De laatste gids dit jaar die restaurants en wijnbars beoordeelt is uit: GROOTSPRAAK 2018! Voor GROOTSPRAAK is een van de speerpunten – misschien wel stokpaardjes – de beoordeling van het wijnniveau van een restaurant.

GROOTSPRAAK: liefde voor wijn & topgastronomie

Niet alleen de wijnkaart wordt beoordeeld. Van groot belang zijn ook de kwaliteit van het arrangement, van de wijnbediening en -adviezen, en hoe de wijnen worden gepresenteerd. Ook de nieuwste editie van GROOTSPRAAK wijst wijnliefhebbers op een heldere en toegankelijk geschreven manier de weg naar die restaurants waar grote liefde voor wijn gecombineerd wordt met topgastronomie. Daarnaast benoemt GROOTSPRAAK elk jaar drie uitschieters: het Wijnrestaurant van het Jaar, Restaurant van het Jaar, en de Wijnbar van het Jaar. De keuze voor deze drie adressen is gemaakt aan de hand van dat extra, dat bijzondere of onderscheidende dat in deze zaken wordt geboden.

GROOTSPRAAK Wijnrestaurant van het Jaar 2018: De Prins van Terbregge, Rotterdam

De Prins van Terbregge is verkozen tot ‘WIJNRESTAURANT VAN HET JAAR’, “omdat de kaart van Simon Weijers vol staat met bijzondere wijnen die allemaal per glas worden geschonken en je vindt er werkelijk alles wat je hartje begeert, dus van lekker betaalbaar tot heel prestigieus – en ook dan altijd voor een correcte prijs“ Chapeau!

GROOTSPRAAK Restaurant van het Jaar 2018: Fitzgerald, Rotterdam

Fitzgerald, ook in Rotterdam mag zich in 2018 ‘RESTAURANT VAN HET JAAR’ noemen: “Als je bij Danny Gonzalez de deur uitgaat, voel je je ècht verwend, zowel door wat er op je bord komt, als wat je in het glas krijgt. Dat in combinatie met zijn perfect gastheerschap maakt Fitzgerald uniek.”

GROOTSPRAAK Wijnbar van het Jaar2018: Meesters in Wijn, Maastricht 

De titel ‘WIJNBAR VAN HET JAAR’ gaat dit jaar naar Meesters in Wijn in Maastricht, een wijnbar van de toekomst: “Deze wijnbar heeft een regelmatig wisselend aanbod. Andor van der Munnen zorgt bij elke wijn voor een uitgebreide beschrijving die veel verder gaat dan de tegenwoordig bijna obligate opsomming van de te verwachten smaken en impressies.”

Grootspraak met teksten uit nieuwsbrief

De trosjes en glaasjes van GROOTSPRAAK

Met het trosjes- en glaasjessysteem wijst GROOTSPRAAK de wijnliefhebber de weg in het doolhof aan keuzemogelijkheden. Het is een misvatting te denken dat een grote wijnkaart automatisch een goede wijnkaart is. Aan kop gaan de restaurants met vier en vijf trosjes, waarbij vijf trosjes zijn voorbehouden aan wijnkaarten met iets extra’s. Al deze kaarten zijn zorgvuldig samengesteld, met wijnen die betaalbaar zijn, en liefst ook met een korte beschrijving van de wijn en/of een indeling op smaak. Een kaart waarbij het een genot is om er een keuze uit te maken. Voor de wijnbars gelden dezelfde criteria, maar wordt de waardering uitgedrukt in glaasjes.

Trosjes en glaasjes Grootspraak

Belangrijkste verschuivingen en lievelingsadressen

Naast de trosjes deelt GROOTSPRAAK ook punten uit voor restaurants, waarbij een 10 het hoogst haalbare cijfer is. De belangrijkste verschuivingen in deze puntentelling zijn voornamelijk te wijten aan faillissementen of opheffingen van restaurants. Het stijgen of zakken van een punt is vaak terug te voeren op een veranderde – of juist stagnerende – beleidsvoering, al dan niet ten opzichte van de wijn. Los van het stijgen of zakken van het cijfer zijn er 75 adressen waar GROOTSPRAAK haar hartje aan heeft verbonden: een lievelingsadres waar we hoe dan ook graag (blijven) komen.

Bekijk hier de nieuwe restaurants, stijgers en lievelingsadressen van GROOTSPRAAK!

LINKS:

Wil jij ook verzekerd zijn van een goede keuze voor een restaurant of wijnbar? Bestel dan hier Grootspraak 2018.

Grootspraak kost € 12,50 excl verzendkosten.
Of bestel Grootspraak via je eigen boekhandel, met onderstaande gegevens:
Titel: Grootspraak
Subtitel: Dé restaurantgids voor wijnliefhebbers
ISBN:
978-90-78172-11-6

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!