Enthousiaste Nel Schellekens ontmoetten wij tijdens de Bio Vakbeurs in Zwolle. Wát een dynamiek. En vakkennis. Al lang staat een bezoek aan restaurant De Gulle Waard, dat zij samen met haar man Henk exploiteert, op mijn verlanglijstje. Nu hoor ik dat zij slechts nog tot het einde van dit jaar open zijn. Nel gaat zich meer storten op het geven van workshops en het uitbrengen van haar missie: van kop tot kont! Reden om nu eindelijk snel eens dat ommetje te maken naar Winterswijk. En dat blijkt de moeite waard!

Gulle Waard Nel Schellekens

Een gevoel van welkom

In de bosrijke omgeving van Winterswijk worden we hartelijk verwelkomd door Henk en een van de medewerksters. We nemen plaats aan een met linnen gedekte tafel in de sfeervolle halfronde serre. Omdat Henk had vernomen dat ondergetekende problemen heeft met de rug zijn er aan onze tafel speciaal andere dan de (overigens niet slecht uitziende) houten stoelen neergezet. Heel attent. Het is niet druk op deze donderdagavond. We nemen de tijd om de uitgebreide menukaart te bestuderen.

Serre Gulle waard Nel Schellekens

Nel Schellekens: No waste, van kop tot kont

Groente Gulle WaardHet is een bijzondere menukaart. ‘De smaak van de achterhoek op zijnbest’,Geiten Gulle Waard lezen we. Hier wordt gewerkt met pure producten uit de omgeving van veelal kleinschalige bedrijfjes. ‘We streven naar 0% afval en 100% product’. No waste dus. Daar houden wij van. Leghaantjes, Culinaire Bokkensprongen, Onvergeten Groentetjes uit de hof van Tante Marie….. we kunnen niet kiezen. Dus vragen we Nel ons haar favorieten voor te schotelen. Dat doet ze graag, maar niet zonder ons te waarschuwen: ze heeft er veel!

De wijnkaart van de Gulle Waard 

Ook op de wijnkaart aandacht voor de Achterhoek. Met name de biologische Wijn De Gulle Waard
wijnen van Wijngoed Montferland zijn goed vertegenwoordigd. Als we dan toch hier zijn gaan we natuurlijk voor die wijnen bij het diner. We beginnen met een glas ’t Oerlegoed alderbastend Wit, een ‘zacht-droge’ wijn, zo lezen we op het etiket. ’t Oerlegoed blijkt een van de twee wijngaarden van Wijngoed Montferland. De wijn is inderdaad droog, maar niet strak. Lieflijk is misschien een aardige omschrijving.

 

Stengeltjes en steeltjes

Als eerste komen twee soepjes op tafel. Leuk om eindelijk de beroemde ‘stengeltjes- en steeltjesbouillon’ te proeven. Nel trekt die van alle groenterestjes/afval die je maar kunt verzinnen, samen met een home-made paddenstoel-extract. Heerlijk krachtig! Daarnaast een prei-wei-bouillon. De wei, een bijproduct van kaasmaken, betrekt Nel van haar kaasleverancier. Ook hier weer no-waste dus. Én lekker! Net als de gefrituurde aardappelschilchips en het dunne schijfje geroosterd ‘oud’ brood die erbij worden geserveerd. In een klein kommetje wat ‘fish & chips’: een vissalade met crostini van ‘brood dat over was’. Daarnaast een heerlijk desembrood, gepresenteerd op wat hooi. Een lust voor het ook én de maag.

Stengeltjes en Steeltjes Gulle Waard Nel Schellekens

Brood De Gulle Waard

Appeltje-eitje bij Nel Schellekens 

Wat er daarna op tafel komt verbijstert ons. Zóveel mooie kleine gerechtjes. Zóveel kleur en prachtig opgemaakt. Gelukkig komt Nel uitleg geven. Ik heb het niet allemaal kunnen onthouden, maar hoé mooi kun je groente-schotels maken. En lekker! Het ‘appeltje-eitje’, het roosje van lof, de macaron met geitenkaas…. een groot feest! Daarnaast een uitgebreide selectie zelfgedroogde hammen, worsten, paté, rillettes en pickles. Hier zijn we wel even zoet mee. De wijn erbij is ‘Het Geheim van Francoise’ van Wijngaard Kasteel Huis Bergh, een droge witte wijn van johanniter en cabernet blanc. Een prima combinatie.

Nel Schellekens legt uit De Gulle Waard

Hemel op aarde bij de Gulle Waard

Bij het volgende gerecht adviseert Henk toch even een uitstapje te maken naar een ander wijnland. We krijgen een Pinot Gris uit de Elzas in ons glas. Heerlijk bij het bordje met aardpeer, balkenbrij, bloedworst en appel dat Nel daarna voor ons in gedachten heeft. “Durven jullie nog iets extra’s aan?” wil Nel weten? Balls&Brains bijvoorbeeld? Waarna wij worden verrast met een gerechtje bestaande uit gebakken bokkenbal en een bitterbal van varkenshersens. Lekker en waanzinnig leuk gepresenteerd.

Bordje De Gulle Waard

Bokkenbal De Gulle Waard

Lamsboutjes en bokkenvlees

Nu zijn slaat de verzadiging toch wel toe maar we hebben nog een hoofdgerecht te gaan. Ook dat staat weer niet op zichzelf. Worstjes, lamsboutjes, bokkenvlees… overheerlijke knapperige groentetjes en een frisse salade komen op tafel. En o ja, ook nog een stoofpotje. De rode Oerlegoed ‘onmundig rood op hout’ van de druif regent past hier heel goed bij.

Hoofdgerecht De Gulle Waard

Bokkig

Bij het diner hoort ook een dessert. Mijn Wim kiest voor het zoet, en ik voor de kaas. Beiden zijn heerlijk, hoewel ik persoonlijk de presentatie van de kaas wat ‘bokkig’ vind. Niet bokkig is de service die we na de maaltijd ook nog eens kregen. Omdat ik niet goed loop door de rugproblemen brengt Henk ons hoogstpersoonlijk terug naar onze B&B. Hoe ver kan een service gaan.

Henk en Nel Schellekens

Veel dank aan Nel, Henk en de rest van de crew voor deze fantastische avond. Tot en met kerst 2016 is De Gulle Waard nog open. Ik adviseer je snel een tafel te reserveren, want dit wil je hebben meegemaakt! Enne… voor het geval je je ergens zorgen over maakt: wij uit de Randstad verbaasden ons niet alleen over de geweldige maaltijd, maar ook over de rekening. In positieve zin!

LINKS:

Mijn verhaal over: Nel Schellekens, een dame met ballen!

Aanrader! Het boek dat Nel Schellekens schreef is o.a. te koop bij Bol.com