Importeur van Griekse wijnen Martin (grieksewijnen.com) organiseerde via Twitter (@grieksewijnen) een mooie proeverij. We begonnen de avond in zijn proefruimte met een sprankelend glas.

Karanika Sparkling

Van deze wijn had ik al eens mogen proeven en weer vond ik het een heerlijk glas. Fris, tropisch en citrusfruit, een fijne mousse, mooi droog en frisse zuren. Kortom: een feestelijk begin!
Daarna volgden in een rap tempo de volgende wijnen.

Alpha Estate Sauvignon Blanc 2010

De wijnmaker van Alpha Estate (noord-Griekenland) studeerde o.a. in Bordeaux en Madiran en nam al zijn aldaar verworven kennis mee terug naar Griekenland. Vooral wat betreft de toepassing van “skin-contact”, het langer in contact laten van de most met de schillen van de druiven, zodat er veel aroma’s in de wijn terecht komen. Bovendien heeft hij geïnvesteerd in een soort massage-apparaat dat de druiven heel zachtjes masseert en waardoor nog meer aroma’s in de wijn komen. En dat proef je hier: in de neus veel tropisch fruit, abrikozen, passievruchten en niet overheersend die typische Sauvignon-Blanc neus. In de mond meer  de groene tonen die je verwacht van Sauvignon Blanc (groene paprika, groene appel), naast weer heerlijk tropisch fruit, grapefruit en banaan.

Gerovassiliou Viognier 2009

Net als de wijnmaker van Alpha Estate heeft de wijnmaker van Gerovassiliou (nabij Thessaloniki) in Frankrijk veel geleerd. Met name van Chapoutier en Guigal in de Noord-Rhone. Deze wijn is dan ook gemaakt naar Frans voorbeeld. 6 Maanden Frans eiken geven deze wijn een mooie ronde houttoon. Verse ananas, kruidig, perzik en een fris bittertje na.

Biblia Chora Ovilos wit 2010

Ook uit het noorden van Griekenland, dit keer uit Drama, de wijnstad van Griekenland. Wat een spannende wijn is dat! Een blend van Semillon en Assyrtiko, 3-4 maanden gerijpt op Frans eiken. Romig, boter, kruidig met ook wat gras en zuivel. Ik denk er langoustines met limoen bij, zeefruit. Martin geeft de tip van toprestaurant Ivy in Rotterdam: met gepocheerd
ei en truffel. Wow! Het wordt steeds spannender!

Agyros Estate Barrel 2009

Deze wijn komt van het kleine Griekse eiland Santorini. 100% Assyrtiko, 6 maanden eiken. Weer een bijzondere wijn met boter in de neus en in de mond een romige aanzet, zachte vanilletonen, boers. Doordat het eiland Santorini een lavabodem heeft hebben de wijnen die daar vandaan komen vaak een rubber-ondertoon. Een aparte wijn die het goed zal doen bij in roomboter gebakken tong of zeebaars met een rijke saus. Drupje citroen erover: feestje!

Nostos Roussanne 2010

Uit het westen van het bekende eiland Kreta. Biologisch. Een rijke wijn gemaakt in de stijl van de Rhone. 8 Maanden hout, bloemig, lood, vol en kruidig. Beetje scherp door het hoge alcoholpercentage? 14,5% Voor wit is best heavy. Een gastronomische wijn dus!

Nostos Grenache 2007

Weer een heel aparte wijn. In de omgeving van de wijngaard groeit en bloeit veel rozemarijn en oregano en dat proef je duidelijk in de wijn terug. Zacht kruidig, rood fruit, rode besjes, bosaardbeitjes. Niet de stijl van de Spaanse Garnacha of Franse Grenache. Ben nieuwsgierig naar een latere jaargang van deze wijn!

Nostos Manousakis 2005

Een wijn van Syrah, Grenache, Mourvedre en Rousanne. 16-18 Maanden Frans eiken. Een weelderige dikke wijn met veel kersenfruit, amarenen. Rijp rood fruit en een heel lange afdronk. Prachtig voor de komende wintermaanden!

Thymiopoulos Naoussa 2008

Deze wijn uit noord-Griekenland, Naoussa, bestaat voor 100% uit Xinomavro van 80 jaar oude stokken. Een verrassende wijn: veel in de neus: drop, blauwe bessen, laurier, kersenfruit. In de mond heeft hij een ietwat zoete aanzet en aardig wat straffe tannines. Een beetje in de stijl van een Pinot Noir maar toch ook weer niet. Even overgieten in een karaf zal hem geen kwaad doen, is mijn mening.

Gerovassiliou Evangelo 2007

Een van de toppers van dit wijnhuis. Een wijn van 92% Syrah en 8% Viognier: de blend van de Cote Rotie, Noord-Rhone. Een dijk van een wijn, donkerpaars, drop, donker fruit, blauwe bessen, sap, veel sap! Heel toegankelijk ook al. Ik begrijp van Martin dat de voorraad zeer beperkt is, dus….

Alpha Tannat 2007

Dat de wijnmaker in de leer is geweest in de Madiran wordt nu wel duidelijk. De wijn is ongelofelijk krachtig en vol, dik. Een bom van fruit, tabak, leer. Maar…. niet met de harde tannines die wijn uit de Madiran vaak zo moeilijk te drinken maken. Weer een prachtige wijn voor de komende herfst en winter. Bij stoofschotels, wild en nog veel meer! Goud van Decanter, en ik kan het alleen maar met hen eens zijn. Top!

Alpha Estate 2007

Na de stevige Tannat komt deze laatste wijn wat zachter over. Wellicht ook doordat de blend bestaat uit Xinomavro, Merlot en Syrah. Een volle en toch krachtige wijn waarbij ik ook weer benieuwd ben hoe hij overkomt als hij uit een karaf geschonken wordt. De wijn is zeer complex en verdient zeker de lovende berichten die hij kreeg van de internationale wijnpers.

Na deze heerlijke en bijzondere proeverij stond er voor de liefhebbers een tafel vol kazen klaar. De meeste niet uit Griekenland, maar daardoor niet minder lekker!

LINKS:

Voor een update over het assortiment Grieksewijnen.nl: check de website of neem eens een kijkje bij AlbertTaste

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!