Meer dan 600 wijnen op de proeftafels, gevolgd door een sfeervol diner met de wijnmakers in het monumentale Kasteel Woerden: Groupe Grands Chais de France pakt uit. Hermen Jansen is erbij voor Anne-Wies.NL.
‘Wijn is emotie’ is een veel gebezigde uitdrukking. Romantici denken bij wijn al snel aan kleine familiebedrijven. Hardwerkende boeren die hun ziel en zaligheid leggen in het maken van een paar flessen wijn. In dat pittoreske plaatje passen geen grote bedrijven. Grote bedrijven streven naar winstmaximalisatie en winstmaximalisatie gaat per definitie ten koste van kwaliteit. Toch?
Wie de wijnwereld beter beschouwt, weet dat dit genuanceerder ligt. Een klein wijnbedrijf is geen garantie voor kwaliteitswijn. Net zo min als een groot wijnbedrijf dat is. Goed wijn maken is niet hetzelfde als een onderneming runnen. Net zo min als het kunnen runnen van een onderneming garant staat voor goede wijn. De kwaliteit van wijn is van veel factoren afhankelijk. Onder de juiste omstandigheden completeren en versterken die factoren elkaar.
Groot zijn heeft voordelen. Het geeft mogelijkheden om kennis en kunde te bundelen en biedt gelegenheid tot een strategische positionering en een doelgerichte marktbenadering. Dat ervaar ik zelf als ik door Anne-Wies wordt gevraagd deel te nemen aan een proeverij met de klinkende naam ‘Wine Experience Days’. Het blijkt een proeverij met maar liefst 600 open wijnen van één enkel bedrijf: Groupe Grands Chais de France.
Groupe Grands Chais de France
Groupe Grands Chais de France (‘GCF’) is in 1979 opgericht door Joseph Helfrich en is in minder dan een halve eeuw uitgegroeid tot een van de grootste onafhankelijke wijnproducenten ter wereld. Het bedrijf produceert meer dan 1,5 miljoen hectoliter wijn. De wijnen worden geëxporteerd naar meer dan 180 landen en het bedrijf heeft kantoren over de hele wereld. Accountmanager Jeroen Terhorst vertelt dat GCF haar positie in Nederland wil uitbouwen. Het Nederlandse team is daarom de afgelopen jaren flink uitgebreid.
Het concern wordt bestierd vanuit Petersbach in de Franse Elzas. Van daaruit worden wijnhuizen in alle belangrijke productiegebieden van Frankrijk en daarbuiten aangestuurd. Hoewel ‘aangestuurd’ misschien geen goede woordkeuze is. Bourgogne-expert Willem Schiks bevestigt wat ik eerder al van Sales Manager Erik Delmee te horen krijg: de filosofie van GCG is gebaseerd op autonomie en zelfstandigheid van de wijnhuizen.
Groupe GCF: de proeverij
Die benadering proef ik tijdens de proeverij. In de sfeervolle ruimtes van Kasteel Woerden zijn van elk productiegebied goed geïnformeerde accountmanagers aanwezig om te voorzien in gedegen advies. De open proeverij geeft een goed beeld van GCF. Het algehele beeld is dat GCF in zowel kwantitatief als kwaliteit opzicht een consistent en compleet assortiment voert, met voldoende differentiatie. Van eenheidsworst is geen sprake.
Crémant en Champagne
Hoewel het bedrijf een selectie wijnen uit landen als Duitsland, Chili en Zuid-Afrika aanbiedt, ligt de nadruk op de verschillende Franse productiegebieden. Dat begint met een compleet aanbod mousserende wijnen. Van een lange rij Crémants in verschillende stijlen tot een handjevol stijleigen Champagnes. Een leuk voorbeeld is Champagne Premier Cru Brut NV van Paul Chambois. Het is een compleet glas met een mooie frisheid en een goede balans tussen fruit en rijping.
Terroir in de Loire
Uit de Loire proef ik diverse wijnen op basis van chenin blanc, van droog tot zoet. Uiterst prettig zijn de rode wijnen op basis van cabernet franc van Maison Sauvion. De wijnen vertonen merkbare terroir-verschillen. Gemene deler is een opvallende rijpheid. Oenoloog Pierre-Jean Sauvion vertelt dat cabernet franc de laatste jaren veel beter rijpt, waardoor de wijnen meer fruit hebben en minder vegetaal zijn.
Diversiteit in Bourgogne
Bourgogne is goed vertegenwoordigd. De lange proeftafel met wijnen uit verschillende appellaties tonen een mooie dwarsdoorsnede van de Bourgogne. Van een zilte Bourgogne Aligoté tot een krachtige Corton-Charlemagne en van een sappige Savigny-Les-Baune Aux Serpentières tot een florale energieke Corton Les Renardes.
Gevarieerd portfolio
Ik zou graag nog even doorgaan, maar het diner staat op het punt geserveerd te worden. Kriskras proef ik nog wat wijnen uit de Elzas, Savoie, Rhône en Bordeaux. Het bevestigt het beeld dat GCF met een compleet en gevarieerd portfolio een dwarsdoorsnede biedt van al het moois dat Frankrijk te bieden heeft.
Wijn is emotie
Over al het moois van Frankrijk gesproken: tijdens het diner in de monumentale gewelven van Kasteel Woerden waan ik me even in Frankrijk. In de sfeervol verlichte kelders staat een lange mooi ingedekte tafel te wachten. Naast de verschillende gerechten worden steeds 2 wijnen van GCF geschonken. De wijnen worden steeds toegelicht door de verantwoordelijke accountmanager of wijnmaker.
De strategie van GCF laat zich samenvatten als ‘decentraal waar het kan, centraal waar het moet’. Ook tijdens het diner blijkt de kracht daarvan. Waar de wijnmakers tijdens de toelichtingen elkaar plagend de loef af steken, zingt iedereen niet veel later luidkeels hetzelfde lied. CGG biedt een schijnbaar onuitputtelijk portfolio met gastronomisch goed inzetbare wijnen, waarmee elk diner een feestje kan wordt. En een feestje was het. Het was nog lang onrustig in de kelders van Kasteel Woerden. Wijn is emotie.
(NB: een ander artikel over een verrassende proeverij met wijn uit het portfolio van GCF vind je hier).
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Hermen Jansen is, naast jurist, WSET-3 gediplomeerd wijnadviseur, wijndocent en wijnschrijver. Deze ‘Wine Advocate’ vertelt onder de naam Origine Wijnen het verhaal over de herkomst van elke wijn. Lees hier de artikelen van Hermen.
#hermen
Geef een reactie