Op zondag 3 maart 2019 wordt bij Ross Lovell te Krimpen a/d IJssel gevierd hoe St. Antonius een baby redde uit de kaken van een wolf. In navolging van de traditie in de Italiaanse Abruzzen organiseert Fred Nijhuis een heuse ‘panarda’, de grootste maaltijd ter wereld. Uiteraard met massa’s Montepulciano d’Abruzzo!

Panarda, een traditie in de  Abruzzen

In december 2018 organiseerde Fred Nijhuis de workshop ‘Montepulciano versus Montepulciano’, om het verschil tussen de wijn uit de gemeente in Toscane en de wijn van de druif uit de Abruzzen voor eens en voor altijd duidelijk te maken. Voor de workshop verzamelde hij een overvloedige selectie Montepulciano d’Abruzzo wijnen en dat deed hem denken aan een bezoek aan het befaamde wijnhuis Masciarelli in 2003, toen Gianni Masciarelli († 2008) hem vertelde over de panarda, een traditionele maaltijd uit de Abruzzen.

De panarda is een feestmaal met 20-100+ gangen; een ode aan overvloed en een mix van religie en magie.

Volgens de legende zag een vrouw uit de familie Serafini in Villavallelonga hoe een wolf haar dochtertje tussen zijn kaken had genomen. Terstond riep ze Sint Antonius aan, die de wolf het kind deed loslaten. Als dank zegde de vrouw toe hem te eren met een enorm feestmaal, de panarda.

Panarda van 100 gangen

Doorgaans bestaat de panarda uit een maaltijd van 50 gangen, maar er zijn ook kleinere en grotere versies bekend. Masciarelli vertelde over een panarda met meer dan 100 gangen die duurde van 8 uur in de ochtend tot ver na middernacht. Van de meer dan 100 mensen die er aan begonnen, zou slechts een enkeling het laatste gerecht hebben gehaald. De gelofte St. Antonius te eren met een panarda, wordt van generatie op generatie doorgegeven en momenteel zijn zo’n 20 families ‘verplicht’ het feest voort te zetten.

Eerste panarda van Nederland in Krimpen?

Om de overvloed aan wijnen op een gepaste wijze te gebruiken, organiseert Fred op zondagmiddag 3 maart 2019 een (misschien wel eerste) panarda in Nederland in samenwerking met restaurant Ross Lovell in Krimpen a/d IJssel.

“We gaan om 12.00 aan tafel en stoppen als we klaar zijn….”

De enige beperking van die dag: het aantal deelnemers, maximaal 40 (50?).
Voor aanmeldingen en informatie: FredNijhuis.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!