Waar kun je goed eten maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is er GROOTSPRAAK:  dé wijnrestaurantgids. Hierin lees je welke adressen in 2019 de titel ‘Wijnrestaurant van het Jaar’, ‘Restaurant van het Jaar’, en ‘Wijnbar van het Jaar’ mogen dragen.

Een van de speerpunten van GROOTSPRAAK is de beoordeling van het wijnniveau van een restaurant. Daarvoor wordt niet alleen de wijnkaart beoordeeld. Van groot belang zijn ook de kwaliteit van het arrangement, van de wijnbediening en -adviezen, en hoe de wijnen worden gepresenteerd. Deze nieuwe editie van GROOTSPRAAK wijst wijnliefhebbers op een heldere en toegankelijke manier de weg naar die restaurants waar grote liefde voor wijn gecombineerd wordt met topgastronomie. Daarnaast benoemt GROOTSPRAAK elk jaar drie uitschieters. De keuze voor deze drie adressen is gemaakt aan de hand van dat extra, dat bijzondere of onderscheidende dat in deze zaken wordt geboden. Dit jaar zijn dat…

GROOTSPRAAK Wijnrestaurant van het Jaar

Restaurant O&O is verkozen tot ‘WIJNRESTAURANT VAN HET JAAR’. “De wijnkaart van maître-sommelier Monica Tsang heeft het allemaal: uitstekende beschrijvingen, goede open glazen, mooie en ook betaalbare wijnen. Met een symbooltje wordt aangegeven of een wijn biologisch is en of hij tot de favorieten van het restaurant behoort. Bij elke wijn staan de druiven en de gebruikte percentages aangegeven.”

GROOTSPRAAK Restaurant van het Jaar

Restaurant  212, in Amsterdam mag zich in 2019 ‘RESTAURANT VAN HET JAAR’ noemen: “Het concept is het bijzondere van deze nieuwe zaak, in combinatie met absolute topkwaliteit en veel originaliteit. Het is, zoals ze dat zelf zeggen, ‘Amsterdams eerste no-table-restaurant’. Je geniet hier van zeer uitdagende, prachtige gerechten, origineel en van een zeer hoog niveau.”

GROOTSPRAAK Wijnbar van het Jaar

De titel ‘WIJNBAR VAN HET JAAR’ gaat dit jaar naar Wijn bij Stijn in Den Bosch, een wijnbar met toekomst: “Zij maken het mogelijk voor een breed en jong publiek om kennis te maken met mooie wijnen. Stijn Kuijpers vindt het heerlijk zijn gasten wat nieuws te laten proberen en ontdekken. De wijnkeuze is van hoge kwaliteit en heel avontuurlijk.”

De trosjes en glaasjes van GROOTSPRAAK

Met het trosjes- en glaasjessysteem wijst GROOTSPRAAK de wijnliefhebber de weg in het doolhof aan keuzemogelijkheden. Het is een misvatting te denken dat een grote wijnkaart automatisch een goede wijnkaart is. Aan kop gaan de restaurants met vier en vijf trosjes, waarbij vijf trosjes zijn voorbehouden aan wijnkaarten met iets extra’s. Al deze kaarten zijn zorgvuldig samengesteld, met wijnen die betaalbaar zijn, en liefst ook met een korte beschrijving van de wijn en/of een indeling op smaak. Een kaart waarbij het een genot is om er een keuze uit te maken. Voor de wijnbars gelden dezelfde criteria, maar wordt de waardering uitgedrukt in glaasjes.Belangrijkste verschuivingen en lievelingsadressen

Naast de trosjes deelt GROOTSPRAAK ook punten uit voor restaurants, waarbij een 10 het hoogst haalbare cijfer is. De belangrijkste verschuivingen in deze puntentelling zijn voornamelijk te wijten aan faillissementen of opheffingen van restaurants. Het stijgen of zakken van een punt is vaak terug te voeren op een veranderde – of juist stagnerende – beleidsvoering, al dan niet ten opzichte van de wijn. Los van het stijgen of zakken van het cijfer zijn er 75 adressen waar GROOTSPRAAK haar hartje aan heeft verbonden: een lievelingsadres waar we hoe dan ook graag (blijven) komen. De belangrijkste dalers en stijgers vind je hier.

Wil jij ook verzekerd zijn van een goede keuze voor een restaurant of wijnbar? Bestel Grootspraak in de Perswijn webshop. (€ 12,50 excl. verzendkosten).

Bron: Perswijn.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!