Het is al even geleden dat deze proeverij plaatsvond. Maar in het kader van de International Grenache Day op 15 september 2017 deel ik graag de info over deze mooie avond die geheel in het teken stond van… GRENACHE! De kwaliteit van de foto’s laat te wensen over. Die van de wijnen en gerechtjes gelukkig niet!

Genieten van Grenache

Fred Nijhuis, ‘Your Favorite Dutch Winewriter’, organiseerde voor een select gezelschap wijnliefhebbers  een bijzondere proeverij met als titel: ‘Genieten van Grenache‘. Plaats van handeling: Restaurant Parkheuvel (**) te Rotterdam. Hieronder de grenache-wijnen en de gerechtjes met mijn (korte) impressies. Want veel tijd om te schrijven was er niet. Wel om te genieten. Het was geweldig!

 1. Frankrijk, Dom.Gardies Clos des Vignes, Côtes du Roussillon blanc, magnum, 2011

Deze wijn is het welkomstdrankje en gelijk een stevige binnenkomer. Aromatische en zacht kruidige witte wijn van 60% Grenache Blanc van meer dan 70 jaar oude stokken, samen met  35% Grenache Gris aangevuld met 5% Macabeo en Roussanne. Importeur Terroirwijn. We krijgen er als amuse een bitterbal met snert, roggebrood en schuim van rookworst bij geserveerd.

 grenache Dom.Gardies Clos des Vignes, Côtes du Roussillon blanc,     FullSizeRender

 1. Frankrijk, Centenaire, Domaine Lafage, Côtes du Roussillon blanc, 2013
 2. Spanje, Trossos Blanco, Portal del Priorat, 2011
 3. Frankrijk, Coume Gineste, Gerard Gauby, Côtes Catalanes, 2010

De eerste grenache wijn heeft een frisse, aromatische neus en is vol, de middelste komt wat bitter over en een stuk minder fris. De laatste heeft een frisse aanzet en later komen zachte zuren door en een neus van … benzine. Het gerechtje bij deze drie wijnen is tartaar van Wagyu met een kwarteleitje en cress en is heerlijk!

Grenache 3 flessen     IMG_8653

 

 1. Australië, Joshua, GMS, Kym Teusner, Barossa Valley, 2012
 2. Zuid-Afrika, Jean Vincent Ridon, Signal Hill Grenache noir,Durbanville,2012
 3. Spanje, Ismael Gozalo, Sietejuntos Garnacha, Castilla y León, 2012

De vijfde wijn is fris met in neus én mond veel donker fruit. Wijn zes is de meest transparante van deze flight. Hij is zacht met meer rood fruit, kruidig, gebrand. “Sinterklaaswijn” roept Fred Nijhuis, “chocolademelk”. De laatste grenache heeft een boerse neus en een bijna spritzige aanzet. Deze flight wordt geschonken zonder gerechtje erbij. 

Grenache bij Parkheuvel

 1. Frankrijk, Nicolas, Domaine Lafage, Grenache Vieilles Vignes, Côtes Catalanes, 2012
 2. Frankrijk, La Cuvee du Papet, Clos du Mont-Olivet, Chateauneuf du Pape, 2012
 3. Frankrijk, La Bernardine, Chapoutier, Chateauneuf du Pape, 2012

Jammer dat nu het gerechtje wordt geserveerd voordat ik de wijnen goed heb kunnen proeven. Het is overigens weer geweldig: Ravioli van Bresse-kip met bospaddenstoel en truffel. Dit is een klassiek gerecht van chef Erik van Loo, maar voor vanavond aangepast aan de grenache wijnen. En dat heeft hij prima gedaan. Mijn voorkeur bij dit gerecht heeft het middelste glas, dat het krachtigste is van de drie. 

IMG_8661     IMG_8660

 1. Frankrijk, Domaine Raspail-Ay, Gigondas, 2011
 2. Frankrijk, Domaine Katie Jones, Grenache noir, Côtes Catalanes, 2011
 3. Spanje, ES loque HAY, Granacha Vinas Viejas, Norrel Robertson, Calatayud, 2011

Wijn 11 is complex met donker fruit, drop, kruidigheid. ”Boterbabbelaars“, roept zelfs iemand. Wijn 12 is heel mooi schoon, zuiver, fris en elegant. Zoutig bijna: mineralig? Erg lekker vind ik hem. De laatste grenache heeft veel neus, is dik, salmiak, beetje medicinaal. Ook bij deze wijnen even geen gerechtje. 

Grenache bij Parkheuvel 2

 1. Spanje, Pegaso Pizarro, Telmo Rodrigues, Castilla y León, 2010
 2. Frankrijk, Dom. du Grand Tinel, Alexis Establet, Chateauneuf du Pape Rouge, 2010
 3. Italië, Tenores, Baddde Nigolosu, Tenute Dettori, Romangia Rosso, 2010

Deze wijnen worden geschonken bij het hoofdgerecht: Hollands hert met…. oei, nu kan ik mijn aantekeningen niet helemaal ontcijferen, maar ik lees iets als ui, eekhoorntjesbrood, balkenbrij en jus van sjalotten? Dat het heel goed smaakte is echter een feit. Evenals de combinatie met de grenache wijnen, die allengs steviger worden. De eerste met voornamelijk donker fruit en drop, de tweede veel blauwe bessen en de derde met een mooie zoet-zuurverhouding. 

IMG_8665     IMG_8669

 1. Spanje, Pegaso Granito, Telmo Rodrigues, Tierras de Castille, 2008
 2. Spanje, Atteca Armas, Old Vines, Calatayud, 2007
 3. Frankrijk, Grenaches de Pierre, Domaine Giraud, Chateauneuf du Pape, 2007

Naar mate de avond vordert worden, ondanks het regelmatig gebruik maken van de spiton, mijn aantekeningen korter. En het genieten groter. ‘BL’ heb ik geschreven bij wijn nummer 17. Dat betekent ‘Best Lekker‘ en voor mij een wijn die ik de moeite waard vind te onthouden. Errug lekker dus eigenlijk. Wijn 18 komt aanvankelijk dun over, maar al snel wordt er geroepen: “wát een materie“. Ook een aanrader. Wijn 19, van meer dan 100 jaar oude stokken (!) wordt geschonken uit een karaf. Een mooie wijn, maar voor mij persoonlijk iets te teveel geoxideerde tonen. 

Grenache bij Parkheuvel de stevige 'jongens'

 1. Frankrijk, GT-D, Grenache Doux, lePlan-Vermeersch,Vin de France SIG, 2012
 2. Frankrijk, Domaine Grand Nicolet, Rasteau Grenat, Vin Doux Naturel, 2012
 3. Frankrijk, Cuvée Thérèse Reig, Domaine de la Rectorie, Banyuls, 2012

Tot slot nog een paar zoete grenache jongens waarover ik kort kan zijn. Alle drie vol, zacht en kruidig. Het zal je niet verbazen dat het gerechtje erbij tevens het dessert is: een combinatie van chocolade en fris fruit.

Grenache bij Parkheuvel, dessertwijnen      Grenache bij Parkheuvel, dessert

Na een espresso met wat friandises keren wij huiswaarts. Het was een mooie avond! En weet je wat? Fred beloofde een tweede grenache sessie. Omdat hij met Grenache nog lang niet klaar is!

Fred Nijhuis en de grenache wijnen bij Parkheuvel


Geen enkel culinair nieuwtje, wijn-spijs advies, recept of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Voor informatie over importeurs, verkoopadressen en de volgende proeverijen: Fred Nijhuis

– Deze proeverij vond plaats in december 2014 –