De Graskaasdag in Woerden is al jarenlang traditie in kaasstad Woerden. Op deze feestelijke dag worden de eerste graskazen van het jaar én een reuzenkaas van zo’n 125 kilo geveild voor goede doelen. Een hele belevenis! En de hele stad viert mee.

Graskaas, wat is dat eigenlijk?

Na een winter op stal, kunnen de koeien niet wachten om weer naar buiten te gaan. Zodra de boer de staldeur opent, huppelen de koeien blij naar de wei, waar ze zich heerlijk te goed doen aan het verse gras. Dat is nog eens wat anders dan de bix en het hooi dat ze de hele winter hebben vermalen! Het verse gras geeft de melk van de koeien een mildere smaak. De kaas die gemaakt wordt van de melk van koeien die voor het eerst in het jaar weer gras eten wordt graskaas genoemd. Deze hele jonge kaas is mild en romig van smaak.

BGO koeien

Graskaas, de veiling 

Koor Koordaat verwelkomt de Graskaas op het Kerkplein met het Woerdense kaaslied ‘Hoera, hij is volvet’. Daarna is het tijd voor serieuze zaken: met het luiden van de kaasbel opent burgemeester Victor Molkenboer de Graskaasdag. Vervolgens keurt hij de Graskaas samen met kaaskeurmeester Jos van Riet. Onder de bezielende leiding van veilingmeester Jacques de Koning worden de eerste graskaas van het jaar en de grote Graskaas geveild. Elk jaar weer een spannend spektakel! De opbrengst gaat naar Stichting World Servants, Het Kaas Experience Centre en Stadsmuseum Woerden. Na de veiling gaan de kaashandelaren de aangevoerde partijen aanschouwen en begint de handel tussen boeren en handelaren, authentiek met ‘handjeklap’.

De hele stad viert Graskaasdag! 

Maar dat is nog niet alles. Er is de hele dag muziek, er zijn historische schouwspellen en allerlei andere leuke evenementen, want tijdens de Graskaasdag viert het complete Stadshart Woerden kaasfeest. Er is een streek-, kaas-, en kramenmarkt. Winkeliers hebben speciale Graskaasdagaanbiedingen in petto. en nog veel meer! Het complete programma lees je hier.

 

Bron: Website Graskaasdag