Welke wijn is lekker bij groente van de barbecue? Bij barbecue denk je al snel aan vlees. Daar zijn veel lekkere wijnen bij te verzinnen, met name stevig rood. Maar bij groente? Welke wijn bij aubergine, courgette of champignons van de bbq? Een paar tips!

Groente in de hoofdrol op de BBQ

Zo af en toe een vlees- of visloos dagje komt er bij veel mensen steeds meer in. Op de barbecue kun je dan kiezen voor kaas. Voor raclettekaas bijvoorbeeld. Een paar tips daarvoor vind je hier. Als je groente als uitgangspunt neemt moet je rekening houden met het feit dat de smaak van de groentes behoorlijk verandert als je ze grilt. Neutrale groentes krijgen meer smaak. Ik geeft je hier wat groente-wijn tips met bereidingswijze van de groente.

Aubergine op de barbecue

Leg op een vel aluminiumfolie een niet al te grote aubergine. Prik hem met een vork hier en daar in. Giet er een scheutje olijfolie over en leg er wat takjes tijm en plakjes knoflook op. Vouw dicht en gaar op de BBQ. Controleer af en toe of hij zacht geworden is. De puree kun je dan lekker uitlepelen.

Welke wijn bij aubergine op de barbecue:

En licht kruidige rosé uit de Provence zoals een Gris de Gris of de welbekende AIX rosé. Vandaag kies ik de laatste. Die is heel licht van kleur, heeft een elegante neus, met licht rood fruit. In de mond is hij droog, licht kruidig en redelijk krachtig. De lichte kruidigheid pas mooi bij de lichte tijm- en knoflooksmaak die de aubergine, die van zichzelf niet veel smaak heeft, heeft gekregen op de BBQ.
Verkoopadressen: Importeur: Walraven Sax 

AIX-rose-provence

“Elegante neus, licht kruidig en redelijk krachtig”

Courgette op de barbecue

Met courgette kun je veel kanten uit. Je kunt er plakken van snijden en vullen met geitenkaas. Maar vandaag doen we ze neutraal. Gewoon een courgette in de lengte in dikke plakken snijden. Een beetje insmeren met olijfolie en kruiden. Om in de mediterrane sferen te blijven kies ik voor tijm, rozemarijn en oregano. En ik bestrooi ze met versgemalen zwarte peper. En dan hup, zo op de BBQ. Opletten dat ze niet te zwart worden. Ze garen best snel.

Welke wijn bij courgette op de barbecue:

Ik dronk er een iets gekoelde rode wijn bij: een Tunupa Pinot Noir uit Chili. Dit is een soepele niet al te zware wijn met rijp donker en rood fruit en een rokerige afdronk. Hij overheerst niet de milde smaak van de courgette. Dat komt vooral door hem iets te koelen. De rokerige kruidigheid van de wijn sluit mooi aan bij de rokerige bbq smaak van de doorgaans neutrale smaak van de courgette op de bbq.
Te koop bij de Hoogvliet supermarkten

tenupa Pinot Noir Chile

“Soepel, rijp fruit en een ‘smokey touch’ ”

Champignons op de barbecue

Je kunt grote champignons ‘gewoon zo’ op de BBQ leggen. Persoonlijk vind ik ze dan een beetje droog worden. Dus ik maak er meestal een klein en snel ‘groentepakketje’ van door ze te vullen. Het wijnadvies is in beide gevallen hetzelfde. Haal uit een grote champignon de steel. Snijd die steel heel klein en meng hem met fijngesneden bosuitjes. Prak er wat gorgonzola of een andere blauwe kaas door en vul de champignonhoed ermee. Bestrooi met versgemalen zwarte peper. Druppel op een stukje aluminiumfolie wat olijfolie, leg de gevulde champignon daarop en vouw het folie dicht. Leg op de BQQ en wacht tot de kaas gesmolten is.

Welke wijn bij champignons op de barbecue:

Een volle Chardonnay past hier goed bij, zoals de Chardonnay Le Jade uit de Pays d’Oc. Lekker koel geserveerd. De champignon heeft van zichzelf een wat aardse smaak, net als de blauwe kaas. Door de bosuitjes wordt het totaal weer wat frisser. De Chardonnay Le Jade is rond, fris en fruitrijk, dat past daar mooi bij. Het kleine beetje houtrijping dat hij heeft gehad maakt dat hij goed combineert met de smaken van de champignon en blauwe kaas.
Mariuswijn.nl

3 wijnen bij groente op de BBQ:Le Jade Chardonnay

“Rond fris en fruitrijk met een klein tikje hout”

 

Tip: meer leren over groente?
Dan is de groenten cursus van de Cooking Academy voor jou wellicht leuk!
Klik hiervoor meer info en een gratis proefles!

Meer vegetarische recepten met wijnadvies? Kijk hier even rond 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

#vegetarischrecept