenheid aan met zijn ervaring uit de media-wereld. Marcel zet ideeën en concepten om in aansprekende vormgeving en communicatie in een herkenbare stijl.

Haagse Stadswijngaard wijnstokken

Haagse wijn en Turkse gerechten

Je bent van harte uitgenodigd om bij de jaarlijkse proeverij op woensdag 26 april 2017 aanwezig te zijn. Maar er komt nog veel meer leuks aan bij de Haagse Stadswijngaard. Zo gaan de wijnbouwers van de Haagse Stadswijngaard deze zomer samen met de lokale Turkse gemeenschap gerechten maken met de druivenbladeren (ism Stichting Mooi). Deze samenwerking wordt een prachtig evenement waar Nederlandse wijnliefhebbers en Turkse kookgekken en smaakt hopelijk naar meer. Volg de Haagse Stadswijngaard op hun Facebook Pagina!
Meer over de Haagse Stadswijngaard en contactinfo? Klik hier om naar hun website te gaan.
Bron: website OnePlanetCrowd en nieuwsbrief Haagse Stadswijngaard